"periat" pe rau

Moderatori: gor965, mini_mic, Sebastian, vali003

Scrie răspuns
raduionescu45
senior
senior

"periat" pe rau

Mesaj de raduionescu45 » 12 Mar 2010, 16:03

buna ziua,
pana acum am pescuit numai in balti private dar anul asta am de gand sa-mi petrec cateva zile la dunare sau olt.
cum sondati apa? la substrat e cam la fel ca pe balta presupun desi curentul cred ca iti misca si el plumbul si e posibil sa obtii niste informatii gresite.
de adancimi? daca nu e curent presupun ca merge markerul dar daca e curent? nu-ti impinge markerul in aval? cum stii cu aproximatie ce adancime e, daca e groapa sau daca e vreun prag sau ...?

sau se merge din auzite si ce vezi cu ochiul liber la suprafata si presupui ca ar fi pe fund?

gor965
Site Admin
Site Admin

Re: "periat" pe rau

Mesaj de gor965 » 14 Mar 2010, 16:19

E greu ...pe apa curgatoare nu poti sonda precis decat cu sonarul !
De pe mal trebuie sa stai sa citesti apa...viteza de curgere ,traseul de curgere ,intoarcerea apei ,involburarea ,diferenta de nivel ,de culoare ,etc...fiecare chestie iti spune ceva legat de ce e sub apa ...o groapa ,un prag , un copac . Trebuie sa mergi acolo si sa intelegi fiecare aspect ,ca degeaba iti spun eu ca unde curentul da peste un butuc ,apa formeaza nu stiu ce vartej , ptr. ca pozitionarea copacului in curent si adancimea la care e scufundat , creeaza situatii diferite de rasucire a apei . Mai mult , lanaga copac poate fi un prag sau o groapa si toata socoteala iti e data peste cap. In principiu adancimea o socotesti prin viteza de coborare a unui plumb (la un curent mediu al Dunarii ,eu socot ca un plumb de 100 gr coboara cu 1m/s) . La fel , chestie ce tine de experienta la fata locului priviind viteza de curgere , daca curentul e mai puternic ,ajutat si de burta la fir ,plumbul coboara mai greu fiind tras puternic si in plan orizontal (impins de curent si tras de burta la fir ,cam cu aceiasi viteza cu care coboara) . Dupa ce-ai lansat plumbul , simti cand atinge fundul apei (fundul Dunarii e tare in peste 90% din situatii) si apoi simti ca este tarat de curent pana se propteste in prag. La recuperare simti orice alt prag sau obstacol submers . La capitolul obstacole ,tot experienta la fata locului iti va spune daca in apa e un butuc , cum este orientat in curent ,daca este unul vechi ingropat sau unul nou prabusit cu ramuri mai subtiri ,ptr. ca plumbul agata si scapa dierit in cazurile astea . Trebuie acordata atentie la burta facuta de fir (ptr. ca de obicei nu-ti indica locul pe care se afla montura) si distanta dintre locul in care lansam si locul de unde pare sa vina plumbul la recuperare !
P.S
Poate pe rauri mai mici merge sondat si cu markerul ...dar pe Dunare , cel putin pe la noi prin zona , este exclus !
Varga sa fi fost din fier...ce brand aveam !!!

Imagine

sorprodan
Veteran
Veteran

Mesaj de sorprodan » 14 Mar 2010, 19:01

raduionescu45 scrie:buna ziua,
pana acum am pescuit numai in balti private dar anul asta am de gand sa-mi petrec cateva zile la dunare sau olt.
cum sondati apa? la substrat e cam la fel ca pe balta presupun desi curentul cred ca iti misca si el plumbul si e posibil sa obtii niste informatii gresite.
de adancimi? daca nu e curent presupun ca merge markerul dar daca e curent? nu-ti impinge markerul in aval? cum stii cu aproximatie ce adancime e, daca e groapa sau daca e vreun prag sau ...?

sau se merge din auzite si ce vezi cu ochiul liber la suprafata si presupui ca ar fi pe fund?
eu am un sfat f. bun intreaba si tu un localnic ...
cand sunt in mijlocul dunarii ma simt rege, nu dau senzatia asta pe toti banii din lume

raduionescu45
senior
senior

Mesaj de raduionescu45 » 14 Mar 2010, 20:58

multumesc pentru raspunsuri!
ma gandeam eu ca e ceva aproape imposibil dar nu avem cum sa aflu daca nu intrebam.
m-am gandit si la varianta cu cititul de la suprafata si la cea cu "sonarul" batranului localnic.

