Cunosc aceasta reteta de la bunica mea din Pitesti si am combinat-o cu invataturile regretatului Radu Anton Roman.
Imi amintesc cum , primavara copilarind prin Braila, treceam cu vaporasul la Ghecet, impreuna cu parintii, bunicii si alte neamuri dunarene ca sa servim scrumbie la cuptor. Era acolo pe malul Dunarii, la Ghecet, un pic mai sus de debarcader, un restaurant micut renumit pentru preparatele sale de peste. Cred ca acolo am mancat prima oara scrumbie la cuptor.
Scrumbia o gasiti in Dunare numai primavara, asa ca daca vreti sa mancati tot anul, puneti mai multa, curatata, la congelator.
Primul lucru, dati drumul la cuptor la foc jumatate ca sa fie pregatit.
Curatati apoi scrumbia de solzi, este foarte usor caci practic trageti numai o data cu cutitul, eviscerati-o si crestati apoi pestele de la cap la coada la distanta de un centimetru, pe ambele parti. Frecati bine de tot pestele cu sare si piper, caci este un peste foarte gras, poate cel mai gras. Apoi frecati la fel de bine cu amestec de condimente pentru peste care se gaseste in comert si cu cimbru.
Luati apoi o tava pe care o ungeti cu ulei si o bucata de folie de pergament sau aluminiu suficient de lunga si lata ca sa rulati in ea pestele de trei ori. Eu prefer pergamentul, este mai arhaic, dar e la fel de buna si in aluminiu.
Este bine sa va ganditi inainte cati veti fii la masa, caci fiecare va avea scrumbia lui. Deci in functie de aceasta veti alege dimensiunea tavii, bineinteles care sa incapa in cuptor. Intr-un cuptor normal puteti pune 2 tavi cu cate 4 scrumbii fiecare, deci opt in total sau zece mai inghesuite.
Asezati scrumbia pregatita ca mai sus, in mijlocul foliei si stoarceti peste ea o lamaie intreaga, tapetati-o cu 3-5 felii de unt si presarati si niste patrunjel. Turnati o canuta de vin alb si rulati folia strangand bine la capete. Procedati la fel cu toate scrumbiile, asezatile in tava si tineti-le la cuptor la foc mediu 30 minute.
Scoateti pestele, si cu grija, eventual cu manusi, desfaceti folia si toata zeama din folie si tava, strangeti-o intr-un vas, nu o aruncati.
Urmeaza mujdeiul special : se curata usturoi , cam 5 catei mari/ scrumbie, se taie marunt, se freaca cu sare se adauga putina apa si zeama de la scrumbii. Se storc 1 lamaie/ scrumbie si mult patrunjel. Se amesteca bine. Acest mujdei se va adauga peste scrumbia intreaga pusa pe o farfurie.
Se serveste cu mamaliguta calda, totul stropit din belsug cu un vin alb sec, asa cum inca mai obisnuiesc Codinii din Brailita.
Scrumbie de Dunare la cuptor
Moderator: vali003
- cristian505ro
- Veteran
- Mesaje: 1275
- Membru din: 22 Dec 2007, 15:00
- Localitate: Bucuresti
- Contact:
Scrumbie de Dunare la cuptor
Cristian Bebesel
- craparulsef
- Veteran
- Mesaje: 1181
- Membru din: 04 Ian 2010, 21:17
Re: Scrumbie de Dunare la cuptor
Cel mai bine, scrumbia ... se menține câteva luni bune la congelator (deși după 3 luni peștele congelat e o mică problemă) ... absolut întreagă astfel: imediat după ce a fost prinsă de pescari la plase, se spală cu apa rece, se scurge de apa, după care întreagă, se pune in pungi ermetice câte 3-6 bucăți la congelator. După decongelare în momentul curățării veți avea senzația ca a fost prinsă acum 5 minute. Dacă e curățată şi apoi congelată există riscul de a se oxida (îngălbeni), la interior !!!cristian505ro scrie:...
Scrumbia o gasiti in Dunare numai primavara, asa ca daca vreti sa mancati tot anul, puneti mai multa, curatata, la congelator....
INFO SULINA !!! - 0723.658.807
- craparulsef
- Veteran
- Mesaje: 1181
- Membru din: 04 Ian 2010, 21:17
Re: Scrumbie de Dunare la cuptor
Vă rog, un singur exemplu de amestec de condiment pentru peşte, din comerţ pe care-l apreciaţi cel mai mult !cristian505ro scrie:...
Frecati bine de tot pestele cu sare si piper, caci este un peste foarte gras, poate cel mai gras. Apoi frecati la fel de bine cu amestec de condimente pentru peste care se gaseste in comert si cu cimbru ...
INFO SULINA !!! - 0723.658.807
- cristian505ro
- Veteran
- Mesaje: 1275
- Membru din: 22 Dec 2007, 15:00
- Localitate: Bucuresti
- Contact:
Re: Scrumbie de Dunare la cuptor
Sunt mai multe, dar eu cel mai multumit si pe care-l folosesc este cel de la Kotanyi.craparulsef scrie:Vă rog, un singur exemplu de amestec de condiment pentru peşte, din comerţ pe care-l apreciaţi cel mai mult !cristian505ro scrie:...
Frecati bine de tot pestele cu sare si piper, caci este un peste foarte gras, poate cel mai gras. Apoi frecati la fel de bine cu amestec de condimente pentru peste care se gaseste in comert si cu cimbru ...
Oricum eu scrumbia o frec bine cu sare si piper, apoi cu condimente Kotanyi si cu cimbru.
Totdeauna am preparat scrumbia proaspata.
Cristian Bebesel
- craparulsef
- Veteran
- Mesaje: 1181
- Membru din: 04 Ian 2010, 21:17
Re: Scrumbie de Dunare la cuptor
Nu știu de ce, dar mă așteptam la răspunsul acesta ... încercați vă rog să puneți la preparatele de peşte tot de la această firma condimentul pentru barbeque de porc... după ce veţi folosi aştept părerea dvs. referitoare la o eventuală diferență.cristian505ro scrie:...
Sunt mai multe, dar eu cel mai multumit si pe care-l folosesc este cel de la Kotanyi ...
După care încercați tot cu barbeque de porc de la Delikat ...
INFO SULINA !!! - 0723.658.807
- cristian505ro
- Veteran
- Mesaje: 1275
- Membru din: 22 Dec 2007, 15:00
- Localitate: Bucuresti
- Contact:
Re: Scrumbie de Dunare la cuptor
Pai le-am incercat cam pe toate si de la Fuchs,Knor,Magie,Delikat,etc. dar asta e cel mai bun.craparulsef scrie:Nu știu de ce, dar mă așteptam la răspunsul acesta ... încercați vă rog să puneți la preparatele de peşte tot de la această firma condimentul pentru barbeque de porc... după ce veţi folosi aştept părerea dvs. referitoare la o eventuală diferență.cristian505ro scrie:...
Sunt mai multe, dar eu cel mai multumit si pe care-l folosesc este cel de la Kotanyi ...
După care încercați tot cu barbeque de porc de la Delikat ...
Culmea ca si la gratare de porc folosesc de la Kotanyi dar nu am pus la peste, cu prima ocazie incerc si va comunic. Apoi comparativ cu Delikat.
Multumesc pentru sugestie!
Cristian Bebesel