concurs preparate pescaresti -caras
Moderator: vali003
concurs preparate pescaresti -caras
revin cu propunerea pentru cel mai bun preparat din caras ,este cel mai raspindit si usor de prins peste de la noi , chiar nu stiti cum se prepara ? cea mai buna reteta primeste un dvd gastronomic si o surpriza . mentionez ca eu nu particip , cu curaj prieteni. :mrgreen:
Re: concurs preparate pescaresti -caras
hai sa o facem si mai usoara SARAMURA DE CARAS , cea mai buna reteta - PREMIU - .
Re: concurs preparate pescaresti -caras
...nu se mai prinde caras in tara asta....numa la pescaria de la colt mai este.... :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
...cosmin.muntean ......
Re: concurs preparate pescaresti -caras
Carasul bine spalat si portionat dupa preferinta,se aseaza intr-un vas,se adauga putin ulei ,de preferat de masline,sare ,piper,o foaie de dafin,ardei iute tocat marunt,mujdei de usturoi si zeama de la o lamaie.Acaste mirodenii se adauga dupa gustul fiecaruia,dar de regula din abundenta. Ardeiul iute si zeama de lamaie sunt obligatorii.Pestele se tine in acest amestec cam 40 min,dar din 5 in 5 min se amesteca usor ,ca sucurile sa patrunda bine in carne. Dupa 40 min, chiar mai mult[50] ,fiecare bucata de peste se tavaleste prin malai in care se poate adauga putina boia,dulce sau iute ,dupa gust,sau vegeta.apoi se prajesc in ulei bine incins.
Aromele din aceste mirodenii patrund in carnea de peste si dau o savoare deosebita.Mirodeniile se adauga in functie de cantitatea de caras pe care vrem sa o pregatim.Nu sunt cantitati fixe,depinde de preferintele fiecaruia.
O MAMALIGUTA bine invartita si ceva bere rece completeaza o masa deosebita si foarte sanatoasa.
ATENTIE,primavara carasul are gust de mal,in functie de locurile de unde pescuim.Lacurile cu un fund tare ,lutos ,sunt cele mai potrivite pt caras.[ma refer la faptul ca nu au un gust prea tare de mal]
Aromele din aceste mirodenii patrund in carnea de peste si dau o savoare deosebita.Mirodeniile se adauga in functie de cantitatea de caras pe care vrem sa o pregatim.Nu sunt cantitati fixe,depinde de preferintele fiecaruia.
O MAMALIGUTA bine invartita si ceva bere rece completeaza o masa deosebita si foarte sanatoasa.
ATENTIE,primavara carasul are gust de mal,in functie de locurile de unde pescuim.Lacurile cu un fund tare ,lutos ,sunt cele mai potrivite pt caras.[ma refer la faptul ca nu au un gust prea tare de mal]
Re: concurs preparate pescaresti -caras
Ingrediente :
peste proaspat:caras ,ciortan
malai sau faina, sare si ulei
rosii multe
ardei gras
ardei iute ,destul
morcov
ceapa
patrunjel
sare, piper, o frunza de dafin
usturoi , otet de vin, iaurt si ulei de masline
vin alb , mult si rece
etape:
1-pregatirea legumelor si a sosului
2-pregatirea pestelui
3-mixarea celor doua - procesul cheie
Pe o tabla pe aragaz/gratar/cuptor se coc rosiile, de preferinta potrivite si coapte. cind sunt bine coapte se pun intr-un vas acoperit, astfel coaja se va desprinde mai usor.
Ardeii grasi si iuti se curata si se taie rondele. Ardeilor iuti li se vor extrage semintele.
Intr-un vas larg se pune apa la fiert. se adauga ardeii grasi si iuti, morcovii rondele si ceapa (taiata fin, necalita) rosile decojite si taiate felii, condimentele si o mica parte din patrunjelul maruntit.
Se fierbe aceasta zeama la foc mic, cind morcovii sunt muiati se opreste focul si se da la racit.
Secretul este ca diferenta intre temperatura sosului obtinut si a pestelui scos de la prajit sa fie cit mai mare.
de aceea, lasam sosul la racit (nu in frigider) si ne apucam de:
mamaliga si de mujdei.
