Retete de mamaliga
Retete de mamaliga
La fel ca si retetele pentru prepararea boiliesurilor, sint foarte multe retete de mamaliga. Nu variaza atit de mult ingredientele cit modul de preparare. Deschid acest topic, rugindu-va sa ne spuneti retetele voastre preferata de preparare a mamaligi.
Normal ar fi sa incep si eu cu o reteta dar, din pacate , nu am folosit aceasta momeala. Am inteles ca sint zone in tarishoara asta unde mamaliga face legea. Poate voi avea si eu ocazia sa pescuiesc ,intr-o buna zi, cu aceasta momeala(nada) traditionala.
Normal ar fi sa incep si eu cu o reteta dar, din pacate , nu am folosit aceasta momeala. Am inteles ca sint zone in tarishoara asta unde mamaliga face legea. Poate voi avea si eu ocazia sa pescuiesc ,intr-o buna zi, cu aceasta momeala(nada) traditionala.
...cosmin.muntean ......
- gabi neamtu
- senior
- Mesaje: 278
- Membru din: 22 Noi 2007, 23:05
- Localitate: BUCURESTI
Re: Retete de mamaliga
reteta care o folosesc eu cand mai dau la mamaliga
3parti apa 2 1/3 malai se pune apa la fiert, cand a dat in clocot se toarna malaiul dar nu se amesteca in apa se mai pune 1LINGURITA DE SARE
se lasa la fiert pe ochiul cel mai mic la focul cel mai mic aproximativ 1ora
la sfirsit se amesteca se scoate pe un fund de lemn , dupa ce sa mai racit un pic se framanta si se pune intr-un prosop
ps fiecare pune ce vrea in ea dar eu nu pun niciodata sofran, cateodata 1-2 cani de floarea soarelui macinatade mine
3parti apa 2 1/3 malai se pune apa la fiert, cand a dat in clocot se toarna malaiul dar nu se amesteca in apa se mai pune 1LINGURITA DE SARE
se lasa la fiert pe ochiul cel mai mic la focul cel mai mic aproximativ 1ora
la sfirsit se amesteca se scoate pe un fund de lemn , dupa ce sa mai racit un pic se framanta si se pune intr-un prosop
ps fiecare pune ce vrea in ea dar eu nu pun niciodata sofran, cateodata 1-2 cani de floarea soarelui macinatade mine
- Zaplaic Nic
- junior
- Mesaje: 5
- Membru din: 24 Noi 2007, 17:54
- Localitate: Brasov
retete de mamaliga
eu imi prepar mamaliga pt pescuit astfel:
torn apa in tuci(cam sa-l umple pe sfert),dau apa in clocot,pun faina de malai in mijlocul vasului(cantitatea de malai sa fie "imbratisata pe margini de apa),astept sa fiarba in clocot,dau focul foarte mic,o las asa cam 30 min,apoi o amestec vartos cu facaletul,dupa ce se omogenizeaza o mai las cam 10 minute(amestecand din cand in cand)apoi o rastorn pe un ....de lemn.O las pana a doua zi cand plec la pescuit(pentru transport este foarte important sa fie infasurata intr-un prosop gros din bumbac).Pe balta ma pot hotara(functie de ce vreau sa prind)sa o amestec bine, sa o tai patratele sau sa o inmoi cu apa ca sa o combin cu alte ingrediente pt momit.
torn apa in tuci(cam sa-l umple pe sfert),dau apa in clocot,pun faina de malai in mijlocul vasului(cantitatea de malai sa fie "imbratisata pe margini de apa),astept sa fiarba in clocot,dau focul foarte mic,o las asa cam 30 min,apoi o amestec vartos cu facaletul,dupa ce se omogenizeaza o mai las cam 10 minute(amestecand din cand in cand)apoi o rastorn pe un ....de lemn.O las pana a doua zi cand plec la pescuit(pentru transport este foarte important sa fie infasurata intr-un prosop gros din bumbac).Pe balta ma pot hotara(functie de ce vreau sa prind)sa o amestec bine, sa o tai patratele sau sa o inmoi cu apa ca sa o combin cu alte ingrediente pt momit.
