Intrebare

Moderator: florentiniuga

Adam C
utilizator
utilizator

Intrebare

Mesaj de Adam C » 18 Dec 2009, 14:55

am vazut la tv si pe net ca majoritatea lumii foloseste fir monofilament la pescuitu crapului ma intrebam dc nu pune nimeni 400m fir textil pe un tambur "inafara ca e scump" din cate stiu eu firu textil e mai puternic, usor, rezistibil etc. am vazut la unii ca au firt textil doar deaspupra monturii la 15-20m dupa care urmeaza firul monofilament " corectatima daca zic gresit" nu stiu sigur! astept raspunsuri multumesc.

mike_carp
senior
senior

Re: Intrebare

Mesaj de mike_carp » 18 Dec 2009, 15:54

Firul pe care l-ai vazut deasupra plumbului se numeste inaintas. este folosit pentru a putea arunca greutati mai mari decat ar suporta linia principala. sunt 2 tipuri de inaintasi: de distanta si de abraziune.
Monofilamentul folosit la linia principala este folosit din mai multe motive. Astea sunt ale mele: in primul rand este mult mai ieftin decat textilul. Apoi este mai rezistent la abraziune. Are elasticitate care te ajuta in lupta cu pestele, pe cand textilul are elongatie de max5% si risti sa pierzi pesti din aceasta cauza daca fortezi prea tare.
crafty carper
Mihai Tomescu

Adam C
utilizator
utilizator

Mesaj de Adam C » 18 Dec 2009, 16:31

mike_carp scrie:Firul pe care l-ai vazut deasupra plumbului se numeste inaintas. este folosit pentru a putea arunca greutati mai mari decat ar suporta linia principala. sunt 2 tipuri de inaintasi: de distanta si de abraziune.
Monofilamentul folosit la linia principala este folosit din mai multe motive. Astea sunt ale mele: in primul rand este mult mai ieftin decat textilul. Apoi este mai rezistent la abraziune. Are elasticitate care te ajuta in lupta cu pestele, pe cand textilul are elongatie de max5% si risti sa pierzi pesti din aceasta cauza daca fortezi prea tare.
bun deci pot face in felu urmator: montura (aprox 1m lungime) care o agat prin agrafa pe firu principal dar ce vreau eo ca intre montura si fir principal (monofilamnet de 0.30) sa pun fir textil ca sa pot lansa mai bine intreabarea e cat sa pun ? cati m? ms de raspuns.

mike_carp
senior
senior

Mesaj de mike_carp » 18 Dec 2009, 16:50

Adam C scrie:
mike_carp scrie:Firul pe care l-ai vazut deasupra plumbului se numeste inaintas. este folosit pentru a putea arunca greutati mai mari decat ar suporta linia principala. sunt 2 tipuri de inaintasi: de distanta si de abraziune.
bun deci pot face in felu urmator: montura (aprox 1m lungime) care o agat prin agrafa pe firu principal dar ce vreau eo ca intre montura si fir principal (monofilamnet de 0.30) sa pun fir textil ca sa pot lansa mai bine intreabarea e cat sa pun ? cati m? ms de raspuns.

Ok, stai putin, cum adica montura de 1metru? pana si mie care in general pescuiesc cu monturi lungi (pana la 40 cm) mi se pare prea lunga. in functie de pestii care-i cauti, faci si montura. Ciortani, max 10cm. crapi pana in 15kg aprox 20cm. Crapi mari si smecheri, bagi forfacul pana la 40cm. ma rog, asta-i conceptia mea, nu trebuie sa te iei dupa mine...
inaintasul il pui intre 8 si 10 metrii.
crafty carper
Mihai Tomescu

Razvan Garcea
senior
senior

Mesaj de Razvan Garcea » 18 Dec 2009, 16:57

norml se pun intre 8 si 10 m de inaintas
sau daca vrei poti pune de doua ori lungimea lansetei plus cateva fire pe tambur(maxim 5)
ceea ce mai vedeai tu dupa montura si era textil,acela este un leadcore care este un fir de tungsten sau plumb invelit in camasa textila si are 2 roluri din cate stiu
unul ar fi de anti tangle iar ultimul rol este acela ca se aseaza din cauza greutatii lui ,foarte bine pe substrat .
daca gresesc rog pe cei cu experientza sa ma corecteze
sper ca esti multumit si sper sa utilizezi si tu cu succes aceste metode.
SENIOR CRAP CLUB

gor965
Site Admin
Site Admin

Mesaj de gor965 » 18 Dec 2009, 19:12

@Adam C
Montura de 1m ...NU o agata prin agrafa !!!
Majoritatea incepatorilor isi fac monturile (forfac + safety clip sau plumb in-line) pe o linie si gasesc de cuvinta ca e mai comod s a o ataseze pe linia principala cu o agrafa !...Gresit din 2 mari puncte de vedere :
- montura nu mai este SAFETY ptr. crap
- montura prezinta noduri in plus !
Incearca sa faci montura direct pe linia principala (sau direct pe inaintas ,daca folosesti) . Eventual foloseste leadcore ,dar si aici trebuie avut in vedere ca nu se pupa cu orice montura iar buclele de prindere trebuiesc facute corect .
Varga sa fi fost din fier...ce brand aveam !!!

