cum sa pescuiesc linistit in delta?

la pomul laudat...

Moderator: Sebastian

Scrie răspuns
craparulsef
Veteran
Veteran

Re: cum sa pescuiesc linistit in delta?

Mesaj de craparulsef » 11 Ian 2010, 00:54

zamfi scrie: Ahhh, scuze ca imi scapa ceva:sa luati si bani sa cumparati peste de la braconierul satului ca sa aveti de borsul ala de bateti sute de km sa-l mancati linistit in ...DELTA! =))
Dormi linistita natiune **==
Din nefericire braconierul satului exista - fapt pentru care va respect punctul dvs. de vedere - Ce e de facut? Simplu, nu cumparam peste. Suntem destul de bine pregatiti sa prindem macar si un caras pe care sa-l mancam "linistit in ...DELTA!"
Ar mai fi o varianta, ca sa ma citez de data asta pe mine voi adauga cu permisiunea dvs. un mic fragment din

PE DUNĂREA VECHE – la nea Sioma - articol publicat în revista "PESCAR MODERN" nr. 84

"Nimic nu se poate compara cu aventura unei săptămâni la pescuit, petrecute undeva, cândva, cu prietenii de-o viaţă, în locuri cu adevărat izolate, cu avantajul eventual al practicării diferitelor tehnici fără să te muţi cu tot echipamentul pe distanţe mari, iar atunci când revii la cort, seara, să te aştepte o masă caldă, cu un meniu grozav, din peşte proaspăt cu arome deltaice şi voia bună a celui care te găzduieşte. Momente deosebite care îţi rămân pe suflet pentru totdeauna. Peste iarnă vei avea în mod sigur încă vii, fiorii partidelor de pescuit, vei visa la bolboroseala ceaunului din cujbă, la seabla (un fel de tavă), cu frunze de stuf pe care odihneau la cină peştii aburinzi, toate acestea fiind suficiente motive de doină la gura sobei.
Delta Dunării: aici s-a scris istoria pescuitului sportiv de la noi, aproape că nu mai avem ce să ne spunem unii altora şi totuşi există un loc, deosebit, unic chiar, Dunărea Veche, unul din puţinele locuri care nu sunt în proprietate particulară, începând de la Mm 8+900, intrare de pe Canalul Sulina până la canalul Magearu. Pe undeva pe la mijlocul distanţei o mică gospodărie, o fermă de animale, unde bătrânul nea Sioma îl găseşti aproape mereu trebăluind pe lângă modesta lui locuinţă. Deretică o plasă veche, un talian care a mai putrezit pe ici pe colo sau coseşte fânul pentru vite, iar la prânz când soarele dogoreşte se mai odihneşte un pic la umbra aplecătorii, unde la cujba improvizată ne prepară nouă orăşenilor o masă din peşte ce va fi în mod cert stropită cu votcă din belşug la cina de taină, când îl vom mai iscodi de una de alta astfel ca a doua zi să fim siguri că o dată bine sfătuiţi, vom scoate la lumină monstrul. Moşul hâtru, nu se lasă cu una cu două, te măsoară bine înainte să-ţi destăinuie locul “gropii”, te cântăreşte în aşa fel că la un moment dat îţi zici în barbă dacă nu cumva tu eşti cel mai întrebat şi uite aşa mai scoţi o sticlă de votcă să-i poţi dezlega limba moşului. “Dai boh na icranu” spune de fiecare dată moşul când ridică paharul, adică un fel de rugă prin care bunul Dumnezeu să ne dea peştele cel mare cu icre iar noi ceilalţi îi întoarcem urarea.
E aici de multă vreme, fost marinar, mai târziu un fel de paznic al unui parc de nave ruginite, eşuate până mai anul trecut în zonă. Navele au fost luate pentru fier vechi rămânând în locul lor gropile pe fundul apei. Acolo şi azi mai vine crapul bostănos să caute o scoică de el ştiută, acolo-n groapă nădim noi şi de cele mai multe ori rotofeiul nu se lasă mult aşteptat...."

