Deschid acest topic deoarece sunt interesat daca a pescuit cineva cu carlig fara spin, eventual in combinatie cu fir elastic.
Am citit pe net si am vazut (parca) si la tv o montura asemanatoare; sunt curios ce fel de randament dau avand in vedere ca acul fara spin lucreaza in tandem cu forfatul elastic si astfel nu sare carligul din gura pestelui.
Firul si carligul.
Carlig fara spin si fir elastic
Moderator: florentiniuga
- stefanflorin
- Veteran
Re: Carlig fara spin si fir elastic
in Anglia am pescuit in proportie de 99% cu carlige fara spin (regulile lacului), la match si la feeder. Concluzia este ca tragand o linie asupra calitatilor celor 2 tipuri, cele fara spin sunt superioare, sunt oarecum mai usoare, ofera o prezentare mai buna a momelii (in general viermusii) si o intepatura mai rapida si mai profunda. La capitolul scapat pesti, daca fac o comparatie, nu pot zice ca am scapat peste mai mult decat am scapat cu un carlig cu spin, ceva probleme ar fi la numerele foarte mici (de la 18 in sus) care nu ofera o priza asa de buna. Daca le folosesti la monturi cu elastic (rubeziana) am observat ca trebuie corelata foarte bine puterea elasticului cu talia medie a pestilor capturati altfel risti sa pierzi pesti la greu (o spun din constatari facute de mine nu din carti).
PS: de ce sa complici lucrurile inutil, daca nu ti se cere, atata timp cat sunt permise carligele cu spin, le sunt fan si le prefer.
PS: de ce sa complici lucrurile inutil, daca nu ti se cere, atata timp cat sunt permise carligele cu spin, le sunt fan si le prefer.
Work is for people who can't fish!
In primul rand multumesc pentru info.
Nu vreau in mod expres s-a pescuiesc cu o montura in stilul asta; dar am vazut de curand (mi-am adus aminte unde: la F&H) o montura de crap la lanseta cu fir elastic si carlig fara spin, nu era vorba de rubeziana, nici nu stiam ca se foloseste la rubeziana pana nu a-ti explicat dvs.
Stiam ca aceste carlige fara spin au o intepatura profunda si rapida si ma gandeam ca fiind combinate cu ceva elastic ar lucra mult mai bine.
Puteti detalia despre pescuitul cu carlig fara spin cat si despre montura in sine? La tv nu s-a vazut bine...
Nu vreau in mod expres s-a pescuiesc cu o montura in stilul asta; dar am vazut de curand (mi-am adus aminte unde: la F&H) o montura de crap la lanseta cu fir elastic si carlig fara spin, nu era vorba de rubeziana, nici nu stiam ca se foloseste la rubeziana pana nu a-ti explicat dvs.
Stiam ca aceste carlige fara spin au o intepatura profunda si rapida si ma gandeam ca fiind combinate cu ceva elastic ar lucra mult mai bine.
Puteti detalia despre pescuitul cu carlig fara spin cat si despre montura in sine? La tv nu s-a vazut bine...
- cristian505ro
- Veteran
[ dar am vazut de curand (mi-am adus aminte unde: la F&H) o montura de crap la lanseta cu fir elastic si carlig fara spin
Cred ca ceea ce ai vazut tu este montura : Recoil Rig - montura cu autointepare prin recul. O montura dosebita, care utilizeaza pentru intepare forta de recul a tubului elastic care imbraca monofilamentul. Este o montura tip D, cu carlig cu spin sau fara. Am pescuit anul acesta destul de mult cu asemenea monturi si cu boilies si cu porumb. Trasaturile erau violente : lipite, iar intepatura era 99% pe mijlocul buzei de jos, de multe ori crosetate, ceea ce nu prea imi doream.Stiu sa si fac asemenea monturi, momentan nu am componenta cea mai importanta : tubul elastic de recul.
