Retete de mamaliga

traditionala fiertura

Moderatori: gor965, Sebastian

Avatar utilizator
adi suciu
junior
junior
Mesaje: 6
Membru din: 02 Ian 2008, 00:13
Localitate: Lipova - Arad

Mesaj de adi suciu » 02 Ian 2008, 23:51

APSHD scrie:O alta metoda este urmatoarea:
Aceleasi cantitati de faina ca in metoda precedenta numai ca dupa ce au fost amestecate cele doua cantitati compozitia obtinuta se amesteca cu apa pina se optine un aluat gros. Se pune apa la fiert iar din faina amestecata ca apa se fac galuste si cind apa fierbe se pun in apa si se lasa la fiert intre 3-5 minute dupa care se scot galustele din apa . Cind se racesc devin tari ca piatra. Pe malul apei se framinta cu putina apa pina ajunge de consistenta plastelinei tot atuncea adaug si cite un plic de zahar vaniliat :roll: :twisted: :lol:
hai sa-ti inbunatetesc un pic reteta , pentru ca atunci cin folosesc mamaliga tot asa o prepar.... :wink: :wink: :wink:

...dupa ce galustele au fiert le scoti si le pui pe un blat de lemn pentru a se racii un pic dupa care cu o furculita le sfarmi prin apasare pe fiecare galusca in parte . Spargerea se face pentru omogenizare , iar cin sint sparte , peste ele se poate adauga un galbenus(sau mai multe ...in functie ce catitatea facuta) de ou fiert si aditiv praf din care doresti (de preferat brasem ca este galben , dar nu este o regula ) , dupa cere se framinta tot amestecul pina la omogenizare . Daca curentul unde se pescuieste este puternic se poate adauga si o mica cantitate de guma arabica (colant de viermi) pentru a nu se desface usor de pe cirlig. In acest fel garantez ca nu cade de pe cirlig nici la puternicile aruncari de match.

toti am fost "mamaligari" la inceput asa ca nu uitam asa usor retetele...
Intr-o vreme in industria alimentara (cofetarii mai ales) existau niste fiole mici cu diverse arome in stare f concentrata si se adauga citeva picaturi in amestecul facut....nu stiu daca se mai gesesc si acum dar eau f bune.
adi suciu

Avatar utilizator
Adrian Toader
utilizator
utilizator
Mesaje: 46
Membru din: 14 Ian 2008, 20:42
Localitate: ploiesti

mamaliga pentru cubulete (patratele)

Mesaj de Adrian Toader » 18 Ian 2008, 17:25

1. faina de malai cernuta fin (eventual maruntit in rasnita de cafea) = o cana de 250 grame;2. faina de grau = o lingura de masa; 3. colorant (optional), sofran, vopsea de oua = un varf de cutit; 4. substanta aromanta (samanta de anason macinata cu rasnita de cafea = o lingurita ) sau o esenta preferata = cateva picaturi; 5. zahar = o lingurita sau o pastila de ciclamat de sodiu (are avantajul ca nu produce fermentarea mamaligii cand se pastreaza mai mult timp); 6. apa = 250 grame. ingredientele de la punctele 1 - 5 se amesteca bine. intr-o oala de 1 litru se pune apa la fiert, iar cand aceasta a dat in clocot, se toarna peste ea amestecul de ingrediente, lasandu-se la fiert la foc potrivit timp de 7 (sapte) minute, fara amestec; se micsoreaza flacara de fierbere si se amesteca bine, bine, timp de aprox. 3 (trei ) minute; se rastoarna mamaliga pe un fund de lemn si se framanta repede (fierbinte), dandu-i o forma dreptunghiulara; se pune mamaliga astfel framantata intr-un ciorap de bumbac (destinat numai acestui scop altfel schimbati aromele :lol: ) sau se infasoara intr-o bucata de tifon; se strange bine pana se compacteaza mamaliga, dupa care se introduce intr-o oala mare de 4-5 kg. in care se afla circa 3 - 3,5 litri apa clocotita (e bine ca apa din aceasta oala sa fie pusa la fiert inainte de a va apuca de a face mamaliga, deoarece timpul de preparare al acesteia este foarte scurt, iar apa din oala mare nu are timp sa fie clocotita atunci cand scufundati in ea mamaliga); se lasa la fiert inca 30 - 40 de minute; dupa acest termen ea trebuie sa se ridice la suprafata; cu cat fierbe mai mult, cu atat devine mai tare; dupa ce s-a ridicat la suprafata, mamaliga astfel obtinuta se scoate din ciorap (tifon) si se pune la zvantat pe o bucata de carton sau un ziar gros; dupa racire (circa 4 ore), se infasoara in hartie dupa care intr-un stergar de panza de bumbac si se pastreaza la racoare, de exemplu in sertarul de jos al frigiderului; taierea in cubulete a mamaligii se face cu un cutit taios, cu lama subtire, care va fi unsa din timp in timp cu putin ulei alimentar. nu dezarmati daca mamaliga nu va iese de la prima incercare :? , dupa ce prindeti miscarea va fi foarte usor. ---<><
Nu exista fericire de care sa-ti amintesti fara tristete...