As mai adauga faptul ca nicicand batranul Sioma nu ne va cere ceva anume pentru borsul de peste pe care ni-l ofera fie doar pentru si in sanatatea lui.
INFO SULINA !!! - 0723.658.807

sorin1362
Veteran
Veteran

Mesaj de sorin1362 » 11 Ian 2010, 01:26

Marius, un brat al Dunarii cum este Chilia nu poate fi populat si nici nu are rost. Sunt de acord sa dau, nu 10 ci 100 RON anual, dar sa fiu lasat in pace, sa pescuiesc linistit. Sa fiu lasat 20 de zile din 365(cu conditia sa nu fie an bisect).Dar daca obtin de pe urma mea 100RON , vor vrea 1000RON, iar apoi 10000RON, si tot asa, pana o sa ma oblige sa sparg banci ca sa ajung in delta? Nu v-ati pus intrebarea de ce se sparg banci si case de schimb? Pentru ca oamenii nu au ce pune pe masa. Eu inca am ce pune pe masa, dar delta a devenit pentru mine un drog, prea costisitor >:)
"O zi în care nu ai râs, este o zi pierdută." Charlie Chaplin

Sebastian
site team
site team

Mesaj de Sebastian » 11 Ian 2010, 10:19

sorin presedinte **== :D ai nevoie de un prim ministru ?eu ma ofer.referitor la nedumeririle tale vis a vis de popularea cu peste a apelor curgatoare,poti cauta referinte la vecini nostri unguri care fac treaba asta de mult timp si cu succes pe tisa dar si pe dunare,si credema nu se gandesc ca o sai tina numai in cursul lor de rauri-aduti aminte pe somes cum se prindea acuma cativa ani cega,era rezultatul popularilor facute de ei-ci se gandesc ca la un tot unitar ,la o facere de bine pt toata lumea ,ca sa ma exprim mai plastic.pestii oricum o sa ramina acolo unde apa nu e poluata si nu exista braconaj.gandestete cum e la noi ?zeci de balastiere pe cursul raului,poluare nonstop,iar de braconieri ce sa mai vb , de aceea daca vei merge la pescuit la ei capturile o sa iti aducai aminte de ceea ce era la noi in vremuri demult apuse.si la noi in acele vremuri se faceau populari pe lapus si somes,daca iti mai aduci aminte sau poate nu stiai.nu cred ca delta are nevoie de popularii dar are mare nevoie de protectie si asta cat de urgent,acuma daca se va concesiona sau nu ,daca agvps sau anpa ,sau alt organ de stat sau nu ,va fi la sefia pescuitului, e chestie doar de nuanta ,important e sa o faca temeinic.nu ma deranjeaza taxele si sunt de acord cu ele in limita bunului simt,chiar si atunci cand sunt controlat mi se umple sufletul de speranta, desi unii sunt mai egali decit altii in fata legi.doar prin educatie ,atitudine corectasi respect fata de lege vom putea sa mai salvam ce mai poate fi salvat si vom putea intrun final sa pescuim ,noi ,urmasii nostrii,LINISTITI IN DELTA **==

zamfi
senior
senior

Mesaj de zamfi » 11 Ian 2010, 16:57

Aceasta este forma avizate azi dimineata de directia juridica din Minister:

ORDIN
privind condiţiile de practicare a pescuitului recreativ/sportiv, regulamentul de practicare a pescuitului recreativ/sportiv, precum şi modelele permiselor de pescuit sportiv

În temeiul:
- art.16, art.23, alin.2), art. 25, din Ordonanţa de Urgenţa a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura, aprobată cu modificări şi completări de Legea nr. 317/2009;
- art. 8, lit. A, pct.c) din Hotărârea Guvernului nr. 1194/2008 privind organizarea, structura şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură, cu modificările şi completările ulterioare;
- art. 7, alin. (7) din Hotărârea Guvernului nr. 1407/2009 privind reorganizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale;
- art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 1016/2008 privind cuantumul taxelor de licenţiere şi autorizare în pescuit şi acvacultură;
Având în vedere:
- consultările cu asociaţiilor de pescari sportivi legal constituite la nivel naţional, din domeniul pescuitului recreativ/sportiv;
- referatul de aprobare al Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură nr….,
ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emite următorul

O R D I N

Art.1. Atribuirea dreptului de pescuit recreativ/sportiv în habitatele piscicole naturale se face de Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură, în calitate de administrator al resursei acvatice vii.
Art.2. Practicarea pescuitului recreativ/sportiv în habitatele piscicole naturale se face în baza permiselor şi a autorizaţiilor emise de Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură şi eliberate prin asociaţiile de pescari sportivi, persoane juridice nonprofit legal constituite.

