cum sa pescuiesc linistit in delta?

la pomul laudat...

Moderator: Sebastian

Scrie răspuns
Paun Ion
Veteran
Veteran

Re: cum sa pescuiesc linistit in delta?

Mesaj de Paun Ion » 14 Apr 2010, 13:46

POSIBILA EXPLICATIE LA PESCUITUL SCRUMBIEI LA TAPARINA PE DUNARE

Hai sa iti zic o poveste,vizavi de PF.2 cum am prins eu 98kg de peste in 55 de minute.
Era cam pina in revolutie,ma duceam cu uni la Gheorghe Doja,nu mai fusesem niciodata ,timp da primavara,probabil luna aprilie,de vreo 3,4 zile tot ploua .Am ajuns seara ,trecem calea ferata si ne culcam la chempingul ala imediat pe stinga.Dimineata am plecat cu astia catre balta ,dar nu la balta care e chiar la calea ferata,am mers inainte, am intrat in primul sat ,am iesit din el,parca a mai fost un al doilea sat ,nu mai stiu,cert e ca la un moment dat in dreapta aveam un deal si balta era pe partea stinga (a ,,,,mi se pare ca ii zice la zona ,,,pe coada la Gheorghe Doja)
Toata noaptea plouase,dar acu nu mai ploua.,ajung la un pod ,FI ATENT FAZA:de pe dealul ala tot curgea apa ,trecea printr-un tub pe sub sosea si cadea de la o inaltime de aproape 1m intr-un sant lat de max 1,5m ,santul avea o lungime de aproape 100m si se scurgea in balta.In sant erau bagati vreo 40 de insi.Oprim la ei sa vedem ce fac acolo in apa.AIA PRINDEAU PESTE CU MINA in sant.Chiar dupa ce am aparut noi, vine unu si incepe sa tipe la aia (parea un sef)aia il asculta si pleaca dupa el.Mai tirziu ne-am dat seama ca aia lucrau la o gradina de zarzavat iar ala era seful lor si ia luat la munca. Dar noi am prins jmecheria care se facea acolo.
Scot un mincioc si incep sa scormonesc cu el in baltoaca aia de se formase acolo ,,,,,cam cum iei cu polonicul ciorba din oala,,,,, 55 de minute a durat ,nu mai aveam in ce sa punem peste,,cintarit acasa 98kg,(fenomenul asta se intimpla uneori atunci cind ploua mult ,pestele o ia pe firul apei proaspete ,are el ceva cu ea ,o fi mai oxigenata ,morti masi, ceva identic se intimpla si pe Saraiu cind ploua mult,in tinerete mi-am pierdut citeva veri si pe acolo.Acum vreo 15 ani ,veneam de la Sabangia (zona Constanta),statusem vreo 2 zile acolo ,dar 2 zile foarte ploioase si plecasem catre casa,ma apropiam de Zebil si am facut o legatura intre ploaia care ii tot daduse de 2 zile si podul de la Zebil si ii spun nevesti,fi atenta ca ajungem acu intro zona unde sare pestele pe sosea.Bine nu a fost chiar asa, dar la pod arata cam asa (toata lumea cred ca a vazut clipul asta ,e vestit,cauzele comportamentului pestilor cam alea sint in mare ,,,cele scrise de mine mai sus,,,

