Nedumerire plantat
Moderator: gor965
- boosterman
- utilizator
Nedumerire plantat
Am o nedumerire privind pozitionarea lansetelor, in suporti, atunci cand pescuim "plantat" pe o balta. Scriu asta pentru ca zilele trecute, am citit intr-o revista un articol in care scria ca " ... atunci cand se pescuieste plantat lansetele se pozitioneaza vertical, ca firul sa nu aiba contact cu valurile ...".
Ce facem atunci cand bate vantul? Nu mai bine scufundam firul cu plumbi back-leads?
Ce facem atunci cand bate vantul? Nu mai bine scufundam firul cu plumbi back-leads?
Nimeni nu moare virgin. Viata i-o trage fiecaruia cel putin o data.
Re: Nedumerire plantat
Nu pricep...daca pescuiesti la distanta mare ,cat fir poate sa-ti "scoata" din valuri , lanseta pusa vertical ? La un plantat in apropiere ,in agatatura (obstacole mari) as intelege pozitia asta dar doar in cazul asta . Doar in Surf Fishing mai vezi pozitia aia verticala la bete , dar aia doar asa vad trasaturile !
- boosterman
- utilizator
Nici eu nu prea am priceput dar asa "scrie la gazeta"
Eu am pescuit ani de zile plantat (inca o mai fac) si vreau sa spun ca pescuiam la 250 m frecvent si chiar 300 m cateodata. Concluzia e ca daca n-ai barcagiu calumea nu faci nimic.....burtile se fac enorme pt ca barca are miscare de deriva ca sa nu mai zic atunci cand e si putin vant. E crucial ca cel care duce firele sa fie cunoscator si cel de pe mal sa ajute cu intinsul firelor si slabit in momentul cand se da drumul la montura. Cat despre pozitionarea lansetei vertical e inutil...odata am si calculat matematic cu cosinus si am ajuns la concluzia ca pe la aproximativ 80-100 m firul deja atinge fundul orice ai face si deci restul de distanta firul tau sta pe fund ( mai rau unde este namol mult ) .
- Dan Mitranescu
- Partener
Lansetele la plantat se pozitioneaza cu varful ridicat (in nici un caz vertical ,mai ales daca sunt fulgere ) pentru simplul motiv ca se trece de la una la alta mai usor cu barca ,pe sub fire. Deaceea eu recomand si distantarea lor.
- CaRp-HuNtEr
- membru activ
si eu pescuiesc mult la plantat ,indicat este ca cel care sta pe mal (asta in cazul ca plantezi cu barca pneumatica)sa stea cu lanseta in mana cu vafrul in sus si cu degetul pe tambur ca sa fie firul cat mai intins posibil atunci cand ii dai drumu ,iar daca plantezi cu barca teleghidata atunci cand duci cu barca deschizi picapul si stai cu degetul pe fir iar in momentul cand te decizi sai dai drumul pui picapul si mai intinzi firul un pic cu barca dar atentie mare sa nu dai drumu cand firul e intins la maxim ca altfel iti zboara montura inapoi 2-3 m
Cind esti singur ce faci ? Simplu, pui pe tambur (vezi in poza) asa ceva, si nu mai ai treaba nici cu vintul si ai si doua maini libereCaRp-HuNtEr scrie:si eu pescuiesc mult la plantat ,indicat este ca cel care sta pe mal (asta in cazul ca plantezi cu barca pneumatica)sa stea cu lanseta in mana cu vafrul in sus si cu degetul pe tambur ca sa fie firul cat mai intins posibil atunci cand ii dai drumu ,iar daca plantezi cu barca teleghidata atunci cand duci cu barca deschizi picapul si stai cu degetul pe fir iar in momentul cand te decizi sai dai drumul pui picapul si mai intinzi firul un pic cu barca dar atentie mare sa nu dai drumu cand firul e intins la maxim ca altfel iti zboara montura inapoi 2-3 m
cam depinde si de ce fir ai.sint fire mai grele care se scufunda, altele plutesc,sau sew scufunda mai greu. mai potzi pescui cu subflot,dar firu nu o sa se aseze niciodata pe fundu apei pe o distantza de 250-300m. doar in cazul utopic in care nu ai nici o structuta si nici un pic de vegetatzie.asa ca calculele matematice nu prea sint realiste.mini_mic scrie:Eu am pescuit ani de zile plantat (inca o mai fac) si vreau sa spun ca pescuiam la 250 m frecvent si chiar 300 m cateodata. Concluzia e ca daca n-ai barcagiu calumea nu faci nimic.....burtile se fac enorme pt ca barca are miscare de deriva ca sa nu mai zic atunci cand e si putin vant. E crucial ca cel care duce firele sa fie cunoscator si cel de pe mal sa ajute cu intinsul firelor si slabit in momentul cand se da drumul la montura. Cat despre pozitionarea lansetei vertical e inutil...odata am si calculat matematic cu cosinus si am ajuns la concluzia ca pe la aproximativ 80-100 m firul deja atinge fundul orice ai face si deci restul de distanta firul tau sta pe fund ( mai rau unde este namol mult ) .
o solutzie la plantatul din barca este sa iei batzu cu tine in barca,lasi plumbu unde trebuie (min 150 gr) si cind vi cu barca la mal tzi vitful batzului sub apa (15-20cm) nu o sa mai faca asa burta si se scufunda,mai repede si mai usor si nu se mai aseaza pe eventualele paie care plutesc ...cit despre popzitzionarea betzeleor,...depinde de situatzie. pe un vint puternic sa le pozitzionezi cu virfu in sus??nu prea se potriveste. pe o balta cu multa vegetatzie subacvatica sa le scufunzi cu plumbi??m-as mai gindi,.dar totdeauna tre sa te adaptezi la balta si la conditziile din ziua respectiva.
- boosterman
- utilizator
E buna ideea dar cum pui mansonul pe tambur? (daca il asezi pur si simplu firul va fi pozitionat in spate si atunci cum se deruleaza?) Scoti mulineta de pe bat sau doar tamburul inainte de asezarea mansonului? Ce faci dupa plantare cum il scoti de pe tambur? Nu e complicat?carprom scrie:Cind esti singur ce faci ? Simplu, pui pe tambur (vezi in poza) asa ceva, si nu mai ai treaba nici cu vintul si ai si doua maini libere
- CaRp-HuNtEr
- membru activ
@boosterman
fa o incercare in casa cu mulineta si ai sa gasesti raspunsul imediat,nu e greu sa-l dai jos de pe tambur ideea lui carprom este excelenta ,tocmai am probato si cu succes plus ca la dus se tine firul cat de cat intins si iese usor de sub ea
fa o incercare in casa cu mulineta si ai sa gasesti raspunsul imediat,nu e greu sa-l dai jos de pe tambur ideea lui carprom este excelenta ,tocmai am probato si cu succes plus ca la dus se tine firul cat de cat intins si iese usor de sub ea