Salutari,
Hai sa va spun cum sta treaba cu Varsoltul.
Sunt, cateva puncte fierbinti, daca se pot numi asa, pe varsolt unde in primult rand se poate campa foarte bine si in plus sunt si locuri care dau peste, peste an. Aceste locuri sunt cunoscute si sub denumirea de 'plaja', 'limba' si 'bot'. Ele sunt cele mai vanate de catre pescari, dar nu prea ai rand deoarece sunt ocupate incepand din aceasta perioada, cand incep bastinasii sa vina cu rulotele, si pana toamna tarziu, chiar noiembrie cand sunt duse si ultimele casute.
Problema este ca legea nu le permite sa campeze mai aproape de 50m de mal, iar in acest sens anul trecut s-a mers cu organele abilitate si le-au pus in vedere faptul ca nu sunt campati legal si asa au fost nevoiti baietii sa ia legatura cu cei ce detin pamanturi in apropierea malului si au inchiriat pamantul pe care stau contra unor sume de bani, asadar problema campatului s-a rezolvat, fiind la mai mult de 50 de metri de mal.
O alta problema este cea a numarului de lansete. Ai voie cu 4 lansete, ei sunt aproximativ 10-12 pers doar pe plaja, astfel ca rezulta in apa aprox 40 de lansete, teoretic, deoarece nici macar nr lansetelor nu il respecta, plus ca si-au facut permise de pescuit cred ca si la catel.Cu 2-3 lansete dau la crap, apoi 3 lansete au duse la salau, si cum nu merge pestele, mai dau cu 2 lansete si la caras, asa de distractie, dar hai sa zicem ca nici asta nu ar fi o problema, dar mergi in timpul saptamanii sa-ti cauti un loc si nu ai de ei, pt ca nu stau nici ei non stop pe balta decat cativa pensionari, dar care fac cu schimbul in decursul anului si care au grija de tot ce este pe mal, cei mai multi vin in weekend, dar la plecare uita sa isi scoata lansetele din apa si sa lase locul liber, le lasa lansate sau duse cu barca ca daca ii trage ceva, doar este cine sa scoata pestele afara, iar daca vrei sa te atingi de ele sa iti faci loc, iese cu scandal, nu ca ar fi cine stie ce smardoi, dar mergi pt relaxare nu pt local kombat. Si uite asa se pescuieste in proportie de 60% pe un lac de acumulare de aprox 400ha luciu de apa, sper sa nu gresesc, si AJVPS-ul ce face? Dorm pe ei. Au angajat un paznic, asa de ochii cotizantilor care in loc sa ajute, mai mult incurca.
S-a stabilit o zona de protectie in care nu ai voie sa pescuiesti, este unul, care acolo sta toata vara intre rachiti , se intra cu barca, nici nu stiu unde doarme si care pestii cu nemiluita, paznicul stie de el dar nu face nimika, nici nu cere ajutor, apoi se baga in plasa de la cel mai mic (bun pt pisica sau conserva) la cel mai mare, fara limita de cantitate. Daca prinde 20kg de caras il duce tot, daca prinde strapazani, ii vezi atrnati pe bota ca si carnatii in afumatoare, daca prinde cirtani toti toti sunt bagati la sac. E jale mare fratilor, ma doare sufletul de ce se intampla, dar cand vezi AJVPS-ul ca nu face nimica, e dezgustator, doar promisiuni peste promisiuni, mai fac toamna cate o populare cu 1000kg de puiet de crap de 2 ani, care jumatate dispare.
Sii, cireasa de pe tort, se mai si braconeaza in stil barbar, mai nou am auzit ca se cearta gastile intre ei pentru cele mai bune locuri de intins plase, si iar revin, AJVPS- ul ce face, iar doarme, toata lumea stie ce se intampla numai ei nu stiu, cum este posibil asa ceva, o fi avand si ei interese? nu stiu.
Daca s-ar controla macar de 2 ori pe saptamana pescarii, la nr de lansete, la cat peste au in sac, ce dimensiune au si s-au aplica si sanctiuni, daca s-ar mai face si niste controale pe timp de noapte, privind braconerii deoarece printre oameni mai sunt si pescari seriosi care mai pot da cate o informatie valabila, dar nu se vrea. Bine aici e si o chestie legislativa, paznicul nu are dreptul decat sa constate eventualele fapte negative, nu are drept de a sanctiona, reprezentantul in teritoriu ANPA este din SM, etc. Se poate scrie o carte despre aceasta tema!
Sper ca nu v-am plictisit tare!
Fire intinse!
-
Fişiere ataşate
-
![p.JPG (837.44 KiB) Vizualizat de 7390 ori o parte din mal si betele aferente](./download/file.php?id=26223&t=1&sid=d12416c039afe9c798ccd95daffcd323)
- o parte din mal si betele aferente
-
![pe.JPG (330.46 KiB) Vizualizat de 7390 ori o parte din sat](./download/file.php?id=26222&t=1&sid=d12416c039afe9c798ccd95daffcd323)
- o parte din sat