retete traznite
Moderator: vali003
retete traznite
Deoarece sezonul de pescuit sa cam terminat , deci avem mai mult timp liber , as ruga toti prietenii de pe forum , sa posteze cele mai diferite si traznite retete pe baza de peste pe care le stiu , sau pe care le-au auzit ori vazut . Cine mai intra pe la cratiti isi poate folosi imaginatia cu aceasta ocazie .
Re: retete traznite
Ma intorc cu mult timp in urma. Sa zicem vreo 40 de ani; imi reamintesc de o mincare pe care o prepara mama. Galuste din stiuca. Nu mai imi reamintesc ingredientele si nici cantitatile asa ca o sa improvizez. Tu Vali corecteaz-o fiinca va garantez este un fin deliciu culinar.
Galuste: o stiuca de la maricica spre mare in functie de numarul de persoane, oua, faina, ceapa, franzela alba,lapte, verdeata, sare, piper.
Preparare: : se scote capul si oasele mari ale pestelui, se trece carnea prin masina de tocat, impreuna cu ceapa si felia de franzela inmuiata in prealabil in lapte. Se adauga ouale, sare, piper, faina si verdeatat tocata marunt. Se amesteca bine si se fac galuste cu o lingura.
Sos: zarzavat de supa, smintina
Preparare: Se fierbe zarzavatul ca pentru supa. Cand ele au fiert si zeama a scazut la jumatate, se strecoara si in zeama ramasa se fierb galustele. Dupa ce au fiert, se scot pe o farfurie, iar in zeama strecurata inca o data se toarna smantana se amesteca si se da un praf de sare. Sosul astfel obtinut se toarna peste galustele din farfurie cat sa le acopere putin.
Pofta buna
Galuste: o stiuca de la maricica spre mare in functie de numarul de persoane, oua, faina, ceapa, franzela alba,lapte, verdeata, sare, piper.
Preparare: : se scote capul si oasele mari ale pestelui, se trece carnea prin masina de tocat, impreuna cu ceapa si felia de franzela inmuiata in prealabil in lapte. Se adauga ouale, sare, piper, faina si verdeatat tocata marunt. Se amesteca bine si se fac galuste cu o lingura.
Sos: zarzavat de supa, smintina
Preparare: Se fierbe zarzavatul ca pentru supa. Cand ele au fiert si zeama a scazut la jumatate, se strecoara si in zeama ramasa se fierb galustele. Dupa ce au fiert, se scot pe o farfurie, iar in zeama strecurata inca o data se toarna smantana se amesteca si se da un praf de sare. Sosul astfel obtinut se toarna peste galustele din farfurie cat sa le acopere putin.
Pofta buna
Re: retete traznite
Crap evreiesc
INGREDIENTE : un crap de cca 3 kg, zarzavat de supa, 1 catel mare de usturoi, o foaie de dafin, doua trei boabe de piper englezesc, o jumatate lamaie, 1 lingura hrean ras, 1 lingurita otet, sare
Se curata pestele de solzi si maruntaie si se taie felii. Intr-o cratita cu apa se fierbe zarzavatul de supa Cand acestea sunt fierte se adauga bucatile de peste, foile de dafin, piperul, catelul de usturoi si sare. Se completeaza cu otetul si apa, care sa acopere pestele ca sa-l poata fiarbe si pe partea de sus fara a fi nevoie sa-l intoarcem. Se fierbe la foc mic timp de 30 minute. Daca cratita este suficient de larga se poate fierbe si capul pestelui.
Se scot bucatile de peste si se aseaza in asa fel incat sa se reconstituie pestele. Se toarna deasupra zeama strecurata in care au fiert bucatile de peste. Se da la rece pana cand zeama se transforma in gelatina, apoi se serveste garnisit cu felii subtiri de lamaie si hrean ras presarat pe deasupra
INGREDIENTE : un crap de cca 3 kg, zarzavat de supa, 1 catel mare de usturoi, o foaie de dafin, doua trei boabe de piper englezesc, o jumatate lamaie, 1 lingura hrean ras, 1 lingurita otet, sare
Se curata pestele de solzi si maruntaie si se taie felii. Intr-o cratita cu apa se fierbe zarzavatul de supa Cand acestea sunt fierte se adauga bucatile de peste, foile de dafin, piperul, catelul de usturoi si sare. Se completeaza cu otetul si apa, care sa acopere pestele ca sa-l poata fiarbe si pe partea de sus fara a fi nevoie sa-l intoarcem. Se fierbe la foc mic timp de 30 minute. Daca cratita este suficient de larga se poate fierbe si capul pestelui.
Se scot bucatile de peste si se aseaza in asa fel incat sa se reconstituie pestele. Se toarna deasupra zeama strecurata in care au fiert bucatile de peste. Se da la rece pana cand zeama se transforma in gelatina, apoi se serveste garnisit cu felii subtiri de lamaie si hrean ras presarat pe deasupra
Re: retete traznite
Multumesc Marian , nu sint chiar traznite retetele , dar fiind mai diferite chiar merg , cine se mai incumeta ?????
