Discutii generale despre lansete...scumpe, ieftine, la moda...

Moderatori: gor965, florentiniuga

Scrie răspuns
Avatar utilizator
Neamtul
Veteran
Veteran
Mesaje: 1384
Membru din: 02 Mar 2009, 00:55

Re: Discutii generale despre lansete...scumpe, ieftine, la moda.

Mesaj de Neamtul » 10 Feb 2011, 01:44

Am spus ca nu am folosit atunci cand am facut "testele" dar data viitoare cu plumb mai greu si fir subtire e logic ca trebuie folosit un inaintas.

Avatar utilizator
vulc ovidiu
utilizator
utilizator
Mesaje: 10
Membru din: 26 Feb 2011, 23:52

Re: Discutii generale despre lansete...scumpe, ieftine, la moda.

Mesaj de vulc ovidiu » 27 Feb 2011, 01:42

Sunt nou pe acest forum, dar am citit cu atentie topicurile referitoare la lansete. Sunt pasionat de lansete, fara sa fiu neaparat un aruncator bun. Am detinut sau cel putin am testat personal foarte multe tipuri de lansete: FOX (Warior Elite si ES, Eclipsul de 3,25 lbs, si Horizonul vechi), Shimano (cred ca in afara de Vengeance si inca unul sau doua modele, le-am testat cam pe toate, inclusiv Tribal Extreme; de altminteri folosesc si eu un set de Speedmaster de 3,66 m, model vechi cu mandrina Fuji si manerul acoperit cu duplon, aduse de afara), Daiwa (de la ei nu am testat AKN-ul), Nash, Chub, si multe altele, inclusiv Century, Free Spirit si Harrison. Cunosc foarte bine Century SP modelul vechi (preferata mea), lanseta cu care pescuiesc din 2008 si Free Spirit Hi-S spod. Am avut Torrix-uri, dar le-am vandut, nu m-am impacat cu ele. Prin urmare, cred ca pot face un fel comparatie intre lansetele scumpe si cele ieftine. Ceea ce va voi spune probabil ca va supara pe multa lume, dar o spun din experienta directa, nu din citit, nu din auzit.
Pretul unei lansete e una si calitatea sau mai exact, performantele lansetei sunt cu totul altceva. Pretul tine de strategia de promovare si de vanzari a unei firme, dar NU reflecta valoarea reala a lansetei si cu atat mai putin calitatile lansetei. Pot sa va spun categoric ca am vazut acelasi blanc, fabricat de aceeasi fabrica, vandut sub trei sigle diferite, cu aceeasi echipare, dar cu trei preturi total diferite. Nu dau nume, pentru ca nu vreau sa fiu acuzat ca fac reclama sau antireclama, dar e vorba de firme asa-zis consacrate, care vand lansete asa-zise „de top”. Iar diferentele de preturi nu erau mici, erau semnificative (diferentele mergeau pana la 400 de ron). Pe piata se vand lansete cu preturi halucinante de 17 milioane lei vechi si chiar mai mult, finisate si inzorzonate, care, in opinia mea, NU valoreaza mai mult de 5 milioane lei vechi.
Exista, in mare, doua tipuri de strategii de vanzari: un tip se refera la firme care schimba in fiecare an modelele, care produc mereu modele noi, pe care le prezinta ca „imbunatatite”; un al doilea tip, produce si vinde modele stabilizate, consacrate; ma refer la lansete consacrate, care nu au nimic de a face cu moda. Mai exista un tip de strategie „hibrida”, in care firme mari tin pe piata timp indelungat modele „performante”, cu aerul ca acestea sunt senzationale, dar care, in realitate, sunt de valoare medie. Dupa parerea mea, acestea sunt firmele care dau acele garantii „pe viata” sau garantii indelungate. De fapt, acolo e, dupa parerea mea, o ilustra pacaleala; in realitate, acele blancuri sunt mai ieftine decat credem noi, iar garantia „pe viata” data unei lansete care se rupe ascunde de fapt o mica smecherie strategica de vanzari: cetateanul traieste cu impresia ca detine o lanseta exceptionala, care in realitate nu e decat un blanc comun, echipat intr-adevar senzational si atat. Cand il rupe, firma il inlocuieste imediat, chiar daca pretul de magazin e halucinant (250-300 de lire sterline) si ori de cate ori se rupe!
Un alt aspect este mitul „chinezariilor proaste”. Multi spun asa: daca e chinezeasca, e prost facuta. Nimic mai fals. Poate fi chinezeasca, dar foarte buna, dupa cum poate fi coreana si foarte proasta sau foarte buna. Aici singurul indicator real ar fi pretul de productie a blancului, care insa este foarte bine „ascuns” de producator si vanzator. Pot insa sa va spun ca, acele firme care vand blancuri separat sunt credibile sau ma rog, au un plus de credibilitate si garantie a calitatii.
In acest peisaj care zapaceste mai mult decat recunosc unii, HAKUYO MTX 14 reprezinta, in opinia mea, o exceptie ABSOLUTA. Este o lanseta remarcabila, care, in opinia mea, „bate” categoric lansete ce costa 1000 ron si chiar peste – o spun fara nici o jena, deoarece le-am incercat separat si impreuna cu lansete mult mai scumpe, care nici macar nu se apropie de ea ca perfomante. Nu stiu cum au facut cei de la Hakuyo asta, nu stiu ce tehnologie au folosit, daca a fost sau nu un accident, dar stiu ca asa stau lucrurile. Am comparat comportamentul MTX 14 in aruncare cu lansete foarte scumpe si pot sa spun ca MTX-ul a facut fata cu succes. Pentru mine a fost o adevarata descoperire... Nu stiu cat vor rezista in timp, daca isi vor modifica sau nu TC-ul in timp, asta se va vedea in doi trei ani. Are insa o rata de revenire spectaculoasa, pare extrem de robusta, in ciuda faptului ca este data ca fiind o lanseta semiparabolica, eu cred ca actiunea MTX 14 e mai degraba semirapida (cea cu TC de 3,75 lbs). O observatie foarte importanta: lanseta NU are balans lateral, ceea ce o face foarte eficace la pescuitul de precizie pe distanta mare. In plus, o intrebare: a vazut cineva o lanseta pentru distante mari foarte usoara?... Vreau sa va spun o chestiune care tine de mecanica: momentul fortei este distanta (bratul fortei) inmultit cu valoarea fortei. Din cate stiu eu, un plumb merge cu atat mai departe cu cat prin aruncare i de transfera o energie mai mare, care e o marime direct proportionala cu masa, deoarece forta este masa ori acceleratie. Asa incat, o lanseta de, sa zicem, 300 de g, mi se pare ridicola atunci cand discutam de long cast. Evident insa, aici lucrurile sunt mult mai complicate, intra si alte chestiuni in calcul...
Scuzati lungimea mesajului, dar nu m-am putut abtine...
Ovidiu

