claWbar scrie:A vazut cineva, apus cineva mana pe ele, a expluatat-o cineva??? Specific ca este vorba de lansete de 3,9 m si 3,5 lbs.
Si altceva, de ce toata lumea tinde catre lansete de lungime si putere mare...o sa-mi spuneti ca doresc sa arunce departe cu incarcaturi mai mari, dar e relativ (si aici ma refer la amatori!). Majoritatea nu au nici tehnica nici indemanarea necesara sa arunce peste 100 m, cu indulgenta, si toti spun p'aci ca lanseta se incarca optim la 100-115 g care de fapt inseamna ca este suficienta si o putere de 2,5 lbs. Ca sa nu mai vorbim ca daca te uiti pe la emisiuni vezi ca cele mai mari momitoare sunt cam de 60g si se incarca pe la 100g, adica de marimea unui pumn de om sanatos.
. Pai si atunci la ce bun atata putere
Cu lungimea iar e o dilema: toata lumea imi spune ca la inaltimea mea de 1.75-1.77m si 105 kg...si nu rade, ca am ceva masa musculara, nu are rost sa-mi cumpar de 3,9m ca ma incurca, altii spun ca n'are nici o treaba.
Si ca sa vedeti " the all picture" va spun ca am pescuit ceva timp la varga, am trecut de 3 ani la lanseta de 2.7-3.0 m cu rezultate destul de bune (ciortani, platica, chiar si crapi pana in 7 kg) si vreau sa trec incet la pescuitul la crap, ptr ca ma zapacesc prietenii crapari vazand ce rezultate bune am si cat de fanatic sunt.
Tendintele pescarilor catre lansete lungi se datoreaza constatarilor din timpul partidelor de pescuit. Cand toata lumea pescuieste in aceleasi conditii , cum se intampla pe majoritatea baltilor de la noi , au avantaj cei care ies mai mult ( evita "zona de panica" in care se fac drill-urile sau se recupereaza lansetele . Pestii vin din afara acestor zone catre paturile de nada si primele monturi care ii intampina sunt cele aruncate mai departe.
Mai exista varianta pescuitului in malul opus , de cele mai multe ori castigator ( la baza sta principiul explicat anterior plus placerea crapilor de a sta pe apa mica , linistita ... ) . Si aici lansetele puternice au avantaj.
Una peste alta in peste 60% din cazuri avem nevoie de distanta.
Plecand de aici ajungem la parametrii lansetei .Acestia sunt :
Lungimea : imprima monturii forta si viteza . Cu cat este mai lunga acestea cresc .
Rigiditatea : pastreaza "valoarea lungimii". Daca lanseta este moale ea se indoaie in aruncare ,iar momentul fortei scade proportional. ( O lanseta moale de 3,90 arunca cat una rigida de 3m ... )
Greutatea: este de preferat sa fie cat mai mica pentru a invinge cat mai usor momentul de inertie al lansetei atunci cand aruncam.
Sa nu se rupa este de la sine inteles.
Puterea lansetei este masurata static si de aici se deduce valoarea in lbs.
Real intervine viteza de aruncare a pescarului care pentru a invinge starea de inertie a unui plumb cotat sub parametrii lansetei poate genera o forta care depaseste aceiasi parametrii. Mai pe inteles:
O lanseta care arunca in datele tehnice o greutate de max. 150g poate ceda cu o greutate de 120g atunci cand zvagnim puternic la aruncare . Aceiasi lanseta poate sa arunce greutati de 200g ( racheta sau bulgari ) fara sa se rupa daca aruncarea este lenta -accelerat .
De aici nevoia de putere cat mai mare . Totusi compromisul cu greutatea proprie a lansetei nu ne lasa sa crestem mult puterea acesteia .
Acestea sunt calitatile blank-ului. Peste acestea intervin cele ale inelelor ...
Pe cei care spun ca te incurca 3,90m te rog sa ii intrebi daca au pescuit cu asa ceva .
Aceste date sunt in situatia in care chiar vrei sa pescuiesti la crap ceva mai "profi" ...
Daca pescuiesti strict pentru iesirea in natura cu familia sau pe balti unde pescuiesti izolat fara concurenta altor pescari atunci nu ai nevoie de acest "deranj" .
P.S. Cred ca vizitele tale pe acest forum sunt egale cu nr. de postari . Altfel nu primeam aprecierile din postarile tale. Mai deschide si alte topicuri si iti vei schimba parerea.
Micile tale ironii sunt identice ca valoare cu cele pe care le judeci !