Discutii long cast...de iarna !

lansetistii, de la carpfishing la feeder

Moderator: gor965

Scrie răspuns
Alexandru Mihai
Veteran
Veteran

Re: 3.60=PT. CEI SCUNZI , 3.90=PT. CEI MAI INALTI =MIT SAU NU?

Mesaj de Alexandru Mihai » 27 Dec 2010, 19:39

Deci...daca imi puneti o Basia in mana si o lanseta de 12'' si 3,5 lbs, Sonik SK4...praf va fac...parerea mea, si nu sunt modest deloc.

gor965
Site Admin
Site Admin

Mesaj de gor965 » 27 Dec 2010, 19:53

Alexandru Mihai scrie:Au fost doua clase distincte de punctare,anume clasa heavy, plus 0,25mm in care cel mai subtire fir permis a fost 0,25 si clasa medium in care cel mai gros fir permis a fost 0,25mm.

Mai gandeste-te...nu e bine... cum cel mai subtire a fost 0,25 si la cea dea doua clasa cel mai gros 0,25...
E corect cum a spus Marius...Clasa Heavy inseamna fire mai groase de 0.25 (cel mai subtire permis a fost 0.25) iar clasa Medium , adica orice fir mai mic decat 0.25 ( cel mai mic diametru permis fiind 0.25)...eu asa ma inteles !
Varga sa fi fost din fier...ce brand aveam !!!

Imagine

mariusangler
senior
senior

Mesaj de mariusangler » 27 Dec 2010, 20:47

gor965 scrie:
Alexandru Mihai scrie:Au fost doua clase distincte de punctare,anume clasa heavy, plus 0,25mm in care cel mai subtire fir permis a fost 0,25 si clasa medium in care cel mai gros fir permis a fost 0,25mm.

Mai gandeste-te...nu e bine... cum cel mai subtire a fost 0,25 si la cea dea doua clasa cel mai gros 0,25...
E corect cum a spus Marius...Clasa Heavy inseamna fire mai groase de 0.25 (cel mai subtire permis a fost 0.25) iar clasa Medium , adica orice fir mai mic decat 0.25 ( cel mai mic diametru permis fiind 0.25)...eu asa ma inteles !
Corecta observatia George.De alfel esti singurul care a citit corect.Ce pot sa adaug in plus,este faptul ca toti concurentii au aruncat peste cap sau din lateral,stilurile OTG si pendul au fost interzise.Nu conteaza lanseta cat alt amanunt esential,faptul ca oamenii s-au inteles foarte bine cu o lanseta scurta de 3,66,pe care au putut sa o incarce in mod decent.Poate daca am fi avut la dispozitie cateva lansete Century erau cifre cu totul diferite.
Team Select Baits Romania

mariusangler
senior
senior

Mesaj de mariusangler » 27 Dec 2010, 21:10

Exista un amanunt despre casting,esential as spune,pe care foarte putina lume-l cunoaste.Nu e vorba de talie,de forta ,de mers la sala si tras de fiare.Este vorba de viteza de executie.Degeaba ai masa musculara ,daca nu ai viteza de executie.Tocmai asta este, secretul aruncarilor lungi,ale lui Mark Hutchinson si al altor aruncator buni din lumea carpfishingului.Daca vizionati pe Youtube clipurile ,cu aruncarile lui Mark Hutchinson si Frank Warwick o sa ramaneti uimiti de viteza de executie a acestor oameni.Acum un an la Budapesta,eram de fata cand Frank Warwick a rupt de trei ori consecutiv ,inainasul textil ,in incercarea de a trimite un plumb de 120 gr la peste 180mt.Acum 4 ani tot Frank a trimis un plumb de 120gr la Viena ,peste Dunare pe soseaua de pe partea cealalta,loc unde Dunarea are cam 180mt latime.Putini au vazut miscarea lansetei din plecare pana in repaus,pentru ca totul s-a intamplat foarte rapid..Sint destule materiale filmate cu cei doi pe net care se pot consulta, asa ca incercati sa va dati seama unde este linia care deosebeste utopia de realitate.Si este logic as spune,cand te bazezi pe viteza in executie,ca o lanseta scurta te ajuta mai bine decat una lunga.Aici din pacate intervine fizica si nu forta umana.

