C & R - aceasta poveste, asa dupa cum stim toti, a aparut nu de multa vreme in lumea pescuitului sportiv de pe la noi...e interesant tot ce spuneti dvs., toti acei ce cu inversunare, aparati aceasta ideie
- ma intreb si eu ca tot omu din provincie, unde cu greu a ajuns si nu de multi ani, cablul tv, cu informatii diverse, printre care mai nou razboiul declarat E-urilor din alimente.
Noi astia provincialii, cei din delta, pescari sportivi unii dintre noi, ne-am cam speriat de tot raul, provocat ipotetic sau real de substante care mai de care, cu nume sonore...greu de pronuntat, scrise intr-o scriere straina noua, caci nu suntem de specialitate, poate doar profesoara de chimie de la liceul din sat sa le priceapa!
Ce am inteles noi, caci daca mergem pe balta si luam evident atunci cand prindem, un singur peste care dupa lege, poate fi mai mare de 5 kile fie el si fetita...il consumam cu familia, pe gratar sa spunem si nu ne îmbolnăvim de Eurita cronica. Spun cronica pentru ca la noi, se mananca peste de mititei, (ce ar fi fost sa mancam o viata intreaga numai sardine la conserva?)
, de cand ne pun parintii in barca (unii s-au nascut in barca), si uite asa luminam de mici ca licuricii, probabil de la fosforul din peste!
Eu unul cu multi ani in urma scriam intr-o revista cam asa:
"Peştele e foarte viguros, având hrană variată (vegetaţie, crustacee şi foarte multă scoică) şi un antrenament pe măsură, vine din Dunăre, unde curenţii în zonă sunt uneori mari, şi găseşte aici o oază de linişte, un fel de rai în timpul vieţii. Probabil că această hrană diversificată, combinată cu ceea ce oferă pescarii, mămăligi imense, aromate, tot felul de nade parfumate, porumb, seminţe şi şroturi, proteine, este, alături de apa puternic oxigenată, cauza unui gust extraordinar al cărnii peştelui. Nicăieri în Deltă nu am mâncat un peşte mai gustos. Fac excepţie capturile care au intrat în Bazin recent. Pe acestea, pescarii le deosebesc după culoarea închisă, puţin negricioasă. "Veteranii", care au staţionat ceva timp în această apă deosebită, au culori vii, aprinse şi, mai ales, nu au gustul de mâl al peştilor din bălţi. Un borş pescăresc pregătit din peştii prinşi aici este o grozăvie culinară."
Si va intreb, oare ce o fi mai bun, pestele proaspat prins, cel congelat, sau poate salamul cu soia? Unii rautaciosi din punctul meu de vedere
mi-ar recomanda probabil verdeturile
, n-au nimerit-o caci noi aici, de mici, un fel de pui de vikingi, mancam carnita proaspata din apa care ne si hraneste printre altele! Nu vreau sa fiu acuzat de abuz in sens, cred uneori ca noi deltaicii am eliberat, mult mai multi pesti tineri, sub dimensiune, decat orice strain al locului, venit in concediu la pescuit...nu ma obligati sa postez imagini cu pescari din toata tara, unii foarte cunoscuti care indesau in traista maruntis...spunand ca e bun sa dea gust la ciorba!
Personal in peste 40 de ani de pescuit am eliberat atatia pitici cu solzi cati inca multi nici macar nu au prins. Recunosc ca peste in Delta Dunarii e tot mai greu de prins de la un an la altul in anumite zone - atentie numai in anumite zone
- respectiv cele mai retrase unde sunt braconati pestii cu diferite metode si unde marimea capturii pe unitatea de timp se masoara in barci pline ochi!
Dar sunt zone, chiar neprotejate strict, dar la vedere, cu trafic zilnic de nave, respectiv bratul Sulina, unde de la un an la altul se prind pesti tot mai mari si mai multi. Sa fi fugit pestele din balti in bratele Dunarii? Nu cred asta, ce pot spune doar ca in zonele unde nu se poate bracona, datorita posibilitatii de a fi usor depistat, braconierul nu opereaza!
Si ce mai pot afirma este faptul ca, inainte vreme, se puneau in apa mai multi alevini decat azi si cu cheltuieli mai mici, nefiind atat de multe interese ascunse ca sa nu le zic altfel vis-a-vis de Delta Dunarii!!! Oameni buni nu va mai certati pe aceasta ideie, peste salbatic este si va fi cat lumea, trebuie doar sa oprim braconajul industrial...in rest daca un pescar cu undita va manca pe balta sau acasa o saramura doua nu e nici o crima...face parte din viata!