@Florentin Iuga
-daca credeti ca ma luminati cu un PLAGIAT dintr-un articol despre digestia omului si nu despre cea a crapului, articol cotat DOAR cu nota 7,8 ... ;pentru amatori voi da linkul:
http://www.calificativ.ro/ENZIME_DIGEST ... 10483.html si chiar articolul:
ENZIME DIGESTIVE SI FLORA INTESTINALA
Enzimele sunt fermenti de natura proteica si structura coloidala complexa, specifici plantelor si animalelor, necesare pentru digestie deoarece au roluri importante in transformarea alimentelor in substante primare necesare nutritiei, precum minerale, vitamine, aminoacizi. Acestea actioneaza in mod asemanator cu niste catalizatori, avand capacitatea de a determina o reactie chimica complexa fara ca ele sa fie alterate sau distruse in cursul acestui proces. Enzimele pot fi insa distruse de factori precum anumite conditii termice.
In transformarile biochimice care au loc in organismul uman, actioneaza doua tipuri de enzime, si anume:
enzime endogene, sub forma de fermenti secretati de glandele digestive; au rol de reglare a digestiei;
enzime exogene sau enzime propriu-zise, care trebuie procurate din mediul exterior, prin consumul de alimente de origine vegetala sau animala.
In organism, enzimele exogene se gasesc in cantitati foarte mici, dar fara prezenta lor activa nu pot avea loc procesele chimice de metabolizare (transformare), la nivelul celulelor, tesuturilor si diferitelor organe, nu se poate produce inmultirea celulelor si nici cresterea si dezvoltarea plantelor si animalelor. Enzimele se pot gasi in special in alimentele negatite precum: germenii de grau, laptele de vaca crud (tolerat numai de cei cu ficatul sanatos), galbenusul de ou de gaina (crud sau preparat moale), sucurile de legume, sucul si salata de orz verde, legumele si zarzavaturile tinere, afinele, caisele, ceapa, ciresele si visinele, coacazele negre, morcovii, prazul, prunele, rosiile, salata verde, sfecla rosie, semintele de soia, spanacul, usturoiul, taratele de grau, mierea, lucerna (care contine un numar de 8 enzime esentiale), ouale, carnea si pestele. Aceste substante au un rol foarte bine determinat, fiecare actionand asupra unui anumit component din alimente, neputandu-se inlocui una pe cealalta. Prin urmare, o cantitatea insuficienta, sau absenta unei singure enzime poate determina imbolnavirea.
Enzimele al caror nume se termina cu "aza" au fost denumite pornind de la substanta din alimente asupra careia actioneaza. De exemplu, enzima care actioneaza asupra lipidelor (grasimi) se numeste lipaza; cea care descompune zaharul este zaharaza;
Nu vanez greselile nimanui dar nici nu sunt de acord cu dezinformarea cititorilor.
In legatura cu emisiunea din 21.02.2009 : "conservantul actioneaza in mod negativ asupra digestiei crapului; conservantul nu lasa sa se dezvolte flora intestinala si TAIE FERMENTATIA" citat al lui Marian Oprea despre boiliesurile ready-made, iar in a doua parte a emisiunii: "siropul de porumb este folosit ca liant si actioneaza ca un bun conservant natural datorita continutului mare de zaharuri" citat al lui Marian Oprea; " probabil ca in anumite dilutii cu apa si in conditiile aparitiei de impuritati in extractul de porumb, apare procesul de fermentatie si implicit mucegairea " citat al lui Florentin Iuga ; concluzia este ca liantul folosit de domniile voastre are acelasi impediment ca boiliesurile ready-made, adica sunt de atractie scurta;
Sunt afirmatiile domniilor voastre si nu vad unde este superficialitatea mea.
P.S. cavaleria unde este?