Prohibiția la știucă s-a instituit începând de luni, 1 februarie 2021 și până la mijlocul lunii martie a.c., se precizează în Ordinul de prohibiție a pescuitului, emis în 2020 de autoritățile de profil.
Actul normativ emis anul trecut de Ministerul Agriculturii şi cel al Mediului prevede atât prohibiţia pescuitului la această specie în 2020, cât şi interzicerea pescuitului comercial, recreativ/sportiv şi familial al ştiucii în perioada 1 februarie 2021-15 martie 2021.
Anumiți pescari din Delta Dunării citați de Agerpres au precizat că, în 2021, capturile de ştiucă în mediul natural au fost foarte mici, din cauza cotelor scăzute înregistrate în primăvara anului trecut, care nu au permis exemplarelor acestei specii să depună icrele şi să se înmulţească.
Specie cu valoare economică foarte mare, ştiuca este apreciată pentru carnea dietetică, dar mai ales pentru icre, datorită boabelor care sunt mari şi galbene, comparabile cu cele de sturion, de care se deosebesc doar prin culoare.
Conform lucrării „Atlasul peştilor din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării”, sub semnătura cercetătorului Vasile Oţel, capturile de ştiucă au variat de-a lungul timpului de la o cantitate maximă de 2.666 de tone, în anul 1965, la 4 tone, în anul 1995.