reteta stiuca umpluta
Moderator: vali003
Re: reteta stiuca umpluta
Asta cu stafide si nuca pisata cam miroase a Levant , sper sa nu gresesc , dar as zice ca este o reteta cu radacini grecesti , cind vin prin tara i-ti dau un semn Cristian , mergem la o stiuca si apoi o pregatim impreuna .
Re: reteta stiuca umpluta
Puteti sa incercati daca vreti in umplutura de la stiuca sa puneti carne de scrumbie care este un peste foarte gras si gustos. Incercati si va garantez ca nu veti regreta.
- florentiniuga
- Master Admin
- Mesaje: 4649
- Membru din: 19 Noi 2007, 22:04
- Localitate: Bucuresti
- Contact:
Re: reteta stiuca umpluta
Cristian, daca-i pui si niste rom in loc de vin, nu mai ai nevoie de cozonac.
Re: reteta stiuca umpluta
Nu e mai...ce spuneti voi aici nu e in regula.
Ori mananc stiuca ori mananc un talmes balmes! Pai ce rost mai are sa combin carnea de stiuca cu scrumbie, crap sau somn? cat despre porc asta e non-sens... Pestele se mananca neamestecat cu alt peste; pt fiecare tip de peste exista o reteta aparte care ii pun in evidenta calitatile si gustul.
Stiuca ori o mananci umpluta cum scrie la reteta (dar fara stafide, nuca sau rom ca deja suna a cozonac) sau un rasol teapan stropit cu un demisec.
Mie imi place foarte mult sa gatesc, si am gatit tot soiul de pesti, dar sa amesteci pestele intre el sau cu porc mi se pare o blasfemie din punct de vedere gastronomic al bucatariei de peste.
Ori mananc stiuca ori mananc un talmes balmes! Pai ce rost mai are sa combin carnea de stiuca cu scrumbie, crap sau somn? cat despre porc asta e non-sens... Pestele se mananca neamestecat cu alt peste; pt fiecare tip de peste exista o reteta aparte care ii pun in evidenta calitatile si gustul.
Stiuca ori o mananci umpluta cum scrie la reteta (dar fara stafide, nuca sau rom ca deja suna a cozonac) sau un rasol teapan stropit cu un demisec.
Mie imi place foarte mult sa gatesc, si am gatit tot soiul de pesti, dar sa amesteci pestele intre el sau cu porc mi se pare o blasfemie din punct de vedere gastronomic al bucatariei de peste.
- cristian505ro
- Veteran
- Mesaje: 1275
- Membru din: 22 Dec 2007, 15:00
- Localitate: Bucuresti
- Contact:
Re: reteta stiuca umpluta
Asa este Vali, am gasit retete asemanatoare si in Braila (sunt brailean dupa tata) unde influenta greceasca a fost foarte puternica si in gastronomie, vezi scordaleaua de crap( eu fac si de somn). Practic la Braila nu exista Craciun si Revelion fara stiuca umpluta si scordalea, de fapt sunt mancaruri boieresti de iarna. Dar asta a fost o data, daca treci acum prin Braila,Galati,Constanta .........jalea te rapune.vali003 scrie:Asta cu stafide si nuca pisata cam miroase a Levant , sper sa nu gresesc , dar as zice ca este o reteta cu radacini grecesti , cind vin prin tara i-ti dau un semn Cristian , mergem la o stiuca si apoi o pregatim impreuna .
Ultima oară modificat 17 Dec 2010, 17:30 de către cristian505ro, modificat 1 dată în total.
Cristian Bebesel
- cristian505ro
- Veteran
- Mesaje: 1275
- Membru din: 22 Dec 2007, 15:00
- Localitate: Bucuresti
- Contact:
Re: reteta stiuca umpluta
He,heh....si altii au zis asa si cand am facut fara nuca, m-au certat. In compozitia pe care am aratat-o pana acum, toate ingredientele astea au un rost, iar gustul nu e de dulce. Cel mai bine se poate face comparativ:cu si fara nuca + stafide. Si decide fiecare,gusturile nu se discuta. Problema mea mare de cativa ani buni de zile este ca nu se mai prind stiucile de alta data, cele de 2-3 kg. erau chiar mici prin anii '80. Ultimele pescuituri ca lumea cu buc. intre 2-7 kg. le-am avut in 2003-2005 pe Valea Vlasiei.De atunci mai nimic semnificativ si de aceea am trecut de 3 ani de zile pe pescuitul la crap C & R.florentiniuga scrie:Cristian, daca-i pui si niste rom in loc de vin, nu mai ai nevoie de cozonac.
