Parerea mea este ca importanta la mamaliga de patratica este "mecanica" si mult mai putin necesare sunt calitatile nutritive. Asa ca introducerea unor "delicatese" in mamaliga de patratica duce la anumite greseli : semintele sau granulatia mare a malaiului maresc numarul rateurilor la intepare deoarece varful acului se infige foarte des in aceste bucati tari fara sa poata sa le strapunga , srotul prin uleiul sau inmoaie patratica ...
Nu exista "patratica ideala" . Pe Dunare , in balti cu pesti mici deranjanti sau cand sunt necesare aruncarile lungi avem nevoie de o mamaliga ceva mai tare , dar cu cat aceste inconveniente sunt eliminate trebuie sa folosim o mamaliga cat mai moale. Pescarii buni cu undita folosesc un cocolos care cade la aruncarile " de pe spate" si rezista numai la cele "din mana" ,deci foarte moale find considerata (si dupa mine) momeala ideala. Lansetistii exclud aceasta varianta preferand accesul in locuri mai "fierbinti". Cred ca au avantaj acestia din urma pentru ca sa nu uitam : "locul" bate "nada" .
... si sa mergem mai departe : "nada" bate momeala din ac .