Mujdeiul,special : dupa ce se curata si piseaza indelung usturoiul (numai cu sare grunjoasa) si se obtine o pasta, se adauga putin cite putin ulei de masline, apoi cite o lingurita de otet de vin alb. dupa omogenizare se adauga iaurt cam 3 parti la o parte de mujdei
Avem sosul racit suficient, putem incepe sa prajim pestele.
se poate folosi orice peste proaspat.
dupa gust, pestele se poate: frige la gratar, pe tabla, la cuptor, praji in ulei, invelit in malai sau faina, intreg sau numai fileurile. Carasul si ciortanul cel mai bine in bucati invelite in malai prajite apoi in ulei.
important este ca la extragerea lui din tigaie la cufundarea lui in sos sa fie emis un sfarait, "tratamentul termic al pestelui". fiecare bucata se acopera cu legume din sos. se continua pina la epuizarea pestelui.
Platoul va fi impartit in trei: peste, mamaliga si mujdei, acoperite cu patrunjel proaspat
vinul alb, mult si rece se foloseste de cind incepeti prepararea pana la sfarsitul mesei ! :mrgreen:
peste proaspat:caras ,ciortan
malai sau faina, sare si ulei
rosii multe
ardei gras
ardei iute ,destul
morcov
ceapa
patrunjel
sare, piper, o frunza de dafin
usturoi , otet de vin, iaurt si ulei de masline
vin alb , mult si rece
etape:
1-pregatirea legumelor si a sosului
2-pregatirea pestelui
3-mixarea celor doua - procesul cheie
Pe o tabla pe aragaz/gratar/cuptor se coc rosiile, de preferinta potrivite si coapte. cind sunt bine coapte se pun intr-un vas acoperit, astfel coaja se va desprinde mai usor.
Ardeii grasi si iuti se curata si se taie rondele. Ardeilor iuti li se vor extrage semintele.
Intr-un vas larg se pune apa la fiert. se adauga ardeii grasi si iuti, morcovii rondele si ceapa (taiata fin, necalita) rosile decojite si taiate felii, condimentele si o mica parte din patrunjelul maruntit.
Se fierbe aceasta zeama la foc mic, cind morcovii sunt muiati se opreste focul si se da la racit.
Secretul este ca diferenta intre temperatura sosului obtinut si a pestelui scos de la prajit sa fie cit mai mare.
de aceea, lasam sosul la racit (nu in frigider) si ne apucam de:
mamaliga si de mujdei.
Mujdeiul,special : dupa ce se curata si piseaza indelung usturoiul (numai cu sare grunjoasa) si se obtine o pasta, se adauga putin cite putin ulei de masline, apoi cite o lingurita de otet de vin alb. dupa omogenizare se adauga iaurt cam 3 parti la o parte de mujdei
Avem sosul racit suficient, putem incepe sa prajim pestele.
se poate folosi orice peste proaspat.
dupa gust, pestele se poate: frige la gratar, pe tabla, la cuptor, praji in ulei, invelit in malai sau faina, intreg sau numai fileurile. Carasul si ciortanul cel mai bine in bucati invelite in malai prajite apoi in ulei.
important este ca la extragerea lui din tigaie la cufundarea lui in sos sa fie emis un sfarait, "tratamentul termic al pestelui". fiecare bucata se acopera cu legume din sos. se continua pina la epuizarea pestelui.
Platoul va fi impartit in trei: peste, mamaliga si mujdei, acoperite cu patrunjel proaspat
vinul alb, mult si rece se foloseste de cind incepeti prepararea pana la sfarsitul mesei ! :mrgreen:
Re: concurs preparate pescaresti -caras
Si-o saramura ...
Saramura de caras cu ardei capia si mamaliguta
Ingrediente
-2 kg caras
-1 lingura ulei
-sare
-piper
-6-8 catei de usturoi(dupa gust)
-5 ardei capia si 2 ardei grasi galbeni
-citeva fire patrunjel tocat
-citeva picaturi de otet
-mamaliguta
Mod de preparare
Pestele se curata,se spala,se portioneaza.Se frige pe gratar uns cu slaninuta.Se pune intr-un castron,alaturi de o mamaliguta calda.
