reglare frina

Moderatori: gor965, florentiniuga

Dan Mitranescu
Partener
Partener

Re: reglare frina

Mesaj de Dan Mitranescu » 09 Mar 2010, 14:48

gor965 scrie: Dane spune-mi daca gresesc :
Socul ala dezvolta o tensiune mai mare in fir si chiar daca frana e destul de slabita ca sa-l poata prelua in mod direct , din cauza frecarii firului cu inelele ,respectiva tensiunea nu mai ajunge pana sus in tambur (decat mult diminuata ca sa poata "activa " frana) ! In cazul socurilor , initial toata tensiunea e preluata de bucata de fir de pana in varful lansetei !
Daca reglam frana la limita de rupere a firului tras cu o viteza constanta,acesta o sa se rupa la smucire. Acest lucru se datoreaza in primul rand momentului de inertie al tamburului. (intram prea mult in fizica :D ). Practic este bine sa tinem frana reglata (in asteptare) mult sub limita de rupere a firului. La mulinetele de crap siguranta unei frane reglate slab este realizata prin baitrunner .

Dan Mitranescu
Partener
Partener

Mesaj de Dan Mitranescu » 09 Mar 2010, 14:57

George,
Cum pescuiesti tu la Dunare ,din barca, printre buturugi ,cred ca reglarea franei se face prin ''sudare" ,iar drilul se face sub deviza "care pe care''. :D Putini cunosc senzatia ... :D .
Mai ales cand te duci cu fire de 0,50 si in 5 secunde esti "facut praf'' ca si cum ai pescui cu ata de papiota ... :D

gor965
Site Admin
Site Admin

Mesaj de gor965 » 09 Mar 2010, 15:33

Dan Mitranescu scrie: Daca reglam frana la limita de rupere a firului tras cu o viteza constanta,acesta o sa se rupa la smucire. Acest lucru se datoreaza in primul rand momentului de inertie al tamburului. (intram prea mult in fizica :D ). Practic este bine sa tinem frana reglata (in asteptare) mult sub limita de rupere a firului.
Nu se pune problema reglajului EXACT la limita de rupere ...reglajul de care am zis eu ca se poate efectua cu un cantar, se face pentru 1/3 din rezistenta firului tocmai ptr. a mai preintampina ruperea din cauza socurilor !
Varga sa fi fost din fier...ce brand aveam !!!

Imagine

gor965
Site Admin
Site Admin

Mesaj de gor965 » 09 Mar 2010, 16:52

Dan Mitranescu scrie:George,
Cum pescuiesti tu la Dunare ,din barca, printre buturugi ,cred ca reglarea franei se face prin ''sudare" ,iar drilul se face sub deviza "care pe care''. :D Putini cunosc senzatia ... :D .
Mai ales cand te duci cu fire de 0,50 si in 5 secunde esti "facut praf'' ca si cum ai pescui cu ata de papiota ... :D
:D ...hit & hold ...dar si-n stilul asta , cand te loveste unul ca lumea ,trebuie sa ai pregatit si firul si lanseta si mulineta care trebuie...plus un dram de norc ! Eu recunosc , nu-s chiar asa de norocos si 90% din cele mai tari drill-uri, le-am avut cu pestii pe care nu i-am putut scoate ! :">
P.S
Fapt divers :
Frana la PL ,stransa la maxim nu-mi poate tine pe loc firul de 0.35 Carp Expert Carbon(14.9 kg) , in tractiune liniara (cu varga in plan orizontal ...nerecomandat in cazul firelor groase ,ptr. va poate strica piesa care este pe ax, si-l face sa oscileze ) . Ca sa-l rup in caz ca am agatat montura trebuie sa-l trag cu mana ! Acelasi fir cedeaza in drill ,cu frana reglata cam la jumamate din forta de franare cand se supara un balaur si brusc ,vrea sa te traga in apa ! >:)
Varga sa fi fost din fier...ce brand aveam !!!

Imagine

Scrie răspuns

Înapoi la “Mulinete”