Pana acum vreo 2 ani imi placea si mie sa iau un peste 2 acasa, oricum in limita admisa de regulamentul fiecarei balti.Dar ultimele doua dati cand am luat peste, si ma refer la crap romanesc, nu la caras sau novac, am fost foarte nemultumit de calitatea carnii pestelui. Daca pen-ultima data am luat un crap de 4,5 kg care era plin de grasime, ultima data cand am luat peste, am luat 2 bucati, una de 2 kg si una de 2,5 kg. Si acestia cu toate ca erau mai mici era la fel de grasi si aveau un gust rau al carnii.
De atunci am hotarat sa nu mai iau nici un peste de pe nici o balta.
Am considerat ca este mult mai bine sa eliberez pestele decat sa-l mananc.
Acum revenind la promovarea pescuitului C&R. Anul trecut am fost pe o balta mult mediatizata, al carei patron din cate stiu este adeptul C&R-ului. Toti pestii care aveau de la 3kg in sus trebuiau eliberati. Eu am prins o salonta de 2.9 kg, pe care am eliberat-o imediat, dupa ce am cantarit-o, fara sa mai astept sa vina paznicul. Un alt pescar de langa mine a prins tot o salonta care parea un pic mai mare, a venit paznicul, a cantarit-o, dupa care vazand ca noi, eu si colegul meu de pescuit, ne uitam la ei cum baga pestele inapoi in juvelnic, s-a simtit oarecum dator sa vina sa ne spuna ca "pestele a avut 2,99kg
". In afara de asta, acel pescar, folosea bomba ca metoda de pescuit, iar paznicul a vazut asta, dar nu a luat nici o masura. Pescuitul la bomba fiind interzis pe balta aceea.
Deci in consecinta, pana si angajatul il fura pe patron, de ceilalti pescari ce sa mai zici.
Cred ca o solutie ca sa nu se mai ia peste acasa si pescarii romani sa fie adeptii de C&R este sa se scada pretul kg de peste in magazine ca, cei care doresc sa manance peste sa se gandeasca ca este mai avantajos sa cumpere peste decat sa mearga sa-l pescuiasca. Iar pe baltile unde se vrea un pescuit C&R sa se mediatizeze ca, carnea pestelui nu este buna de mancat (ma refer in principal la crap, stiuca, salau, somn). Cam cum este prin tarile mai vestice ale Europei (vezi: Anglia, Olanda, Spania,etc.). Acolo nu numai Crapul atinge dimensiuni uriase, dar si Stiuca, Somnul, etc.
Si alta chestie ar fi ca la plecare de pe balta fiecare pescar sa fie controlat. Iar in caz de este prins cu peste furat, numele lui sa fie facut public si toti administratorii de balti sa fie instiintati, ca acel personaj sa nu mai aiba ce cauta pe nici o balta.
Am vazut chestia asta pe MV2 anul trecut cand un pescar a fost dat afara de pe balta, pentru ca la o partida anterioara furase un peste. Totusi pedeapsa mi s-a parut oarecum cam blanda.
La noi pedepsele sunt prea blande cu BRACONIERII.
Iar civilizatia omului pe malul apei, si nu numai, lasa foarte mult de dorit.
Eu sper ca totusi Vlad Parfene sa se fi inselat, si in viitorul, nu prea indepartat, pescuitul C&R sa devina un sport preferat al multor cetateni ai Romaniei!