Se face mujdei din usturoiul pisat,frecat cu putina sare si ulei peste care se toarna o cescuta de apa.
Ardeii se coc pe tabla,se curata de coaja si de cotoare si simburi,se stropesc cu citeva picaturi de otet,
se adauga patrunjelul,piperul,o ceasca de apa clocotita,se amesteca,se adauga mujdeiul.Toata saramura se pune peste pestele si mamaliguta din castron si se lasa citeva minute bune.
Saramura de caras cu ardei capia si mamaliguta
Ingrediente
-2 kg caras
-1 lingura ulei
-sare
-piper
-6-8 catei de usturoi(dupa gust)
-5 ardei capia si 2 ardei grasi galbeni
-citeva fire patrunjel tocat
-citeva picaturi de otet
-mamaliguta
Mod de preparare
Pestele se curata,se spala,se portioneaza.Se frige pe gratar uns cu slaninuta.Se pune intr-un castron,alaturi de o mamaliguta calda.
Se face mujdei din usturoiul pisat,frecat cu putina sare si ulei peste care se toarna o cescuta de apa.
Ardeii se coc pe tabla,se curata de coaja si de cotoare si simburi,se stropesc cu citeva picaturi de otet,
se adauga patrunjelul,piperul,o ceasca de apa clocotita,se amesteca,se adauga mujdeiul.Toata saramura se pune peste pestele si mamaliguta din castron si se lasa citeva minute bune.
Re: concurs preparate pescaresti -caras
mmmmmmm .... am inchis ochii , si imi imaginez ca sint in fata preparatelor scrise mai sus , . nu am aici caras , dar am sa adaptez retetele la un peste care seamana . super , mai continua cineva ????? .
Re: concurs preparate pescaresti -caras
Na ,sa-ti mai treaca o pofta ,si-o plachie (caras mare ,ciortan)
La un peste de aprox. 1 Kg se folosesc :
4-5 cepe mari
aprox. 200 ml. ulei
2-3 rosii
1 ardei gras
1 pahar vin
1 legatura mare de patrunjel
sare, piper, (cimbru uscat optional )
1 capatzana usturoi pt. mujdei
Pestele curatat de intestine si solzi, se taie in bucati cam de 3 cm grosime, se sareaza si se pipereaza. Se caleste ceapa taiata julien, ardeiul taiat marunt, in ulei cam 1 min. Rosiile taiate marunt se adauga peste ceapa, apoi patrunjelul tocat si vinul, si se lasa sa fiarba inabusit inca 1-2min sa se intrepatrunda aromele. Se ia maglavaisul asta intr-o tava de cuptor, se niveleaza cu lingura sa fie un strat uniform, se pune bucatile de peste deasupra si se da la cuptor (incalzit in prealabil) la foc potrivit. Nu se spune exact cat timp se lasa la cuptor, totul depinde de marimea pestelui si de temperatura ! Sa zicem ca 30 min. dar se stropeste cu sosul format din cand in cand. E gata cand s-a rumenit frumos. Se poate servi rece sau calda, merge bine cu mamaligutza si mujdei.
La un peste de aprox. 1 Kg se folosesc :
4-5 cepe mari
aprox. 200 ml. ulei
2-3 rosii
1 ardei gras
1 pahar vin
1 legatura mare de patrunjel
sare, piper, (cimbru uscat optional )
1 capatzana usturoi pt. mujdei
Pestele curatat de intestine si solzi, se taie in bucati cam de 3 cm grosime, se sareaza si se pipereaza. Se caleste ceapa taiata julien, ardeiul taiat marunt, in ulei cam 1 min. Rosiile taiate marunt se adauga peste ceapa, apoi patrunjelul tocat si vinul, si se lasa sa fiarba inabusit inca 1-2min sa se intrepatrunda aromele. Se ia maglavaisul asta intr-o tava de cuptor, se niveleaza cu lingura sa fie un strat uniform, se pune bucatile de peste deasupra si se da la cuptor (incalzit in prealabil) la foc potrivit. Nu se spune exact cat timp se lasa la cuptor, totul depinde de marimea pestelui si de temperatura ! Sa zicem ca 30 min. dar se stropeste cu sosul format din cand in cand. E gata cand s-a rumenit frumos. Se poate servi rece sau calda, merge bine cu mamaligutza si mujdei.
