Mix boilies home made
Moderator: florentiniuga
- Pilbak Levente
- senior
- Mesaje: 473
- Membru din: 30 Mar 2009, 15:14
- Localitate: Cluj-Napoca
- Contact:
Mix boilies home made
200gr-nectarblend
200gr-clo
100gr-faina de soia
50gr-faina de sange
100gr-vitamelo
100gr-faina de peste lt94
50gr-faina de creveti
100gr-faina de peste predigerata
50gr-robin red
50gr-seminte
Partea lichida CSL+Amino+aroma Squid+Crannbery
Astept pareri
200gr-clo
100gr-faina de soia
50gr-faina de sange
100gr-vitamelo
100gr-faina de peste lt94
50gr-faina de creveti
100gr-faina de peste predigerata
50gr-robin red
50gr-seminte
Partea lichida CSL+Amino+aroma Squid+Crannbery
Astept pareri
Re: Mix boilies home made
Prima schimbare care nu modifica semnificativ pretul dar are un efect mai bun este inlocuirea fainii de creveti cu faina de krill,
apoi daca vrei sa dai dupa crapi mari cu ea ar fi bine sa incluzi si un extract natural de origine animala ( GLM, FICAT,SEPIE,L030, BELACHAN ) gramaje nu dau la acestea ,fiecare dupa buzunarul sau ,dar nu uita ca la crap mare mai bine ai 1kg de bile bune decat 3-4 kg mai slabe.
deci nu te zgarcii macar la faina predigerata ,
La mine faina de drojdie si dextroza au devenit ingrediente obligatorii.
apoi daca vrei sa dai dupa crapi mari cu ea ar fi bine sa incluzi si un extract natural de origine animala ( GLM, FICAT,SEPIE,L030, BELACHAN ) gramaje nu dau la acestea ,fiecare dupa buzunarul sau ,dar nu uita ca la crap mare mai bine ai 1kg de bile bune decat 3-4 kg mai slabe.
deci nu te zgarcii macar la faina predigerata ,
La mine faina de drojdie si dextroza au devenit ingrediente obligatorii.
Re: Mix boilies home made
Lucky, nu ne spui si noua cum jonglezi cele doua ingrediente?O sa spui sa vedem ce recomanda producatorul,dar unele indicatii de la cineva care le foloseste in mod obligatoriu cred ca sunt mult mai utile.
- Pilbak Levente
- senior
- Mesaje: 473
- Membru din: 30 Mar 2009, 15:14
- Localitate: Cluj-Napoca
- Contact:
Re: Mix boilies home made
La Glm m-am gandit si eu sa mai adaug 10-20 grame si niste betaina tot 20 grame
@Lucy mersi de sfaturi!Putini mai sunt care ajuta cu un sfat in zilele de azi
@Lucy mersi de sfaturi!Putini mai sunt care ajuta cu un sfat in zilele de azi
- florian serban
- Veteran
- Mesaje: 659
- Membru din: 18 Dec 2007, 21:27
- Localitate: bucuresti
Re: Mix boilies home made
ai verificat mix-ul?se ruleaza?
eu zic ca ii terbuie ceva proteina de zer(wpc) ca se se lege.la ingredientele care le ai in mix mi-e greu sa cred ca se ruleaza foarte bine.
eu zic ca ii terbuie ceva proteina de zer(wpc) ca se se lege.la ingredientele care le ai in mix mi-e greu sa cred ca se ruleaza foarte bine.
Re: Mix boilies home made
Faina de drojdie 70 gr
dextroza 50 gr
dextroza 50 gr
- Pilbak Levente
- senior
- Mesaje: 473
- Membru din: 30 Mar 2009, 15:14
- Localitate: Cluj-Napoca
- Contact:
Re: Mix boilies home made
Inca nu am incercat mixul cum se ruleaza pentru ca inca nu e varianta finala,mai incerca sa mai ascultam de sfaturile binevoitorilor.
"Renunta la nectartarblend si faina de creveti si as creste cantitatea de faina de peste in special cea predigerata, plus faina de drojdie si eventual ceva proteine lactice" e un sfat de la un coleg de forum legat de mix
Despre partea lichida iarasi LO30+Lichid ficat +Melasa+aromele S&O&crannbery
@Luky Melasa din partea lichida inlocuieste cumva Dextroza?
Deja intru in ceata dar macar am ceva de studiu si nu ma plictisesc:P
"Renunta la nectartarblend si faina de creveti si as creste cantitatea de faina de peste in special cea predigerata, plus faina de drojdie si eventual ceva proteine lactice" e un sfat de la un coleg de forum legat de mix
Despre partea lichida iarasi LO30+Lichid ficat +Melasa+aromele S&O&crannbery
@Luky Melasa din partea lichida inlocuieste cumva Dextroza?