Alexandru Mihai
Veteran
Veteran

Mesaj de Alexandru Mihai » 27 Dec 2010, 21:28

mariusangler scrie:
gor965 scrie:

Corecta observatia George.De alfel esti singurul care a citit corect.Ce pot sa adaug in plus,este faptul ca toti concurentii au aruncat peste cap sau din lateral,stilurile OTG si pendul au fost interzise.Nu conteaza lanseta cat alt amanunt esential,faptul ca oamenii s-au inteles foarte bine cu o lanseta scurta de 3,66,pe care au putut sa o incarce in mod decent.Poate daca am fi avut la dispozitie cateva lansete Century erau cifre cu totul diferite.
OK, ... am inteles ca doar sunt baiat mare... :D

remus_cta
senior
senior

Mesaj de remus_cta » 27 Dec 2010, 21:30

mariusangler scrie:Si este logic as spune,cand te bazezi pe viteza in executie,ca o lanseta scurta te ajuta mai bine decat una lunga.Aici din pacate intervine fizica si nu forta umana.
1-0 pentru mine.
dan, mingea e la tine :D

Vlad Pavlovici
Partener
Partener

Mesaj de Vlad Pavlovici » 27 Dec 2010, 21:46

Foarte bune exemplele lui Marius, dau si eu cateva.

(1) Pana n-am avut ocazia sa-i vad la lucru pe Mark Hutchinson, Terry Edmonds si altii, nu mi-am imaginat ce diferenta poate fi intre mine (si in general intre noi) si ei. Credeam ca arunc bine. Dupa standardele din Romania, eram ok. La prima lectie cu Terry Edmonds, m-a pus sa arunc cum stiu eu. Am plesnit un OTG care s-a dus, ziceam eu, departe. A dat si el, peste cap. Sa nu zic lejer, dar oricum fara mare efort. Am gasit plumbul meu la vreo 160 de metri. Al lui era mai incolo. Am mers pe fir dupa el. Cu fiecare metru pe care-l faceam, departandu-ne de plumbul meu si apropiindu-ne de al lui, mi se parea ca am halucinatii. Au fost cei mai lungi 20 de metri pe care i-am masurat vreodata pe un teren de casting. Cand am ajuns in sfarsit la plumbul lui, desi aveam ani de aruncari in spate, am luat-o cumva de la zero.

(2) Am asistat odata la o demonstratie la care cativa pescari englezi cunoscuti au dat in paralel cu Hutchinson. Nu era un concurs, era doar o demonstratie publica. Toti aveau acelasi stil ca si Hutchinson, probabil invatasera de la el, ziceai ca sunt clone. La fiecare, tehnica parea perfecta si distanta era substantiala. La Hutchinson, din ceva inexplicabil, fiindca nu vedeai sa faca nimic diferit de ceilalti, plumbul se ducea cu 15-20 de metri mai departe.

(3) Am publicat in ALP o fotografie cu Terry Edmonds facand covrig o lanseta Harrison Trebuchet. Pentru un pescar obisnuit, Trebuchet e un ciomag cu care nu se poate arunca. Pentru unul priceput, e o lanseta dificila. Dai cu ea distante mari si abia se indoaie varful. Nici daca stai 100 de ani pe balta nu poti concepe ca lanseta aia se poate incarca pana sub mandrina, asa cum o incarca Terry.

Astea sunt diferentele dintre pescarii de crap care arunca bine si un campion de casting.

mariusangler
senior
senior

Mesaj de mariusangler » 27 Dec 2010, 22:46

Pentru un pescar obisnuit, Trebuchet e un ciomag cu care nu se poate arunca. Pentru unul priceput, e o lanseta dificila. Dai cu ea distante mari si abia se indoaie varful. Nici daca stai 100 de ani pe balta nu poti concepe ca lanseta aia se poate incarca pana sub mandrina, asa cum o incarca Terry.