Avatar utilizator
Adrian Toader
utilizator
utilizator
Mesaje: 46
Membru din: 14 Ian 2008, 20:42
Localitate: ploiesti

mamaliga "praf"

Mesaj de Adrian Toader » 18 Ian 2008, 17:49

se amesteca intr-un vas malai fin (doua parti) si faina de grau (o parte). se aduga putina apa calda, putina drojdie de bere dizolvata in apa, se amesteca bine si se lasa la dospit doua ore la cald. se fac apoi chifle (turtitze)care se coc la cuptor pana se rumenesc. dupa racire se cojesc si se taie miezul in felii care se vor usca bine la o sursa moderata de caldura (eu le-am invelit intr-o panza si le-am tinut pe calorifer vreo doua zile). uscate bine, se rup in bucatele si se macina in rasnita(sau se bat in piulitza). se cerne prin sita de faina. ceea ce ramane in sita se macina din nou si se repeta operatiunea de cernere a ceea ce a rezultat. praful de mamaliga obtinut se poate pastra mult timp in pungi sau in borcane inchise etans. cand vreti sa preparati pasta de pescuit, se amesteca praful de mamaliga cu putina apa, obtinandu-se pasta de consistenta dorita, astfel incat aceasta sa se tina bine pe carlig. in praful de mamaliga se mai poate adauga (inainte de prepararea pastei), dupa preferinte, anason macinat (fenicul), zahar vanilat, miere, branza topita, cascaval ras. ---<><
Nu exista fericire de care sa-ti amintesti fara tristete...

Avatar utilizator
teacher64
utilizator
utilizator
Mesaje: 18
Membru din: 20 Ian 2008, 20:32
Localitate: Timisoara

Mesaj de teacher64 » 20 Ian 2008, 21:42

Pentru pescuit si nadit in partide scurte, in special la ciortani, e super reteta lui APSHD.
Daca aveti de mers la o partida mai lunga, si vreti sa evitati fermentarea, faceti asa(sau ma rog, asa fac eu :wink: ): 1/2 malai grisat, 1/4 faina de grau, restul, faina de soia, srot de floarea-soarelui macinat, indulcitor ( miere, zahar, ciclamat, etc), praf de oua, Bigaroma ( un stimulator de apetit pentru purcei), ma rog, orice credeti de cuviinta si aveti prin casa, plus ceva arome. Totul se amesteca cu apa pana obtineti o pasta vascoasa, dar care inca curge. Se toarna in pungi de nailon(normale, nu din cele mai subtiri), se leaga punga avand grija sa scoateti aerul si sa ramana cat de cat flasca ( nu tensionata, umpluta la max.!) Se fierbe cu tot cu punga 40-50min. Cam 300-400g/punga. Daca nu s-a rupt punga ( cele de calitate, si neumplute total rezista), veti avea o mamaliga super, destul de tare, care tine luni intregi, pana deschideti punga. E buna atat ca momeala, cat si ca nada, dar si pe momitor.
Aromele raman nemodificate in punga, sterilizarea prin fierbere e eficace, merita incercat!

Avatar utilizator
teacher64
utilizator
utilizator
Mesaje: 18
Membru din: 20 Ian 2008, 20:32
Localitate: Timisoara

Mesaj de teacher64 » 21 Ian 2008, 14:22

Am uitat, un coleg a incercat si in matze pentru salam ( se cumpara de la abatoare, macelarii), naturale sau artificiale. Merge super, dar se usca in timp, mai ales in cele naturale.