Avatar utilizator
Madalin Dirla
Veteran
Veteran
Mesaje: 3312
Membru din: 03 Mai 2008, 14:46

Re: Discutii generale despre lansete...scumpe, ieftine, la moda.

Mesaj de Madalin Dirla » 27 Feb 2011, 11:21

Felicitari Ovidiu pt. acest post,mare dreptate ai!!!
---<>< ---<>< ---<>< ---<><

Avatar utilizator
MZS66
utilizator
utilizator
Mesaje: 10
Membru din: 25 Feb 2011, 16:29
Localitate: Sfantu Gheorghe
Contact:

Re: Discutii generale despre lansete...scumpe, ieftine, la moda.

Mesaj de MZS66 » 27 Feb 2011, 11:46

V-am trimis un mesaj privat dl. Ovidiu!

Avatar utilizator
gimi_mures
senior
senior
Mesaje: 295
Membru din: 30 Oct 2008, 18:33
Localitate: Tg Mures

Re: Discutii generale despre lansete...scumpe, ieftine, la moda.

Mesaj de gimi_mures » 27 Feb 2011, 12:28

Demult nu an vazut o asemenea postare. =D>
Ovidiu, mtx 14 e cel vazut de tine la Mures, langa hipodrom ?
Prinde si Elibereaza

Avatar utilizator
Vali_ms
senior
senior
Mesaje: 274
Membru din: 16 Ian 2011, 13:25
Localitate: tg-mures

Re: Discutii generale despre lansete...scumpe, ieftine, la moda.

