Conserva de peste
Moderator: vali003
Conserva de peste
Mananc rar peste, si ala mai ales sub forma de conserva ( o fi frica de oase?! :oops: )
Ia incercati asta: peste marunt ( caras, babusca, etc), de max 10-12cm, curatat si fara cap. Bagati la borcane de 400-800ml, bine indesati. Printre ei, asa-ntr-o doara, niste foi de dafin, usturoi, piper, sare, busuioc si ce va mai trece prin cap si nu-i otravitor . 2-3 linguri de otet, apoi ulei cat sa-i inece. Inchideti borcanele cu capac metalic, etans. Bagati la Kukta ( oala sub presiune), puneti apa in Kukta pana la nivelul capacelor de la borcane, inchideti Kukta si pe foc cu dansa! Pana fierbe ( cam o ora, dupa ce-a inceput sa pasaie), faceti-va de lucru pe langa aragaz, de exemplu cu niste boilies. Nu de alta, dar sa nu fiarba prea tare si sa se depresurizeze Kukta, ca se sparg borcanele. Cand e gata, nu dati buzna ( inca!), lasati sa se raceasca incet, cateva ore, inainte de a deschide masinaria, tot din motive de protectie a borcanelor. In mod normal, conservele tin si si 10 ani, dar va garantez ca daca ati deschis una, se goleste raftul in 15min.
Pentru cei grabiti, incercati aceeasi reteta, dar fara borcane, se aseaza totul direct in Kukta si nu mai puneti apa, decat1/2 pahar peste amestec. Se poate deschide calda si se consuma pe loc. Oasele s-au transformat intr-o pasta si nu mai sunt probleme de gatlej, asa ca merge o palinka inainte si un vin ...in timp ce!
Ia incercati asta: peste marunt ( caras, babusca, etc), de max 10-12cm, curatat si fara cap. Bagati la borcane de 400-800ml, bine indesati. Printre ei, asa-ntr-o doara, niste foi de dafin, usturoi, piper, sare, busuioc si ce va mai trece prin cap si nu-i otravitor . 2-3 linguri de otet, apoi ulei cat sa-i inece. Inchideti borcanele cu capac metalic, etans. Bagati la Kukta ( oala sub presiune), puneti apa in Kukta pana la nivelul capacelor de la borcane, inchideti Kukta si pe foc cu dansa! Pana fierbe ( cam o ora, dupa ce-a inceput sa pasaie), faceti-va de lucru pe langa aragaz, de exemplu cu niste boilies. Nu de alta, dar sa nu fiarba prea tare si sa se depresurizeze Kukta, ca se sparg borcanele. Cand e gata, nu dati buzna ( inca!), lasati sa se raceasca incet, cateva ore, inainte de a deschide masinaria, tot din motive de protectie a borcanelor. In mod normal, conservele tin si si 10 ani, dar va garantez ca daca ati deschis una, se goleste raftul in 15min.
Pentru cei grabiti, incercati aceeasi reteta, dar fara borcane, se aseaza totul direct in Kukta si nu mai puneti apa, decat1/2 pahar peste amestec. Se poate deschide calda si se consuma pe loc. Oasele s-au transformat intr-o pasta si nu mai sunt probleme de gatlej, asa ca merge o palinka inainte si un vin ...in timp ce!
Re: Conserva de peste
O reteta deosebita ! Incearca si scobarul!!
Re: Conserva de peste
Aceeasi reteta,practic,numa ca poti folosi si o cratitza obisnuitaCrip scrie:O reteta deosebita ! Incearca si scobarul!!
Intr-o cratita de 6kg se pun cateva rondele de morcovi si ceapa ,taiata solzi
-Se aseaza un rand de peste,foi de dafin,piper macinat si un varf de lingura de sare
-Se continua pana se umple cratitza
-Se adauga 200ml de otzet
-Apa,cat sa acopere staturile(chiar mai putina)
-Ulei in jur de 200,300 ml
-Se lasa la foc incet,pana se macereaza oasele(in cuptor sau pe aragaz)adaugand din cand ,in cand apa.
-Se pune continutul in borcane cu filet si se "sterilizeaza"(videaza) la "bain marine"
-Se lasa la racit in apa respectiva,pana a doua zi
-Se sterg borcanele si se introduc in frigider
Ps1/Cu pasta de tomate ,aceeasi reteta ,cu specificatia ca ca se adauga pasta(2,3 linguri) la sfarsit
ps2/Mie imi place mai mult marinata in ulei.Dupa preferinte...
ps/Celor ce incearca,pofta mare!
