intrebari mamaliga
intrebari mamaliga
salut comunitate ... ma numesc Adrian , sunt din Bucuresti, sunt pescar de cand ma stiu si tot de atunci nu am reusit sa fac o mamaliga pentru ac ( cubulet ) de care sa fiu multumit, de obicei cumbar mamaliga de la "unul" care nici el nu prea stie sa o faca dar oricum e mult mai buna decat a mea.
1. am vazut ca a aparut pe piata o chestie numita "mamaliga instant" , este un praf care cica ce face pe malul baltii - nu necesita fierbere , a incercat cineva asa ceva? cum este fata de o "patratica clasica"?
2. totusi cubuletul de mamaliga luat de la "nenea din colt" nu este suficient de tare incat sa supravietuiasca la o lansare sau la contactul cu apa. daca inmoi cubuletul intrun dip sau alta solutie poate sa devina mai tare?
multumesc!!!
1. am vazut ca a aparut pe piata o chestie numita "mamaliga instant" , este un praf care cica ce face pe malul baltii - nu necesita fierbere , a incercat cineva asa ceva? cum este fata de o "patratica clasica"?
2. totusi cubuletul de mamaliga luat de la "nenea din colt" nu este suficient de tare incat sa supravietuiasca la o lansare sau la contactul cu apa. daca inmoi cubuletul intrun dip sau alta solutie poate sa devina mai tare?
multumesc!!!
Re: intrebari mamaliga
Dupa ce faci mamaliga clasica, vartoasa, fiarta bine, pana abia mai mesteci in ea, din ce rezulta, dupa ce se raceste putin, faci cocoloase mai mari, nu neaparat rotunde (poti sa faci cuburi mai mari de ex) iar pe acestea le fierbi pana incep sa se ridice spre suprafata, sa se ridice de pe fundul vasului. Din aceste cocoloase poti sa-ti tai patratelele pentru carlig.
PS: nu uita ca "malaiul" din care faci mamaliga sa contina si aprox. 1/3 faina de grau.
PS: nu uita ca "malaiul" din care faci mamaliga sa contina si aprox. 1/3 faina de grau.
I Fish. Therefore I am.
- darthfather
- senior
- Mesaje: 302
- Membru din: 02 Dec 2012, 14:28
Re: intrebari mamaliga
Salutare!Cauta reteta de mamaliga pt patratica ,la microunde.Eu la inceput am luat-o ras, dar apoi am realizat ca este super OK,mai ales la Dunare.Daca nu o gasesti,o sa o postez alta data.Numai bine!
Re: intrebari mamaliga
Anul trecut prindea un nene pe Siutghiol de 2-3 ori mai mult ca ceilalti de pe balta. Mă duc la el şi intreb:
"La ce dai nene?
La mămăligă.
Tot la mămăligă dau si eu, dar nu iau asa ca matale...! Ai vreo reţetă specială?
Nu, simplă, apă şi mălai, fără zahăr, fără făină sau alte prostii... SIMPLĂ!"
Anul acesta, la prima ieşire pe Siutghiol, cu cine dau nas în nas ... cu nenea!
"Salut, salut ... ce mai este, ce mai este ... si din vorba in vorba îi scapă faptul ca şi-a făcut stocul de cereale de porumb pentru mămăligă ... sa aiba la inceputul de sezon!"
PARDON ????? MĂMĂLIGĂ SIMPLĂ ????
Mămăliga lui este făcută din cereale de porumb, de aceea avea consistenţă de cauciuc, moale dar legată!
Anul acesta incerc si eu şi cine mai vrea dintre cei care citesc anuntul!
Respect la toti
"La ce dai nene?
La mămăligă.
Tot la mămăligă dau si eu, dar nu iau asa ca matale...! Ai vreo reţetă specială?
Nu, simplă, apă şi mălai, fără zahăr, fără făină sau alte prostii... SIMPLĂ!"
Anul acesta, la prima ieşire pe Siutghiol, cu cine dau nas în nas ... cu nenea!
"Salut, salut ... ce mai este, ce mai este ... si din vorba in vorba îi scapă faptul ca şi-a făcut stocul de cereale de porumb pentru mămăligă ... sa aiba la inceputul de sezon!"
PARDON ????? MĂMĂLIGĂ SIMPLĂ ????
Mămăliga lui este făcută din cereale de porumb, de aceea avea consistenţă de cauciuc, moale dar legată!
Anul acesta incerc si eu şi cine mai vrea dintre cei care citesc anuntul!
Respect la toti
Plec la pescuit, nu să prind peşte !!!
Re: intrebari mamaliga
merci' de raspunsuri
@ viorelb73 poti sa fii mai explicit? cereale de porumb? adica fulgi de porumb de care mananca copii cu lapte ?
am mai auzit de o reteta: 800gr parti faina de porumb, 200gr fana de orez, un plic de zahar vanilat si o lingurita de sofran, se amesteca bine intrun bol si se pune treptat apa pana cand tot mixul este inmuiat, se pune hartie de copt intr-o tava si se aseaza mixul in tava sa fie cam 3cm grosime, se baga la cuptor cu o alta tava dedesupt astfel incat flacara sa nu bata direct in tava cu "mamaliga", se lasa flaca pe mic si din cand in cand se deschide si se incearca cu o scobitoare, am inteles ca dupa coacere ea scade la 2cm, se scoate, se feliaza si se pune in hartie de ziar la racoare, pe balta se inmoaie un cutit in orice fel de ulei sau dip cand taiem mamaliga ca sa nu se lipeasca de lama cutitului, cubul de 2cm pt mine este perfect
nu am incercat inca reteta dar suna promitator
@ viorelb73 poti sa fii mai explicit? cereale de porumb? adica fulgi de porumb de care mananca copii cu lapte ?