- costel pisoiu
- membru activ
- Mesaje: 54
- Membru din: 23 Noi 2007, 23:10
- Localitate: ploiesti
Si aia cu arome si atractanti da rezultat ,doar ca trebuie insistat pana se obisnuieste pestele cu ea in zona. Dupa ce am nadit cam o luna un loc cu o mamaliga mai ciudata pe care doar o puneam pe momitoare ,am inceput sa prind si la patratica din mamaliga asta . Contine : malai,faina de orez,fulgi de soia,seminte pentru pasari exotice,hrana uscata pentru pisici din faina de peste,ulei de masline,esenta de vanilie ,zahar,sare, boia dulce ,scortisoara si un atractant . Arata ca draqu dar in amestec cu miez de paine ,srot de floarea soarelui ,hrana granulata pentru furajat pasari si boilies-uri sparte e o nada si mai data draqu .
- costel pisoiu
- membru activ
- Mesaje: 54
- Membru din: 23 Noi 2007, 23:10
- Localitate: ploiesti
Eu ma refeream la substante gen cele folosite de Vladut in emisiune, pentru prepararea porumbului. Astea la care faci referire sunt naturale si o parte din ele le folosesc si eu. Si oricum tu esti un fericit locuind atat de aproape de dunare, eu insa care vad dunarea de 2 ori pe an trebuie sa folosesc o nada care aduce pestele pe vad mult mai repede.
Pai Vladut a pus arome si atractanti care se folosesc la prepararea boiliesurilor ,mare parte din ele in forma lichida . Daca le-ai pune in mamaliga ai toate sansele sa nu se mai lege . Crapul de Dunare cunoaste mamaliga clasica de ani de zile ,dar de mamaliga cu RobinRed , GLM , Squid&Octopus etc., abia acum ai dam noi peste nas si e impropiu spus ca n-ar avea efect .
Toate cele bune !
Toate cele bune !
- costel pisoiu
- membru activ
- Mesaje: 54
- Membru din: 23 Noi 2007, 23:10
- Localitate: ploiesti
- Dan Dorobantu
- junior
- Mesaje: 6
- Membru din: 20 Noi 2007, 03:37
- Localitate: pe balta
Cred ca misterul e in modul cum abordam problema. De obicei se nadeste cu porumb natur si se pune pe carlig porumb aromat. Asta poate face crapul ca dintr-o gramada de nada sa i se para mai atragatoare boabele de pe carlig dar el venise acolo sa-si manance nada pe care o stia deja. La mamaliga e altfel. Cu mamaliga nu aruncam in apa, de obicei o punem pe momitor si nu cred ca a incercat cineva sa puna mamaliga obisnuita pe momitor si o patratica preparata pe carlig. Sper ca nu discutam despre bomba. :evil: Daca toata mamaliga e preparata, atunci s-ar putea sa-i ia ceva timp pana-i da de gust.costel pisoiu scrie:Nu inteleg de ce porumbul se poate prepara cu atractanti, arome si alte alifii moderne, iar mamaliga (porumb macinat) da randament numai in combinatii naturale ???
- Zaplaic Nic
- junior
- Mesaje: 5
- Membru din: 24 Noi 2007, 17:54
- Localitate: Brasov
"...sticla sa fi fost de fier......"
Crapul in zona noastra "merge"numai la mamaliga(cu mari reusite).Functie de lungimea aruncarii aleg intre patratica si mamaliga framantata(de consistenta plastilinii).
Ce pot sa va spun este ca raspunde(si bine)la mamaliga din carlig!
Ce pot sa va spun este ca raspunde(si bine)la mamaliga din carlig!
- costel pisoiu
- membru activ
- Mesaje: 54
- Membru din: 23 Noi 2007, 23:10
- Localitate: ploiesti
Nu discutam despre bomba, dar eu mi-am confectionat niste placute de plumb pe care le folosesc cu un singur carlig si functioneaza cam pe principiul bombei, dar nu au dat rezultate cu mamaliga preparata cu substantele astea moderne. Oricum nici patratica nu a functionat si oricum nu pun pe naditor mamaliga preparata cu alte arome decat cele din patratica. Fir intins la toata lumea!
