Minciogul "ideal" pentru (incepatori dar nu numai) crap trebuie sa aiba cateva caracteristici: sa aiba o deschidere suficienta cat sa incapa un crap de orice dimensiune si chiar daca este mai ingust, sa fie neaparat suficient de adanc; plasa rezistenta, cu ochiuri suficient de mici ca sa nu desolzeasca pestele dar dintr-o ata cat mai rigida si subtire pentru a se agata cat mai putin carligul si a nu se ingreuna de la apa; tot ansamblul sa fie cat mai usor, recomandabil din aluminiu; lateralele plasei sa fie detasabile nu pliante; coada preferabil dintr-o singura bucata si cat mai putin flexibila. Poate fi si telescopica dar atentie la imbinare, daca e cu strangere pe manson de plastic nu o extindeti la maxim iar daca e din carbon telescopic, sa aiba manson metalic de intarire la imbinare; Verificati ca piesa in forma de Y sa fie preferabil din aluminiu nu din plastic iar piesa in care se infileteaza Y-ul pe coada sa fie bine fixata. De obicei e doar lipita superficial si ne trezim ca ramanem cu manerul in mana si plasa cu peste in apa.
In ceea ce priveste manevrarea minciocului, nu vreau sa ma dau expert pentru ca deja a raspuns Iulian
![big grin :D](https://www.infopescar.tv/forum/images/smilies/4.gif)
dar oricat ar fi de fragil poate scoate un crap mare daca nu este ridicat ci tras inspre pescar pana poate fi apucata plasa si ridicata.
![223816.jpg](./download/file.php?id=12582&sid=8b603925d5ba3a1d27e8ad5cd4704f58)
- 223816.jpg (14.53 KiB) Vizualizat de 2733 ori
Cred ca ai suficiente date iar oferta este destul de bogata ca sa ai de unde alege. Eu personal am doua, unul asa-zis de competitie (shimmano) din carbon si altul made in China, din aluminiu, cu coada telescopica si sectiune hexagonala (inca se mai gasesc). Asta e preferatul meu si nu m-a tradat niciodata in cei 5 ani de cand il am.