Deja intru in ceata dar macar am ceva de studiu si nu ma plictisesc:P
- Pilbak Levente
- senior
- Mesaje: 473
- Membru din: 30 Mar 2009, 15:14
- Localitate: Cluj-Napoca
- Contact:
Re: Mix boilies home made
Un pic retusata dar mai asteptem opinii
150gr-Clo
100gr-Nectarblend
100gr-faina de soia
50gr-faina de sange
100gr-vitamelo
100gr-faina de peste lt94
150gr-faina de peste predigerata
50gr-Wpc
50gr-dextroza
70gr-faina drojdie
50gr-robin red
50gr-seminte
Despre partea lichida iarasi LO30(30ml)+Lichid ficat(40ml) +Melasa(30ml)+aromele S&O(10ml)&crannbery(5ml)
150gr-Clo
100gr-Nectarblend
100gr-faina de soia
50gr-faina de sange
100gr-vitamelo
100gr-faina de peste lt94
150gr-faina de peste predigerata
50gr-Wpc
50gr-dextroza
70gr-faina drojdie
50gr-robin red
50gr-seminte
Despre partea lichida iarasi LO30(30ml)+Lichid ficat(40ml) +Melasa(30ml)+aromele S&O(10ml)&crannbery(5ml)
Re: Mix boilies home made
Doar dl crap stie cel mai bine daca melasa inlocuieste dextroza pur teoretic dextroza difera de melasa pentru ca este cristalina in timp ce melasa este lichida ,daca folosesti multe lichide la fabricare conteaza acest aspect.
dextroza are o absortie rapida in sange pentru ca are indicele glicemic IG = 100 iar melasa este de absortie medie cu indice glicemic IG= 70
melasa fata de dextroza are un gust dulce amarui si contine multe vitamine si enzime active benefice ,dextroza datorita rafinarii este lipsit de acestea ,dar nu cred ca un mix de care vorbim ar avea carente de vitamines si se bazeaza pe cele aduse de melasa.
Eu folosesc dextroza pentru ca are indicele glicemic mare si pentru ca la 30-35 % ingrediente solubile incluse in mix sunt nevoit sa limitez cantitatea de lichide ca sa las loc si la ceva ou chiar si asa la cele fierte pun suplimentar albumina si ou praf.
Trebuie facut o proba daca nu este f lipicos folosind atat dextroxa cat si melasa .
Daca este lipicioasa se poate incerca o varianta cu inlocuirea melasei cu CSL.
Cred ca esti pe drumul cel bun cu timpul vei face sigur ceva retusuri de rafinare si personalizare.
dextroza are o absortie rapida in sange pentru ca are indicele glicemic IG = 100 iar melasa este de absortie medie cu indice glicemic IG= 70
melasa fata de dextroza are un gust dulce amarui si contine multe vitamine si enzime active benefice ,dextroza datorita rafinarii este lipsit de acestea ,dar nu cred ca un mix de care vorbim ar avea carente de vitamines si se bazeaza pe cele aduse de melasa.
Eu folosesc dextroza pentru ca are indicele glicemic mare si pentru ca la 30-35 % ingrediente solubile incluse in mix sunt nevoit sa limitez cantitatea de lichide ca sa las loc si la ceva ou chiar si asa la cele fierte pun suplimentar albumina si ou praf.
Trebuie facut o proba daca nu este f lipicos folosind atat dextroxa cat si melasa .
Daca este lipicioasa se poate incerca o varianta cu inlocuirea melasei cu CSL.
Cred ca esti pe drumul cel bun cu timpul vei face sigur ceva retusuri de rafinare si personalizare.
- Pilbak Levente
- senior
- Mesaje: 473
- Membru din: 30 Mar 2009, 15:14
- Localitate: Cluj-Napoca
- Contact:
Re: Mix boilies home made
Prea multe ingrediente solubile in mix deci va fi foarte lipicios mixul.Ca sa mai excludem?
Re: Mix boilies home made
Daca esti multumit de combinatia de ingrediente din mix nu te speria de cantitatea mare de ingrediente solubile si fara sa rulezi nici macar 1 kg deja te gandesti la reducerea lor sau chiar la eliminarea uneia .( de redus s-ar putea reduce aroma sau aromele dintr-un mix bun)
Includerea de ingrediente solubile in cantitati mari ( peste 20- 25 % ) duce la un consum redus de lichide pentru formarea pastei de boilies,poate ajunge la 200 ml /kg , un dezavantaj mare este ca pasta de boilies desi pare tare nu are fermitate si bilele au o tendinta de deformare ,mai ales la cele fierte ,lipsa unui pistol pneumatic te va solicita la maxim la obtinerea carnatilor ,intradevar rularea lor este mai greoaie si nu se pot obtine bile cu aspect vizual placut ( prezinta deformari )dar la nadirea cu cobra nu sunt probleme .
Un alt aspect deloc de neglijat este ca la cele solubile cantitatea mica de lichid necesar nu e o problema dar la cele fierte lipsa oualor care dau o anumita duritate si stabilitate in timp bilelor in apa ,incurca putin socotelile si trebiue intervenit cu ingrediente care imbunatatesc aceste caracteristici.
