Am mai scris eu (pe alt sit) :
Fac mamaliga de aproape 14 ani ...diverse retete ...cu rezultate la fel de diverse ! Ultima ,la care am ramas cam de 2 ani imi place cum merge si n-o mai schimb ca s-au invatat pestii cu ea !
Initial mamliga(asta ultima ,cea mai elaborata) continea malai,faina de orez,fulgi de soia,seminte pentru pasari exotice,hrana uscata pentru pisici ( faina de peste),ulei de floarea soarelui ,esenta de vanilie ,zahar,sare, boia dulce ,scortisoara si betaina ...dar in timp am mai renuntat la anumite componente si a fost mai bine . Acum fac mamaliga in felul urmator : la un litru de apa pun 2 linguri de seminte ptr. pasari exotice(mei ,rapita ,susan ,canepa,...) las sa fiarba cam 10 min (apa devine tulbure ,uleioasa) dupa care pun malai grisat (unguresc de obicei ca are granulatia mai fina ...cam 600-700 gr...n-am masurat niciodata) . In timp ce invart la mamaliga mai pun o lingura de ulei de fl.soarelui ,o lingura de scortisoara si o ,lingurita de betaina (am renuntat si la aroma de vanilie si la scopex ,ca a mers mai bine fara ). Tin mamaliga pe foc mic pana pierde destula apa (pe ceaun se face o crusta ) dar fara sa se arda . Dimineata inainte de pescuit imi tai patratelele si le pudrez iar cu betaina !Daca e prea moale se pot baga in nada (un mix de pus pe momitor) ori in malai sa se mai zvante ...daca sunt prea tari (uneori am mamaliga de 3-4 zile) le arunc putin in apa fierbinte si se inmoaie ! Mereu cam umblu cu 2 tipuri de mamaliga dupa mine (una proaspata si una mai tare ,mai veche) fiindca pe apa salbatica prinzi zile cand te face praf carasul si platica daca ai mamaliga prea moale !
Acum ,am cateva mentiuni : fac ciulamaua initial si pe aia o fierb de-o iau dracii ...nu mai copletez cu malai ca se "crapa"(cand se raceste nu mai e elastica ,este casanta ...malaiul adaugat mai tarziu absorbind apa in continuare) . Nu trebuie arsa ! Daca e prea moale , 1-2 linguri de faina dreg situatia . Daca vreti mamaliga beton ,din asta proaspata luati bucati la framantat cu gris ori faina ,eventual ai trageti un ou ,faceti bilute ori carnati ori turte mici ,fiecare cum vrea si le mai puneti o data la fiert pana se ridica deasupra . Cand s-au racit sunt cauciucate , stau pe fir de par si rezista in curent !
![smile :)](https://www.infopescar.tv/forum/images/smilies/1.gif)