Citind cu interes postarile de pe acest forum, cu privire la situatia permiselor pe anul 2009, modul de eliberare, cine elibereaza sau nu permise, ce mai trebuie sa faci pentru a putea intr-adevar pescui prin Romania, in minte imi nazareste o singura replica : sa va anunt pe toti ca, cu cat ma uit si citesc mai atent, cu atat nu mai inteleg nimic, iar ceata care speram de anul acesta sa se ridice, se vede treaba ca se ingroasa pe zi ce trece.
In aceasta ordine de idei m-am apucat sa "concluzionez" urmatoarele(si chiar va rog sa ma luati la palme si suteuri la popou daca aberez):
1. permisul de pescuit pe anul 2009 se elibereaza de ANPA(parca asa-i spune) pe baza unei chitante cu specificatia clara "Contravaloare permis de pescuit pe anul 2009", eliberata de Trezorerie, in valoare de 30 Ron(300.000 lei vechi). Acest permis poate fi eliberat si de asociatiile de pescari, dar numai dupa ce fac dovada achitarii acestei taxe de 30 RON pentru fiecare membru al ei.
2. am platit taxa de 30 Ron. Surpriza. Nu mi se poate elibera permisul ca inca nu s-au tiparit. Ma gandesc ca poate cei care ar trebui sa urgenteze acest lucru mizeaza pe faptul ca suntem in perioada de prohibitie la rapitor, dupa aceasta urmeaza perioada la albitura si pana la jumatatea lunii iunie poate or reusi si ei sa tipareasca ceva.
3. sa zicem ca am reusit sa intru in posesia permisului. Iar surpriza. Daca nu sunt inscris intr-o asociatie de pescari nu prea am ce cauta pe apa si cu atat mai interzisa-mi este iesirea cu sculele care seamana a undite. Aici , din cate am inteles surpriza este amplificata, adica este dublata de faptul ca, conform vorbei romanesti care spune ca orice lege este data pentru a fi incalcata, daca legea spune ca nu mai este obligatorie asocierea la o organizatie de profil decat la libera alegere a fiecaruia, eliberarea permiselor facandu-se fara a se tine cont de acest lucru, vin asociatiile, care oricum au observat ca le-a cam fugit presul de sub picioare, si imi zic mie "pardon, nu esti de-al nimanui. Vrei sa pescuiesti, devii sponsorul nostru, daca nu, la revedere si strangeri de maini...cu usa". Din ce am inteles, aceasta cotizatie la asociatiile de pescari nu imi da dreptul decat a pescui pe luciurile de apa care le-au fost date in administrare, (probabil prin tragere la sorti, marca sau banul, batul mai lung...), dar si pe aceste luciuri de ape pescuitul nu este asa de simplu cum crede lumea, trebuind sa mai platesti o taxa de "jmecher" sau "taxa de protectie a pestilor", la intrarea pe balta. "Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul".
4. bun, am luat permis, mi-am facut pana la urma si carnetul de membru sau viza de la asociatie. Ma duc la pescuit, dar cum mie imi cam place Dunarea noastra istorica, stiind ca imi trebuie viza PG, care de fapt nu mai inteleg de ce pentru ca daca vreau sa trec granita astazi in Bulgaria(stat membru UE), imi trebuie doar CI-ul la mine si pe urma, nicidecum nu o sa trec cu unditele si lansetele dupa mine. Asta o cam inteleg pana la urma daca stau sa ma gandesc, pentru ca, parca legea spune ca singura activitate avizata pe zona de frontiera este controlul(sper sa nu gresesc). Cu tot normalul de care suspectez aceasta viza PG, ma duc la politia de frontiera si aici surpriza, taxa de avizare a "scazut" de la 5 Ron la 50 Ron
![at wits end ~x(](https://www.infopescar.tv/forum/images/smilies/102.gif)
, si ca sa nu se incheie aici, a doua surpriza, nu se elibereaza decat dupa 15 zile. Pfuaiii, in gandul meu, "Am facut atata drum degeaba. Taxa o dau dar concediul meu se duce pana atunci", si ii intreb pe cei de acolo daca nu am posibilitatea de a achita o taxa de urgenta, care bineinteles exista, 100 Ron, dar viza peste 2 zile. Pai si eu ce Mama Sfantului fac prin Corabia(sa zicem), unde nu cunosc pe nimeni, 2 zile. Stau la hotel(alti bani, alta distractie) ca de intors acasa 300 km si apoi sa revin "la locul faptei" este cam greu, asa, in fiecare zi si la orice moment.
Cu rugamintea sa ma urecheati pentru polologhie, plictiseala, baliverne, aberatii si altele de genul acesta, sa aveti fir intins si sa ma mai suportati un post in care o sa revin cu intrebarile pe care mi le pun(si cred ca mai sunt destul de multi in situatia mea)
Cu stima, respect si fire intinse si zbuciumate
Eugen, un novice din province