Cristian Bebesel
- cristian505ro
- Veteran
- Mesaje: 1275
- Membru din: 22 Dec 2007, 15:00
- Localitate: Bucuresti
- Contact:
Re: reteta stiuca umpluta
Sunt perfect de acord cu tine, nici eu nu le amestec de loc. Cat privesc stafidele si nuca pisata, poti face si fara, dar ce spun eu nu sunt inventiile mele, se gaseste si in retete mai vechi de unde le-am preluat. Drept e ca am facut si fara, dar foarte rar, de fapt cand am uitat sa pun. Nici nu mai stiu cate am facut, cred ca sute( am pescuit 15 ani numai din barca la rapitor, din septembrie pana in mai si la copca normal. Stiam mai bine ca un sonar,fundul apei pe Seinoiu,Polcesti, Sarulesti si Valea Argovei. ).Laurentiu scrie: dar sa amesteci pestele intre el sau cu porc mi se pare o blasfemie din punct de vedere gastronomic al bucatariei de peste.
Cristian Bebesel
- cristian505ro
- Veteran
- Mesaje: 1275
- Membru din: 22 Dec 2007, 15:00
- Localitate: Bucuresti
- Contact:
Re: reteta stiuca umpluta
Mi-ar face mare placere sa te cunosc Vali, as fii onorat.vali003 scrie: cind vin prin tara i-ti dau un semn Cristian , mergem la o stiuca si apoi o pregatim impreuna .
Cristian Bebesel
- stefan_kwr
- Veteran
- Mesaje: 683
- Membru din: 25 Mar 2009, 21:23
- Localitate: Craiova
- Contact:
Re: reteta stiuca umpluta
Acum fiecare cu gusturile lui, chiar daca sunt unele retete mai deochiate, nu trebuie sa ne mire faptul acesta, deoarece o reteta este ca un basm, se refera la acelas lucru dar intr-o mie de variante.Eu unu, nu sunt de acord cu folosirea in mancaruri, a stafidelor, nucilor, prunelor, gutuilor etc, dar pe care, nu pot sa le refuz cand e vorba de prajituri. Ce ar fi sa ne apucam sa mai punem si niste frisca peste stiuca, apoi sa cantam ''La multi ani'', cu siguranta fancezii care sunt cei mai specialisti in ale bucatariei, ar muri de invidie.Cu siguranta bucatarii batrani din delta, nu o gateau asa, si cu siguranta nu ramanea nemancata, si nu cred ca se ridica cineva de la masa spunand ca nu e buna, ca i-ar mai trebui niste stafide in loc de rosii si usturoi, sau niste nuca pisata in loc de ardei si patrunjel.
D-le Cristian va salut cu respect, nu mi-o luati in nume de rau , dar asta este parerea mea personala, poate din cauza ca nu am incercat aceasta reteta, dar cu siguranta nu mi-ar placea...
D-le Cristian va salut cu respect, nu mi-o luati in nume de rau , dar asta este parerea mea personala, poate din cauza ca nu am incercat aceasta reteta, dar cu siguranta nu mi-ar placea...
- stefan_kwr
- Veteran
- Mesaje: 683
- Membru din: 25 Mar 2009, 21:23
- Localitate: Craiova
- Contact:
Re: reteta stiuca umpluta
Laurentiu, treaba cu carnea de porc, am pus-o deoarece credeam ca nu mi se va umple stiuca doar cu ce aveam eu, nicidecum ca am inventat eu nu stiu ce reteta, dar la sfarsit iesind ceva foarte bun.Laurentiu scrie:Nu e mai...ce spuneti voi aici nu e in regula.
Ori mananc stiuca ori mananc un talmes balmes! Pai ce rost mai are sa combin carnea de stiuca cu scrumbie, crap sau somn? cat despre porc asta e non-sens... Pestele se mananca neamestecat cu alt peste;
Iar treaba cu amestecatul pestelui?... De ce credeti ca o foarte buna ciorba pescareasca se face cu apa din balta, legume, si cat mai multe soiuri de peste in ea???
In marea majoritate a emisiunilor, unde este prezentata o reteta de ciorba de peste, pe malul baltii in ceaun, pe pirostii, se foloseste crap, stiuca, rosioara, caras si mai spunea cineva ca daca mai avem si alt soi de peste este bine venit.Ce credeti despre asta? De borsul de peste ce mai ziceti?
Numai bine va doresc.
- cristian505ro
- Veteran
- Mesaje: 1275
- Membru din: 22 Dec 2007, 15:00
- Localitate: Bucuresti
- Contact:
Re: reteta stiuca umpluta
Si eu te salut! Nu ti-o iau de loc in nume de rau. Asa cum am mentionat, eu reteta asta o am chiar din delta, de la Crisan, prima oara am mancat asa ceva in 1980. Si mie mi s-a parut un pic ciudata pana am gustat. Dar sa nu va ganditi ca este cantitatea de nuca si stafide ca la cozonac,doamne fereste ! O mana de stafide si de nuca pisata, doar atat! Si asta in general la o stiuca de 3 kg, din care dupa desosare si scazand capul ramane practic 2,5 kg. carne macra.stefan_kwr scrie:.
