De obicei, multi dintre noi ne planuim din timp partidele de pescuit. Ne alegem cu grija cele mai bune scule pe care le avem, eventual mai completam arsenalul cu cate ceva, comandam momeala, sa fie cat mai proaspata la momentul plecarii si consultam bineinteles, din timp in timp, toate canalele meteo, in speranta unei prognoze ideale. Ei, de aici incolo totul tine de hazard si constienti de asta, ca sa ne ridicam moralul la maxim, trecem cateodata in revista ceea ce numim solunare. Cat de real si de precis este acest indicator? Hai sa-l analizam putin la rece.
…Numai ca vorbim de pescuit si de hazard. Adica despre ce factori ar mai putea influenta comportamentul pestelui. Pai ar fi cativa de luat in calcul : temperatura, presiunea atmosferica, dinamica si calitatea apei (curgere, debit, limpezime, oxigenare, etc.), durata partidei, locul ales, starea de saturatie a pestilor, existenta si influenta altor pescari in zona, calitatea si cantitatea nadei si orice alti factori va mai trec prin cap care pot amprenta reusita unei partide de pescuit, culminand chiar cu experienta noastra ca pescari.
Ar fi suficient ca un singur factor din cei enumerati sa aiba o influenta negativa pentru a da peste cap si cele mai precise solunare. Din nefericire, toti au influente aleatorii asupra unui biotop acvatic si cei mai multi dintre ei nu pot fi nici anticipati de acasa, nici controlati de catre pescar, ba mai mult, unii nu pot fi nici macar sesizati.
A spune ca totusi, daca nu trage pestele la nimeni e un semn ca se incadreaza intr-un tipar bioritmic potrivit la un momentdat cu o predictie a solunarelor, ramane doar o slaba consolare pentru faptul ca ne-am intors cu traista goala. Poate, daca luam in considerare toti acei factori care pot duce la rezultate slabe, gasim explicatii mai plauzibile si oricum, mult mai aproape de adevar.
Intr-un mediu ideal, lipsit de variabile aleatorii care se influenteaza si reciproc si cumulativ si care produc rezultate haotice, in mod cert pestii s-ar comporta dupa tiparul stabilit in tabele. La fel ca mareele, ritmic precise, la fel ca insusi pulsul planetei. Pentru noi insa, in lumea reala, solunarele raman doar la nivelul frumos, interesant dar absolut inutil, de teorie.