- craparulsef
- Veteran
- Mesaje: 1181
- Membru din: 04 Ian 2010, 21:17
Re: Conserva de peste
Am gasit intamplator acest topic ... cautam de plictiseala ceva pe forum .... va pun cateva imagini cu doi prieteni care faceau conserve de peste la Dunarea Veche, in kukta ... puneau apoi in borcane continutul fierbinte il inchideau ermetic ... in borcanele sterilizate in prealabil acasa, iarna in cuptor ....
Lucrau pe banda rulanta in fiecare zi si au reusit la final sa faca cateva sute de conserve ... pe care le-am carat personal cu barca la Murighiol ... asta da exemplu de concediu in delta, nu ifose de genul C&R !
Lucrau pe banda rulanta in fiecare zi si au reusit la final sa faca cateva sute de conserve ... pe care le-am carat personal cu barca la Murighiol ... asta da exemplu de concediu in delta, nu ifose de genul C&R !
INFO SULINA !!! - 0723.658.807
Re: Conserva de peste
Ce sa facem , lumea se mai schimba ,sint din ce in ce mai multi care pescuiesc C&R , nu ma vad pe mine sa-mi pierd un concediu facind peste la borcan , la pescuit ma duc de placere ,nu intru in polemici , cine vrea sa puna la borcan , spor la treaba .
- pompierulpescar
- utilizator
- Mesaje: 39
- Membru din: 17 Sep 2008, 17:13
Re: Conserva de peste
Am si eu o reteta aflata acum ani de zile de la cineva din Mangalia. Se curata pestele, se spala, se indeparteaza capul si coada si se portioneaza. Se sareaza. Cantitatile sunt pentru 2 kg. de peste. Se pun la fiert 1/2 l de ulei, 1/2 l apa, 1/4 l otet, doua foi de dafin si cateva boabe de piper. In momentul cand compozitia fierbe, se adauga pestele.Se lasa la fiert 1/2 ora, o ora etc, in functie de marimea pestelui si a oaselor acestuia. NU SE AMESTECA, ci se roteste vasul la fel ca la sarmale. Cand este gata. se lasa sa se receasca putin, se pun bucatile de peste in borcane, deasupra se pune lichidul. Se infileteaza capacul si.....POFTA BUNA
- craparulsef
- Veteran
- Mesaje: 1181
- Membru din: 04 Ian 2010, 21:17
Re: Conserva de peste
Si aveau cei doi mosulici atat de mult timp liber ... caci erau si foarte harnici, iar in timpul liber ne faceau si clatite cu dulceata de mure, facuta de ei acasa la Cluj .... harnici dom-le clujenii astia !!!vali003 scrie:Ce sa facem , lumea se mai schimba ,sint din ce in ce mai multi care pescuiesc C&R, nu ma vad pe mine sa-mi pierd un concediu facind peste la borcan ...
Isi faceau "concediul lor" (de pensionari) - indulcind-ul pe al nostru !
P.S. ...pe fundal se vad spanzurati niste carnati de Plescoi !!!
Ultima oară modificat 11 Mai 2011, 13:49 de către craparulsef, modificat 1 dată în total.
INFO SULINA !!! - 0723.658.807
Re: Conserva de peste
Cind ies la pensie ma re orientez .
- craparulsef
- Veteran
- Mesaje: 1181
- Membru din: 04 Ian 2010, 21:17
Re: Conserva de peste
... si culmea, mai aveau timp si de pescuit ...
INFO SULINA !!! - 0723.658.807
Re: Conserva de peste
La prima reteta ceva nu-i in ordine. Am facut-o eu acum 10 zile si raman oase.
In concluzie recomand sa mariti cantitatea de otet adica sa o dublati sau chiar triplati si sa o consumati nu imediat cum recomanda omul deoarece aveti surprize cu oase, ci dupa o saptamana ca sa aiba timp otetul sa macereze oasele. Puteti pune printre bucatile de peste, morcovi taiat rondele si ceapa solzisori. Si ma recomad sa puneti mai multa sare deoarece daca aveti bucati de caras iese cam dulce.
In concluzie recomand sa mariti cantitatea de otet adica sa o dublati sau chiar triplati si sa o consumati nu imediat cum recomanda omul deoarece aveti surprize cu oase, ci dupa o saptamana ca sa aiba timp otetul sa macereze oasele. Puteti pune printre bucatile de peste, morcovi taiat rondele si ceapa solzisori. Si ma recomad sa puneti mai multa sare deoarece daca aveti bucati de caras iese cam dulce.