Art.3. (1) - Permisul de pescuit recreativ/sportiv este un document cu regim special, înseriat.
(2) Permisul de pescuit recreativ/sportiv este nominal şi netransmisibil.
(3) Permisul de pescuit recreativ/sportiv se eliberează anual.
(4) Permisul de pescuit recreativ/sportiv este valabil pentru zona/zonele pe care asociaţia care a eliberat permisul de pescuit recreativ/sportiv deţine Autorizaţie de pescuit recreativ/sportiv.
Art.4. Modelul permisului de pescuit recreativ/sportiv este prevăzut în Anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art.5. (1) - Autorizaţia de pescuit recreativ/sportiv – este un document cu regim special, înseriat, prin care se autorizează activitatea de pescuit recreativ/sportiv.
(2) Autorizaţia de pescuit recreativ/sportiv se eliberează anual.
(3) La eliberarea Autorizaţiei de pescuit recreativ/sportiv, asociaţiile de pescari sportivi vor prezenta dovada nominalizării zonă/zonelor din habitatele piscicole naturale pentru care solicită accesul privind practicarea pescuitului recreativ/sportiv, eliberată de Administraţia Naţională "Apele Române," precum si avizul de luare în evidenţă eliberat de către Ministerul Mediului şi Pădurilor.
Art.6. Modelul Autorizaţiei de pescuit recreativ/sportiv este prevăzut în Anexa nr.2, care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art.7. (1) În cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale prin Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultura, se înfiinţează Registrul unic de evidenţa al Asociaţiilor de Pescari Sportivi, persoane juridice non profit legal constituite, precum şi a forurile lor de reprezentare la nivel naţional, constituite pe principiul liberei asocieri.
(2) Modelul „Registrului unic de evidenţa” este prezentat în Anexa nr.3.care face parte integrantă din prezentul ordin.
(3) Înscrierea în Registrul unic de evidenţa al asociaţiilor de pescari sportivi/cluburilor de pescuit sportiv se face în baza următoarelor documente:
- cerere de înaintare către Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură;
- statut;
- act constitutiv;
- certificat de înregistrare în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor;
- cod de înregistrare fiscală;
-Regulament privind practicarea pescuitului recreativ/sportiv pe zona sa de competenţă;
Art.8.(1) Regulamentul privind practicarea pescuitului recreativ/sportiv conţine datele prezentate în în Anexa nr.4 şi face parte integrantă din prezentul ordin.
Art.9. Asociaţiile de Pescari Sportivi, persoane juridice non profit legal constituite, precum şi a forurilor de reprezentare la nivel au obligația de a sprijini cu persoane angajate și autorizate în condițiile legii personalul Agenției Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură cu drept de inspecție și control în acțiunile de constatare și sancționare a contravențiilor și infracțiunilor.
Art.10. Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură are obligaţia să asigure tipărirea, gestionarea şi emiterea documentelor prevăzute în prezentul ordin.
Art.11. La data intrării în vigoare a prezentului ordin, Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 753/2008 privind condiţiile de practicare a pescuitului recreativ-sportiv în bazinele piscicole naturale, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 876 din 24.12.2008 şi Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 436/2009 pentru modificarea Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 753/2008 privind condiţiile de practicare a pescuitului recreativ-sportiv în bazinele

piscicole naturale, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 468/07.07.2009, se abrogă.
Art. 12. Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministru
Mihail DUMITRU

Sebastian
site team
site team

Mesaj de Sebastian » 11 Ian 2010, 18:25

pun pariu ca la anul o sa apara altceva :-q alt ministru destept o sa vrea sa lase in urma lui niste rahati

sorin1362
Veteran
Veteran

Mesaj de sorin1362 » 11 Ian 2010, 18:31

=)) mai Sebi, da tot pescarii recreativi/sportivi il vor sterge la fund.

sorin1362
Veteran
Veteran

Mesaj de sorin1362 » 11 Ian 2010, 19:14

BRAVO!!!
Aline, ne-ai aprins becul! :)). Da un bec de ala de 0.05W...
Permisele de pescuit recreativ/sportiv sunt emise de ANPA si eliberate de asociatii.
Bun! Pana aici aproximativ ca-n 2009.
Apoi urmeaza durerea:
Permisul de pescuit recreativ/sportiv este valabil pentru zona/zonele pe care asociatia care a eliberat permisul de pescuit recreativ/sportiv detine Autorizatie de pescuit recreativ/sportiv. :-&
Bai frate, ne baga astia intr-o ceata londoneza de nu mai vedem nici sa ne scobim in nas.
Pai spune mai omule daca permisul e valabil pe toate apele neamenajate din tara sau trebuie sa platesc la Tulcea pentru a pescui in delta. Nu poate fi ceva clar incepand cu 1 ianuarie? Si anul trecut s-a perceput o taxa de 40 RON pentru PG, iar prin iulie gata, a disparut taxa...
Dupa cum spuneam ne baga astia-n ceata si dupa aia tot ei ne spun: mergeti ba tampitilor si va operati de cataracta.