LINK : http://www.youtube.com/watch?v=QuSpiaxb7eA

Cind ai pomenit de P.F.2 (Portile de Fier 2) am gasit multe posibile legaturi intre fenomenul explicat mai sus si pescuitul scrumbiei la taparina (de,, povesteam undeva mai sus ca in urma anilor petrecuti pe girla APAR SABLOANE)
Pai scrumbia ,urca pina la P.F 2 si acolo se cam impotmoleste,nu prea mai are unde se duce. La baraj cantitatea de scrumbie pe mp.devine impresionanta,,poti pune pe asa zisa taparina si cirlige cu fulgi si ancore ,si cirlige goale fara niciun accesoriu pentru ca tot vei prinde scrumbie,pescuitul in conditile astea,,, e egal cam cu pescuitul la japca.Dar bineinteles ca se va pescui la taparina si atunci nimeni nu va avea vreo obiectie, ,e,,,,, mai putem pune si din cind in cind acolo citeva ancore ,ca doar nu o sta cineva la spatele nostru sa vada cu ce dam.
SABLOANELE DUNARENE darar dracu in ele,mi-a mincat girla multi ani din viata.
Dar nu e nici o problema ,ca scrumbia e o delicatesa si multi ar proceda asa, poate doar imaginea ta de ecologist cu crapi la jugul barci,dar nici aia, sa ia iar Sorin si Gogu de tine ,dar nici de aia ,ca esti baiat cu tupeu Dar trebuie sa recunosc ca nu oricine cunoaste chichite de tipul asta. .Sa imi pastrezi si mie macar vreo 5 kg,cred ca merit? ,nu ?

dunareanu
senior
senior

Mesaj de dunareanu » 14 Apr 2010, 14:39

pai ai dreptate Gore ca trebuie ajustata,orice lege e perfectibila,scrumbia e peste marin,d-asta se si prinde la taparina,legea actuala prevede si stupiditatea ca n-ai voie sa dai la peste pe timpul noptii,cica sa-l lasi sa se odihneasca,de parca pestele doarme noaptea ca a doua zi se duce la munca=)) =)) de aici iti dai seama ce destepti sant aia care fac legile,pai in cazul asta toti care dam la peste santem infractori,mai ales cei care dau la somn :)) Sebastianee,ascunde-te nene ca vin astia si te salta =))

dunareanu
senior
senior

Mesaj de dunareanu » 14 Apr 2010, 14:42

nea Ioane,d-aia fac eu invitatie pe aici,sa mergem sa dam la japca ,nu-i asa?
n-ar fi mai intelept sa dai un search pe goagal despre pescuitul la scrumbie cu taparina,sa vezi ce si cum si abia dupa aia sa scrii? :?:

gor965
Site Admin
Site Admin

Mesaj de gor965 » 14 Apr 2010, 15:22

dunareanu scrie:pai ai dreptate Gore ca trebuie ajustata,orice lege e perfectibila,scrumbia e peste marin,d-asta se si prinde la taparina,legea actuala prevede si stupiditatea ca n-ai voie sa dai la peste pe timpul noptii,cica sa-l lasi sa se odihneasca,de parca pestele doarme noaptea ca a doua zi se duce la munca=)) =)) de aici iti dai seama ce destepti sant aia care fac legile,pai in cazul asta toti care dam la peste santem infractori,mai ales cei care dau la somn :)) Sebastianee,ascunde-te nene ca vin astia si te salta =))
Pescuitul nocturn e interzis de la km 370 in jos ...ptr. ca paguba facuta noapte de braconieri e infinit mai mare decat ce paguba fac pescarii sportivi de pe mal !...si cred ca si numarul de persoane ,noaptea la braconaj , e mai mare decat al pescarilor sportivi ! In conditiile astea e normal sa interzica cu desavarsire pescuitul si transportarea de peste cu barca pe timpul noptii ! Orice alta exceptie ar oferi braconierilor o portita de scapare !Problema cea mare acum nu e Legea, ci urmarirea aplicarii ei !
Varga sa fi fost din fier...ce brand aveam !!!

