peste afumat
Moderator: vali003
- craparulsef
- Veteran
- Mesaje: 1181
- Membru din: 04 Ian 2010, 21:17
- stefan_kwr
- Veteran
- Mesaje: 683
- Membru din: 25 Mar 2009, 21:23
- Localitate: Craiova
- Contact:
Re: peste afumat
Nea Marius, nu stiam ca pentru afumatul pestelui trebuie un altfel de rumegus decat cel folosit pentru carne.craparulsef scrie:Esenţele tari fac fumul iute, deci gustul va fi naşpa ... cel mai bun fum este cel de la rumeguşul de salcie roşie şi imediat după el cel de brad !!!cristian505ro scrie:Stiu asta,de mic copil. Dar de aceea am si mentionat ca iau rumegus ce gasesc la atelierele de tamplarie, in general de brad sau amestec. Asta e, daca stau pana lucreaza ei din esente tari,nu mai afum nimic.stefan_kwr scrie:Rumegusul de brad nu e bun pentru afumat
Cel mai bun este rumegusul dintr-un lemn de esenta tare, stejar, fag.
Sub nici o formă stejar, frasin, fag căci scumbia va avea un gust astfel încât veţi simţi o iuţeală pe buze, limbă chiar şi în gât! Şi vă rog nu mă mai provocaţi cu afumatul scrumbiei, căci nu mă pot abţine să nu intervin ... vorbiţi şi dvs. despre afumatul buturilor de porc ca să pot învăţa şi eu ceva!
Din cate stiam rumegusul din brad este toxic, datorita rasinilor, si nu as vrea cand mananc, sa-mi miroase carnea a tamaie. Toti recomanda rumegusul de fag pentru afumare.
- craparulsef
- Veteran
- Mesaje: 1181
- Membru din: 04 Ian 2010, 21:17
Re: peste afumat
stefan_kwr scrie:...
Nea Marius, ...
Din cate stiam rumegusul din brad este toxic, datorita rasinilor, si nu as vrea cand mananc, sa-mi miroase carnea a tamaie. Toti recomanda rumegusul de fag pentru afumare.
Wrong !!! .... şi nu e toxic, căci altfel nu i-ar fi plăcut Domnului. Da tămâioasa iţi place?
Ăia toţi de recomandă, să încerce şi cu rumeguş de brad, după care să te invite la masa lor unde să te servească cu ambele variante: fag şi brad, după care ne mai povesteşti şi nouă ăstora de la periferie poate descoperim şi noi cum se afumă scrumbia - americanii cred că ar folosi lemn de trandafir!
Ar trebui să-l întrebăm pe nea Gogu, el precis ştie, că face focul zilnic, de se afumă cu toţii ...
INFO SULINA !!! - 0723.658.807
- stan nicolae
- senior
- Mesaje: 256
- Membru din: 05 Dec 2009, 10:38
Re: peste afumat
haide-ti sa va scriu cum afum pestele-am un crap,novac la vreo 4kg. il curat,il spal,il tai in 4 bucati si il pun la saree...dupa 12 ore il intorc...a doua zi il dau la vant-aer pt. vreo 4,5 ore...il las o noapte la odihna. dimineata,daca am noroc trec bucatile alea frumoase in apa clocotita pt. a scoate putin sarea din ele,le dau iar la vant pt. o ora si le afum maxim 3 ore...scot 5 kg. de vin si fac pestele pe gratar impreuna cu prietenii ca sa nu-l supar pe Stefan si pe Dl. Marius...il afum cu cocenasi de porumbsi malai pt culoare
- craparulsef
- Veteran
- Mesaje: 1181
- Membru din: 04 Ian 2010, 21:17
Re: peste afumat
Căţălu ăla din avatar tot cu porumb îi afumat ... că tare gălbejit mai este!stan nicolae scrie:... ca sa nu-l supar pe Stefan si pe Dl. Marius...il afum cu cocenasi de porumbsi malai pt culoare
INFO SULINA !!! - 0723.658.807
- stan nicolae
- senior
- Mesaje: 256
- Membru din: 05 Dec 2009, 10:38
Re: peste afumat
e peste Dl. Marius...ma apuc sa dresez pesti...voi cu turismul,eu cu dresajul
Re: peste afumat
Marius , te rog, pune tu o reteta de afumat , de la cap la coada ,cu timpii exacti de sarare ,afumare. Adaugirile de la reteta lui Cristian nu prea m-au dumirit .
- craparulsef
- Veteran
- Mesaje: 1181
- Membru din: 04 Ian 2010, 21:17
Re: peste afumat
Am promis şi ca de fiecare dată, când voi avea imagini, voi dezvolta alături de ele şi acest subiect ... cu alte cuvinte când mă apuc de întreaga procedură voi folosi camera după care vă voi detalia pe forum. De exemplu pentru început mă voi ocupa de scrumbie ...
INFO SULINA !!! - 0723.658.807
- moldovan marius
- junior
- Mesaje: 9
- Membru din: 06 Ian 2009, 15:55
Re: peste afumat
ma refeream la afumatore nu la rumegus.......stefan_kwr scrie:Nea Marius, nu stiam ca pentru afumatul pestelui trebuie un altfel de rumegus decat cel folosit pentru carne.
