Pescuit pur si simplu – expozitie sau iarmaroc? (video)

Am vizitat pentru dumneavoastra Expozitia anuala de pescuit, intitulata acum PESCUIT PUR SI SIMPLU.

Daca nu ati reusit sa ajungeti, o puteti vedea in mare parte in filmarea noastra.

Desi puteti trage si singuri concluzii, adaugam (daca mai era nevoie) si observatia noastra, trista de altfel, ca fenomenul este in plin declin. Se pare ca nu exista apetenta din partea producatorilor si comerciantilor romani pentru marketing si publicitate. Ne multumim cu putin, cu linia de plutire si dam vina pe criza, pe scaderea vanzarilor, etc. O politica total gresita, pentru ca nefiind la vedere in asemenea momente, se da un semnal prost, de slabiciune. Investitiile in reclama se intorc aproape intotdeauna (daca e facuta profesionist) cu profit si castig de imagine. O nota proasta generala expozantilor, pentru amatorismul organizarii standurilor. Nimic nou, nimic incitant. Aproape toate arata ca rafturile din magazine, de parca unicul scop al prezentei acolo ar fi vanzarea cat mai mult si cat mai repede. Nu sunt evidentiate produsele noi, doar eventualele promotii (multe produse vechi sau expirate fizic ori moral), de care se poate scapa cu acest prilej. Ca sa afli care sunt noutatile sezonului, te vezi nevoit aproape la toate standurile, sa intrebi vanzatorii (ar fi trebuit sa spun expozantii dar…). Culmea e ca discutand cu ei, sunt constienti de situatie. Si totusi, cu urmatoarea ocazie vor face la fel, insa „obrazul subtire, cu cheltuiala se tine„.

Un singur lucru demn de evidentiat – perseverenta si incapatanarea (pozitiva) a organizatorilor de a duce mai departe acest proiect, in ciuda participarii din ce in ce mai scazute, dintr-o piata in crestere totusi, ca numar de comercianti.

Autor

Similar Articles

Comments

  1. Nu inteleg sincer de unde dezamagirea aceasta . Este adevarat ca editia de anul acesta a fost cea mai saraca dintre toate cate au fost organizate, dar reflecta fidel o realitate . In primul rand , locatia aleasa este comoda pentru toata lumea , dar vine cu niste costuri de chirie destul de ridicate. De aici si lipsa discount-urilor la produse ( altele decat cele expirate sau nevandabile). Scoaterea targului in afara Bucurestiului va rezolva partial acest neajuns si va contrabalansa prin oferte un flux mai mic de vizitatori. O prima editie organizata astfel nu va avea parte de prea multi vizitatori , dar daca lucrurile se fac asa cum trebuie , ofertele fiind reale si multe , urmatoarele editii vor beneficia de un interes crescut.

    Un alt aspect ce duce la pragul de derizoriu orice targ de profil din Romania este lipsa unei educatii pe care orice pescar sportiv ar trebui sa o aibe atunci cand isi alege un echipament. Cata vreme se picura „otrava” Dragonului Rosu si a chinezismelor de 2 bani ( chiar si de Infopescar) promitand oamenilor ca Dacia este Mercedes dar la bani mai putini, nu va asteptati ca magazinele si importatorii sa serveasca publicul cu ultimele noutati in domeniu sau cu o gama variata de produse. Se vor mula pe aceasta lipsa de educatie si vor fi prezenti cu 70 % produse Low Cost , 20 % Mid Price si 10 % High End.

    Mai adaugati si lipsa de inteligenta a comerciantilor care prin scadearea preturilor produselor considera ca vor face rahatul praf si vor fi cei mai tari din parcare , „tehnica” de vanzare extrem de productiva care a dus pretul produselor destinate pescuitului cu mult sub cel din afara avand ca rezultat „uciderea” moltor brand-uri si cu timpul, disparitia acestora de pe piata pentru ca se ajunge la un nivel in care se vand la cost. Scopul oricarui comerciant este de a face profit, nu de a merge in pierdere sau a face acte de caritate. Pescarul poate castiga ENORM si poate face economii masive primind o consultanta de specialitate profesionista si perfect mulata pe cerintele lui . Una este sa cumperi ( sau sa ti se bage pe gat de diversi) 2-3 lansete pana ajungi la cea care ti se potriveste si alta este sa o cumperi din prima.

    Asadar, sunt multe de spus pe subiectul asta dar din pacate orice discutie rationala va intampina o rezistenta acerba. Chiar si la mesajul asta ma astept la comentarii de genul ” Noi nu avem salariile de afara sau sculele de firma sunt mai proaste decat chinezariile sau si alea de firma se fac in China ” .

    In lumina acestor lucruri , nu mai aveti asteptari si nu va mai mirati ca s-a ajuns aici . Cum am spus si mai sus , este o consecinta directa a felului in care se fac afaceri in doemniu, lipsei educatie pescarilor si a unei puteri de cumparare reduse. Ceea ce este in momentul de fata oglindeste perfect realitatea.

    • Catalin, vad ca intrebarea din introducere era retorica, pentru ca ai descris foarte detaliat starea de fapt. Eu nici macar nu mi-am exprimat dezamagirea, am facut doar o constatare, o relatare jurnalistica a (dez)organizarii, care reflecta in cea mai mare masura amatorismul sau aroganta romanului de a crede ca nimeni nu-i da lectii cum se face treaba, incepand de la zugraveala, la reparat televizorul. E aidoma clipului cu tipul care-si repara cu sarma furtunul de la aragaz – „las’ ca stiu eu ce fac!”. Se vede rezultatul! Le recomand comerciantilor sa mearga la o expozitie in Ungaria si cand vor mai participa, sa apeleze la oameni de meserie. Fiecare e specialist in domeniul lui. Cine crede ca le stie pe toate…

    • In privinta produselor din China… ar fi ceva dezbatere. China nu mai e ce-a fost, s-a ridicat mult dar au inteles ca intr-o tara saraca nu aduci tehnologie Hi-Tech decat la cerere. Exista insa si in clasa medie de pret, produse care-si merita banii, adica la performante rezonabile, pret rezonabil. Nu comparam desigur salariile din tara cu cele din Europa dar nici calitatea pescuitului (balti, tarife, pesti). Pentru ce avem aici de ce sa investim in scule scumpe, daca nu suntem toti pescari de competitie? Asta e doar o opinie dar sunt multe alte aspecte care pot aduce argumente si contraargumente. In privinta comertului, e bine sa fie oferta cat mai bogata, pentru toate buzunarele. Asa apare concurenta si calitatea. Nu poti elimina pe cineva din piata pe principiul etnic (produs chinezesc = prost prin definitie). Ar fi o mare aroganta si chiar o subestimare periculoasa, dovada a necunoasterii pietei.

  2. Feedback-ul unui pescar care a facut 900 km dus intors pt a gasi cel mai slab targ la care am fost in ultimii 5 ani.Ofertele participantilor la targ au fost mai slabe decat cele ale magazinelor de profil locale atat la pret cat si la gama(cei de la Totalfishing mai slabi decat magazinul propriu),absenta multor expozanti din anii trecuti,frigul aspru din interior(instalatia de incalzire nu functiona).

  3. Nu putem terce cu vederea ca unii expozanti (vanzatori), se prezinta la astfel de evenimente cu preturi mai mari decat cele afisate pe propriile site-uri. Aceste expozitii nu au ca scop principal profitul imediat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


Populare acum