Depozitare lansete si mulinete in sezonul rece

Moderatori: gor965, florentiniuga

mirceasd
Veteran
Veteran

Depozitare lansete si mulinete in sezonul rece

Mesaj de mirceasd » 29 Noi 2010, 18:13

Dragi colegi pescari ,intrucat nu am gasit pe niciun site al producatorilor de lansete si mulinete referiri ale modului si mediului de depozitare al instrumentelor de pescuit,si intrucat am acumulat atat de multe ca "ma dau afara din casa" ,rog pe cunoscatori sa-mi spuna care sunt pericolele depozitarii sculelor afara intr-un dulap de lemn sau chiar de plastic.
Apa nu intra in mod direct si sunt ferite de vant dar sunt direct expuse frigului si umezelii de afara,posibilitate de garaj nu am deocamdata.
Oare ce se poate intampla cu blancurile care sunt totusi de carbon?Mulinetele nu cred ca sufera prea tare ca la primavara oricum le desfac,curat si ung.
Multumesc
Nu sunt un pescar grozav dar ma simt grozav pe balta.

Marius Vintila
senior
senior

Re: Depozitare lansete si mulinete in sezonul rece

Mesaj de Marius Vintila » 29 Noi 2010, 18:30

Drept sa spun nu stiu ce ai putea sa faci. Eu, pe ale mele, le depozitez in debara ca stau la bloc. La fiecare sfarsit de sezon le curat si le ung cu o vaselina grafitata . Am primito de la un pescar batran si se pare ca se pastreaza destul de bine. Din cate stiu sunt gresanti si substante pentru pastrare da' sincer nu stiu cum se numesc.
Incearca sa le gasesti un loc cu temperatura constanta si nu foarte rece si cu umiditate moderata.
MARIUS VINTILA
AVIATORS FISHING CLUB

gor965
Site Admin
Site Admin

Mesaj de gor965 » 29 Noi 2010, 18:41

Daywalker scrie:Drept sa spun nu stiu ce ai putea sa faci. Eu, pe ale mele, le depozitez in debara ca stau la bloc. La fiecare sfarsit de sezon le curat si le ung cu o vaselina grafitata . ...
Ce anume ungi cu vaselina grafitata ?...ce componente ?
Varga sa fi fost din fier...ce brand aveam !!!

Imagine

mirceasd
Veteran
Veteran

Mesaj de mirceasd » 29 Noi 2010, 22:53

Eu cer parerea in special pentru lansete,stiu si eu pescuiesc iarna si am prins si temperaturi cu minus 5-6 grade dar lansetele au stat max 48 de ore in frig.Cum s-ar comporta oare carbonul cand va sta un sezon intrg afara chiar ca nu stiu.
De ce le dau afara este clar : nu mai am loc in casa ,am scos deja la vanzare ceva lansete si mulinete si unele chiar am reusit sa le vand azi, dar tot raman foarte multe si as vrea sa le scot afara ,sa le fac un dulap ceva si sa le bag acolo,dar sincer nu am curaj,imi este frica ,ca blancurile sa nu-si piarda din calitati in timp la ger.
Multumesc ,astept sfaturi.

Marius Vintila
senior
senior

Mesaj de Marius Vintila » 29 Noi 2010, 23:19

Doar blank-ul. Am niste pokee 3.6m 3 buc din fibra pentru crap. Ce am de carbon nu ung cu nimic.
MARIUS VINTILA
AVIATORS FISHING CLUB

gor965
Site Admin
Site Admin

Mesaj de gor965 » 29 Noi 2010, 23:29

Daywalker scrie:Doar blank-ul. Am niste pokee 3.6m 3 buc din fibra pentru crap. Ce am de carbon nu ung cu nimic.
Adica ungi blank-ul cu vaselina ...ptr. ce ? Vaselina are rolul ei cand sunt componente in frecare !...eu am crezut ca la mulinete pui vaselina grafitata !
Sincer, n-am stat sa aflu cum trebuiesc pastrate sculele depescuit in sezonul rece dar nu le-as tine la rece ptr. nimic ! Diferentele de temperatura de la o zi geroasa la o zi calduroasa, s-ar putea sa afecteze in principal inele (metalul fiind primul care se contracta ori se dilata).