- stefan_kwr
- Veteran
- Mesaje: 683
- Membru din: 25 Mar 2009, 21:23
- Localitate: Craiova
- Contact:
Re: peste afumat
Imi place tamaioasa si-mi pare rau ca acestui soi de vita nu-i prea merge la mine la tara.craparulsef scrie:stefan_kwr scrie:...
Nea Marius, ...
Din cate stiam rumegusul din brad este toxic, datorita rasinilor, si nu as vrea cand mananc, sa-mi miroase carnea a tamaie. Toti recomanda rumegusul de fag pentru afumare.
Wrong !!! .... şi nu e toxic, căci altfel nu i-ar fi plăcut Domnului. Da tămâioasa iţi place?
Ăia toţi de recomandă, să încerce şi cu rumeguş de brad, după care să te invite la masa lor unde să te servească cu ambele variante: fag şi brad, după care ne mai povesteşti şi nouă ăstora de la periferie poate descoperim şi noi cum se afumă scrumbia - americanii cred că ar folosi lemn de trandafir!
Ar trebui să-l întrebăm pe nea Gogu, el precis ştie, că face focul zilnic, de se afumă cu toţii ...
Referitor la rumegus o sa incerc singur sa ma conving, avand in vedere ca pana acum nu am mai afumat peste.
- cristian505ro
- Veteran
- Mesaje: 1275
- Membru din: 22 Dec 2007, 15:00
- Localitate: Bucuresti
- Contact:
Re: peste afumat
Vali, eu am dat niste norme generale de timp,pentru ca nu lucrez cu timpi exacti la sarare/uscare/afumare/uscare/desarare. Asta depinde de mai multi factori : marimea si soiul pestelui( fac numai crap si somn pentru scordalea, iar la somn trebuie atentie mai mare are carnea mai grasa) ; temperatura de afara ( ma refer strict la cele 2 faze de uscare a pestelui sarat si apoi afumat. Prefer zile reci, usor geroase, sau daca nu, sa adie vantul.Eu, cum am spus pregatesc numai in timpul iernii. Dar odata terminat, rezista chiar si vara intr-o camera racoroasa. Nu este recomandat, se consuma in 1-3 luni,nu am tinut niciodata mai mult) ; calitatea fumului ( implicit a rumegusului).vali003 scrie:Marius , te rog, pune tu o reteta de afumat , de la cap la coada ,cu timpii exacti de sarare ,afumare. Adaugirile de la reteta lui Cristian nu prea m-au dumirit .
Practic analizez starea carnii in timpului procesului de preparare si dupa asta stabilesc timpii fiecarei faze.
Cristian Bebesel
Re: peste afumat
Cristian ,ceea ce ai postat tu ,am inteles , de accea am rugat sa se posteze si reteta lui Marius , eu nu am afumat nici o data , dar am idee cum se face , teoretic , iar la ce peste i-mi place mie , nu are rost sa ma obosesc cu afumatul ,am un prieten patron de pescarie ,face un somon afumat de maninci pina plesnesti .
- craparulsef
- Veteran
- Mesaje: 1181
- Membru din: 04 Ian 2010, 21:17
Re: peste afumat
Am promis şi ca de obicei mă voi ține de promisiune ... trebuie numai să aveți puţin răbdare.
Voi explica cu imagini, cel mai simplu mod de afumare, care se practică în mod tradițional în deltă.
Şi la noi au apărut cu ceva ani în urmă afumători chiar foarte sofisticate ... cu fum rece şi cald, cu grătar inclus, pe care se pot pune suplimentar pachete din folie de aluminiu găurită în prealabil în interiorul cărora putem pune tot felul de năzbîtii pentru așa zis aromarea fumului ... dar eu vă voi exemplifica practic cel mai simplu şi în acelaş timp eficient mod de afumare a scrumbiei pentru început ... căci aici e urgența, după care voi mai arăta şi alte specii la afumat. Mulțumesc pentru înțelegere.
Voi explica cu imagini, cel mai simplu mod de afumare, care se practică în mod tradițional în deltă.
Şi la noi au apărut cu ceva ani în urmă afumători chiar foarte sofisticate ... cu fum rece şi cald, cu grătar inclus, pe care se pot pune suplimentar pachete din folie de aluminiu găurită în prealabil în interiorul cărora putem pune tot felul de năzbîtii pentru așa zis aromarea fumului ... dar eu vă voi exemplifica practic cel mai simplu şi în acelaş timp eficient mod de afumare a scrumbiei pentru început ... căci aici e urgența, după care voi mai arăta şi alte specii la afumat. Mulțumesc pentru înțelegere.
INFO SULINA !!! - 0723.658.807
- craparulsef
- Veteran
- Mesaje: 1181
- Membru din: 04 Ian 2010, 21:17
Re: peste afumat
Promisiune ....
Am curatat, am crestat, am spalat, am scurs si am pus la sare ..... va urma!
Am curatat, am crestat, am spalat, am scurs si am pus la sare ..... va urma!
INFO SULINA !!! - 0723.658.807
Re: peste afumat
Din experienta proprie, consider ca rumegusul sau lemnul de cires este cel mai bun ptr. afumat!