Vreau sa spun, ca prima intalnire cu Trebuchetul pentru mine a fost cel putin de domeniul SF.Desi am lansat cu aproape tot ce scos Century ,Free Spirit si Harrison pina acum ,cand am luat Trebuchetul in mana,vorba lui Vlad ,,ciomag'' este exact termenul care mi-a trecut prin cap ,in acel moment.Desi am vazut filmata secventa cu Terry Edmonds in casting cu Trebuchet,nu prea vad orice pescar capabil de o asemenea performanta.Pentru un necunoscator al marcilor,Trebuchet este parul ideal de batut nucii.

sece4u20
senior
senior

Mesaj de sece4u20 » 28 Dec 2010, 01:20

inseamna ca trebuchet imi trebuia mie ca sa incep sa dau la crap :-/ . oricum daca ne luam dupa numele asta inseamna ceva, trebuchet era o masina de razboi de genul unei catapulte. cred ca de acolo sau si inspirat cand iau pus numele acesta. este exact ceea ce spune si numele: masina de razboi pentru aruncat greutati mari :D

claufishi
Veteran
Veteran

Mesaj de claufishi » 28 Dec 2010, 12:42

Multumesc d-le Vlad , dar si celorlalti care au mai intervenit cu pareri/sfaturi .
Imi pare rau ca mai devreme discutia degenerase intr-o cearta insotita si de cateva subaprecieri fara argumente intemeiate , referitor la niste persoane care nu merita acest lucru.

Inca ceva : dupa cum am mai raspuns si in paginile incipiente ale topicului - in majoritatea cazurilor cand lansez dau cu varful lansetei in apa . care sa fie oare cauza reala :-/ Mie cea mai plauzibila cauza mi se pare actiunea parabolica a lansetei care probabil se bate cap in cap cu stilul meu de lansat-unul zvacnit , rapid-lungimea nu cred ca ar fi de vina avand in vedere ca si cu lansete de 3.60 actiune tot parabolica "reusesc" acest lucru. Din aceasta cauza m-am gandit sa trec pe lansete cu actiune rapida.
Ce ziceti ? E adevarat oare ce cred ? E eficienta aceasta turnura de la parabolica la rapida ?
Astept raspunsurile d-voastra.
sarbatori fericite si fir "INCINS" **==
"Cine se fereste de agatatura , se fereste de crapi...in speta mari si foarte mari"
CLAUDIU CORAIU - B&C ENDURO CARP TEAM -

Dan Mitranescu
Partener
Partener

Mesaj de Dan Mitranescu » 28 Dec 2010, 13:01

remus_cta scrie:
mariusangler scrie:Si este logic as spune,cand te bazezi pe viteza in executie,ca o lanseta scurta te ajuta mai bine decat una lunga.Aici din pacate intervine fizica si nu forta umana.
1-0 pentru mine.
dan, mingea e la tine :D
Uite dribling aici : :D

Va rog sa spuneti daca exista pescari care au pescuit cu ambele variante( 3,60 si 3,90 ),care tin sa pescuiasca la distante mari si care au decis ca 3,60 se preteaza mai bine pentru ei .

Eu am o lista cu aprox. 200 -300 de pescari care se informeaza , care fac dovada ca vor sa fie cat mai buni in pescuitul crapului , care sund ''dependenti" de pescuitul la distanta si care pescuiesc exclusiv cu 3,90 .

Pescuitul la crap nu este neaparat casting si include mai multe genuri de greutati in aruncare : plumbi usori care nu trebuie sa faca zgomot , plumbi grei pentru distanta ,saci solubili sau momitoare ( cu pungi PVA nu mai pescuiesc decat foarte putini ). De aici cred ca vine necesitatea folosirii 3,90-urilor de catre cei care au decis sa faca asta.

Asta este realitatea ... si eu de aici ma informez.
Ultima oară modificat 28 Dec 2010, 13:26 de către Dan Mitranescu, modificat de 2 ori în total.