"sau se merge din auzite si ce vezi cu ochiul liber la suprafata si presupui ca ar fi pe fund?"

am de gand sa merg cu niste baieti care au mai fost si sper sa stie ei locurile destul de bine.
are rost sa nadesti sau curentul duce semintele imediat de la "locul faptei"?

sorprodan
Veteran
Veteran

Mesaj de sorprodan » 15 Mar 2010, 14:24

am de gand sa merg cu niste baieti care au mai fost si sper sa stie ei locurile destul de bine.
are rost sa nadesti sau curentul duce semintele imediat de la "locul faptei"?[/quote]
da poti nadi cu boaba de porumb care se duce pe fund. eu pescuiesc pe dunare cu apa foarte adanca si curenti mari si boaba isi face efectul ......fir intins.ps trebuie sa cunosti agataturile din apa altfel sansa sa scoti pestele sa-i faco o poza scade.
cand sunt in mijlocul dunarii ma simt rege, nu dau senzatia asta pe toti banii din lume

gogu steriade
VIP+++
VIP+++

Mesaj de gogu steriade » 15 Mar 2010, 16:50

sorprodan scrie:am de gand sa merg cu niste baieti care au mai fost si sper sa stie ei locurile destul de bine.
are rost sa nadesti sau curentul duce semintele imediat de la "locul faptei"?
da poti nadi cu boaba de porumb care se duce pe fund. eu pescuiesc pe dunare cu apa foarte adanca si curenti mari si boaba isi face efectul ......fir intins.ps trebuie sa cunosti agataturile din apa altfel sansa sa scoti pestele sa-i faco o poza scade.[/quote]
pai si spunei bre la om cum sa nadeste cu seminte pa curentu apei :-w ca sapuca omu si arunca in fata lui si prinde peste aia de la vale #-o si el canci ! :"> sa faca bulgari cu pamant sau caramizi cum le zice uni ;) ,ca io cand am auzit prima oara am zis ca face uni misto da mine si ma invata zidarie ! #:-S sau sa bage la sac da rafie ca cica curge semintele daca le legi da pom si vine pesti ca la autoservire ! :-B
Decat cocosat de munca ,mai bine burtos de bere

raduionescu45
senior
senior

Mesaj de raduionescu45 » 15 Mar 2010, 23:34

:)
chiar ma intrebam cand o sa am placerea sa schimb cateva randuri cu celebrul dl. gogu.
mi-am dat seama ca in functie de curent si adancime trebuie nadit cu cativa metrii in amonte. baietii cu care am de gand sa merg nadesc cu barca deci ori las bulgari (cu pamant sa fie mai greu si sa ajunga repede pe fund ) pe locul dorit ori vars seminte in amonte. au si un sonar deci putem vedea si ce e sub noi.
pe mine m-ar interesa si niste groundbait sa ramana in zona si daca asta inseamna sa-l combin cu pamant asa voi face.

florian1954
membru activ
membru activ

Mesaj de florian1954 » 16 Mar 2010, 01:21

Caută pămînt din muşuroaiele de cîrtiţă.Preferabil proaspăt.Îl amesteci cu porumb boabe,faci bulgări şi poţi planta ori arunca,funcţie de curent,praguri,vîrteje,etc!

gogu steriade
VIP+++
VIP+++

Mesaj de gogu steriade » 20 Mar 2010, 14:45

[quote="raduionescu45"]:)
chiar ma intrebam cand o sa am placerea sa schimb cateva randuri cu celebrul dl. gogu. quote]
daia imi place mie aci :) ca e lumea cu foarte respectoasa si muta bun simt >:D< auzi cum suna : c e l e b r u d l . g o g u ! ;;) ma ia cu lesin ! :">
dara sa revenim de unde nici nam plecat #-o : poti s a faci guguloaie cu pamante da lut care sa mai gaseste la malu api ;) daca e mai scazuta asa ca daca e mai mare canci :-?? dai numa da nisip siatunci te duci in padure >:D< ,da nu dupa fragi si mure :-c , te duci dupa musuroaie da cartita (:| ca ala e pamant curat si afanat si sa lipeste mai bine . :P si daca iai ti la soare sa usca putin si daca e mai tari asa sa dizolva mai greu ;) . da vezi unde iai arunci sa no ia la vale rau da tot =D> ca dacai faci rotunzi o ia la fuga ca ie uni sub apa care joaca fotbal ! :-w ai arunci si tua asa sa sa opreasca la un copac ;) si te duci an partea dinspre curent si lansezi un pic contra da in asa fel ca sa ti se duca lansetele tot la vale spre copac :-h . invers nu mere ca am incercat io si nu prindeam decat copacu ! #-o
daca ai barca rastorni 2 galeti da porumb la buctuc acolo dimineata si seara si gata nadirea. :O dupa care 2zile dupa aia beti manacti si va distrati <:-P ca nu trage nimic #-o iar urmatoarele 2 zile sa va tineti bine da lansete :^O ca daca nu s a misca apa va rupe crapu firele ! :-B
augruri ! :-*
Decat cocosat de munca ,mai bine burtos de bere

sorprodan
Veteran
Veteran

Mesaj de sorprodan » 20 Mar 2010, 20:36

tot boaba ramane nada cu cel mai mare efect pe dunare

Scrie răspuns

Înapoi la “Pe rauri si Dunare”