Mesaj de Vali_ms » 27 Feb 2011, 16:48

Pai nu are dreptate?
Bine formulat,Ovidiu!
Vreau in tarile calde!

Avatar utilizator
vulc ovidiu
utilizator
utilizator
Mesaje: 10
Membru din: 26 Feb 2011, 23:52

Re: Discutii generale despre lansete...scumpe, ieftine, la moda.

Mesaj de vulc ovidiu » 27 Feb 2011, 21:02

gimi_mures scrie:Demult nu an vazut o asemenea postare. =D>
Ovidiu, mtx 14 e cel vazut de tine la Mures, langa hipodrom ?
Da, e vorba de cel vazut la hipodrom. Numai ca intre timp am comandat si eu doua bucati pentru un prieten si le-am testat din nou la Reghin duminica dimineata timp de aproape 3 ore. Au confirmat peste asteptari. M-am uitat dupa aceea foarte atent la ele si pentru mine intrebarea este: cum de o asemenea lanseta costa atat de putin?
Dar mai este o intrebare pe care mi-o pun: cum de costa alte lansete cat costa, dar sunt sub MTX 14? NU discut despre un Century care isi merita banii si care au o tehnologie aparte sau de Free Spirit ori Harrison. Acestea sunt lansete care "tin steagul" in competitii extrem de dure unde alti producatori care pun pe piata lansete de peste 1000 de ron nici macar nu viseaza sa intre, pentru simplul motiv ca nu pot face fata. Faptul ca apar fotografii cu Century rupte nu inseamna mare lucru, deoarece la absolut orice tip de lansete apar accidente, defecte de fabricatie, etc. Faptul ca un Century sau un Harrison sau un Free Spirit a cedat, nu insemna ca toate lansetele facute de Century cedeaza. Nimeni nu a verificat cate lansete Shimano, Fox, Greys, Daiwa, etc. se rup... Si eu am rupt lansete, dar nu am considerat asta relevant. Relevant ar fi sa cunoastem procentele de ruperi, cu alte cuvinte sa stim cat la suta dintr-un anumit model se rup. Asta o stiu numai comerciantii, or comerciantii au toate motivele sa nu vorbeasca.
Prin urmare, eu discut de acei producatori care scot modele peste modele la preturi uneori aberante dupa parerea mea, si care tin la mare taina ca sa zic asa pretul real al blancurilor.
Fiind pasionat de lansete (am acasa 6 baterii de cate 4 lansete), m-am obisnuit sa ma uit la detalii conicitatea blancului, echiparea, configuratia inelelor, imbinari, grosimea peretelui, culoare, diametre, etc. Or, atunci cand vad ca 3 firme diferite vand acelasi blanc cu 3 preturi foarte diferite devin precaut. Faptul ca o lansete arata foarte bine sau ca e izbitor de frumoasa ca aspect nu inseamna mare lucru. Tribalul de la Simano este, ca sa zic asa, mult mai frumoasa decat un SP sau NG de la Century. Dar Century ramane ... CENTURY, iar Tribalul ramane numai tribal. Asta cred eu si se prea poate ca nu toata lumea sa fie de acord cu mine, dar nimic nu mi-a schimbat opinia pana acum.
Ovidiu

Avatar utilizator
vulc ovidiu
utilizator
utilizator
Mesaje: 10
Membru din: 26 Feb 2011, 23:52

Re: Discutii generale despre lansete...scumpe, ieftine, la moda.