Imagine

dunareanu
senior
senior

Mesaj de dunareanu » 14 Apr 2010, 17:12

tu vorbesti de o lege data anul trecut cred sau acu 2 ani,nu mai stiu si care interzice dupa 10 seara sa se iasa cu barca pe apa in afara de politie, ambulanta etc,asta da,sant de acord cu ea,insa eu vorbesc de o lege antica si de demult care interzice pescuitul in habitate naturale pe timpul noptii si din cate stiu eu, nu s-a abrogat !!

cosmin mihut
Veteran
Veteran

Mesaj de cosmin mihut » 14 Apr 2010, 18:08

Eu niciodata nu le-am scos noaptea ,dar vreau sa zic ca nu am avut nici cea mai mica trasatura noaptea ,ma refer la crap..
MERCEDES S

pharaoh
site team
site team

Mesaj de pharaoh » 14 Apr 2010, 18:26

Sincer, daca nu pescuiesc si noaptea parca nu mai e pescuit. Cel putin unde merg eu somnul a tras numai noaptea.
Dar a intrat si ciortan si caras la rama neagra.
I Fish. Therefore I am.

cosmin mihut
Veteran
Veteran

Mesaj de cosmin mihut » 14 Apr 2010, 18:53

Ai dreptate Marius parca nu-i pescuit sa stai cu betele pe mal ,ce amaru doar la pescuit mergem nu la pascut.Eu la crap dau numai cu mamaliga pura.
MERCEDES S

craparulsef
Veteran
Veteran

Mesaj de craparulsef » 14 Apr 2010, 20:23

gor965 scrie:Legea Pescuitului - OG 23/2008
......
c) in apele teritoriale ale Marii Negre, cu cel mult 2 undite, 2 lansete sau 1 taparina, cu
cate 10 carlige fiecare;[/i]
Din fericire in zona noastra, avem golful Musura, un loc unde se itrepatrund atat apele teritoriale ale marii cu cele ale bratului Sulina, cat si textul de lege prezentate de dvs. cu alte texte de legi, legate de navigatie, cu cele din urma nu de putine ori, intrand in conflict de interese, (ca sa le zic astfel), textele care fac referire la pescuit in general...dar acest fapt nu a aparut din vina noastra a pescarilor de pe acest forum ci din simplul motiv, ca acolo, in satul cu ministri, oamenii nu se pun de acord, nu citesc unii, ce scriu altii...e mult de explicat si chiar nu-si are rostul aici, unde noi incercam cu totul altceva. Probabil ca nu peste multi ani, vom asista la o corelare a textelor cu caracter de lege, astfel incat in zona radei maritime a bratului Sulina sa fie specificat in texte, in mod expres, posibilitatea de a pescui la taparina, de exemplu,...va pot da si cateva exemple hazlii daca doriti, de conflicte textuale in tot felul de ordine de ministru legate de pescuit vis-a vis de legile stric legate de navigatie!
INFO SULINA !!! - 0723.658.807

craparulsef
Veteran
Veteran

Mesaj de craparulsef » 14 Apr 2010, 20:44

gor965 scrie:...
Pescuitul nocturn e interzis de la km 370 in jos ...ptr. ca paguba facuta noapte de braconieri e infinit mai mare decat ce paguba fac pescarii sportivi de pe mal !...si cred ca si numarul de persoane ,noaptea la braconaj , e mai mare decat al pescarilor sportivi ! In conditiile astea e normal sa interzica cu desavarsire pescuitul si transportarea de peste cu barca pe timpul noptii ! Orice alta exceptie ar oferi braconierilor o portita de scapare !Problema cea mare acum nu e Legea, ci urmarirea aplicarii ei !
Ei, dom'le, te-ai gandit matale vreodata, ca pescuitul sportiv de noapte, nu a rezistat decat foarte putin din simplul motiv, ca pescarii sportivi ce erau campati pe malurile cursurilor de apa, din delta, filmau cu infrarosu electricienii, care de fapt trebuiau sa pazeasca balta?!!! Si trimiteam CD-uri si degeaba...chiar acum cateva zile unul a fost prims si saltat de pe Dunarea Veche, cu tot cu barca, peste si instrumente...sunt curios ce va urma?!

gor965
Site Admin
Site Admin

Mesaj de gor965 » 14 Apr 2010, 22:21

dunareanu scrie:tu vorbesti de o lege data anul trecut cred sau acu 2 ani,nu mai stiu si care interzice dupa 10 seara sa se iasa cu barca pe apa in afara de politie, ambulanta etc,asta da,sant de acord cu ea,insa eu vorbesc de o lege antica si de demult care interzice pescuitul in habitate naturale pe timpul noptii si din cate stiu eu, nu s-a abrogat !!
Nu stiu care-i legea de care zici ,daca s-a abrogat sau nu ,dar stiu ca pescuitul nocturn e permis din 2007 ! O sa caut sa vad unde draq e reglementata treaba asta !