- arinlupascu
- senior
- Mesaje: 168
- Membru din: 30 Noi 2007, 16:21
- Localitate: Slatina
eu am descoperit altceva...am fiert 3-4 cartofi albi in coaja...dupa fierbere i-am decojit , i-am pisat intr-un bol , am adaugat cam un pumn de pesmet , unul de malai si unul de faina ( totul ochio-metric) , am mai pisat intr-o punga separat seminte sarate din comert si dupa ce le-am pisat fff bvine mai marunte asa cu tot cu coji am pus 2-3 plicuri de zahar vanilat pt a le conferi un gust dulce-sarat dupa care am pus tot ochio-metric in bol alaturi de celelalte , am mai pus pe langa acestea si niste fulgi de porumb ( mai mult in cant , acestia fiind dulci ) acestia fiind faramitati , apoi se amesteca compozitia eventual se mai toarna putina apa din care au fiert cartofii sau daca nu lapte... aluatul terb sa aiba un gust usor dulce...apoi se fac guguloaie dupa marimea pumnului si se fierb iar ( eu unul am fiert in aceeasi apa in care am fiert cartofii la inceput ) dar la foc mic deoarece...faina ajuta la strangerea "mixului" daca e faina putina aceasta se va topi si va iesii o ciorba care se poaet apoi amesteca cu paine , daca este mai multa faina guguloaiele vor ramane intacte si vor mai tari de unde rezulta ...( eu am pescuti cu asa ceva in momitor iar in carlig rama) cea amestecata cu paine va cadea imediat din momitor odata ajunsa pe fund si se va imprastia repede , cea mai tare nu va cadea va ramane in momitor si dupa ce o aduceti la mal ...aceasta merge si pusa in carlig dar pestele o ia repede din 2 inghitituri...asa ca de aici pot rezulta multe combinatii aveti libera alegere...aceasta este o reteta testata proprie pe olt si cu rezultate vizibile
;)Arin
Mamaliga pe care o prepar eu este urmaroarea:
2 parti faina de malai , 1 parte faina de griu , se amesteca cele doua parti fara apa . Daca unitatea de masura pentru faina a fost cana se pune 3 cani de apa la fiert . In momentul cind apa clocoteste se toarna amestecul de faina in apa clocotita si se amesteca puternic dupa citeva secunde se ia de pe foc si se pune un capac pe vasul in care sa fiert mamaliga lasinduse sa se raceasca . Astfel se obtine o mamaliga moale tocmai buna de pus pe cirlig.
O alta metoda este urmatoarea:
Aceleasi cantitati de faina ca in metoda precedenta numai ca dupa ce au fost amestecate cele doua cantitati compozitia obtinuta se amesteca cu apa pina se optine un aluat gros. Se pune apa la fiert iar din faina amestecata ca apa se fac galuste si cind apa fierbe se pun in apa si se lasa la fiert intre 3-5 minute dupa care se scot galustele din apa . Cind se racesc devin tari ca piatra. Pe malul apei se framinta cu putina apa pina ajunge de consistenta plastelinei tot atuncea adaug si cite un plic de zahar vaniliat :roll: :twisted:
2 parti faina de malai , 1 parte faina de griu , se amesteca cele doua parti fara apa . Daca unitatea de masura pentru faina a fost cana se pune 3 cani de apa la fiert . In momentul cind apa clocoteste se toarna amestecul de faina in apa clocotita si se amesteca puternic dupa citeva secunde se ia de pe foc si se pune un capac pe vasul in care sa fiert mamaliga lasinduse sa se raceasca . Astfel se obtine o mamaliga moale tocmai buna de pus pe cirlig.
O alta metoda este urmatoarea:
Aceleasi cantitati de faina ca in metoda precedenta numai ca dupa ce au fost amestecate cele doua cantitati compozitia obtinuta se amesteca cu apa pina se optine un aluat gros. Se pune apa la fiert iar din faina amestecata ca apa se fac galuste si cind apa fierbe se pun in apa si se lasa la fiert intre 3-5 minute dupa care se scot galustele din apa . Cind se racesc devin tari ca piatra. Pe malul apei se framinta cu putina apa pina ajunge de consistenta plastelinei tot atuncea adaug si cite un plic de zahar vaniliat :roll: :twisted: