Multumesc frumos pentru interesul acordat topicului
Intr-adevar, ideal ar fi sa am un set de 4 lansete bune identice, atat din punct de vedere estetic cat si functional (deprinderea cu ele, perfectionat tehnica de lansare, etc) asa cum mi-a recomandat si darthfather, iar motivul pentru care doresc sa vad cat mai multe pareri / sfaturi ar fi ca eu inca nu sunt pe deplin convins daca am inceput cu dreptul in alegerea facuta - ma refer la combo pe care il detin in prezent - MAD D-FENDER II UK + Okuma PL. Inainte de a le achizitiona am urmarit mai multe topicuri ale altor incepatori care asteptau recomandari pentru echipament adecvat pentru crap si din tot ce am citit am desprins urmatoarele concluzii:
1. La alegerea lansetei sunt importante urmatoarele aspecte:
- Numarul de tronsoane - maxim 2
- lungimea lansetei - preferabil de 3.90 pentru a atinge distante mai mari in lansare
- inelele - sa fie de calitate pentru a asigura o frecare cat mai mica a firului in timpul lansarii, usoare, rezistente, cele montate pe un singur picior ajuta la obtinerea unei greutati mai mici a intregii lansete, atunci intelesesem ca o configuratie de 50-16 ajuta la obtinerea unor distante mai mari de lansare comparabil cu 40-12
- mandrina sa nu fie prea subtire, pentru a permite si montarea mulinetelor cu talpa mai lata
- actiunea - aici in functie de preferinte .. daca are actiune rapida sau de varf, gen MTX 14 - se vor atinge distante mai mari in lansari, dar lanseta automat fiind mai rigida va reduce mult senzatiile din drill. La polul opus, o lanseta cu actiune parabolica, mai "moale" va transmite senzatii mult mai puternice chiar si in drilluri cu pesti mai mici, dar ca si dezavantaj va limita destul de mult distanta lansarilor. Variantele de mijloc ar fi cele cu actiune semiparabolica si cu actiune progresiva sau semirapida - care ar trebui sa asigure distante de lansare relativ decente si un drill mai placut decat cu o lanseta rapida.
- puterea lansetei - ar trebui sa fie oarecum proportionala cu actiunea - o lanseta rapida ar putea avea o putere intre 3.5 / 4 lbs, una parabolica se poate situa intre 2.5 - 3 lbs, etc
2 - La alegerea mulinetei importante ar fi:
- tamburul - diametru mai mare de tip long cast pentru lansari mai lungi, buza tamburului sa fie titanizata pentru o frecare cat mai mica
- talpa mulinetei sa se potriveasca cu mandrina lansetei pe care urmeaza sa fie montata
- sa aseze cat mai bine firul pe tambur
- functia de baitrunner e destul de utila pentru pescuitul la crap
- raport de recuperare, numar rulmenti - aici nu am considerat a fi extraordinar de important cel putin deocamdata
Dupa ce am pus mana pe mai multe lansete(daiwa black widow, mtx-uri, okuma epix v2, jrc d-fender) care se incadrau in bugetul meu, am ales mad-urile pentru ca mi-au placut cel mai mult cum se simt in mana si pentru ca respectau si celelalte criterii - material de calitate, estetic mi-au placut cum arata, 6 inele SIC cu configuratie 50-16, actiune semirapida (de ex daiwa black widow mi s-a parut prea moale.. iar mtx-urile prea rigide). Totusi pe balta parca nu obtin distantele de lansare "visate" (ce-i drept lansez cu saculet pva si plumb pierdut si cel mai probabil nici nu stapanesc inca bine o tehnica de lansat corecta).
@osc1or - da, lansetele sunt luate de la claumar
Pana la urma, daca nu o sa vad si pareri contradictorii la acest combo, cel mai probabil voi mai achizitiona inca 2 mad-uri si 2 PL`uri si apoi o sa pot trece mai departe cu studiul - tehnica de lansare, fir recomandat, inaintas, monturi, nade, momeli, strategii, etc
Pacat ca sezonul de pescuit s-a cam terminat pe anul asta, poate as fi avut ocazia sa-mi iau sculele si sa vin si eu pe o balta alaturi de pescari mai experimentati, cum sunteti voi, unde sa am posibilitatea sa compar live diferite combouri si sa observ avantaje dezavantaje, etc
"Nu este nici o rusine sa te nasti prost, rusine e sa mori prost" - Marin Sorescu