Sebastian
site team
site team

Mesaj de Sebastian » 12 Ian 2010, 10:43

si parca vad iarasi o sa apara falsii controlori pusi pe ciupeala,deci mare atentie . :-w oricum eu anul acesta daca am sa ajung in zona o sa ma blindez cu acte si legea la purtator,plus multe chestii pt autoaparare :D data fiind criza ,haiducii o sa fie mai incisivi.cel putin cu lasatul lansetelor pe mal noaptea sa cam terminat :-< permise port arma fara nr fratilor :))

craparulsef
Veteran
Veteran

Mesaj de craparulsef » 12 Ian 2010, 11:22

sorin1362 scrie:Marius, un brat al Dunarii cum este Chilia nu poate fi populat si nici nu are rost. Sunt de acord sa dau, nu 10 ci 100 RON anual, dar sa fiu lasat in pace, sa pescuiesc linistit. Sa fiu lasat 20 de zile din 365(cu conditia sa nu fie an bisect).Dar daca obtin de pe urma mea 100RON , vor vrea 1000RON, iar apoi 10000RON,... dar delta a devenit pentru mine un drog, prea costisitor >:)
Nici nu am specificat undeva anume ca as dori in mod special popularea cu alevini a unui brat al Dunarii, dar nici nu mi-ar fi teama ca odata ajunsi la maturitate grasosii ar trece in mod fraudulos frontiera in Ucraina...astea sunt povesti la care as mai putea adauga una ...de exemplu de ce n-ar trece frontiera crapii sub pavilion Ucraina la noi? Pai daca i-am momi cu ceva gustos poate i-am pacali si am putea constata ulterior, care e diferenta intre cele doua natiuni ciprinidice :-??
Ref. - cei 10 lei sper ca m-am facut inteles - erau ca o taxa suplimentara, la taxa in sine a permisului de pescuit, diferenta rezultata contribuind si ea, eventual la promovarea pe sticla a evenimentului in sine de populare a unei zone indiferent care ar fi aceea. Eu oricum sunt un optimist si cum toate lucrurile curg la vale sper (cu putina rautate) sa curga toti pestii in delta!?
Si mai sper sa nu aveti dreptate cu acea progresie de pana la "10000RON", ci doar eventual o majorare de bun simt. In rest drog sau nu pescuitul sportiv in Delta Dunarii a devenit intradevar un lux din punc de vedere pecuniar. Probabil din acest motiv mai nou, doar fostii fotbalisti mai vin des la crap in delta, e drept ca vin cu elicopterul dar asta din criza de timp! Sa auzim numai de bine si stress in fire!!!
INFO SULINA !!! - 0723.658.807

Sebastian
site team
site team

Mesaj de Sebastian » 12 Ian 2010, 16:21

si eu care mam lasat de fotbal :D

sorin1362
Veteran
Veteran

Mesaj de sorin1362 » 12 Ian 2010, 20:18

Domnul craparusef, daca bine observati noi ne tutuim aici. Adica pe acest topic. Suntem toti prieteni. Va rog(te rog) sa va conformati(sa te conformezi).
Eu am implinit 47 si am varsta apropiata de a dvs.(sau de a ta).
Pe scurt, mai omule, pot sa-ti zic Marius?

sorin1362
Veteran
Veteran

Mesaj de sorin1362 » 12 Ian 2010, 20:20

Si baga-ti un avatar, de exemplu 84/2006.

zamfi
senior
senior

Mesaj de zamfi » 13 Ian 2010, 13:20

Sorine (sau domnu' Sorin? :D ) ,hai sa va sting becu daca tot l-am aprins...
Delta nu intra (se pare) in jurisdictia ANPA...Care va sa zica ,o lasat-o la onorabila Agentie ,bla, bla, bla...Aia cu Biosfera...Cu alte cuvinte, pentru Delta se va plati cu siguranta un permis de pescuit separat!
Punct. :D

"M-am nascut langa Carpati..." :))

Sebastian
site team
site team

Mesaj de Sebastian » 13 Ian 2010, 13:34

:-< da ..in general..e bine ,in general e bine. :D presimteam treaba asta oricum cu 30lei era prea de tot

sorin1362
Veteran
Veteran

Mesaj de sorin1362 » 13 Ian 2010, 13:42

Foarte interesant domnu Alin. Se schimba modificarea de la an la an.

Scrie răspuns

Înapoi la “Delta Dunarii”