D-le Cristian va salut cu respect, nu mi-o luati in nume de rau , dar asta este parerea mea personala, poate din cauza ca nu am incercat aceasta reteta, dar cu siguranta nu mi-ar placea...
Recunosc ca nu toti lipovenii,o fac asa. Depinde de gusturi. "De gustibus non discutandum".
Cristian Bebesel
Re: reteta stiuca umpluta
Da, dar una e pestele in ciorba plus ca nu-l toci si apoi sa-l amesteci. Este bucata intreaga.
Si alta e carnea tocata de diferite soiuri amestecata. Parerea mea ca nu as amesteca soiurile de peste tocate decat in chiftele sau ciorba de perisoare de peste.
Si alta e carnea tocata de diferite soiuri amestecata. Parerea mea ca nu as amesteca soiurile de peste tocate decat in chiftele sau ciorba de perisoare de peste.
- florentiniuga
- Master Admin
- Mesaje: 4649
- Membru din: 19 Noi 2007, 22:04
- Localitate: Bucuresti
- Contact:
Re: reteta stiuca umpluta
Dar Laurentiu, stiuca umpluta contine un amestec tocat exact ca la chiftele, perisoare, etc. doar ca difera reteta si pentru ca stiuca e fada si ar iesi cam uscat continutul, se adauga si o specie grasa. Exact ca la alte preparate. Nu e o inovatie, e o regula culinara.
Cristian, glumeam. Si mie imi plac preparatele mai exotice din peste. Reteta mea preferata de pastrav e cu portocale si capere dar nu o dau acum ca e off topic.
Stefan, la fiecare aproximativ 200km de meridian sau paralela se schimba preferintele culinare. Eu sunt banatean si ai fi uimit cum se mananca acolo. Friptura de vita e garnisita cu sos dulce de visine, morcov sau prune afumate, langa snitelul de pui se serveste compot de caise, supa de rosii e musai indulcita cu zahar la fel ca si macaroanele cu branza, etc. Ce crezi, ai suporta ideaa de a avea o bucatareasa (sau sotie) care sa-ti gateasca zilnic asa ceva?
A si am uitat ceva important, banatenii nu consuma peste decat foarte rar.
Cristian, glumeam. Si mie imi plac preparatele mai exotice din peste. Reteta mea preferata de pastrav e cu portocale si capere dar nu o dau acum ca e off topic.
Stefan, la fiecare aproximativ 200km de meridian sau paralela se schimba preferintele culinare. Eu sunt banatean si ai fi uimit cum se mananca acolo. Friptura de vita e garnisita cu sos dulce de visine, morcov sau prune afumate, langa snitelul de pui se serveste compot de caise, supa de rosii e musai indulcita cu zahar la fel ca si macaroanele cu branza, etc. Ce crezi, ai suporta ideaa de a avea o bucatareasa (sau sotie) care sa-ti gateasca zilnic asa ceva?
A si am uitat ceva important, banatenii nu consuma peste decat foarte rar.
- cristian505ro
- Veteran
- Mesaje: 1275
- Membru din: 22 Dec 2007, 15:00
- Localitate: Bucuresti
- Contact:
Re: reteta stiuca umpluta
Stiu ca glumeai Florentin, no pb.! Te cunosc deja de 2 ani!florentiniuga scrie: Cristian, glumeam. Si mie imi plac preparatele mai exotice din peste. Reteta mea preferata de pastrav e cu portocale si capere dar nu o dau acum ca e off topic.
Cristian Bebesel
Re: reteta stiuca umpluta
Eu te astept cu reteta de pastrav , suna bine portocale si capere .florentiniuga scrie:Dar Laurentiu, stiuca umpluta contine un amestec tocat exact ca la chiftele, perisoare, etc. doar ca difera reteta si pentru ca stiuca e fada si ar iesi cam uscat continutul, se adauga si o specie grasa. Exact ca la alte preparate. Nu e o inovatie, e o regula culinara.
Cristian, glumeam. Si mie imi plac preparatele mai exotice din peste. Reteta mea preferata de pastrav e cu portocale si capere dar nu o dau acum ca e off topic.
Stefan, la fiecare aproximativ 200km de meridian sau paralela se schimba preferintele culinare. Eu sunt banatean si ai fi uimit cum se mananca acolo. Friptura de vita e garnisita cu sos dulce de visine, morcov sau prune afumate, langa snitelul de pui se serveste compot de caise, supa de rosii e musai indulcita cu zahar la fel ca si macaroanele cu branza, etc. Ce crezi, ai suporta ideaa de a avea o bucatareasa (sau sotie) care sa-ti gateasca zilnic asa ceva?
A si am uitat ceva important, banatenii nu consuma peste decat foarte rar.