Emisiunile Infopescar din 17 si 24.01.09
- cristian505ro
- Veteran
- Mesaje: 1275
- Membru din: 22 Dec 2007, 15:00
- Localitate: Bucuresti
- Contact:
Emisiunile Infopescar din 17 si 24.01.09
Foarte interesanta aceasta noua serie de emisiuni incepute de Florentin Iuga,cu invitati de marca : Marian Oprea si Vlad Pavlovici. Sunt sigur Florentin ca prin aceste emisiuni si frumoasele serii de concursuri pe care le organizezi vom reusi incet, incet sa ne civilizam......macar in pescuit. Sper din tot sufletul sa avem apele pe care le-am avut o data (heh..hehh..!) si la sfarsitul unei partide de pescuit sa ne laudam cu tehnicitatea monturilor si sculelor noastre si chimismul momelii si nadei noastre care au dat roade. Sincer, nu imi fac iluzii, dar vad ca suntem pe drumul cel bun. Spun nu imi fac iluzii, caci vad ce vad cand merg la pescuit...iar de multe ori cand ma intorc,rudele,vecinii,prietenii vor sa le arat pestele si nu sunt de loc sensibili la ce am dat,ce am folosit si pozele din camera,... cum le-am dat drumu' ?
Revenind la emisiunea din 17.01.09, montura cu plumb pierdut si optimizarea care trebuie creata intre clips si conectorul conic asa incat montura sa piarda sigur plumbul, tin sa mentionez ca intre primele emisiuni Infopescar vizionate de mine, cred acum 3 ani, ma uitam vrajit de maestrul Rosioru care prezenta aceasta montura si mentiona ca se poate utiliza un opritor/stift, englezii ii spun T-bar care transforma montura dintr-una semifixa intr-una fixa. Ca sa inteleg mai bine am cautat si mi-am cumparat asa ceva si abia atunci mi-am dat seama ca acel T-bar,blocheaza vartejul nr.8 in clips,iar daca plumbul se prinde in agatatura montura sigur va pierde plumbul caci se va desface conectorul clipsul fiind blocat cu T-bar in vartej.
Inca o apreciere vreau sa mai adaug pentru modul in care domnul Marian Oprea a prezentat aromele si gama generala de solventi in care ne sunt prezentate si modul in care lucreaza acestea in adancime (esteri/alcooli).
Revenind la emisiunea din 17.01.09, montura cu plumb pierdut si optimizarea care trebuie creata intre clips si conectorul conic asa incat montura sa piarda sigur plumbul, tin sa mentionez ca intre primele emisiuni Infopescar vizionate de mine, cred acum 3 ani, ma uitam vrajit de maestrul Rosioru care prezenta aceasta montura si mentiona ca se poate utiliza un opritor/stift, englezii ii spun T-bar care transforma montura dintr-una semifixa intr-una fixa. Ca sa inteleg mai bine am cautat si mi-am cumparat asa ceva si abia atunci mi-am dat seama ca acel T-bar,blocheaza vartejul nr.8 in clips,iar daca plumbul se prinde in agatatura montura sigur va pierde plumbul caci se va desface conectorul clipsul fiind blocat cu T-bar in vartej.
Inca o apreciere vreau sa mai adaug pentru modul in care domnul Marian Oprea a prezentat aromele si gama generala de solventi in care ne sunt prezentate si modul in care lucreaza acestea in adancime (esteri/alcooli).
Cristian Bebesel
- florentiniuga
- Master Admin
- Mesaje: 4649
- Membru din: 19 Noi 2007, 22:04
- Localitate: Bucuresti
- Contact:
Re: Emisiunile Infopescar din 17 si 24.01.09
Multumim pentru aprecieri. Stimulative ca de obicei.
Re: Emisiunile Infopescar din 17 si 24.01.09
Super emisiunile , excelenta ideea , Florentin ca de obicei vine cu exact ce avem nevoie , felicitari .
- danicristi_79
- junior
- Mesaje: 8
- Membru din: 04 Mar 2008, 14:15
Re: Emisiunile Infopescar din 17 si 24.01.09
In primul rand felicitari pentru idee, pentru asociere, si pentru lucrurile extraordinare pe care le faceti prin aceste emisiuni.
Am o intrebare pentru Marian, sau mai degraba o rugaminte. Despre Essential Baits, putem obtine informatii mai detaliate? Este un nada noua in Romania, o nada care de ani de zile face furori in Anglia. Personal mi-am dorit-o foarte mult, si de-abia astept primele partide cu B5.