Despre modul ei de actionare :
Cred ca ceea ce ai vazut tu este montura : Recoil Rig - montura cu autointepare prin recul. O montura dosebita, care utilizeaza pentru intepare forta de recul a tubului elastic care imbraca monofilamentul. Este o montura tip D, cu carlig cu spin sau fara. Am pescuit anul acesta destul de mult cu asemenea monturi si cu boilies si cu porumb. Trasaturile erau violente : lipite, iar intepatura era 99% pe mijlocul buzei de jos, de multe ori crosetate, ceea ce nu prea imi doream.Stiu sa si fac asemenea monturi, momentan nu am componenta cea mai importanta : tubul elastic de recul.
Despre modul ei de actionare :
Cristian Bebesel
Si firul din linkul meu nu e bun pt montura pe care ati descris-o?
- cristian505ro
- Veteran
In principiu, cred ca da. Eu insa nu am folosit inca asa ceva. Trebuie incercat. Anul acesta am avut cateva recoil rig originale si apoi am facut singur. La recoil rig miezul e textil si exteriorul e acel tub elastic. La firul prezentat de tine vad ca miezul este elastic. Poate la anul sa incerc si asa ceva.Laurentiu scrie:Si firul din linkul meu nu e bun pt montura pe care ati descris-o?
Cristian Bebesel
Florin, nu cred ca ar trebuii facuta o corelare intre grosimea elasticului, talia pestelui prins si marimea carligul fara spin folosit, dupa cum spui marime peste 18.
Cred, si am convingerea ca elasticul trebuie corelat direct functie de grosimea firului folosit.
Spui un mare adevar, carligul fara spin necesita o forta de intepare mai mica, penetreaza mai bine si in tehnica rubeziana, unde lucrezi cu firul controlat de elastic, nu se produc rateuri de cat in foarte mica proportie. In afara de asta, un mare avantaj il ofera faptul ca acest carlig ofera momeala cat mai natural posibil. In cazul pescuitului cu chironomide, cred ca este de neilocuit.
In alta ordine de idei, in pescuitul pestilor de mare card, se intampla fenomenul de scoatere a momelii de pe carlig, mai ales in pescuitul cu vierme.
Referitor la intrebarea legata de elasticitatea firelor de legat carligele, pot spune ca in pescuitul stationar firmele de renume au renuntat de foarte mult timp la a produce fire elastice, dinpotriva se cauta noi tehnici de rigidizarea a lor.
Este normal ca efortul de intepare sa nu-l pierzi in prastie.
In discutia referitoare la carligele cu sau fara spin, imi permit a da doua sfaturi:
- folositi carlige cu microspin, simplu sau multiplu
- inainte de a folosii un carlig de factura normala cu spin, luati un smirghel fin pt. metal si piliti spinul carligului lasand din el atat cat sa nu incomodeze la penetrare in gura pestelui. Atentie sa nu piliti si varful carligului.
Cred, si am convingerea ca elasticul trebuie corelat direct functie de grosimea firului folosit.
Spui un mare adevar, carligul fara spin necesita o forta de intepare mai mica, penetreaza mai bine si in tehnica rubeziana, unde lucrezi cu firul controlat de elastic, nu se produc rateuri de cat in foarte mica proportie. In afara de asta, un mare avantaj il ofera faptul ca acest carlig ofera momeala cat mai natural posibil. In cazul pescuitului cu chironomide, cred ca este de neilocuit.
In alta ordine de idei, in pescuitul pestilor de mare card, se intampla fenomenul de scoatere a momelii de pe carlig, mai ales in pescuitul cu vierme.
Referitor la intrebarea legata de elasticitatea firelor de legat carligele, pot spune ca in pescuitul stationar firmele de renume au renuntat de foarte mult timp la a produce fire elastice, dinpotriva se cauta noi tehnici de rigidizarea a lor.
Este normal ca efortul de intepare sa nu-l pierzi in prastie.
In discutia referitoare la carligele cu sau fara spin, imi permit a da doua sfaturi:
- folositi carlige cu microspin, simplu sau multiplu
- inainte de a folosii un carlig de factura normala cu spin, luati un smirghel fin pt. metal si piliti spinul carligului lasand din el atat cat sa nu incomodeze la penetrare in gura pestelui. Atentie sa nu piliti si varful carligului.