Cartoful o momeala uitata?
Moderator: florentiniuga
Cartoful o momeala uitata?
Cartofii o momeala uitata ?
De la aparitia boiliesurilor si a pescuitului modern la crap o multime de momeli traditionale au fost date uitarii. O fi bine? N-o fi bine? Asta nu va ramane decat dvs sa o judecati si sa o incercati.
In cartile vechi de pescuit o momeala aparea recomandata preponderent alaturi de porumb, CARTOFUL. Crud sau fiert, cartoful poate fi in multe cazuri o momeala extraordinara. Nu putine sunt baltile pe malul carora abunda culturile de cartofi, odinioara pescarul lua un cartof, il curata de coaja, il taia cubulete si tinea babaroasele intr-o galetusa cu apa sa nu se inegreasca. Un cubulet de cartof infipt in carlig era momeala la care se prindeau exemplare frumoase de crap.
Maestrii pescuitului din acele vremuri recomandau insa fierberea cartofilor in cateva clocote, aceasta desigur ii face mai moi, mai usor de furat (sau de cazut) din carlig dar si atractia asupra crapului este mai mare. Cartofii fierti bine, framantati cu mamaliga si paine sau numai chiar cu paine si garnisita bine cu niste boabe de porumb in lapte era o pasta �secreta� de pus pe arc.
Pe malul Dunarii inca mai vezi batrani pescuind cu cubulete de cartofi, uneori ii mai vad si prinzand ceea ce ma face sa cred ca totusi cartoful nu ar trebui dat uitarii, poate ar trebui sa-i mai acordam o sansa.
Oare ce ar fi un cartof fiert bine intr-o coca de boilies? Sau o nadire masiva cu cartofi fierti, vara, cand crapul trage in special noaptea?
Ce ziceti? Merita incercat?
De la aparitia boiliesurilor si a pescuitului modern la crap o multime de momeli traditionale au fost date uitarii. O fi bine? N-o fi bine? Asta nu va ramane decat dvs sa o judecati si sa o incercati.
In cartile vechi de pescuit o momeala aparea recomandata preponderent alaturi de porumb, CARTOFUL. Crud sau fiert, cartoful poate fi in multe cazuri o momeala extraordinara. Nu putine sunt baltile pe malul carora abunda culturile de cartofi, odinioara pescarul lua un cartof, il curata de coaja, il taia cubulete si tinea babaroasele intr-o galetusa cu apa sa nu se inegreasca. Un cubulet de cartof infipt in carlig era momeala la care se prindeau exemplare frumoase de crap.
Maestrii pescuitului din acele vremuri recomandau insa fierberea cartofilor in cateva clocote, aceasta desigur ii face mai moi, mai usor de furat (sau de cazut) din carlig dar si atractia asupra crapului este mai mare. Cartofii fierti bine, framantati cu mamaliga si paine sau numai chiar cu paine si garnisita bine cu niste boabe de porumb in lapte era o pasta �secreta� de pus pe arc.
Pe malul Dunarii inca mai vezi batrani pescuind cu cubulete de cartofi, uneori ii mai vad si prinzand ceea ce ma face sa cred ca totusi cartoful nu ar trebui dat uitarii, poate ar trebui sa-i mai acordam o sansa.
Oare ce ar fi un cartof fiert bine intr-o coca de boilies? Sau o nadire masiva cu cartofi fierti, vara, cand crapul trage in special noaptea?
Ce ziceti? Merita incercat?
Nu uita spune STOP BRACONAJULUI
Si in rest Fir intins !
Si in rest Fir intins !
Re: Cartoful o momeala uitata?
Oare sa fie asa?
Ati incercat vreodata?
Ati incercat vreodata?
Nu uita spune STOP BRACONAJULUI
Si in rest Fir intins !
Si in rest Fir intins !
Re: Cartoful o momeala uitata?
Nu e uitata, dar sunt destule ingrediente la preturi accesibile, zic eu, mult mai bune decat cartoful.
In 1997 a fost la tv o emisiune de pescuit, habar n-am cum se numea, pe tvr1, unde a dat o reteta de boilesuri. Pe atunci nema internet decat la niveluri inalte, deci rapid am scris-o pe o hartie. Era o reteta din faina cu malai fin, cartof, oua, zahar, sare si ceva arome. Sa stii ca am facut-o de cateva ori, dar rezultate am avut pe Dunare.
Bagam bila pe rig pana la tija carligului si apoi atasam rigul de momitor sau plumb.
In 1997 a fost la tv o emisiune de pescuit, habar n-am cum se numea, pe tvr1, unde a dat o reteta de boilesuri. Pe atunci nema internet decat la niveluri inalte, deci rapid am scris-o pe o hartie. Era o reteta din faina cu malai fin, cartof, oua, zahar, sare si ceva arome. Sa stii ca am facut-o de cateva ori, dar rezultate am avut pe Dunare.
Bagam bila pe rig pana la tija carligului si apoi atasam rigul de momitor sau plumb.
Re: Cartoful o momeala uitata?
Laurentiu reteta ce ai luat-o pe atunci e secreta sincer as vrea sa o testez si eu daca se poate!
Si apropo sincer nu am incercat nici cu cartof dar cred ca o sa incerc sa vad rezultatele.