Imagine

Marius Vintila
senior
senior

Mesaj de Marius Vintila » 29 Noi 2010, 23:39

Din cate am inteles de la pescarul care mi-a dat vaselina, un strat subtire de vaselina grafitata in anotimpul rece tinde sa se cristalizeze pe blank astfel incat frigul nu va afecta blank-ul. La fel acctioneaza si vara, ferind blank-ul de actiunea UV-lor prin reflexia luminii. Cam asa mi-a explicat, eu m-am luat dupa el. Nu stiu sa spun daca protejaza sau nu dar eu folosesc lansetele alea de 4 ani. Nu stiu cum ar fi fost fara sa le ung.
MARIUS VINTILA
AVIATORS FISHING CLUB

gor965
Site Admin
Site Admin

Mesaj de gor965 » 29 Noi 2010, 23:45

Eu stiam de Emulsia siliconica, ca se mai foloseste ptr. protectia sculelor din fibra de sticla sau carbon... de vaselina e prima oara cand aud !

Imagine

Marius Vintila
senior
senior

Mesaj de Marius Vintila » 29 Noi 2010, 23:47

Pai, probabil ca pe vremea lui nu se inventase emulsia siliconica, asa ca...Cate bordee, atatea obicee :D
MARIUS VINTILA
AVIATORS FISHING CLUB

Marius Vintila
senior
senior

Mesaj de Marius Vintila » 29 Noi 2010, 23:53

Scuze, nu vreau sa murdaresc topicul doar m-am amuzat si eu cu: obiceiuri si bordeie :D
MARIUS VINTILA
AVIATORS FISHING CLUB

mirceasd
Veteran
Veteran

Mesaj de mirceasd » 30 Noi 2010, 18:04

Deja am contactat un tamplar si imi voi captusi dulapul cu poliester de 5 cm .De unde pot lua emulsie siliconica?
Oricum lansetele de calitate nu le scot afara,acelea le tin in birou si pe timp de iarna le scot si le sterg de praf in fiecare saptamana chiar daca nu le folosesc.
Deh metehne de om batran :))
Aveti cumva si alte pareri asupra comportamentului carbonului la variatiile lente de temperatura si umiditate?
Multumesc.

stefan_kwr
Veteran
Veteran

Mesaj de stefan_kwr » 30 Noi 2010, 18:58

mirceasd scrie: Aveti cumva si alte pareri asupra comportamentului carbonului la variatiile lente de temperatura si umiditate?
Multumesc.
Atata timp cat este ferit de umiditate si inghet, blancul nu va avea nici o problema. In sezonul rece putem tine lansetele la adapost, unde nu patrunde apa, zapada, viscolul sau altceva, chiar daca temperatura va scadea sub 0 grade (debara,garaj,pivnita/beci,etc). Am vazut pe discovery ca, fibra de carbon crapa, se rupe doar atunci cand este supusa la forte foarte mari, peste limitele la care cedeaza, este lovita, chiar daca la exterior nu se observa nimic, sau cand apa patrunde in interior, la nivel molecular si ingheata, provocand astfel ruperea fibrelor.
Numai bine.

Dan Andrei
senior
senior

Mesaj de Dan Andrei » 30 Noi 2010, 20:07

Eu unul nu m-as juca cu vaselina de nici-un fel pe langa blancurile lansetelor pt ca este posibil ca finisajul lansetelor sa aiba de suferit din cauza compzitiei chimice a acesteia mai ales ca stau mazgalite timp de 3-4 luni.....Ganditi-va daca,tot va face-ti atatea griji de blancurile lansetelor voastre,cam ce ar trebui sa faca schiorii de performanta cu schiurile lor :D cred ca ar trebui sa doarma cu schiurile in casa si sa le unga cu margarina Rama ca sa nu crape cand ies cu ele pe partie :)) ......Imi este si frica sa ma gandesc la cei de la sarituri la trambulina cam ce ar trebui sa faca cu schiurile lor :))
Numai bine!

Tavi2
Veteran
Veteran

Mesaj de Tavi2 » 30 Noi 2010, 22:49

Mare bazaconie :))
Cum de nu s-au gandit firmele de prestigiu la asa ceva? Poate brevetam noi vreo smacolina pentru conservat lansete =))

Si acum serios, daca depozitezi lansetele la temperatura camerei sau intr-un loc cu temperatura moderata si constanta, n-ai nevoie de nici un conservant. La mulinete o gresare buna si ai rezolvat chestia.

tonny
senior
senior

Mesaj de tonny » 30 Noi 2010, 23:56

off topic:

Pune si tu un calorifer in dulapul care il faci pt. bete. :D
Sper ca stii de gluma.

Scrie răspuns

Înapoi la “Undite si lansete”