Imagine

gor965
Site Admin
Site Admin

Mesaj de gor965 » 14 Apr 2010, 22:33

craparulsef scrie:
Ei, dom'le, te-ai gandit matale vreodata, ca pescuitul sportiv de noapte, nu a rezistat decat foarte putin din simplul motiv, ca pescarii sportivi ce erau campati pe malurile cursurilor de apa, din delta, filmau cu infrarosu electricienii, care de fapt trebuiau sa pazeasca balta?!!! Si trimiteam CD-uri si degeaba...chiar acum cateva zile unul a fost prims si saltat de pe Dunarea Veche, cu tot cu barca, peste si instrumente...sunt curios ce va urma?!
Intr-adevar ,cel mai bun paznic al apelor naturale este pescarul sportiv ...dar legea e aplicata de catre alte organe ale statului !Problema e ca pescarii sportivi nu reprezinta statul roman si nici nu-l conduc, in lupta cu braconieri ! Daca de la 370 in sus pescuitul nocturn este inca permis, nu se datoreaza faptului ca zona ar fi plina de peste sau ca lipsesc electricienii ci se datoreaza exclusiv faptului ca Dunarea e frontiera de stat si teoretic zona este pazita ceva mai intens !

Imagine

craparulsef
Veteran
Veteran

Mesaj de craparulsef » 14 Apr 2010, 22:56

Teoretic la fel de pazit este si bratul Chilia, fiind deasemeni frontiera de stat...dar cel mai bine in zona il "gospodareste" domnul Raduta! Era oricum interesant sa pescuim si noaptea, mie personal imi displace total, probabil varsta, mai multa odihna nu strica! In schimb am fi aflat de la vecinii de langa noi ce s-ar fi prins pe timpul noptii si poate cine stie incercam si noi macar o noapte.

sorin1362
Veteran
Veteran

Mesaj de sorin1362 » 14 Apr 2010, 23:18

Ei bine, se pare sa in general toti aveti dreptate : pescuitul sportiv de pe mal nu poate fi suspectat de braconaj pe timp de noapte. Asta nu pentru ca este numit sportiv, ci pentru ca de pe mal nu poti aplica metode de braconaj. Braconajul, dupa parerea mea, se poate face numai din barca (curent, plase interzise, substante ori gaze toxice, materiale pirotehnice, samd). Numai cu barca poti aduna pestele afectat de aceste metode. Doar cu barca te misti rapid cu "marfa agonisita". Iar la adapostul intunericului totul e mai simplu.
Dar dupa cum spuneam cu multe postari in urma, legile noastre sunt facute asa de intortocheate, cu acelasi limbaj de lemn de care nu ne putem dezbara, se modifica mereu (de parca romanul ar trebui sa fie abonat la Monitorul Oficial), incat te baga intr-o ceatza londoneza... Paradoxal englezii cu ceatza lor au legi care dainuie de secole si...se respecta (!).
Regizorii si scenografii acestor legi (ale noastre) nu sunt de meserie, ei le masluiesc dupa interese personale, le lasa in "coada de peste", ca pe urma sa vina "interpretii" care iti aplica sau nu amenzile de rigoare (ori nu iau sau iau ciubucurile).
"O zi în care nu ai râs, este o zi pierdută." Charlie Chaplin

cosmin mihut
Veteran
Veteran

Mesaj de cosmin mihut » 14 Apr 2010, 23:20

Ca bine zici Sorine..
MERCEDES S

Scrie răspuns

Înapoi la “Delta Dunarii”