Re: Conserva de peste
Am facut proba la reteta de conserva din primul post si modificat de mine in postul de mai sus. Dupa o saptamana a iesit perfect cu mentiunea sa nu mai adaugati ulei pana sus cum scrie la retea, e de ajuns o lingurita.
In concluzie cu modificarile de rigoare a iesit excelent, nu a ramas decat sira spinarii, restul de oase s-au inmuiat. Doresc totusi sa mentionez ca eu am pus si bucati de caras de 3-500 grame si din acest motiv oasele s-au topit mai greu si a ramas sira si ceva din coaste, probabil omu a facut reteta cu caras palmas si mai mic si atunci in cazul asta oasele s-au macerat mult mai repede si total. Deci recomand dupa fierbere si racire sa-l consumati dupa 10 zile, se topesc oasele bine si intra sosul in carne. Merge cu un vin dulce sau demidulce deoarece e putin acru de la otet.
In concluzie o recomand, daca aveti nelamuriri ma puteti intreba..
Borcanul din poza are 1600 grame.
In concluzie cu modificarile de rigoare a iesit excelent, nu a ramas decat sira spinarii, restul de oase s-au inmuiat. Doresc totusi sa mentionez ca eu am pus si bucati de caras de 3-500 grame si din acest motiv oasele s-au topit mai greu si a ramas sira si ceva din coaste, probabil omu a facut reteta cu caras palmas si mai mic si atunci in cazul asta oasele s-au macerat mult mai repede si total. Deci recomand dupa fierbere si racire sa-l consumati dupa 10 zile, se topesc oasele bine si intra sosul in carne. Merge cu un vin dulce sau demidulce deoarece e putin acru de la otet.
In concluzie o recomand, daca aveti nelamuriri ma puteti intreba..
Borcanul din poza are 1600 grame.
Re: Conserva de peste
Salutare tuturor!
Dupa reteta lui timer, cu cateva "imbunatatiri" a rezultat asta: PS: Scuzati papuceii mov a lu` taicamiu
Dupa reteta lui timer, cu cateva "imbunatatiri" a rezultat asta: PS: Scuzati papuceii mov a lu` taicamiu
- lucian fiat
- utilizator
- Mesaje: 12
- Membru din: 12 Apr 2008, 16:01
Re: Conserva de peste
eu fac reteta la tava mai inalta in cuptortimer scrie:Aceeasi reteta,practic,numa ca poti folosi si o cratitza obisnuitaCrip scrie:O reteta deosebita ! Incearca si scobarul!!
Intr-o cratita de 6kg se pun cateva rondele de morcovi si ceapa ,taiata solzi
-Se aseaza un rand de peste,foi de dafin,piper macinat si un varf de lingura de sare
-Se continua pana se umple cratitza
-Se adauga 200ml de otzet
-Apa,cat sa acopere staturile(chiar mai putina)
-Ulei in jur de 200,300 ml
-Se lasa la foc incet,pana se macereaza oasele(in cuptor sau pe aragaz)adaugand din cand ,in cand apa.
-Se pune continutul in borcane cu filet si se "sterilizeaza"(videaza) la "bain marine"
-Se lasa la racit in apa respectiva,pana a doua zi
-Se sterg borcanele si se introduc in frigider
Ps1/Cu pasta de tomate ,aceeasi reteta ,cu specificatia ca ca se adauga pasta(2,3 linguri) la sfarsit
ps2/Mie imi place mai mult marinata in ulei.Dupa preferinte...
ps/Celor ce incearca,pofta mare!
pentru partea lichida eu folosesc :
un pahar de apa
un pahar de ulei
jumate de pahar de otet
pun din aceasta combinatie pana se acopera putin pestele
pun tava al cuptor pentru total 8 ore la foc incet ,la pozitia 1
dupa 4 ore de cuptor mai completez cu bulion de rosii
dupa 8 ore se moaie si oasele de la pesti de 1kg
lasati pestele sa se raceasca si dupa aceea il puteti pune in borcane, asta ca sa nu se rupa cand este cald
www.pescuitlafeeder.ro
- elvis_armeanca
- senior
- Mesaje: 175
- Membru din: 27 Iun 2011, 21:26
- Localitate: ovidiu
Re: Conserva de peste
M-ati omorit !salivez ca ursu!!!bine ca nu-s gravide pe forum! :))P.S. Trimite-ti si in tara ?posta romana sau fan courier?Platesc transportul!
daca ai nevoie de mine ,te sun eu..!
- lucian fiat
- utilizator
- Mesaje: 12
- Membru din: 12 Apr 2008, 16:01