Subscriu si eu celor care au afirmat ca un crap salbatic este mai puternic decat cel de balta!
Sunt mai multe considerente, dintre care as mentiona, habitatul in care traieste, unul in curent (aproape continuu), pe cand celalalt in curent care tinde spre zero, unul culege hrana din "zbor", altul o absoarbe de pe substrat.
Cand am prins un crap pe Crisul Repede (chiar in curent, nu degeaba ii spune repede) a inceput sa i-a fir in aval pana am ajuns la lanseta si am dat contra, apoi am recuperat apoape constant, dar greu, in amonte pana la mine, nu stiam ce este (credeam ca o mreana mare, asa era de puternic).
Iar treaba cu firul de 0.30, 0.35, 0.40 la un crap de 4 kg sa se rupa? pai aici sunt mai multe lucruri de analizat:
1. firul de cati ani e pe lanseta (sa nu mai zic de cati ani a fost prin magazin)
2. dupa fiecare pescuit, se degreseaza firul si se indeparteaza primii metri care au fost supusi in timpul pescuitului la uzura maxima. Sa nu fie zone cu fir intins, piscat, apaltizat, noduri, etc.
3. Eu prefer ca la fiecare pescuit sa-mi fac monturile din nou, prefer sa tin lansetele in husele originale, la fel si mulinetele. La varga de ex. fac montura din fir nou.
4. Inlocuirea firelor macar la 2 ani. Ele "lucreaza" si se degradeaza si in dulap, dapai in apa.
5. Trebuie tinut cont de tot ansamblu: fir, mulineta (cu frana reglata), lanseta, si indemanarea pescarului (nu te bazezi numai de fir, ca scrie pe rola x kg forta, etc.), ele trebuie sa lucreze in asa fel incat nici una din ele sa nu fie solicitata la maxim. Greutatea pestelui in apa e mai mica decat pe uscat, dar zmuciturile pestelui se contrabalanseaza cu "lucratura ansamblului".
6. Mulinete unse, firul sa curga pe rulmentul de pe galet (sa nu fie blocat), inelele lansetei curate, si nedeterioarate, chiar unse, etc., frana reglata (sau o mai reglezi in timpul drilului).
7. Sigur ca mai sunt multe de discutat, dar astea am vrut sa subliniez in special.
8. Si...rabdare.
Am observat la multi pescari pe care i-am intalnit ca doreau foarte repede sa aduca pestele pe mal...pai asta e pescuit? ...unde e frumusetea si placerea drilului? Pesti pot sa cumpar si sa pun in juvelnic, dar nu ma incalzeste cu nimic. Da, recunosc ca sunt situatii cand sunt agataturi, scoici, pietre ascutite in apa si se poate pierde un peste, dar cred ca in marea lor majoritate se pierd prin nerespectarea unor reguli de baza, printre care si cele enumerate mai sus si incepem sa dam vina pe oricine sau orice, in loc sa analizam unde am gresit, ca data viitoare sa incercam sa nu mai comitem astfel de greseli. Degeaba i-mi cumpasr nu stiu ce fire de nspe mii de lei sau chiar milioane, daca nu le intretin sau nu le mai schimb, fabricantul nu are nici-o vina, si ca la orice produs caracteristice sunt valabile la data productiei, nu la data utilizarii lui. Ar trebui si pe fire sa fie obligati producatorii sa treaca termenul de fabricatie si o perioada de garantie. Cred ca toti am luat plasa candva, nu?
Scuze ca am scris prea mult, dar simteam nevoia s-o fac!