E posibil, nu am avut ocazia sa incerc aceasta esenta ...Nelutu scrie:Din experienta proprie, consider ca rumegusul sau lemnul de cires este cel mai bun ptr. afumat!
peste afumat
Moderator: vali003
- craparulsef
- Veteran
- Mesaje: 1181
- Membru din: 04 Ian 2010, 21:17
Re: peste afumat
INFO SULINA !!! - 0723.658.807
- craparulsef
- Veteran
- Mesaje: 1181
- Membru din: 04 Ian 2010, 21:17
Re: peste afumat
Iata in cateva imagini si cea mai simpla afumatoare deltaica ...craparulsef scrie:Am promis şi ca de obicei mă voi ține de promisiune ... trebuie numai să aveți puţin răbdare.
Voi explica cu imagini, cel mai simplu mod de afumare, care se practică în mod tradițional în deltă.
...vă voi exemplifica practic cel mai simplu şi în acelaş timp eficient mod de afumare a scrumbiei pentru început ... căci aici e urgența ...
INFO SULINA !!! - 0723.658.807
- cristian505ro
- Veteran
- Mesaje: 1275
- Membru din: 22 Dec 2007, 15:00
- Localitate: Bucuresti
- Contact:
Re: peste afumat
Este aproape identica cu a mea, mai bine zis cu jumatate din a a mea. Primul butoias de tabla este identic la fel si arzatorul. la fel si vergile de metal unde agat pestele sau il pun direct pe ele. Eu mai am al 2-lea butoias de tabla pus peste primul(pus destul de etans, cu fundul decupat complet) la care i-am decupat in partea superioara cam 15 cm(in partea de sus) si i-am pus un mic burlan care se poate inchide mai mult sau mai putin. Avand insa 11 ani de utilizare s-a cam ars,gaurit etc. si anul asta trebuie sa-mi fac altele noi.craparulsef scrie: Iata in cateva imagini si cea mai simpla afumatoare deltaica ...
Paste Fericit!
Cristian Bebesel
- craparulsef
- Veteran
- Mesaje: 1181
- Membru din: 04 Ian 2010, 21:17
Re: peste afumat
E posibil, nu am avut ocazia sa incerc aceasta esenta ... e un nene care azi face 54 de ani, poate stie dumnealui ca e logat "Rumegus" - ii uram ... "La multi ani !!!"Nelutu scrie:Din experienta proprie, consider ca rumegusul sau lemnul de cires este cel mai bun ptr. afumat!
INFO SULINA !!! - 0723.658.807
- pescarugigel
- membru activ
- Mesaje: 53
- Membru din: 13 Aug 2010, 23:11
- Localitate: bucuresti
Re: peste afumat
Buna dimineata, Domnilor! Am vazut de curind , in functiune , o afumatoare la fel de simpla si foarte eficienta dar cu fum rece.Iata in cateva imagini si cea mai simpla afumatoare deltaica ...
- cristian505ro
- Veteran
- Mesaje: 1275
- Membru din: 22 Dec 2007, 15:00
- Localitate: Bucuresti
- Contact:
Re: peste afumat
[quote="pescarugigel"] Am vazut de curind , in functiune , o afumatoare la fel de simpla si foarte eficienta dar cu fum rece.
Da, din cate stiu sunt multi care considera fumul rece mai adecvat, o sa incerc si eu candva, dar trebuie sa-mi sectorizez o zona pentru asa ceva.
Da, din cate stiu sunt multi care considera fumul rece mai adecvat, o sa incerc si eu candva, dar trebuie sa-mi sectorizez o zona pentru asa ceva.
Cristian Bebesel
Re: peste afumat
Am lucrat la o afumatoare 2 ani de zile. Lucram 12/24 si afumam macrou de spargeam. Trebuie sa cunosti foarte bine ceea ce faci deoarece nu este usor deloc. Trebuie sa ai o caldura constanta, trebuie sa ai grija sa nu ia foc si trebuie sa stii sa construiesti afumatoarea in asa fel incat sa fie cat de cat ermetica.