Imagine

misu_sipanu
Veteran
Veteran

Mesaj de misu_sipanu » 18 Dec 2009, 19:50

gor965 scrie:@Adam C
Majoritatea incepatorilor isi fac monturile (forfac + safety clip sau plumb in-line) pe o linie si gasesc de cuvinta ca e mai comod s a o ataseze pe linia principala cu o agrafa !...Gresit din 2 mari puncte de vedere :
Incearca sa faci montura direct pe linia principala (sau direct pe inaintas ,daca folosesti) . Eventual foloseste leadcore ,dar si aici trebuie avut in vedere ca nu se pupa cu orice montura iar buclele de prindere trebuiesc facute corect .
De asta nu intelegea Mike forfac...............de 1 m =)) =)) =)) .

mike_carp
senior
senior

Mesaj de mike_carp » 18 Dec 2009, 20:21

misu_sipanu scrie:
gor965 scrie:@Adam C
De asta nu intelegea Mike forfac...............de 1 m =)) =)) =)) .
Gata acum m-am prins. dar cand a spus montura am crezut ca se referea la forfac. la darcu, ca nu mai stii cum sa le zici, ba riguri, ba monturi ba... sa le ia naiba. #-o
crafty carper
Mihai Tomescu

misu_sipanu
Veteran
Veteran

Mesaj de misu_sipanu » 18 Dec 2009, 20:27

Nu Mike tu esti pescar de crap,pt.tine forfacul inseamna cirligul legat cu virtej,celalalt prieten vorbea de forfac detasabil,dar confectioat impreuna cu momitor si agrafa. :-h

Adam C
utilizator
utilizator

Mesaj de Adam C » 18 Dec 2009, 23:30

ms de propuneri baeti! m-ati ajutat mult si in legatura cu 1m l-am masurat apoi avea aproape 50cm #-o :)) nu stiu de ce am zis 1m dar in fine... am pus o poza cu o montura de amea pe care o foloseam cu succes la crap pana acuma pescuiam doar cu boabe de porumb de diferite feluri boiles nu am folosit inca... astept pareri si propuneri nu ma supar daca puneti cateva poze si voi cu monturile voastre inclusiv cu cele de boiles! ms ;)
Fişiere ataşate
P1080254safsd.jpg

Adam C
utilizator
utilizator

Mesaj de Adam C » 18 Dec 2009, 23:34

am uitat sa scriu sa nu radeti de montura :)) ca eo am prins peste cu asa ceva :!: :) oricat de stupid s-ar parea pentru cei avansati

LARY
Veteran
Veteran

Mesaj de LARY » 19 Dec 2009, 00:04

Adam C scrie:
Daca folosesti monofilament de 0.30mm nu iti mai trebuie inaintasi (textil)
iar cu montura asta a ta nu ai sa rupi nici un fir in aruncare, garantat.
Tel0762.865.274

dragan claudiu
Veteran
Veteran

Mesaj de dragan claudiu » 19 Dec 2009, 00:31

Adam C scrie:am vazut la tv si pe net ca majoritatea lumii foloseste fir monofilament la pescuitu crapului ma intrebam dc nu pune nimeni 400m fir textil pe un tambur "inafara ca e scump" din cate stiu eu firu textil e mai puternic, usor, rezistibil etc. am vazut la unii ca au firt textil doar deaspupra monturii la 15-20m dupa care urmeaza firul monofilament " corectatima daca zic gresit" nu stiu sigur! astept raspunsuri multumesc.
15-20m?? eu merg pe principiu asta:daca ai lanseta de 3,60 pun inaintas 7m,daca lan.. e de 3,90 pun 8m, este suficient.Insa de un an nu mai folosesc inaintas. **==

Madalin Dirla
Veteran
Veteran

Mesaj de Madalin Dirla » 19 Dec 2009, 00:35

dragan claudiu scrie:
Adam C scrie:am vazut la tv si pe net ca majoritatea lumii foloseste fir monofilament la pescuitu crapului ma intrebam dc nu pune nimeni 400m fir textil pe un tambur "inafara ca e scump" din cate stiu eu firu textil e mai puternic, usor, rezistibil etc. am vazut la unii ca au firt textil doar deaspupra monturii la 15-20m dupa care urmeaza firul monofilament " corectatima daca zic gresit" nu stiu sigur! astept raspunsuri multumesc.
15-20m?? eu merg pe principiu asta:daca ai lanseta de 3,60 pun inaintas 7m,daca lan.. e de 3,90 pun 8m, este suficient.Insa de un an nu mai folosesc inaintas. **==

De obicei se pune lungimea batului X 2 !!

dragan claudiu
Veteran
Veteran

Mesaj de dragan claudiu » 19 Dec 2009, 00:44

Inca ceva, incearca sa dai cu un singur ac sub momitorul culisant. Si-ti spun si de ce:in primul rind nu e sportiv si poti rani pestele cu al doilea cirlig care se poate agata de burta ,de spate etc si ranesti pestele care daca-l vei elibera poate muri. si doi :esti in drill cu un crap si cind esti sigur ca e al tau, acul in plus se agata de o radacina etc.. si ti se rupe firul si ai pierdut crapul :)) .

Scrie răspuns

Înapoi la “Fire si carlige”