Vlad Pavlovici
Partener
Partener

Mesaj de Vlad Pavlovici » 28 Dec 2010, 13:18

claufishi scrie: in majoritatea cazurilor cand lansez dau cu varful lansetei in apa . care sa fie oare cauza reala
Cred ca ai o problema de tehnica, nu de lanseta. Bineinteles ca o lanseta moale are o oscilatie mai ampla, dar cu orice lanseta te poti opri din aruncare in acelasi loc.

Exerseaza miscarea de aruncare doar cu lanseta - fara mulineta, fir sau plumb - in asa fel incat sa te opresti de fiecare data cu varful lansetei la 45-50 de grade.

Ai aici un film cu Terry Edmonds: http://www.youtube.com/watch?v=4BkBaCgUGAs. Urmareste felul in care se termina aruncarea. Lanseta s-a oprit brusc, fara ca varful sa coboare spre apa. La asa ceva trebuie sa ajungi si, pentru inceput, cel mai simplu e sa lucrezi numai cu lanseta.
claufishi scrie: Din aceasta cauza m-am gandit sa trec pe lansete cu actiune rapida. Ce ziceti ? E adevarat oare ce cred ? E eficienta aceasta turnura de la parabolica la rapida ?
Nu rezolvi problema doar schimband lanseta, ci corectandu-ti tehnica. Daca o sa uiti cum arunca altii, o sa vezi pescari cu lansete rapide care se duc si ei cu varful pana la apa.

Trecerea la o lanseta rapida iti va aduce si avantaje, si probleme. Toate greselile de tehnica pe care le faci vor fi amplificate (si pedepsite) de o lanseta rapida.

gor965
Site Admin
Site Admin

Mesaj de gor965 » 28 Dec 2010, 13:43

claufishi scrie: in majoritatea cazurilor cand lansez dau cu varful lansetei in apa . care sa fie oare cauza reala
Cum a spus si Vlad, incearca sa faci stopul lansetei ceva mai sus decat il faci de obicei ! Am vazut de multe ori ca majoritatea dintre cei care arunca peste cap opresc prea tarziu lanseta si duc varful aproape de luciul apei ! Toti incearca sa incarce cat mai mult lanseta si de aceea se opresc mai tarziu ...problema e ca doar lansetele mai rigide au oscilatia mai mica si pot aduce un plus, restul prin oscilatia mai mare nu fac decat sa anuleze din efortul de aruncare la distanta mare prin frecarea mai puternica a firului cu inelul de varf, atunci cand lanseta e cu varful spre apa !
Mai jos sunt cateva poze cu stopuri mai tarzii si tine cont ca betele sunt de la progresive in sus...daca erau parabolice , aveau varful in apa :
IMG_0819.jpg
MV2-2010464.jpg
si aici uite un stop mai bun (in planul indepartat...levierul e cam la 45 de grade fata de planul orizontal ) ...lanseta e un spod !
MV2-2010343.jpg

Imagine

Dan Mitranescu
Partener
Partener

Mesaj de Dan Mitranescu » 28 Dec 2010, 13:58

Si in general cand aruncati incercati sa aveti in zona in care urmeaza sa ajunga lanseta un loc liber , eventual apa. Chiar daca lansati corect se intampla ca firul sa se rupa sau una din maini sa alunece de pe maner si atunci este greu sa mai oprim lanseta in cursa ei spre pamant.
Am vazut multe accidente in acest fel ,cu lansete rupte , chiar si cu senzori crapati in doua.

gor965
Site Admin
Site Admin

Mesaj de gor965 » 28 Dec 2010, 15:33

Dan Mitranescu scrie:Si in general cand aruncati incercati sa aveti in zona in care urmeaza sa ajunga lanseta un loc liber , eventual apa. ....
Sa veti liber si in spate...ca riscati sa aruncati in apa scaune, trepiezi sau...vezi (Dane) exemplul de mai jos, cand cineva a incercat sa arunce un tomberon cu catapulta ! :D
MV2-2010 327.jpg

Imagine

Scrie răspuns

Înapoi la “Pescuitul la crap, fitofag si caras”