Avatar utilizator
ROSCA MIREL
senior
senior
Mesaje: 161
Membru din: 19 Ian 2008, 13:27
Localitate: MOTRU
Contact:

Mesaj de ROSCA MIREL » 25 Ian 2008, 22:41

am citit cu mare atentie ce ati spus cu totii despre mamaliga ; pentru dunare va pot spune o singura reteta de mamaliga cu care am avut cele mai mari rezultate si o folosesc in toate partidele si momeala ; cubulet ;etc este foarte simpla ; pun apa in tuci la fiert si totodata o cana doua ( depinde cita fac ) de harpacas ( este minune la la pescuit ) cind ferbe arpacasu de se ingroasa putin apa ( atentie sa nu fiarba de tot ) adaug malaiu mestec foarte bine si in momentul in care se desprinde de pe facalet o rastorn pe o cirpa; adoua zi pescuiesc cu ia intre timp harpacasu se mai unfla incercati si ne mai auzim

Avatar utilizator
cornel G
membru activ
membru activ
Mesaje: 112
Membru din: 16 Dec 2007, 19:33
Localitate: bucuresti

Mesaj de cornel G » 26 Ian 2008, 17:13

ROSCA MIREL scrie:am citit cu mare atentie ce ati spus cu totii despre mamaliga ; pentru dunare va pot spune o singura reteta de mamaliga cu care am avut cele mai mari rezultate si o folosesc in toate partidele si momeala ; cubulet ;etc este foarte simpla ; pun apa in tuci la fiert si totodata o cana doua ( depinde cita fac ) de harpacas ( este minune la la pescuit ) cind ferbe arpacasu de se ingroasa putin apa ( atentie sa nu fiarba de tot ) adaug malaiu mestec foarte bine si in momentul in care se desprinde de pe facalet o rastorn pe o cirpa; adoua zi pescuiesc cu ia intre timp harpacasu se mai unfla incercati si ne mai auzim
sal Mirel!
dar cum procedezi cu patratelele(cuburi)?...respectiv le tai dupa racire,..stau bine in carlig...etc?
toate cele bune!

Avatar utilizator
ROSCA MIREL
senior
senior
Mesaje: 161
Membru din: 19 Ian 2008, 13:27
Localitate: MOTRU
Contact:

Mesaj de ROSCA MIREL » 26 Ian 2008, 21:16

salut cornel cubuletele le tai pe malul apei doar cit imi trebuie [ la fiecare montura le tai pe loc ] cu un cater din acela de taiat hirtie; precizez ca nu pescuiesc decit pe dunare de 15 ani saptaminal cu respect mirel ps; poti sa ma intrebi ce vrei despre dunare crap ; locuri etc

Avatar utilizator
cornel G
membru activ
membru activ
Mesaje: 112
Membru din: 16 Dec 2007, 19:33
Localitate: bucuresti

Mesaj de cornel G » 26 Ian 2008, 22:08

eu am folosit urmatoarea reteta ptr pescuitul la dunare:
-50%malai(fin macinat)
-25%gris
-25%faina
am amestecat bine mixul uscat,pe care care l-am combinat cu apa pana am obtinut o pasta de consistenta unei "plastelini",dupa care am fiert aceasta pastura ca si un boilis. cubuletele le-am taiat pe malul "baltii" si au stat foarte bine pe firul de par.
toate cele bune!

Avatar utilizator
doru
senior
senior
Mesaje: 211
Membru din: 17 Ian 2008, 22:17

Mesaj de doru » 28 Ian 2008, 22:40

Pentru mamaliga folosesc 1kg malai ,0.5kg faina grau,2pachete seminte de floarea soarelui prajite[din comert] 200gr,pe care le macin cu masina de tocat carne.Amestec toate pudrele intr-un vas asa pe uscat si dupa ce sunt bine amestecate adaug apa calda cate un pic si amestec pana se leaga si poti forma bile cam cat un mar.Pun apa la fiert si cand clocoteste pun bilele la fiert cam 40 minute.Le las dupa fierbere sa se raceasca in apa in care au fiert,apoi din jumatate de fiertura fac o pasta [o macin cu masina de tocat carne],apoi adaug esenta de rom [cam o sticluta],doua pliculete zahar vanilat si trei linguri de miere.Pasta este foarte maleabila si sta bine pe carlig,momitor sau placa.Restul de bile ramase le tai cand sunt reci in patratele si le folosesc ca ataSEre,sau le folosesc cu succes la momit.Semintele de floarea soarelui trebuie sa fie din cele negre caci au o aroma mai tare.