am mai auzit de o reteta: 800gr parti faina de porumb, 200gr fana de orez, un plic de zahar vanilat si o lingurita de sofran, se amesteca bine intrun bol si se pune treptat apa pana cand tot mixul este inmuiat, se pune hartie de copt intr-o tava si se aseaza mixul in tava sa fie cam 3cm grosime, se baga la cuptor cu o alta tava dedesupt astfel incat flacara sa nu bata direct in tava cu "mamaliga", se lasa flaca pe mic si din cand in cand se deschide si se incearca cu o scobitoare, am inteles ca dupa coacere ea scade la 2cm, se scoate, se feliaza si se pune in hartie de ziar la racoare, pe balta se inmoaie un cutit in orice fel de ulei sau dip cand taiem mamaliga ca sa nu se lipeasca de lama cutitului, cubul de 2cm pt mine este perfect
nu am incercat inca reteta dar suna promitator
Re: intrebari mamaliga
Mamaliga era facuta din cereale simple, fara faina sau alte adaosuri. Am inteles ca sunt cereale asemanatoare cu cele de la Forta, un pic mai crocante, nu din cele mai pufoase. Daca te gandesti ca sunt pline cu fel de fel de adaosuri / arome ... nu cred ca e rea reteta.
Dupa ce fac proba, dau si alte detalii.
Respect
Dupa ce fac proba, dau si alte detalii.
Respect
Plec la pescuit, nu să prind peşte !!!
Re: intrebari mamaliga
Eu am folosit anul trecut la dunare asa ceva :
-doua parti malai (nu conteaza granulatia )
-o parte faina de grau
-un farf de cutit sofran
-apa cam cat sa aiva consistenta smantanii.
Le amestec intr-un castron dupa care torn compozitia in punga de plastic,leg bine punga si o pun la fiert int-o oala cu apa.
Daca vrem sa o amestecam pe balta cu alte prafuri aromate o lasam mai moale,daca nu o lasam sa fiarba mai mult pana se intareste (nu foarte tare).La dunare sta cam 2-3ore pe momitor.
-doua parti malai (nu conteaza granulatia )
-o parte faina de grau
-un farf de cutit sofran
-apa cam cat sa aiva consistenta smantanii.
Le amestec intr-un castron dupa care torn compozitia in punga de plastic,leg bine punga si o pun la fiert int-o oala cu apa.
Daca vrem sa o amestecam pe balta cu alte prafuri aromate o lasam mai moale,daca nu o lasam sa fiarba mai mult pana se intareste (nu foarte tare).La dunare sta cam 2-3ore pe momitor.
Peştele care scapă din undiţa pescarului este întotdeauna cel mai mare.
Re: intrebari mamaliga
La dunare sta cam 2-3ore pe momitor. [/quote]
eu sunt interesat de patratica de mamaliga
eu sunt interesat de patratica de mamaliga
Re: intrebari mamaliga
Nu crezi,incearc-o.
Momitorul sa fie cu spire dese.
Momitorul sa fie cu spire dese.
Peştele care scapă din undiţa pescarului este întotdeauna cel mai mare.
Re: intrebari mamaliga
cum spuneam - sunt interesat de mamaliga pusa in ac sau pe firul de par
o mamaliga suficient de tare si dipuita corespunzator este momeala universala pe orice balta in orice sezon
cine poate sa ma contrazica?
o mamaliga suficient de tare si dipuita corespunzator este momeala universala pe orice balta in orice sezon
cine poate sa ma contrazica?
Re: intrebari mamaliga
mamaliga pt patratica.......zigi2611 scrie:cum spuneam - sunt interesat de mamaliga pusa in ac sau pe firul de par
o mamaliga suficient de tare si dipuita corespunzator este momeala universala pe orice balta in orice sezon
cine poate sa ma contrazica?
Prima reteta si ce mai veche pe care o folosesc este destul de simpla
Faci o mamaliga simpla fiarta bine o rastorni si cand incepe mana sa iti permita sa o framanti incepi si o amesteti cu cate putina faina pana se raceste si are consistenta unei plasteline.
Dupa care se face un cub mare se taie feli cu ata la dimensiunea dorita si se pun la fiert in apa curata pana se ridica de pe fundul cratitei se scoate pe un prosop si se intoarce de cateva ori pentru a apsorbi apa din fiecare felie.Cu cat bagi mai multa faina cu atat devine mai tare si mai sfaramicioasa.
Reteta 2 este si mai simpla se face o mamaliga vartoasa in general eu folosesc malai enache sau mai este un malai unguresc este macinat mai fin se pune apa se pune 75% din malai sa fiarba bine in apa dupa care se adauga treptat treptat malai pana nu se mai lipeste de sucitor....se ia o lingura care se umezeste si se preseaza in ceaun sau cratita foarte bine sa nu mai aiba crapaturi foarte mari dupa care se scoate pe un prosop ceva mai mare se inveleste in acesta si se pune intr-e doua placi si se aseaza o greutate pe aceasta pentru a o presa destul de bine dupa ce se raceste va fi precum betonul
fire intinse si sper sa nu fi omis ceva
P.S. mamaliga este universala dar nu cea mai buna are si ea deficientele ei!