Re: concurs preparate pescaresti -caras
...si ca sa fie meniul complet ,mai bagam si-un bors :
- peste marunt (obleti, albituri,carasei)
- 2-3 capete si cozi de peste mai mare
- 1 gulioara ( iarna ,o sfecla mica ) rasa
- 2 cartofi
- 1 morcov
- 2 cepe
- 1 praz
- 1/2 tzelina
- 2-3 rosii
- 2 litrii bors
- 2 linguri ulei
- 1/2 ceasca orez
- o legatuta leustean
- sare, piper
Din pestii marunti curatati de solzi si intestine se face o fiertura-concentrat. Se fierb 2-3 ore in apa potrivit de sarata pestii marunti, intregi, pana scade apa la jumatate. Acest concentrat se poate pastra la rece in frigider timp indelungat si-l poti scoate de cate ori e nevoie la borsuri, plachie, rasol...etc.
Legumele de mai sus se taie cubuletze si se fierb in 1-2 litrii din acesta supa de peste, timp de 10-15 minute. Se portiveste cantitatea de supa-concentrat de peste dupa cantitatea de bors folosita, jumate-jumate. Se adauga capetele si cozile de peste si se completeaza cu borsul fiert separat, se potriveste de sare si piper si se mai lasa la fiert inca 30 min. Leusteanul tocat marunt se adauga la final. Se mai poate acri dupa dorinta cu zeama de lamaie.
Gata ,ca salivez pe tastatura ! :mrgreen:
- peste marunt (obleti, albituri,carasei)
- 2-3 capete si cozi de peste mai mare
- 1 gulioara ( iarna ,o sfecla mica ) rasa
- 2 cartofi
- 1 morcov
- 2 cepe
- 1 praz
- 1/2 tzelina
- 2-3 rosii
- 2 litrii bors
- 2 linguri ulei
- 1/2 ceasca orez
- o legatuta leustean
- sare, piper
Din pestii marunti curatati de solzi si intestine se face o fiertura-concentrat. Se fierb 2-3 ore in apa potrivit de sarata pestii marunti, intregi, pana scade apa la jumatate. Acest concentrat se poate pastra la rece in frigider timp indelungat si-l poti scoate de cate ori e nevoie la borsuri, plachie, rasol...etc.
Legumele de mai sus se taie cubuletze si se fierb in 1-2 litrii din acesta supa de peste, timp de 10-15 minute. Se portiveste cantitatea de supa-concentrat de peste dupa cantitatea de bors folosita, jumate-jumate. Se adauga capetele si cozile de peste si se completeaza cu borsul fiert separat, se potriveste de sare si piper si se mai lasa la fiert inca 30 min. Leusteanul tocat marunt se adauga la final. Se mai poate acri dupa dorinta cu zeama de lamaie.
Gata ,ca salivez pe tastatura ! :mrgreen:
Re: concurs preparate pescaresti -caras
ma intrebam de unde inclinarea pt. prep . pescaresti , acum inteleg , stai aproape de dunare .
- abdulaconstantin
- utilizator
- Mesaje: 19
- Membru din: 13 Ian 2008, 01:42
- Localitate: bucuresti
preparat pt carasel sau pesti marunti
La acest preparat se folosesc legume( rosii, ardei gras si ardei iute, ceapa in functie de dorinta si gustul fiecaruia, usturoi, verdeata care nu poate sa lipseasca de la un preparat cu peste, care se taie marunt), piper boabe, otet, delicat, sare, piper macinat si alte legume si condimente pe care le doriti( e in functie de gust).
Se pune la fiert intro oala apa cam 1,5 litri la 1 kg de peste, dar pestele nu se adauga in apa decat dupace pestele e preparat. In apa se adauga sare, cateva boabe de piper si dupa ce apa a fiert se pune o lingura de otet in apa, dupa care sunt adaugate si legumele. Se lasa cateva minute( 2-3 min) dupa carese adauga pestele preparat.