Spre exemplu, ca tot s-a vorbit in emisiune despre lichidele nutritive , ce ne poti spune despre Amino - Stim de la Essential ? Din ce am inteles de pe forumurile englezesti, ar fi unul din cele mai cerute lichide nutritive ( chiar si de pescari renumiti... testeri ai altor firme concurente).
Am o intrebare pentru Marian, sau mai degraba o rugaminte. Despre Essential Baits, putem obtine informatii mai detaliate? Este un nada noua in Romania, o nada care de ani de zile face furori in Anglia. Personal mi-am dorit-o foarte mult, si de-abia astept primele partide cu B5.
Spre exemplu, ca tot s-a vorbit in emisiune despre lichidele nutritive , ce ne poti spune despre Amino - Stim de la Essential ? Din ce am inteles de pe forumurile englezesti, ar fi unul din cele mai cerute lichide nutritive ( chiar si de pescari renumiti... testeri ai altor firme concurente).
- florentiniuga
- Master Admin
- Mesaje: 4649
- Membru din: 19 Noi 2007, 22:04
- Localitate: Bucuresti
- Contact:
Re: Emisiunile Infopescar din 17 si 24.01.09
Pe langa ce va raspunde Marian, va anunt ca saptamana viitoare "rulam" pentru dumneavoastra cu essential baits, chiar Shellfish B5 (preparat facut de mine) si clasicul S&O cu capsuna (facut de George).
- danicristi_79
- junior
- Mesaje: 8
- Membru din: 04 Mar 2008, 14:15
Re: Emisiunile Infopescar din 17 si 24.01.09
Perfect. Atunci chiar sunt curios daca-l "up-gradati" cumva, pentru perioada rece. Recomandat ar fi sa fie folosit exact asa. MA rog, injumatatit Red Salmon Oil-ul.florentiniuga scrie:Pe langa ce va raspunde Marian, va anunt ca saptamana viitoare "rulam" pentru dumneavoastra cu essential baits, chiar Shellfish B5 (preparat facut de mine) si clasicul S&O cu capsuna (facut de George).
Si ma gandesc ca-l faceti solubile.........
- marian_popescu
- Veteran
- Mesaje: 1064
- Membru din: 13 Aug 2008, 11:18
- Localitate: Prahova
Re: Emisiunile Infopescar din 17 si 24.01.09
cele mai bune emisiuni de profil realizate in romania pana acum
felicitari
felicitari
Fishing is life. The rest...just details
- florentiniuga
- Master Admin
- Mesaje: 4649
- Membru din: 19 Noi 2007, 22:04
- Localitate: Bucuresti
- Contact:
Re: Emisiunile Infopescar din 17 si 24.01.09
Ai intui corect sau mai binezis ai gandit logic.danicristi_79 scrie: Perfect. Atunci chiar sunt curios daca-l "up-gradati" cumva, pentru perioada rece. Recomandat ar fi sa fie folosit exact asa. MA rog, injumatatit Red Salmon Oil-ul.
Si ma gandesc ca-l faceti solubile.........
Re: Emisiunile Infopescar din 17 si 24.01.09
Cu toate ca am fost chiar samabata dupa emisiune la BigFish, am uitat sa-l intreb pe Marian urmatoarea chestie.
In emisiune a folosit expresia "activ" cand s-a referit la CSL parca, comparand unele produse care sunt "active" cu cele care sunt "stabilizate", stabilizarea obtinandu-se prin adaugarea unor conservanti.
Pentru ca am fost pasionat de chimie, am o nelamurire. Cand vine vorba in chimie/biochimie de substante active si stabilizate, de regula de refera la "calitatea" Levo-gira, respectiv Dextro-gira a moleculelor, care rotesc lumina polarizata spre stanga respectiv dreapta.
Substantele 100% naturale sunt prin definitie Levo-gire si au capacitatea de a putea fi absorbite in proportie de 100% de un organism viu, pe cand cele Dextro-gire, cu toate ca au aceeasi compozitie nu pot fi utilizate.
De-asta se si spune "se pierd vitaminele prin fierbere", de fapt prin fierbere 50% din ele devind Dextro-gire si astfel nu mai sunt substante active.
(Procentul de 50% este un standard luat in chimie...se zice ca prin tratament termic 50% se pierde).
Nu cumva si acest CSL activ difera de cel stabilizat prin aceasta modificare? Nu cunosc procedura de fabricare a CSL-ului, dar acesta se poate fierbe pentru a opri fermentatia, devenind astfel stabilizat...si totodata pierzand 50% din substanta activa.
