E oficial. Stiuca nu mai poate fi pescuita in Delta Dunarii decat in sistem c&r

Toţi pescarii sportivi care ajung în Delta Dunării pentru a prinde stiuca sunt obligaţi, pentru prima dată în istoria Rezervaţiei, să redea mediului natural exemplarele capturate, după ce anul trecut pescarii comerciali au depăşit cu peste 47,6 tone cota alocată de autorităţi.

La sfarsitul lui 2017, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) a inaintat autoritatilor nationale propunerea ca pescarii amatori care vor pescui incepand cu anul 2018 in Delta Dunarii sa pescuiasca in regim „prinde si elibereaza” pentru patru specii de pesti: somn, salau, stiuca si crap. La pestii rapitori se va permite numai pescuitul cu naluci artificiale. Aceasta initiativa a fost ulterior inclusa in Propunerea de ORDIN privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie a resurselor acvatice vii in anul 2018.

In Monitorul Oficial nr 170 din data de 22.02.2018 a fost publicat ORDINUL privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie a resurselor acvatice vii in anul 2018.

Art. 7- (1) litera b) se specifica: „in mod special, pe teritoriul administratiei Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii”, in afara perioadelor de prohibitie, pescuitul recreativ/sportiv la stiuca este permis numai cu eliberarea tuturor capturilor (catch & release)”.

Astfel, incepand cu acest an, in Delta Dunarii stiuca va trebui eliberata imediat de catre pescarii recreativi/sportivi.

„Îi vom controla pe pescarii sportivi ca şi anul trecut, atunci când am făcut oarece ordine în zonele cu presiune mare, Roşu, Isac, Uzlina, Chiril, Fortuna şi Şontea. Am dat grămezi de amenzi şi am confiscat lansete şi alte bunuri ale unor pescari recreativi care veneau în Deltă doar pentru stiuca. Targetul nostru şi al Comisariatului de control integrat este pescuitul recreativ la stiuca şi pescuitul la scrumbie”, a afirmat guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD), Mălin Muşetescu.

Pescuitul recreativ sportiv tip „Catch&release” la stiuca, prevăzut de ordinul comun al ministrului Agriculturii şi al ministrului Mediului privind prohibiţia pescuitului în acest an, se va încheia la începutul lunii viitoare, atunci când începe prohibiţia generală a pescuitului în România.

După încheierea prohibiţiei, exemplarele de stiuca din Deltă vor putea fi capturate în acelaşi sistem, măsura urmând să expire la intrarea în vigoare a ordinului de prohibiţie a pescuitului în România din anul 2019.

„Stiuca nu mai are timp să crească în condiţiile actualei presiuni din partea pescarilor fie ei sportivi sau comerciali. Chiar şi atunci când există o populaţie de stiuca într-un ghiol şi prinzi 30 de stiuci într-o zi, toate subdimensionate, eşti tentat să încalci legea şi să le păstrezi. Este demonstrat că stiuca s-a adaptat la aceste condiţii în care orizontul ei de viaţă este mai mic de doi ani şi atinge maturitatea sexuală mult mai repede decât ştiu ihtiologii că ar trebui să o facă”, a explicat guvernatorul RBDD.

Stiuca, una dintre speciile care atrage pescarii sportivi în Delta Dunării, este apreciată pentru carne şi icre, producţia din această specie de interes economic atingând un nivel record de 2.666 de tone în anul 1965, potrivit Institutului Naţional de Cercetare Delta Dunării.

Anul trecut, pescarii din Deltă au capturat 185.686 kilograme de stiuca, în condiţiile în care cota repartizată a fost de 138.022 kilograme, conform datelor Administraţiei RBDD. Cota a fost depăşită în zonele Şontea-Fortuna, Razim-Sinoe, Gorgova-Uzlina, Roşu-Puiu şi Somova-Parcheş.

Normele Administraţiei RBDD nu prevăd sancţionarea asociaţiilor de pescari care declară că au capturat peste cota alocată de autorităţi, iar de-a lungul timpului pescarii din Deltă au anunţat că au mai depăşit cotele alocate la unele specii.

Anual, pe baza sondajelor şi a studiilor efectuate în Deltă de specialişti, se stabilesc cantităţile maxime care pot fi pescuite în perimetrul RBDD, pe zone şi pe specii. Propunerile specialiştilor sunt adoptate de autorităţile centrale, iar cotele aprobate prin decizii la nivel naţional se împart de către Administraţia RBDD asociaţiilor de pescari. Aceste cote reprezintă efortul maxim de pescuit care poate fi efectuat în diferite perimetre astfel încât să se asigure o exploatare durabilă, iar resursa piscicolă să nu fie pusă în pericol.

Autor

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


Populare acum