andrei_i scrie:Salutare Marian & Vlad,
Mi-a placut emisiunea, felicitari pentru modul ingenios de prezentare a diferentelor dintre arome.
Am totusi o rezerva asupra modului de dispersei a aromei in conditii reale, avand in vedere ca acea cantitate cu care s-a facut testul in acvariu este cantitatea toatala de aroma pentru cateva kg bune de bile. De aceea nu cred ca se poate dispersa (cantitatea intr-o bila fiind extraordinar de mica) in coloana de apa ci mai degraba va ramane in imediata apropiere a bilei o foarte subtila panza de apa cu mirosul respectiv. Daca esti de alta parere te rog sa ma contrazici.
Au fost cateva mici scapari de ordin tehnic/logistic

cred ca stii la ce ma refer (o sa ti le spun cand trec pe la voi).
Una peste alta o emisiune utila si o decizie comerciala inteleapta
Apreciez si implicarea ta pe forum, bafta pana in primavara si fire intinse dupa aia
Dle Iuga este una din putinele emisiuni cu adevarat reusite! Felicitari
Daca acceptati cateva critici obiective referitoare la alte emisiuni vi le fac pe private.
Andrei I.
Multumesc pentru aprecieri Andrei. Criticile le primesc cu aceeasi bucurie.
In privinta modului in care actioneaza aroma dintr-un boilies, adevarul este la mijloc. Bineinteles ca nu are acelasi efect spectaculos ca intr-un acvariu, dar modul in care se comporta solventul aromei in apa este identic. Incearca sa faci boiliesuri cu arome folosind solventi diferiti. Vei vedea ca dupa fierbere boiliesurile cu arome volatile nu vor mai mirosi revenindu-le aroma abia dupa cateva ore, si-o vor pastra foarte pregnanta cateva zile, dupa care vor incepe sa o piarda treptat. Asta inseamna ca stratul de aroma de la suprafata boiliesului s-a evaporat in timpul fierberii, urmand ca aroma supraincalzita de la mijloc sa isi fac loc spre suprafata, pentru a se evapora usor, in timp. Nu acelasi lucru se intampla cu aromele uleioase, care se simt imediat dupa fierbere si se pastreaza la fel de intens pentru mult timp. Ce vreau sa spun e ca solventul unei arome se comporta caracteristic, indiferent de cantitatea testata. O picatura de ulei se ridica la suprafata apei asa cum o face un litru din acelasi ulei, dar si ca a zecea parte dintr-o picatura.
Daca aroma ramane in jurul boiliesului este discutabil. O poate face daca avem o aroma predispusa sa faca asa ceva in anumite conditii. Altfel, se poate ridica la suprafata sau se poate raspandi in masa apei. Toate scenariile sunt cat se poate de posibile. Ca sa te lamuresti, pune un boilies ( unul proaspat, pentru a vedea mai bine efectul) intr-un pahar de sticla ( de preferat o cantitate mica de apa, altfel apa dilueaza prea mult lichidele iesite din boilies si nu vei mai vedea nimic). In functie de lichidele folosite, vei observa ca au aparut pete la suprafata apei, ca anumite ingrediente s-au aglomerat langa boilies, iar apa este schimbata in tot volumul ei. Asta inseamna ca un boilies complet lucreaza pe toata coloana de apa.
In legatura cu
foarte subtila panza de apa cu mirosul respectiv iti pot spune ca ceea ce pentru tine e subtil, pentru crap duhneste de la o posta. Stii bine ca are simturile de sute sau mii de ori mai dezvoltate decat omul, lasand la o parte faptul ca simturile lui functioneaza altfel decat ale tale. Pentru un rechin, o picatura de sange intr-un bazin olimpic inseamna baie de sange. Tu probabil ca nu observi nici un litru, in aceeasi cantitate de apa.