Avatar utilizator
mishu_bc
junior
junior
Mesaje: 4
Membru din: 10 Feb 2008, 19:39
Localitate: fetesti

Re: Retete de mamaliga

Mesaj de mishu_bc » 10 Feb 2008, 20:38

mamaliga o fac singur (vorbesc pentru dunare)
nu am nici o masura
apa cat de mare vreau sa o fac.
in tuci pun apa la ochi si un varf de lingura cu sare, i-l las sa fiarba in clocot, adaug malai nu prea mult cat sa se faca un terci si il las sa fiarba bine pana nu se lipeste de facalet(asta e toata tehnica mamaliga este fiarta cand nu se lipeste de facalet)si adaug malai pana iau tuciul dupa aragaz( pana te doare mana de la facalet), la final se poate adauga, miere, esenta de vanilie , rom ..., se rastoarna pe un fund de lemn si se aseaza cu mana dupa ce sa acoperit cu un prosop, se da o forma paralelipipedica, si cam atat. fir intins
nu va asteptati sa va iasa din prima
pa

Avatar utilizator
dediu
utilizator
utilizator
Mesaje: 18
Membru din: 08 Dec 2007, 02:34

Re: Retete de mamaliga

Mesaj de dediu » 17 Feb 2008, 16:38

ce fel de apa folositi...ca intri-o emisiune infopescar floretin iuga spus ca nu e bine sa folosesti apa de la robinet deoarece contine clor si nici apa plata...voi ce apa folositi??
Fişiere ataşate
catfish_m[1].jpg
catfish_m[1].jpg (2.6 KiB) Vizualizat de 15846 ori

Avatar utilizator
doru
senior
senior
Mesaje: 211
Membru din: 17 Ian 2008, 22:17

Re: Retete de mamaliga

Mesaj de doru » 17 Feb 2008, 17:16

Nu am tinut cont niciodata de apa .Am pus de la robinet.Cine stie,poate conteaza dar nu cred.

Avatar utilizator
CRYSTYAN
membru activ
membru activ
Mesaje: 81
Membru din: 29 Dec 2007, 13:16
Localitate: TIMISOARA
Contact:

Re: Retete de mamaliga

Mesaj de CRYSTYAN » 17 Feb 2008, 17:56

dediu scrie:ce fel de apa folositi...ca intri-o emisiune infopescar floretin iuga spus ca nu e bine sa folosesti apa de la robinet deoarece contine clor si nici apa plata...voi ce apa folositi??
Cica indicat ar fii sa-ti faci mamaliga cu apa din balta in care pescuiesti, dar sa stii ca eu am avut aceleasi rezultate si cu apa plata.Nu am folosit niciodata apa de la robinet ptr. ca are un miros aparte.

Avatar utilizator
florentiniuga
Master Admin
Master Admin
Mesaje: 4649
Membru din: 19 Noi 2007, 22:04
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Retete de mamaliga

Mesaj de florentiniuga » 18 Feb 2008, 04:07

Eu am facut acum cativa ani acest test. Am facut o mamaliga cu apa de la robinet si una cu apa din balta. Am pescuit intr-o ferma piscicola unde densitatea era mare si rezultatul a fost extrem de concludent. Am prins la ambele undite, bineinteles dar la cea pe care am pus mamaliga facuta cu apa din balta am prins aproape dublu.
Am spus ca ar fi bine sa nu folositi nici apa plata, pentru ca fiecare izvor are caracteristicile lui in ceea ce priveste duritatea apei, concentratia in diverse saruri minerale (la care crapul este foarte sensibil) si in special concentratia de sulfati. Sa nu incercati sa faceti mamaliga cu apa plata de Tusnad. :wink:
Daca nu dispuneti de o apa plata neutra (gen Izvorul Alb), fierbeti apa de la robinet cam 15min. in clocot, ca sa iasa clorul din ea si abia apoi incepeti sa preparati mamaliga. La fel procedati si cu fiertul boiliesurilor. Chiar daca aparent nu prea conteaza, o partida reusita este determinata de suma tuturor detaliilor de care tinem seama.
Ne intalnim si pe Facebook

Imagine

Scrie răspuns

Înapoi la “Mamaliga”