- florentiniuga
- Master Admin
- Mesaje: 4649
- Membru din: 19 Noi 2007, 22:04
- Localitate: Bucuresti
- Contact:
Re: retete traznite
Ei bine, daca vreti sa va impresionati musafirii cu un design neobisnuit, iata o idee de peste in aspic:
Preparati zeama dintr-un crap suficient de mare ca sa obtineti gelatina in final iar daca e nevoie, puteti chiar sa adaugati putina gelatina ca sa iasa aspicul tare. Ingrediente la fiert... dupa preferinte dar sa nu lipseasca usturoiul. Formele in care veti turna zeama trebuie sa fie cilindrice nu conice. Pe fund asezati cateva bucatele din carnea crapului, curatata de oase si maruntita. Deasupra, transversal,o felie de morcov in care infigeti doua scobitori la distanta de cativa cm una de alta. Pe scobitori infigeti o hamsie pe care puteti sa o curbati in semicerc sau in forma de S, ca si cand ar inota. Taiati capetele de deasupra a scobitorilor. Pe verticala mai puteti introduce cateva firicele de verdeata sau feliute subtiri de ardei gras. Turnati zeama si dati la rece pana se leaga. Formele de aspic obtinute se rastoarna pe farfurie si se aseaza in aceasi pozitie in care au fost in forme. Daca zeama e suficient de limpede, vor arata ca niste miniacvarii. Eu recunosc, inca nu am incercat asa ceva dar cine n-are de lucru si face experienta, e rugat sa puna si o poza cu rezultatul.
Preparati zeama dintr-un crap suficient de mare ca sa obtineti gelatina in final iar daca e nevoie, puteti chiar sa adaugati putina gelatina ca sa iasa aspicul tare. Ingrediente la fiert... dupa preferinte dar sa nu lipseasca usturoiul. Formele in care veti turna zeama trebuie sa fie cilindrice nu conice. Pe fund asezati cateva bucatele din carnea crapului, curatata de oase si maruntita. Deasupra, transversal,o felie de morcov in care infigeti doua scobitori la distanta de cativa cm una de alta. Pe scobitori infigeti o hamsie pe care puteti sa o curbati in semicerc sau in forma de S, ca si cand ar inota. Taiati capetele de deasupra a scobitorilor. Pe verticala mai puteti introduce cateva firicele de verdeata sau feliute subtiri de ardei gras. Turnati zeama si dati la rece pana se leaga. Formele de aspic obtinute se rastoarna pe farfurie si se aseaza in aceasi pozitie in care au fost in forme. Daca zeama e suficient de limpede, vor arata ca niste miniacvarii. Eu recunosc, inca nu am incercat asa ceva dar cine n-are de lucru si face experienta, e rugat sa puna si o poza cu rezultatul.
Re: retete traznite
Nu stiu ce intelegi tu prin reteta traznita, ar fi trebuit sa ne dai un exemplu. Pina atunci vezi asta si gindeste-te cum imi mai saliveaza gura dupa pestele romanesc.
P.S. mamaliga o faci tu
P.S. mamaliga o faci tu
Re: retete traznite
Incep prin a va saluta pe toti impatimitii acestui sport dar si pe cei mai tari bucatari dupa care va voi prezenta o reteta nu stiu cat de traznita dar sigur gustoasa!!! Reteta pt 4 pers.
File de salau in crusta de somon fume si sor de hrean
-800 gr file de salau
-200 gr somon fume
-1 galbenus de ou fiert
-1 lingura pesmet sau paine toast prajita si macinat
-2 catei de usturoi
-450 ml de smantana lichida (puteti folosi si smantana de casa dar cea lichida leaga mai bn)
-100 gr hrean ras la borcan
-sare
-piper
-2 linguri ulei masline
Mod de preparare:
Se taie pestele in 4 bucati aprox egale se asezoneaza cu sare si piper si se lasa 10 min la temp camerei timp in care puteti pregati crusta de somon si anume intr-un blender sau robot de bucatarie se pune somonul fume, galbenusul fiert, pesmetul, 50 ml smantana, usturoiul, sare si piper omogenizand bine (puteti adauga si verdeata dupa preferinta). Intr-o tigaie bn incinsa se pune uleiul de masline si fileurile de salau, cand sunt aproape gata se scot pe o farfurie si se intinde pe fiecare in mod egal acea pasta de somon fume facuta anterior si se introduce la cuptorul cu microunde sau o salamandra (este un toaster de paine profesional). In tigaia in care ati prajit pestele se adauga restul de smantana lichida si hreanul si se lasa pe foc cca 5 min. Se poate servi cu o garnitura de legume sote, cartofi la cuptor, cartofi natur, ciuperci sote etc.
Va urez pofta buna!!!!
PS: Nu uitati sa intindeti FIRUL cu un pahar de vin alb sec
File de salau in crusta de somon fume si sor de hrean
-800 gr file de salau
-200 gr somon fume
-1 galbenus de ou fiert
-1 lingura pesmet sau paine toast prajita si macinat
-2 catei de usturoi
-450 ml de smantana lichida (puteti folosi si smantana de casa dar cea lichida leaga mai bn)
-100 gr hrean ras la borcan
-sare
-piper
-2 linguri ulei masline
Mod de preparare:
Se taie pestele in 4 bucati aprox egale se asezoneaza cu sare si piper si se lasa 10 min la temp camerei timp in care puteti pregati crusta de somon si anume intr-un blender sau robot de bucatarie se pune somonul fume, galbenusul fiert, pesmetul, 50 ml smantana, usturoiul, sare si piper omogenizand bine (puteti adauga si verdeata dupa preferinta). Intr-o tigaie bn incinsa se pune uleiul de masline si fileurile de salau, cand sunt aproape gata se scot pe o farfurie si se intinde pe fiecare in mod egal acea pasta de somon fume facuta anterior si se introduce la cuptorul cu microunde sau o salamandra (este un toaster de paine profesional). In tigaia in care ati prajit pestele se adauga restul de smantana lichida si hreanul si se lasa pe foc cca 5 min. Se poate servi cu o garnitura de legume sote, cartofi la cuptor, cartofi natur, ciuperci sote etc.
Va urez pofta buna!!!!
PS: Nu uitati sa intindeti FIRUL cu un pahar de vin alb sec