Re: peste afumat
Cea mai simpla si mai buna reteta de macrou afumat se curata macroul se spala dupla spalare il las sa se scurga bine de apa dupa ce sa scurs de apa il sarez bine si i dau si piper alb dupa gust il las la rece 12 ore dupa aceia il acat in afumatoare si il las sa se uste tot 12 ore.Dupa aceia incepe afumarea cu fum rece timp de o ora dupa o ora se trece la fum cald total dureaza 3 ore.Eu afum in afumatoarea de slanina ie super misto
Re: peste afumat
corect! cel mai bun rumegus(si in acelasi timp recomndat, avand potential cancerigen diminuat) este cel din cires si fag.stefan_kwr scrie:Rumegusul de brad nu e bun pentru afumat
Cel mai bun este rumegusul dintr-un lemn de esenta tare, stejar, fag.
Re: peste afumat
Subscriu retetei postata de Irimia10! Mai exact: pestele se decapiteaza, se curata foarte bine de intestine si mai ales de singele de langa sira spinarii ( foarte important!), se prepara solutie salina 50% concentratie ( 1/2 kg sare pe litrul de apa rece- am ajuns la proportia asta experimentand obiceiul vechi de a prepara solutia adaugand sare pana cand pluteste oul in saramura rezultata ),pestele este introdus in saramura rece pentru 12 ore ( doar apa , sare ....si atat fara alte minuni care sa strice savoarea gustului de carne de peste... ), se lasa la scurs alte 12 ore si se afuma... Eu prepar macroul si heringul asa.... va rog sa incercati reteta....este extraordinar de gustos pestele afumat in acest mod, sarat doar atat cat trebuie....
Tin sa mai precizez 2 lucruri:
1.lemnul de cires( si visin ) este nemaipomenit pt afumat, din pacate greu de procurat. In lipsa este foarte bun fagul, iar in acest caz un pic de spartura de porumb aruncata in jarul afumatorii face minuni in privinta culorii( si a gustului ) pestelui afumat
2.pestele se scurge si se zvanta bine pe orice temperatura...grija mare e sa nu intre musca ....nu trebuie sa fie ger sau rece afara.Pentru cei ce au batut Delta inainte sa fie invadata de nenorocirile de pensiuni, amintesc cum era uscata stiuca la soare de catre localnici sau de sforile pe care era insirat peste, intinse intre corturile campate langa canalul de fuga din spatele satului Crisan!
aaa... si 3. Mare grija la aprovizionarea cu vin... trebuie sa fie mult, alb si rece !!
Tin sa mai precizez 2 lucruri:
1.lemnul de cires( si visin ) este nemaipomenit pt afumat, din pacate greu de procurat. In lipsa este foarte bun fagul, iar in acest caz un pic de spartura de porumb aruncata in jarul afumatorii face minuni in privinta culorii( si a gustului ) pestelui afumat
2.pestele se scurge si se zvanta bine pe orice temperatura...grija mare e sa nu intre musca ....nu trebuie sa fie ger sau rece afara.Pentru cei ce au batut Delta inainte sa fie invadata de nenorocirile de pensiuni, amintesc cum era uscata stiuca la soare de catre localnici sau de sforile pe care era insirat peste, intinse intre corturile campate langa canalul de fuga din spatele satului Crisan!
aaa... si 3. Mare grija la aprovizionarea cu vin... trebuie sa fie mult, alb si rece !!
Re: peste afumat
O sa incerc si eu varianta asta de afumat
Enviado desde mi GT-I8260 mediante Tapatalk
Enviado desde mi GT-I8260 mediante Tapatalk
Re: peste afumat
Buna seara! Va rog daca poate cineva sa-mi spuna cum sa pastrez macroul afumat la frigider? Il pot tine mai mult timp in frigider fara sa se altereze sau trebuie sa/l pastrez in congelator? Cat timp pot sa/l pastrez in frigider fara sa/l congelez? Sau daca e congelat nu isi pierde din proprietati?
Multumesc frumos.
Multumesc frumos.
Re: peste afumat
Va salut! Vreau să mă apuc de afumat macrou la un nivel mai sus decât cel pentru propriu consum, menționez că vreau să cumpăr o afumătoare cu reglaj controlat care costa cam 500 de euro.Am căutat și încă caut tot felul de rețete pentru afumare macrou,rog pe cei care mă pot consilia in această temă să mă ajute, fac o cinste sănătoasă! Persoana cu id, Deltă are o rețetă destul de bună dar, secretul rețetei nu ne-a fost spus cu desăvârșire deoarece nu am văzut să fie menționat nici un fel de condiment! Mulțumesc anticipat pentru contact,rvoroneanu@yahoo.com.