Pestele se curata si de organe si de solzi, i se da sare si piper, dupa care se da peste prin faina sau malai si se prajeste bine( crocant), dupa care se adauga in saramura obtinuta.Nu se lasa mai mult de 5 min pana se serveste.
Preparatul se seveste numai cald si se poate servi si cu mamaligaa si cu paine. Pofta buna.
Se pune la fiert intro oala apa cam 1,5 litri la 1 kg de peste, dar pestele nu se adauga in apa decat dupace pestele e preparat. In apa se adauga sare, cateva boabe de piper si dupa ce apa a fiert se pune o lingura de otet in apa, dupa care sunt adaugate si legumele. Se lasa cateva minute( 2-3 min) dupa carese adauga pestele preparat.
Pestele se curata si de organe si de solzi, i se da sare si piper, dupa care se da peste prin faina sau malai si se prajeste bine( crocant), dupa care se adauga in saramura obtinuta.Nu se lasa mai mult de 5 min pana se serveste.
Preparatul se seveste numai cald si se poate servi si cu mamaligaa si cu paine. Pofta buna.
Ultima oară modificat 22 Feb 2008, 20:40 de către abdulaconstantin, modificat 1 dată în total.
costysomn
- abdulaconstantin
- utilizator
- Mesaje: 19
- Membru din: 13 Ian 2008, 01:42
- Localitate: bucuresti
reteta pt caras mai mare decat palma
Pentru 1 kg de caras avem nevoie de 10 linguri de ulei de masline care se pun intr-un castronel in care se mai aduga niste sare, piper, putin delicat si sare de lamaie in functie de gust( se poate pune si lamaie dar eu prefer sarea de lamaie). Se paseaza bine pana devine un amestec omogen.
Se curata pestele bine, inclusiv de solzi, si se cresteaza marunt pt ca la prajit oasele sa se distruga. Pestele se da prin malai inainte sa se puna la prajit. Se lasa la prajit pana capata o culoare maronie dupa care se scoate din tigaie se pun pe un platou dupa care se presara( stropeste) cu o lingura sosul facut. Se presara si pe o parte si pe cealalta. Puteti sa mai puneti langa peste o jumatate de lamaie in caz ca vi se face rau ca nu va mai saturati.
Va doresc pofta buna.
Se curata pestele bine, inclusiv de solzi, si se cresteaza marunt pt ca la prajit oasele sa se distruga. Pestele se da prin malai inainte sa se puna la prajit. Se lasa la prajit pana capata o culoare maronie dupa care se scoate din tigaie se pun pe un platou dupa care se presara( stropeste) cu o lingura sosul facut. Se presara si pe o parte si pe cealalta. Puteti sa mai puneti langa peste o jumatate de lamaie in caz ca vi se face rau ca nu va mai saturati.
Va doresc pofta buna.
costysomn
Re: concurs preparate pescaresti -caras
Caras 1.5- 2 kg,ceapa600gr,ardei gras 600gr,vin rosu 150 ml,ulei 250ml,cartofi 1,2kg,bulion 200gr,zeama de peste 250gr,cimbru, sare ,piper,boia,patrunjel,rosii.
Carasul se curata ,se spala,se portioneaza si se prajeste in ulei incins pana cand capata o culoare aurie.Se scoate pestele din tigaie si in uleiul ramas se prajesc cartofii taiati cubulete ,ardeiul gras si ceapa tocata marunt.Se stinge cu bulionul indoit cu vin si zeama de peste se adauga boiaua, cimbrul,patrunjelul tocat, piperul si sarea.
Intr-o tava se aseaza pe rand cartofii,ardeiul gras,sosul cu ceapa si deasupra pestele care se decoreaza cu felii de rosii.Se da la cuptor 40 min.
TACI SI INGHITE.
Carasul se curata ,se spala,se portioneaza si se prajeste in ulei incins pana cand capata o culoare aurie.Se scoate pestele din tigaie si in uleiul ramas se prajesc cartofii taiati cubulete ,ardeiul gras si ceapa tocata marunt.Se stinge cu bulionul indoit cu vin si zeama de peste se adauga boiaua, cimbrul,patrunjelul tocat, piperul si sarea.
