Da niste chiftele de caras ,ce-or avea? Si mai sunt si dietetice,dar seamana la gust cu cele din carne de godacel sau vacuta..
///
Se fierb putin carasii(nu conteaza marimea) si dupa ce se mai racesc,se dezoseaza(ce e mare) manual ,cu pasiune si rabdare...Operatiunea fiind incheiata ,carnea rezultata se trece prin masina de tocat.Se adauga apoi un ou(liant) unu doi cartofi fierti,ceva piper,sare,cativa catei de usturoi ca la chiftele,stiti voi..Si ca sa-i dea un gust exotic(garantat ca-i bun) io am "injectat" si niscaiva marar!Faci apoi pasta,cocoloasele ,le aplatizezi ,le dai prin faina si ..zvarrr cu ele-n uleiul incins!Nu veti regreta..Chapeaux!
concurs preparate pescaresti -caras
Moderator: vali003
Re: concurs preparate pescaresti -caras
Incearca ca la stiuca treci pestele fara sa-l fierbi prin masina de tocat. Curata masina de oase. Pune apoi in masina ceapa si cartof crud. Amesteca cu patrunjel taiat marunt marunt, ou, usuroi, sare si piper. Tot din delta invatat.
Re: concurs preparate pescaresti -caras
Daca vreti cu adevarat ceva bun preparat din caras, am sa va dezvalui reteta mea de zacusca de caras.
Pentru preparare este nevoie in primul rand de CARAS!,apoi de legumele traditionale folosite in zacusca, si anume:
Pentru 10kg caras, luati 2kg ardei kapia, 1kg ardei gras, 2kg gogosari, 1kg morcov, 3kg ceapa alba, 2buc. telina, potrivite ca marime, 3-4 radacini de patrunjel;
Mai trebuie avut in vedere 1l ulei (preferabil de masline), o capatana de usturoi, 1l bulion (sau un borcan de pasta de rosii de calitate), sare, piper, foi de dafin, si dupa gustul fiecaruia alte condimente agreate.
PREPARARE
In primul rand se curata carasul, se indeparteaza aripioarele, se spala foarte bine, dupa care se sareaza si se pipereaza dupa gust. Pestele astfel pregatit se lasa 2-3 ore la rece in frigider pentru a se patrunde de sare si piper, dupa care se aseaza indesat intr-o oala tip KUKTA, se pune 100ml ulei, o cana de apa, doua-trei foi de dafin, 50ml otet, un pahar de vin alb si se pune la fiert o ora si un sfert.
Se spala si se curata legumele, lasandu-le la scurs intr-o strecuratoare. Ceapa se pune la calit in 150 ml ulei, pana se inmoaie. Ardeii si gogosarii se coc la gratar (sau in cuptorul de la aragaz) dupa care se pun intr-un vas acoperit pana se racesc, ca sa se poata curata usor de pielite.
Dupa ce acum aveti toate semipreparatele necesare, se trece la tocarea lor, cu o masina de tocat carne ce are sita deasa (gauri de 2-3mm). Intr-o oala mare, se toarna uleiul ramas, iar cand acesta se incinge, se da focul mic si se adauga pe rand tocatura, mai putin pestele. Cu o lingura mare de lemn se mesteca in continuu timp de 2 ore, pentru ca apa sa fie eliminata. Se adauga pestele tocat fin si pasta de rosii, continuandu-se sa se amestece inca o ora. Daca este destul de consistenta, se stinge focul si se adauga usturoiul tocat fin, se condimenteaza dupa gust, dupa care se acopera oala pana se raceste putin. Intre timp se pregatesc borcanele care trebuie sa fie foarte bine spalate si uscate, urmand a se umple cu delicioasa zacusca, iar deasupra se va pune 1/2 aspirina (la cele de 400 ml).
Cu capacele bine stranse borcanele se pun la sterilizat timp de 30 min, lasandu-le sa se raceasca odata cu cuptorul. Se poate pastra in camara, nefiind necesara depozitarea in frigider.
POFTA BUNA!
Pentru preparare este nevoie in primul rand de CARAS!,apoi de legumele traditionale folosite in zacusca, si anume:
Pentru 10kg caras, luati 2kg ardei kapia, 1kg ardei gras, 2kg gogosari, 1kg morcov, 3kg ceapa alba, 2buc. telina, potrivite ca marime, 3-4 radacini de patrunjel;
Mai trebuie avut in vedere 1l ulei (preferabil de masline), o capatana de usturoi, 1l bulion (sau un borcan de pasta de rosii de calitate), sare, piper, foi de dafin, si dupa gustul fiecaruia alte condimente agreate.
PREPARARE
In primul rand se curata carasul, se indeparteaza aripioarele, se spala foarte bine, dupa care se sareaza si se pipereaza dupa gust. Pestele astfel pregatit se lasa 2-3 ore la rece in frigider pentru a se patrunde de sare si piper, dupa care se aseaza indesat intr-o oala tip KUKTA, se pune 100ml ulei, o cana de apa, doua-trei foi de dafin, 50ml otet, un pahar de vin alb si se pune la fiert o ora si un sfert.
Se spala si se curata legumele, lasandu-le la scurs intr-o strecuratoare. Ceapa se pune la calit in 150 ml ulei, pana se inmoaie. Ardeii si gogosarii se coc la gratar (sau in cuptorul de la aragaz) dupa care se pun intr-un vas acoperit pana se racesc, ca sa se poata curata usor de pielite.