Poate inca mai merg momelile clasice.
Cine stie o sa vedem.
Si apropo sincer nu am incercat nici cu cartof dar cred ca o sa incerc sa vad rezultatele.
Poate inca mai merg momelile clasice.
Cine stie o sa vedem.
Nu uita spune STOP BRACONAJULUI
Si in rest Fir intins !
Si in rest Fir intins !
Re: Cartoful o momeala uitata?
Daca poti imi trimiti te rog un PM cu reteta din 1997 ?
Ms mult !
Ms mult !
Nu uita spune STOP BRACONAJULUI
Si in rest Fir intins !
Si in rest Fir intins !
Re: Cartoful o momeala uitata?
Nu e niciun secret doar ca au trecut 15 ani si am uitat reteta. Nu am mai folosit-o de atunci din cauza ca rezultate nu am avut decat pe Dunare la crap, deoarece bila era mare pt carasi si platici si nici nu cadea din carlig.
Era ceva de genul: o parte faina, trei parti malai cernut foarte fin, o parte cartofi piure, dar nu mai stiu cat zahar si oua. Stiu ca pe langa aromele de atunci gen anason, vanilie si chiar rom, puneam si sofran galben sau rosu pt colorarea bilei.
Ideea era ca gasisem un loc de crap si colcaia si carasul la greu si nu prea avea loc crapul de el. Atunci am bagat bile d'astea pe fir si am inceput sa prind. Nu mai mari de 3 kg si scoteam destul de putini la cate trasaturi aveam din cauza ca trageam repede de ei sa nu intre in craci si pomii din apa. Asa ca ori isi rupeau gura sau firul ori intrau in pomi. Putini scoteam si din cauza malului f abrupt si adanc si nu aveai loc de manevrat minciocul.
Nu imi aduc aminte sa fi existat pe atunci in putinele magazine pt pescuit materiale pt facut bile acasa. Sau nu stiam eu..
Eu puneam numai porumb fiert, uscat sau in lapte, patratica cu cartof sa stea bine in carlig si primavara momeli vii.
Era ceva de genul: o parte faina, trei parti malai cernut foarte fin, o parte cartofi piure, dar nu mai stiu cat zahar si oua. Stiu ca pe langa aromele de atunci gen anason, vanilie si chiar rom, puneam si sofran galben sau rosu pt colorarea bilei.
Ideea era ca gasisem un loc de crap si colcaia si carasul la greu si nu prea avea loc crapul de el. Atunci am bagat bile d'astea pe fir si am inceput sa prind. Nu mai mari de 3 kg si scoteam destul de putini la cate trasaturi aveam din cauza ca trageam repede de ei sa nu intre in craci si pomii din apa. Asa ca ori isi rupeau gura sau firul ori intrau in pomi. Putini scoteam si din cauza malului f abrupt si adanc si nu aveai loc de manevrat minciocul.
Nu imi aduc aminte sa fi existat pe atunci in putinele magazine pt pescuit materiale pt facut bile acasa. Sau nu stiam eu..
Eu puneam numai porumb fiert, uscat sau in lapte, patratica cu cartof sa stea bine in carlig si primavara momeli vii.
Re: Cartoful o momeala uitata?
A da dar am crezut ca o ai scrisa undeva si ca o folosesti inca. Dar mai nou sincer nu mai prea sti cu ce sa dai la crap sa-l prinzi asta ma refer pe ape curgatoare nu balti unde este plin de el .
Oricum asa pretentios a devenit in ultima vrea !
Sau am avut eu ghinionul ala sa nu dau de el cine stie se poate si asta .
Oricum asa pretentios a devenit in ultima vrea !
Sau am avut eu ghinionul ala sa nu dau de el cine stie se poate si asta .
Nu uita spune STOP BRACONAJULUI
Si in rest Fir intins !
Si in rest Fir intins !
Re: Cartoful o momeala uitata?
Careva din voi a avut ceva rezultate bune pe ape curgatoare
Eu pescuiesc in general pe Mures
Aveti ceva sfat sa imi dati
Eu pescuiesc in general pe Mures
Aveti ceva sfat sa imi dati
Nu uita spune STOP BRACONAJULUI
Si in rest Fir intins !
Si in rest Fir intins !
Re: Cartoful o momeala uitata?
Nu a devenit pretentios pe ape curgatoare! A devenit foarte rar din cauza braconajului, poluarii, etc...
Re: Cartoful o momeala uitata?
Din pacate cred ca ai dreptate sunt prea multi braconieri
Nu uita spune STOP BRACONAJULUI
Si in rest Fir intins !
Si in rest Fir intins !
Re: Cartoful o momeala uitata?
Oricum pentru noi va ramane tot un pescuit sportiv
Iar pentru alti un sport periculos si la asta ma refer la electricieni de ape
Iar pentru alti un sport periculos si la asta ma refer la electricieni de ape
Nu uita spune STOP BRACONAJULUI
Si in rest Fir intins !
Si in rest Fir intins !
Re: Cartoful o momeala uitata?
Nu cumva ai uitat sa specifici sursa articolului?Regulamentul forumului permite si chiar recomanda specificarea originii articolelor pt. descurajarea braconajului de tip Ponta si altiiHoynarul scrie:Din pacate cred ca ai dreptate sunt prea multi braconieri