Intr-o tava se aseaza pe rand cartofii,ardeiul gras,sosul cu ceapa si deasupra pestele care se decoreaza cu felii de rosii.Se da la cuptor 40 min.
TACI SI INGHITE.
Re: concurs preparate pescaresti -caras
CIORBA DE PESTE
Feli mari de peste,de preferat de mai multe soiuri[stiuca, biban,caras, crap si somn] dar sa nu fie exagerat de grasi.
Peste marunt si capete de la cei mari.
Bors de putina[1 l]
Orez,morcovi,pastarnac,telina,ardei rosu sau gogosari,ceapa,ulei,sare,piper boabe,leustean patrunjel frunze.
Se fierbe maruntisul si capetele pana se desprinde de pe oase,apoi se strecoara prin tifon fin ,ramane doar zeama la care se adauga legumele pe care le-am calit in putin ulei,se adauga apa ,sare,piper boabe si se da iar la foc.
Borsul il fierbem separat cu o ceapa,il spumuim si il adaugam cand fierbe apa care fierbe cu legumele.
Cand sunt aproape fierte legumele ,se adauga bucatile mari de peste si se mai fierbe la foc mic 10 min.
Dupa ce am luat de pe foc ,presaram patrunjel tocat SI LEUSTEAN.
CANTITATILE DE PESTE ,LEGUME SI CONDIMENTE SUNT ALEGEREA FIECARUIA,IN FUNCTIE DE NR. DE PERSOANE SAU DE CAT DE CONSISTENTA DORIM SA FIE CIORBA.
MAI MULTE SOIURI DE PESTE DAU GUST DEOSEBIT, NU DOAR UN SOI.ATENTIE.
NU LACOMITI CA VA OPARITI.
Feli mari de peste,de preferat de mai multe soiuri[stiuca, biban,caras, crap si somn] dar sa nu fie exagerat de grasi.
Peste marunt si capete de la cei mari.
Bors de putina[1 l]
Orez,morcovi,pastarnac,telina,ardei rosu sau gogosari,ceapa,ulei,sare,piper boabe,leustean patrunjel frunze.
Se fierbe maruntisul si capetele pana se desprinde de pe oase,apoi se strecoara prin tifon fin ,ramane doar zeama la care se adauga legumele pe care le-am calit in putin ulei,se adauga apa ,sare,piper boabe si se da iar la foc.
Borsul il fierbem separat cu o ceapa,il spumuim si il adaugam cand fierbe apa care fierbe cu legumele.
Cand sunt aproape fierte legumele ,se adauga bucatile mari de peste si se mai fierbe la foc mic 10 min.
Dupa ce am luat de pe foc ,presaram patrunjel tocat SI LEUSTEAN.
CANTITATILE DE PESTE ,LEGUME SI CONDIMENTE SUNT ALEGEREA FIECARUIA,IN FUNCTIE DE NR. DE PERSOANE SAU DE CAT DE CONSISTENTA DORIM SA FIE CIORBA.
MAI MULTE SOIURI DE PESTE DAU GUST DEOSEBIT, NU DOAR UN SOI.ATENTIE.
NU LACOMITI CA VA OPARITI.
Re: concurs preparate pescaresti -caras
Am stat mult si m-am gindit ce reteta cu caras as putea posta si am ajuns la concluzia ca nu doresc premiul fiinca pot vedea uneori prepararea unor feluri de mincare in direct. Am dreptate Vali?
Deci:
Daca intorci un caras pe dos vei vedea cine maninca de obicei asa specie de peste. Unui om sarac ii poti oferi (reaminti) cea mai simpla, traditionala, dar si cea mai gustoasa masa de peste.
Profit de aceasta ocazie sa-mi reamintesc partidele de pescuit (unde carasul este mai bun ca ori unde) din Delta. Inchid ochii si ma intorc cu duazeci de ani in urma.
Vreo 8 - 10 carasi intre 0,700 - 1 kilogram fiecare
Apa din Dunare
Ulei nu prea mult
Malai nu extra nu grisat nu... Doar malai de tara.