Dupa parerea mea depasirea pragului de ingrediente solubile de 20-25 % inbunatatesc calitatile bilei ,fara dar si poate numai ca e nevoie de putina nebunie in a incerca ceva nou si de a iesi din tipare obisnuite si trebuie sa fie o provocare pentru toti cei care le place sa-si ruleze propria bila .
Includerea de ingrediente solubile in cantitati mari ( peste 20- 25 % ) duce la un consum redus de lichide pentru formarea pastei de boilies,poate ajunge la 200 ml /kg , un dezavantaj mare este ca pasta de boilies desi pare tare nu are fermitate si bilele au o tendinta de deformare ,mai ales la cele fierte ,lipsa unui pistol pneumatic te va solicita la maxim la obtinerea carnatilor ,intradevar rularea lor este mai greoaie si nu se pot obtine bile cu aspect vizual placut ( prezinta deformari )dar la nadirea cu cobra nu sunt probleme .
Un alt aspect deloc de neglijat este ca la cele solubile cantitatea mica de lichid necesar nu e o problema dar la cele fierte lipsa oualor care dau o anumita duritate si stabilitate in timp bilelor in apa ,incurca putin socotelile si trebiue intervenit cu ingrediente care imbunatatesc aceste caracteristici.
Dupa parerea mea depasirea pragului de ingrediente solubile de 20-25 % inbunatatesc calitatile bilei ,fara dar si poate numai ca e nevoie de putina nebunie in a incerca ceva nou si de a iesi din tipare obisnuite si trebuie sa fie o provocare pentru toti cei care le place sa-si ruleze propria bila .
- Pilbak Levente
- senior
- Mesaje: 473
- Membru din: 30 Mar 2009, 15:14
- Localitate: Cluj-Napoca
- Contact:
Re: Mix boilies home made
O sa comand ingredientele prin iarna si rulez un kilogram pentru incercare si daca va fi foarte lipicios mai adaugam niste CLO si le rulam cumva.Cam ce cantitate de lapte de porumb sa pun sau oua?
Eu ma gandeam sa incerc cu 8 oua pentru tari?
Eu ma gandeam sa incerc cu 8 oua pentru tari?
Re: Mix boilies home made
La mixurile cu continut mare de ingrediente solubile cateodata si un ou poate face diferenta intre o coca buna si una moale lipicoasa( odata cu intarirea pastei fenomenul lipicos dispare),cel mai bun mod de lucru este determinarea cantitatii de lichid necesar in mililitri sau grame ( prin lichid a se intelege ou + lichide nutritive si arome)pentru tipul de mix folosit dat fiind faptul ca de multe ori si dimensiunea oualor difera f mult.
La mixul de mai sus cu 100 ml lichide nutritive + arome si inca 8 oua vor fi multe dar adaugarea treptata a lichidului la mix te va scuti de neplaceri.
Asa cum am mai si scris la solubile treaba e simpla la cele fierte trebuie rulat un lot mic si verificat daca bilele au stabilitate si destula duritate in functie de unde vor fii folosite ( prin stabilitate si duritate inteleg capacitatea bilei de a permite patrunderea apei in ea fara sa se dezintegreze la si sa reziste la atacul pestilor mici cel putin timpul minim necesar capturarii unui crap pe apa pe care vom pescui)
La mixul de mai sus cu 100 ml lichide nutritive + arome si inca 8 oua vor fi multe dar adaugarea treptata a lichidului la mix te va scuti de neplaceri.
Asa cum am mai si scris la solubile treaba e simpla la cele fierte trebuie rulat un lot mic si verificat daca bilele au stabilitate si destula duritate in functie de unde vor fii folosite ( prin stabilitate si duritate inteleg capacitatea bilei de a permite patrunderea apei in ea fara sa se dezintegreze la si sa reziste la atacul pestilor mici cel putin timpul minim necesar capturarii unui crap pe apa pe care vom pescui)
- Pilbak Levente
- senior
- Mesaje: 473
- Membru din: 30 Mar 2009, 15:14
- Localitate: Cluj-Napoca
- Contact:
Re: Mix boilies home made
150gr-Clo
150gr-Nectarblend
100gr-faina de soia
100gr-faina de orez
100gr-faina lt ton
100gr-faina lt somon
100gr-faina de peste predigerata
50gr- faina de krill
50gr-Wpc
50gr-dextroza
50gr-faina drojdie
50gr-robin red
E cam varianta finala lichidul este gata si el,acuma adunam banii si in februarie martie ne apucam de rulat
150gr-Nectarblend
100gr-faina de soia
100gr-faina de orez
100gr-faina lt ton
100gr-faina lt somon
100gr-faina de peste predigerata
50gr- faina de krill
50gr-Wpc
50gr-dextroza
50gr-faina drojdie
50gr-robin red
E cam varianta finala lichidul este gata si el,acuma adunam banii si in februarie martie ne apucam de rulat