Mesaj de vulc ovidiu » 27 Feb 2011, 21:32

Nu vreau sa monopolizez discutia, dar cred ca noi ar trebui sa pornim de la o idee foarte simpla: sa definim ce inseamna o lanseta comerciala, ce inseamna o moda si ce inseamna o lanseta de distante intr-adevar extreme, adica o lanseta destinata unor eforturi ce depasesc sfera comercialului. Am avea astfel niste criterii dupa care sa putem judeca in ce masura ne risipim banii sau in ce masura facem o investitie reusita...
Care ar fi asadar caracteristicile unei lansete comerciale? Dupa parerea mea urmatoarele:
1. O lanseta comerciala trebuie sa poata fi folosita usor de oricine, fara antrenamente prealabile. E clar ca o asemenea lanseta va da rezultate spectaculoase "din prima", adica va convinge pana si un incepator ca poate deveni un aruncator "peste medie". Tehnic, cred ca o lanseta comerciala e o lanseta care se incarca usor, care iti confera o placere deosebita a pescuitului (aruncare, dril, etc.) si care nu pune probleme deosebite de pregatire si folosire.
2. O lanseta comerciala trebuie sa arate cat mai bine, in pretul ei. E clar ca o asemenea lanseta "iti ia imediat ochii", te vrajeste... La aspectul acela au lucrat oameni care nu s-au gandit ca lanseta respectiva trebuie sa reziste la stresul unei competitii sau la mai stiu eu ce situatie extrema, au lucrat oameni care stiu exact ce prefera consumatorul tipic al produsului respectiv, pentru care totul se rezuma la nivelul vanzarilor, etc.
3. E limpede ca o lanseta comerciala poate costa azi sa zicem 800 de ron, dar peste un an sau doi poate costa 400 de ron sau chiar 300 de ron. Aceste diferente de pret, de fapt aceste variatii de pret, spun despre lanseta respectiva mai mult decat toate asigurarile producatorilor. Prin contrast, exista o serie de lansete care isi mentin pretul si dupa mai bine de 10 ani, pe acelasi model.
In opinia mea cam astea ar fi criteriile unei lansete comerciale. Si mai exista ceva: MODA. Aici cred ca ar trebui sa discutam cazuistic. De pilda, moda inelului de plecare de 50. Daca s-a demonstrat in mai stiu eu ce competitie de casting ca inelul de 50 (inclus intr-o anumita configuratie) e util in atingerea unor distante extreme, nu inseamna ca eu, care pescuiesc de placere si fara pretentia de a face performata, am IMPERATIV nevoie de lansete cu configuratia de 50, 40, 30, 20, 16, 16. Am citit un articol foarte reusit al lui Vlad Pavlovici despre miturile dinstantei si pot sa spun ca omul stie foarte bine ce spune. Numai ca acum toate lansetele "englezesti" sunt dotate cu inele de plecare de 50... In 2008 aveam un set de FOX-uri cu inel de plecare de 40, iar acum aceleasi Fox-uri au deja inel de plecare de 50. Blancul e acelasi, au schimbat doar inelele si configuratia. Pana si pozitia mandrinei a ramas aceeasi... Pai, hai sa fim seriosi, daca pe acelasi blanc schimbi configuratia ca pe ciorapi, inseamna ca ceva nu e in ordine cu produsul in cauza, fiindca acelasi blanc se comporta diferit cu configuratii diferite. Alta e rata de revenire a varfului unei lansete cu inel terminal de 12 si alta daca inelul terminal e de 16 mm. Greutatea inelelor schimba radical comportamentul blancului. Prin urmare, moda imprima si comportamentul producatorului, deci o lanseta comerciala e dependenta de moda. Daca moda zice 50, atunci producatorul pune de 50, indiferent daca, in realitate, pescarul care cumpara lanseta are nevoie sau nu de inel de 50!
Asadar, cam astea sunt lansetele comerciale in opinia mea. Acum ramane de vazut, de judecat, in ce masura o lanseta sau alta este comerciala sau nu. Bineinteles, intr-un anume sens, toate sunt comercial dar, ca sa citez un onorat domn englez, unele sunt mai comerciale decat altele...
Numai bine,
Ovidiu

Avatar utilizator
mirceasd
Veteran
Veteran
Mesaje: 2023
Membru din: 11 Noi 2010, 17:36
Localitate: Popesti-Leordeni

Re: Discutii generale despre lansete...scumpe, ieftine, la moda.

Mesaj de mirceasd » 27 Feb 2011, 22:08

Mda ,posturi complete la Ovidiu. Ma intreb daca o mai fi ceva de adaugat la aceasta discutie dupa posturile lui.
Eu cred ca nu.Admir totodata si definitia completa a lansetelor comerciale ,incadrarea produselor in tendinta pietei ,usurinta in comunicare si nu in ultimul rand pasiunea. **== **== **==
Multumim Ovidiu si fire intinse.
Nu sunt un pescar grozav dar ma simt grozav pe balta.

Scrie răspuns

Înapoi la “Undite si lansete”