Sare
Usturoi
Se curata pestele de solzi, se scot matele si urechile si se stege cu o cirpa umeda. (Lipoveanu spune ca pestele scos din apa nu trebuie sa mai vada iarasi apa). Incepind de dupa cap se cresteaza vertical pestele din jumate in jumate de cm. Se pune tigaia pe vatra si se incinge uleiul. Separat pe pirostrie se pune un tuci cu apa pentru mamaliga. daca mai avem un ajutor il punem sa curete usturoiul. Intre timp uleiul s-a incins, dam pestele prin malai amestecat cu un praf de sare si il punem in tigaie la prajit.
Cind apa din tuci da in clocot aruncam o mina de malai si lasam sa clocoteasca din nou, adaugam restul de malai si mestecam din cind in cind. Ala de face mujdeiul piseaza usturoiul su sare si amestecind adauga ulei picatura cu picatura ca la maioneza.
Pestele e prajit, mamaliga taiata cu sfoara asteaptind aurie inceputul festinului, iar mujdeiul asteapta a fi stins nu cu un vinisor alb ci cu votca fiinca lipovenii care s-au ocupat de toate astea (pestele e prins de mine si fratimiu) nu pot bea altceva si arde-o.
Ce Piteasca, Petrichioaia, Movilita sau mai stiu eu ce balta de pe linga Bucuresti. O data pe an o saptamana la mila 18 in salbaticie. Prinzi maninci nu prinzi faci foamea.
De 15 ani departe de Romania am atit de multe amintiri despre pescuit in delta. Numai acolo pestele are gust fiinca e de la mama lui. Vali cunoaste gustul pestelui de aici din Israel, dar acum e boier salau stiuca biban si crap (inca nu a ajuns la morun) e ca in Romania acolo la tine Vali nu e asa?
Deci:
Daca intorci un caras pe dos vei vedea cine maninca de obicei asa specie de peste. Unui om sarac ii poti oferi (reaminti) cea mai simpla, traditionala, dar si cea mai gustoasa masa de peste.
Profit de aceasta ocazie sa-mi reamintesc partidele de pescuit (unde carasul este mai bun ca ori unde) din Delta. Inchid ochii si ma intorc cu duazeci de ani in urma.
Vreo 8 - 10 carasi intre 0,700 - 1 kilogram fiecare
Apa din Dunare
Ulei nu prea mult
Malai nu extra nu grisat nu... Doar malai de tara.
Sare
Usturoi
Se curata pestele de solzi, se scot matele si urechile si se stege cu o cirpa umeda. (Lipoveanu spune ca pestele scos din apa nu trebuie sa mai vada iarasi apa). Incepind de dupa cap se cresteaza vertical pestele din jumate in jumate de cm. Se pune tigaia pe vatra si se incinge uleiul. Separat pe pirostrie se pune un tuci cu apa pentru mamaliga. daca mai avem un ajutor il punem sa curete usturoiul. Intre timp uleiul s-a incins, dam pestele prin malai amestecat cu un praf de sare si il punem in tigaie la prajit.
Cind apa din tuci da in clocot aruncam o mina de malai si lasam sa clocoteasca din nou, adaugam restul de malai si mestecam din cind in cind. Ala de face mujdeiul piseaza usturoiul su sare si amestecind adauga ulei picatura cu picatura ca la maioneza.
Pestele e prajit, mamaliga taiata cu sfoara asteaptind aurie inceputul festinului, iar mujdeiul asteapta a fi stins nu cu un vinisor alb ci cu votca fiinca lipovenii care s-au ocupat de toate astea (pestele e prins de mine si fratimiu) nu pot bea altceva si arde-o.
Ce Piteasca, Petrichioaia, Movilita sau mai stiu eu ce balta de pe linga Bucuresti. O data pe an o saptamana la mila 18 in salbaticie. Prinzi maninci nu prinzi faci foamea.
De 15 ani departe de Romania am atit de multe amintiri despre pescuit in delta. Numai acolo pestele are gust fiinca e de la mama lui. Vali cunoaste gustul pestelui de aici din Israel, dar acum e boier salau stiuca biban si crap (inca nu a ajuns la morun) e ca in Romania acolo la tine Vali nu e asa?