Ingrediente :
peste proaspat:caras ,ciortan
malai sau faina, sare si ulei
rosii multe
ardei gras
ardei iute ,destul
morcov
ceapa
patrunjel
sare, piper, o frunza de dafin
usturoi , otet de vin, iaurt si ulei de masline
vin alb , mult si rece
etape:
1-pregatirea legumelor si a sosului
2-pregatirea pestelui
3-mixarea celor doua - procesul cheie
Pe o tabla pe aragaz/gratar/cuptor se coc rosiile, de preferinta potrivite si coapte. cind sunt bine coapte se pun intr-un vas acoperit, astfel coaja se va desprinde mai usor.
Ardeii grasi si iuti se curata si se taie rondele. Ardeilor iuti li se vor extrage semintele.
Intr-un vas larg se pune apa la fiert. se adauga ardeii grasi si iuti, morcovii rondele si ceapa (taiata fin, necalita) rosile decojite si taiate felii, condimentele si o mica parte din patrunjelul maruntit.
Se fierbe aceasta zeama la foc mic, cind morcovii sunt muiati se opreste focul si se da la racit.
Secretul este ca diferenta intre temperatura sosului obtinut si a pestelui scos de la prajit sa fie cit mai mare.
de aceea, lasam sosul la racit (nu in frigider) si ne apucam de:
mamaliga si de mujdei.
Mujdeiul,special : dupa ce se curata si piseaza indelung usturoiul (numai cu sare grunjoasa) si se obtine o pasta, se adauga putin cite putin ulei de masline, apoi cite o lingurita de otet de vin alb. dupa omogenizare se adauga iaurt cam 3 parti la o parte de mujdei
Avem sosul racit suficient, putem incepe sa prajim pestele.
se poate folosi orice peste proaspat.
dupa gust, pestele se poate: frige la gratar, pe tabla, la cuptor, praji in ulei, invelit in malai sau faina, intreg sau numai fileurile. Carasul si ciortanul cel mai bine in bucati invelite in malai prajite apoi in ulei.
important este ca la extragerea lui din tigaie la cufundarea lui in sos sa fie emis un sfarait, "tratamentul termic al pestelui". fiecare bucata se acopera cu legume din sos. se continua pina la epuizarea pestelui.
Platoul va fi impartit in trei: peste, mamaliga si mujdei, acoperite cu patrunjel proaspat
vinul alb, mult si rece se foloseste de cind incepeti prepararea pana la sfarsitul mesei ! :mrgreen: