“Libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public, sunt inviolabile. Cenzura de orice fel este interzisa”. (Art.30 – Constitutia Romaniei)
Pornind de la aceasta premisa de drept constitutional, sa facem o descindere abrupta in domeniul nostru, al pescuitului. Nu vedeti legatura? Da, aparent nu ar trebui sa existe nicio legatura intre practicarea unui hobby, chiar cu valente sportiv-competitionale si dreptul fundamental la exprimare, daca… nu am fi romani. Insa la noi, nu numai ca trebuie sa moara capra vecinului dar nu are voie nici sa behaie. S-a nascut capra, pai sa stea capra. Si ea si vecinul.
Alta e treaba daca ai pe langa tine un porc. Sorici gros, tine la tavaleala si cu cat e mocirla mai adanca, cu atat e mai fericit. Guitatul porcului e mult mai puternic. La capitolul asta e campion, odata starnit se aude in toate zarile. Cine are mai multi, se simte puternic. El le da de mancare, el e stapanul. La aparitia lui guita in cor. Asta da libertate de exprimare. Ce daca nu exprima nimic? Au dreptul? Da! Si o fac atat de tare incat amutesc toate animalele din ograda.
Porcarul mai are un talent. Strange porcii de la toti vecinii si-i pastoreste un intreg an, ii face mari. Ii iese si lui ceva la afacerea asta. Lumea e multumita ca a scapat de galagie in propria batatura si de aceea il tolereaza, desi toti ii evita apropierea. Daca sta intre porci pute ca ei. Asta-i motivul pentru care de cele mai multe ori vorbeste de unul singur. Prieteni ii sunt sezonierele dobitoace care oricum nu inteleg prea mare lucru din ce le spune. Doar sudalmele grosolan rastite prin aburii bauturii, semn ca daca nu se supun le paste un sut.
Tot mai des se vorbeste despre dreptul de a te exprima cand vine vorba de pescuitul organizat. Adica cine are dreptul sa deschida gura? Cine e credibil? Cine e pescar si ce nivel de cunostinte are ca sa primeasca dreptul de a emite pareri si idei? Dar cine masoara capacitatea asta si cu ce masura? Pai normal, e dreptul primului venit. Dupa modelul romanesc primesc automat dreptul acesta si rudele primului venit, prietenii lor si prietenii prietenilor lor. In ultimul rand, conform tot unui bun obicei romanesc, se incheie lista cu cei care dau spaga. Ei isi cumpara dreptul. …Dreptul constitutional… lasa, ala-i pentru UE, sa dea bine ca ne-am democratizat si pentru prostii care cred.
Acum masura. Cum se masoara capacitatile unui pescar de a se implica in organizare? Am fi tentati sa credem ca dupa talentul lui organizatoric, iscusinta, inteligenta, capacitatea de conducator, de lider, experienta administrativa, abilitati de comunicare, varsta (experienta de viata). Unul sau mai multe din aceste criterii cumulate, nu? Fals! Unitatile de masura cele mai des utilizate sunt : cand te-ai inventat in pescuit; cand ai invatat sa legi un carlig; cand ai aflat ca boiliesul nu e o bomboana; cate medalii ai adus Romaniei si in numele cui iti permiti sa vorbesti. Esti mai tanar decat cel Ales? Nu ai dreptul. Esti mai batran? Nu ai dreptul! Esti mai inalt, mai scund, mai din stanga, mai din dreapta? Nu, nu, nu si nu! Esti foarte bun? Lasa ca nu vei mai fi. Esti intelept? Prostule! Te simti cinstit? Betivule, te cinstesti de dimineata pana seara! Esti un tip corect? Asta pana se demonstreaza negru pe negru sau alb pe alb cum i-ai fript tu pe toti, stii tu cand, cum si pe cine, de ce mai ceri dovezi?!
Printre toate relele care-l inconjoara, romanul mai are o mica bucurie. Traditia. Si cum vin sarbatorile, se apropie Ignatul, adica taierea porcilor. Fiecare animal revine in batatura lui si guita pentru ultima data. Dupa ce se imprastie fumul paielor, se lasa in sfarsit linistea peste sat. Oamenii se aduna pe la case cu familiile sa sarbatoreasca. Doar porcarul ramane singur. Si-a sacrificat tovarasii dar a luat ceva bani de pe urma lor. Ii ajung sa bea pana la anul cand o ia de la capat. Cu altii… daca-l mai angajeaza satenii, daca nu, se reprofileaza pana-n Pasti. Urmeaza taierea mieilor.