Dupa ce acum aveti toate semipreparatele necesare, se trece la tocarea lor, cu o masina de tocat carne ce are sita deasa (gauri de 2-3mm). Intr-o oala mare, se toarna uleiul ramas, iar cand acesta se incinge, se da focul mic si se adauga pe rand tocatura, mai putin pestele. Cu o lingura mare de lemn se mesteca in continuu timp de 2 ore, pentru ca apa sa fie eliminata. Se adauga pestele tocat fin si pasta de rosii, continuandu-se sa se amestece inca o ora. Daca este destul de consistenta, se stinge focul si se adauga usturoiul tocat fin, se condimenteaza dupa gust, dupa care se acopera oala pana se raceste putin. Intre timp se pregatesc borcanele care trebuie sa fie foarte bine spalate si uscate, urmand a se umple cu delicioasa zacusca, iar deasupra se va pune 1/2 aspirina (la cele de 400 ml).
Cu capacele bine stranse borcanele se pun la sterilizat timp de 30 min, lasandu-le sa se raceasca odata cu cuptorul. Se poate pastra in camara, nefiind necesara depozitarea in frigider.
POFTA BUNA!
Re: concurs preparate pescaresti -caras
Cea mai buna reteta pentru caras este:
Se spala pestele, se sareaza, se lasa 10 minute si se prajeste in ulei incins in tigaia de teflon sa nu se lipeasca - asta mie imi place cel mai mult.
Asta o fac de cite ori am ocazia:
2 rosii, 2 cepe, patrunjel, 2 ardei grasi, 1 ardei iute din cel bulgaresc lung, 2 capatini usturoi, sare, piper, o lamie, ulei
Se coc la disc obligatoriu cepele (dupa ce au fost curatate si spalete)taiate in 4 pina capata o culoare maro inchis, rosiile, ardeiul iute si cel gras.
Se curata rosiile coapte si ardeii de piele si se taie marunt, apoi se pun intr-o oala cu capac impreuna cu ceapa.
Se pune ulei in disc si se prajeste pestele care in prealabil a fost curatat, spalat, sarat si piperat.
Dupa ce se prajeste se pune si el in oala in care au fost puse legumele. Se pune apa tot in disc peste uleiul de la peste si se mai da un clocot(atentie uleiul sa nu mai fie incins ca sare) apoi se toarna peste peste si legume unde a fost pus intre timp si usturoiul pisat. Se lasa timp de 15 min sa se patrunda aromele, se pune in farfurii si se orneaza cu patrunjel si felii de lamiie.
O ciorba de caras :
se pune la fiert in oala sub presiune 1 kg de caras fara cap cu apa si 3 linguri de otet si se lasa fiert cam 2 ore sa se macereze oasele.
Se scoate zeama si se trece printr-o sita.
Se pune la fiert cu 2 cepe tocate marunt, 2-3 morcovi dati prin razatoare, un ardei gras tocat marunt, 1 cartof taiat cubulete, sare si piper.
Cind sint fierte legumele se pun 4 carasi si se mai lasa 15 minute sa se fiarba un pic pestele dar sa nu se destrame.
In ultimul clocot se pune un ou batut cu o lingura de otet, si niste patrunjel tocat.
Pofta buna si va spun ca nu veti regreta.
Se spala pestele, se sareaza, se lasa 10 minute si se prajeste in ulei incins in tigaia de teflon sa nu se lipeasca - asta mie imi place cel mai mult.
Asta o fac de cite ori am ocazia:
2 rosii, 2 cepe, patrunjel, 2 ardei grasi, 1 ardei iute din cel bulgaresc lung, 2 capatini usturoi, sare, piper, o lamie, ulei
Se coc la disc obligatoriu cepele (dupa ce au fost curatate si spalete)taiate in 4 pina capata o culoare maro inchis, rosiile, ardeiul iute si cel gras.
Se curata rosiile coapte si ardeii de piele si se taie marunt, apoi se pun intr-o oala cu capac impreuna cu ceapa.
Se pune ulei in disc si se prajeste pestele care in prealabil a fost curatat, spalat, sarat si piperat.
Dupa ce se prajeste se pune si el in oala in care au fost puse legumele. Se pune apa tot in disc peste uleiul de la peste si se mai da un clocot(atentie uleiul sa nu mai fie incins ca sare) apoi se toarna peste peste si legume unde a fost pus intre timp si usturoiul pisat. Se lasa timp de 15 min sa se patrunda aromele, se pune in farfurii si se orneaza cu patrunjel si felii de lamiie.
O ciorba de caras :
se pune la fiert in oala sub presiune 1 kg de caras fara cap cu apa si 3 linguri de otet si se lasa fiert cam 2 ore sa se macereze oasele.
Se scoate zeama si se trece printr-o sita.
Se pune la fiert cu 2 cepe tocate marunt, 2-3 morcovi dati prin razatoare, un ardei gras tocat marunt, 1 cartof taiat cubulete, sare si piper.
Cind sint fierte legumele se pun 4 carasi si se mai lasa 15 minute sa se fiarba un pic pestele dar sa nu se destrame.
In ultimul clocot se pune un ou batut cu o lingura de otet, si niste patrunjel tocat.
Pofta buna si va spun ca nu veti regreta.