tambur
Moderatori: gor965, florentiniuga
tambur
Am o mare nelamurire
Poate s-a mai vorbit pe undeva de asta dar eu nu am gasit.
Majoritatea mulinetelor vin cu 2 tamburi (tambururi) - chiar nu stiu care e pluralul - care este de preferat sa-l folosesc cel metalic sau cel din material plastic sau din ce o fi. Si daca se poate si cu argumente. Pescuiesc si pe balti si pe ape curgatoare si nu stiu care sa-l incarc cu fir pentru balta si care cu fir pentru Dunare spre exemplu. Betele le schimb dar mulinetele le-as folosi pe aceleasi.
Multumesc
Poate s-a mai vorbit pe undeva de asta dar eu nu am gasit.
Majoritatea mulinetelor vin cu 2 tamburi (tambururi) - chiar nu stiu care e pluralul - care este de preferat sa-l folosesc cel metalic sau cel din material plastic sau din ce o fi. Si daca se poate si cu argumente. Pescuiesc si pe balti si pe ape curgatoare si nu stiu care sa-l incarc cu fir pentru balta si care cu fir pentru Dunare spre exemplu. Betele le schimb dar mulinetele le-as folosi pe aceleasi.
Multumesc
Re: tambur
Eu asa as face daca as fii in situatia ta : pe tamburul principal ( metalic ) as pune firul pt balta ; iar pe tamburul de rezerva ( din grafit ) as pune firul pt rauri - mai gros . Dar depinde unde mergi mai mult (pe rau sau balta) .
Este doar o parere .
Este doar o parere .
Sunt deacord cu tine si ii dau acelasi sfat.RazvanR scrie:Eu asa as face daca as fii in situatia ta : pe tamburul principal ( metalic ) as pune firul pt balta ; iar pe tamburul de rezerva ( din grafit ) as pune firul pt rauri - mai gros . Dar depinde unde mergi mai mult (pe rau sau balta) .
Este doar o parere .
Personal tanburul din grafit nu il folosesc, nu-l sufar.
Tel0762.865.274
In principiu frecarea firului pe tamburul metalic e mai mica decat pe cel de grafit ! Asa ca e indicat sa se foloseasca firul cu diametru mai mic , pe care se presupune ca-l folosim ptr. lanseuri mai lungi ! Firul gros intra pe tamburul de grafit ca oricum nu ne intereseaza sa atingem distante mari in aruncare. La fel am si eu , 0.25 ptr. balta pe tambur metalic si 0.35 ptr. Dunare pe tambur de grafit.
P.S
Un tambur ...doi tamburi ...plural ...genul masculin !
P.S
Un tambur ...doi tamburi ...plural ...genul masculin !
am gasit in dex
TAMBÚR, (1, 2) tambure, s.n., (3) tamburi, s.m. 1. S.n. Piesă în formă de cilindru gol, fixă sau mobilă în jurul unui ax, făcută din metal, din lemn etc., cu diverse întrebuinţări în tehnică; tobă. 2. S.n. Porţiune de prismă poligonală goală sau de cilindru gol, interpusă între o cupolă şi arcurile sau zidurile care limitează un spaţiu boltit. ♦ Spaţiu amenajat la intrarea într-o clădire, cu o uşă pivotantă, pentru a proteja interiorul de aerul din exterior şi a împiedica formarea curenţilor de aer în timpul deschiderii uşilor. 3. S.m. (Ieşit din uz) Toboşar. ♢ Compus: tambur-major = subofiţer care conducea o fanfară militară; p. ext. plutonier (într-o fanfară militară). – Din fr. tambour.
Sursa: DEX '98 | Trimisă de LauraGellner, 23 Jun 2004 | Greşeală de tipar
Deci tambure deci e neutru
TAMBÚR, (1, 2) tambure, s.n., (3) tamburi, s.m. 1. S.n. Piesă în formă de cilindru gol, fixă sau mobilă în jurul unui ax, făcută din metal, din lemn etc., cu diverse întrebuinţări în tehnică; tobă. 2. S.n. Porţiune de prismă poligonală goală sau de cilindru gol, interpusă între o cupolă şi arcurile sau zidurile care limitează un spaţiu boltit. ♦ Spaţiu amenajat la intrarea într-o clădire, cu o uşă pivotantă, pentru a proteja interiorul de aerul din exterior şi a împiedica formarea curenţilor de aer în timpul deschiderii uşilor. 3. S.m. (Ieşit din uz) Toboşar. ♢ Compus: tambur-major = subofiţer care conducea o fanfară militară; p. ext. plutonier (într-o fanfară militară). – Din fr. tambour.
Sursa: DEX '98 | Trimisă de LauraGellner, 23 Jun 2004 | Greşeală de tipar
Deci tambure deci e neutru
Intrebam 100 de pescari pe mal ,cum se spune : 2(doi) tamburi de rezerva ori doua tambure de rezerva si in functie de raspunsul lor facem o petitie ca sa se modifice in Dex !!!
Dar care e logica pentru a pune pe tamburul metalic fir mai subtire pentru balta ca eu am fost tentat sa pun invers in ideea ca pestele e mai puternic pe riu decit pe balta si solicitarea tamburului e mai mare plus ca de unde stim unde e frecarea mai mare.
de ce nu ne spune nimeni nimic dintre cei cu magazine?
De ce invers?
de ce nu ne spune nimeni nimic dintre cei cu magazine?
De ce invers?
- marian_popescu
- Veteran
pai in primul rand materialul permite o alunecare mai usoara a firului de pe tambur. sigur ai vazut tamburi metalici cu buza titanizata, dar cred ca se exagereaza la modelele astea. cele mai bune modele pt crap nu au asa ceva, nici shimano nici daiwa, dar cu siguranta firul aluneca mai usor pe un metal atent finisat dacat pe plasticul acela mai aspru. probabil ca ai mai vazut si tamburi din plastic cu buza placata cu metal, din aceeasi ratiune...alunecare mai fluida la un pret mai mic, vezi tamburul principal la okuma lexan, modelul vechi, sau tamburul de rezerva de la mitchell alu 398. tamburii metalici sunt cu siguranta mai buni din toate pct de vedere, dar atarna mult la pret. oricum, majoritatea pescarilor (excluzandu-i pe cei care pescuiesc exclusiv pe rauri/dunare) folosesc tamburii metalici pt lacuri. nu prea cred ca la o mulineta de calitate medie rezistenta tamburului de rezerva e o problema
Fishing is life. The rest...just details
multumesc de raspuns
- stefanflorin
- Veteran
acum poate sa fie si invers logica...daca ai firul gros pe tamburul metalic o sa poti sa arunci mai mult cu el decat daca il ai pe tamburul de grafit. Firul subtire oricum se desface mult mai usor de pe tambur decat cel gros. Insa e corect, pe balta unde in general iti trebuie lanseuri lungi e bine ca tamburul metalic sa fie montat cu firul adecvat. Cel mai bine e sa ai mulineta cu ambii tamburi metalici
Si stai fara frica nu o sa iti cedeze tamburul de grafit, eu unul nu am vazut/auzit asa ceva pana acum, sunt ele multe altele care cedeaza inainte
PS: eu unul intotdeauna am pus firul mai gros pe tamburul metalic
Si stai fara frica nu o sa iti cedeze tamburul de grafit, eu unul nu am vazut/auzit asa ceva pana acum, sunt ele multe altele care cedeaza inainte
PS: eu unul intotdeauna am pus firul mai gros pe tamburul metalic
Work is for people who can't fish!