Deocamdata doar cateva remarci.
Aroma pinneapple de la Nutra este incomparabil mai buna decat Mainline, Solar sau SBS. Este constatarea facuta dupa multe teste pe care le-am facut anul acesta, eu fiind un fan pinneaple. De fapt la fel este si cu CSL-ul.
(Apropo Iulian, ti-am mai spus ca niciunul din produsele mentionate de tine nu contine alcool, te pacaleste numele pentru ca sunt subproduse rezultate din prepararea unor bauturi alcoolice. Daca nu ma crezi citeste etichetele.)
Am incercat si mixuri diverse, de care altii nu stiu cum sa scape si am ajuns la concluzia ca majoritatea sunt doar balast, adica sunt bune sau nu in functie de cum stii sa le pui in valoare cu partea lichida, in varianta solubila. In varianta tare (fierte), conteaza ceva mai mult calitatea mixului si a dipului si mai putin a partii lichide, cu exceptia aromei.
Betaina este un factor foarte important in componenta unui boilies de calitate.
Nu pot sa o dau ca pe o regula dar acelasi lucru il consider valabil si pentru Robin red.
GLM am folosit mai putin si desi multi il recomanda ca pe un ingredient extrem de atractiv, nu am remarcat diferente notabile.
Am remarcat insa ca e foarte important sa echilibrezi boiliesul in functie de anotimp, de balta, de apetit, de dimensiunea pestelui, de cat de obisnuit este cu boiliesul etc. Astfel, se disting cateva de categorii de compozitii:
- pe baza de fructe, usor digerabile, bogate mai mult in zaharuri, vitamine, calciu si proteina vegetala (ex. soia)
- pe baza de cereale si peste, echilibrate in proteina animala (variante de fainuri de peste predigerate) si aminoacizi pe de-o parte si fainuri vegetale pe de alta parte, cu adaosuri de proteina lactica si arome de fructe
- pe baza de peste, bogate in proteina animala, cu adaosuri "grele" de uleiuri si arome de peste sau picante ori puternic mirositoare (ex. piper, chimen, usturoi)
O alta categorisire ar fi in functie de structura boiliesului (o sa dau exemple de solubile pentru ca au o mecanica a actiunii mult mai elocventa), presupunand ca toate au aceeasi concentratie de lapte de porumb
- cu granulatie fina si indesate (cu densitate mare), cu descompunere lenta
- cu granulatie medie, cu seminte intregi dau coji de ou, cu descompunere de medie durata
- cu granulatie compusa din particole nehidratate, rulate imediat dupa amestec, pentru descompunere si imprastiere rapida, cu densitate mai mica
- cu granulatie compusa din elemente care odata ajunse in apa isi maresc volumul si duc pe de-o parte la spargerea efectiva a boiliesului iar pe de alta parte la jocul pe verticala a particolelor uscate aflate in componenta.
Stiu ca postarea mea pare putin mai extinsa spre off topic dar este foarte important, asa cum spuneam, sa stii cum sa compui un boilies, pentru corecta apreciere si interpretare a rezultatelor pe care le dau diversele componente comercializate de diversi producatori. Poate ca un produs pe care nu-l apreciem intr-o varianta, are efect mult mai puternic intr-o alta varianta de compozitie. Chiar si un mix blamat de toata lumea poate fi folosit ca umplutura in anumite cazuri, daca scade pretul de productie si daca nu mixul este important sau daca poate fi innobilat cu un alt ingredient. Este poate cel mai important lucru, sa stii (dupa modelul mamaligii lui Mitranescu) cum, cand, cat si daca sa nadesti pentru rezultate maxime.
Si in sfarsit o ultima constatare. Dupa ce am ajuns la 24 de componente intr-un boilies, am ajuns si la concluzia ca foloseam cam cu 16-18 mai multe decat era absolut suficient.
Pe balti diferite se prinde diferit la nade diferite si in moduri de folosire diferite. De obicei, pescarii buni si-au facut retete bune pe care nu le prea schimba, cu care pe mai multe balti au obtinut rezultate bune. Dar nu pe toate si nu mereu. Pescarii foarte buni au intotdeauna o alternativa, stiu sa interpreteze repede rezultatele si se adapteaza.