iorgu scrie:Asa cum am am mentionat in postarile anterioare, ideea nu este sa scapam de raci prin eliminarea lor fizica. Ei fac parte din echilibrul lantului trofic al naturii si trebuie sa-i lasam in pace. Deranjant este cand pescuim sportiv si ei ne ataca nada si momeala (este normal, trebuie sa se hraneasca). Am incercat multe, multe moduri de ai tine preocupati la o oarecare distanta de locul unde plantam sau lansam monturile cu momeala respectiva. In acest moment pot afirma cu certitudine ca nu mai sunt deranjat de raci, indiferent de multimea lor in balta, lacul sau bazinul in care pescuiec. De obicei eu plantez sau lansez cat mai aproape de malul opus, ideal in fata unei perdele de stuf sau trestie, cam la 1-2 m. Este cunoscut faptul ca in apropierea malurilor, substratul este mai tare si sunt asa zisele praguri. Cam pe aici isi cauta hrana si racii. Pentru ai indeparta de aceste locuri procedez in felul urmator: la o distanta de 5-6 m. in stanga, dreapta si in urma monturilor, fac o bariera de harana pentru raci. Am incercat cu pestisori mici taiati, carasi mai mari, tinuti 1 ora la soare si apoi dati in apa, cu slanina bucati si bucatele dar degeaba. Mentionez ca acestea le dadeam in locurile unde aveam monturile, degeaba. Am schimbat si am facut acea ,,bariera'', la 5-6m. Vreo ora nu mai aveam treaba, dupa care eram din nou deranjat. In ultimele 6-7 partide am incercat sa le fac ,,bariera'' la 5-6 m. cu bucati mai mari din acele produse care se gasesc in macelarii si care provin de la vaci. Pretul nu este mare. Am cumparat 4-5 kg. de zgarciuri, resturi gelatinoase si acea grasime cu seu care provin tot din transarea carnii de vita. Le tai in bucati de 4-500gr. si duc unde am bariera. Aceasta ultima momeala este ideala pentru ca le da de lucru si nu o pot muta asa de repede din locul respectiv avand de ,,lucru'' la tocarea ei, fata de pestisori si bucatile de caras care sunt mutate din loc si macerate imediat. Am intarziat cu raspunsul datorita faptului ca am vrut sa am certitudinea ca postez ceva real, asigurandu-va de eficacitatea metodei. Consider ca prin aceasta momeala adresata racilor , nu poluam sub nici o forma mediul acvatic. Incercati cu toata increderea. Astept pareri si eventual nelamuriri referitoare la acest subiect.
In sfarsit domnule Iorgu, timp in care ne-ati tinut in tensiune, ne-ati comunicat cum ati rezolvat dvs "problema racilor"
![big grin :D](https://www.infopescar.tv/forum/images/smilies/4.gif)
.
Cu riscul de a va ironiza din nou , desi nu asta a fost /nu e intentia mea
![big grin :D](https://www.infopescar.tv/forum/images/smilies/4.gif)
vreu sa va intreb ce inseamna "Am intarziat cu raspunsul datorita faptului ca am vrut sa am certitudinea ca postez ceva real, asigurandu-va de eficacitatea metodei. " ?
Apoi mai am o obiectie legata de aruncarea resturilor in lac, la o medie de 20 de pescari pe zi a cate 4 kg de resturi fiecare, pe saptamana rezulta 560 de kg pe saptamana - e cam mult !.... dar sa zicem ca este mancata de raci , dar in cazul asta se creeaza un mediu propice dezvoltarii unei crescatorii e raci.
Cum vedeti rezolvarea acestor 2 probleme ?
![Romania **==](https://www.infopescar.tv/forum/images/smilies/55.gif)
Fiecare... cum doarme asa isi asterne !