Ken Townley a mai vorbit un pic despre aceste calitati ale moleculelor intr-o discutie vizavi de proteina din gelatina...in care toti aminoacizii sunt Dextro-giri si prin urmare nedigerabili.
"That is why pre-digested (hydrolysed) proteins are so effective (and they are good for the fish!). As I mentioned in my article on Jelly Baits, gelatine is 100% protein. Good, you think, that must be a terrific ingredient…but you would be wrong. The fact is that the essential amino acids that make up the nutritional aspect of any digestible and nutritious food are all L-rotatory whereas the protein in gelatine is made up of indigestible D-Rotatory amino acids."
Va rog sa nu mi-o luati in nume de rau...este doar o curiozitate .
Apreciez foarte mult emisiunea InfoPescar si pe baietii de la BigFish!
P.S.
In aceeasi discutie Ken Townley spunea: "Food passes through the carp in a matter of about 30 minutes and in that time they need to extract as much nutritional benefit from it as they can."
Nu vreau sa ma hazardez in afirmatii, dar digestia proteinei si chiar a carbohidratilor(exceptie facand monozaharidele), dureaza cu mult mai mult de 30 de minute...Cum se explica totusi ca crapul prefera momelile cu continut proteic ridicat(cantitativ si calitativ)?
In emisiune a folosit expresia "activ" cand s-a referit la CSL parca, comparand unele produse care sunt "active" cu cele care sunt "stabilizate", stabilizarea obtinandu-se prin adaugarea unor conservanti.
Pentru ca am fost pasionat de chimie, am o nelamurire. Cand vine vorba in chimie/biochimie de substante active si stabilizate, de regula de refera la "calitatea" Levo-gira, respectiv Dextro-gira a moleculelor, care rotesc lumina polarizata spre stanga respectiv dreapta.
Substantele 100% naturale sunt prin definitie Levo-gire si au capacitatea de a putea fi absorbite in proportie de 100% de un organism viu, pe cand cele Dextro-gire, cu toate ca au aceeasi compozitie nu pot fi utilizate.
De-asta se si spune "se pierd vitaminele prin fierbere", de fapt prin fierbere 50% din ele devind Dextro-gire si astfel nu mai sunt substante active.
(Procentul de 50% este un standard luat in chimie...se zice ca prin tratament termic 50% se pierde).
Nu cumva si acest CSL activ difera de cel stabilizat prin aceasta modificare? Nu cunosc procedura de fabricare a CSL-ului, dar acesta se poate fierbe pentru a opri fermentatia, devenind astfel stabilizat...si totodata pierzand 50% din substanta activa.
Ken Townley a mai vorbit un pic despre aceste calitati ale moleculelor intr-o discutie vizavi de proteina din gelatina...in care toti aminoacizii sunt Dextro-giri si prin urmare nedigerabili.
"That is why pre-digested (hydrolysed) proteins are so effective (and they are good for the fish!). As I mentioned in my article on Jelly Baits, gelatine is 100% protein. Good, you think, that must be a terrific ingredient…but you would be wrong. The fact is that the essential amino acids that make up the nutritional aspect of any digestible and nutritious food are all L-rotatory whereas the protein in gelatine is made up of indigestible D-Rotatory amino acids."
Va rog sa nu mi-o luati in nume de rau...este doar o curiozitate .
Apreciez foarte mult emisiunea InfoPescar si pe baietii de la BigFish!
P.S.
In aceeasi discutie Ken Townley spunea: "Food passes through the carp in a matter of about 30 minutes and in that time they need to extract as much nutritional benefit from it as they can."
Nu vreau sa ma hazardez in afirmatii, dar digestia proteinei si chiar a carbohidratilor(exceptie facand monozaharidele), dureaza cu mult mai mult de 30 de minute...Cum se explica totusi ca crapul prefera momelile cu continut proteic ridicat(cantitativ si calitativ)?
- cristian505ro
- Veteran
- Mesaje: 1275
- Membru din: 22 Dec 2007, 15:00
- Localitate: Bucuresti
- Contact:
Re: Emisiunile Infopescar din 17 si 24.01.09
[quote="zenhor"]Cu toate ca am fost chiar samabata dupa emisiune la BigFish, am uitat sa-l intreb pe Marian urmatoarea chestie.
In emisiune a folosit expresia "activ" cand s-a referit la CSL parca, comparand unele produse care sunt "active" cu cele care sunt "stabilizate", stabilizarea obtinandu-se prin adaugarea unor conservanti.
Pentru ca am fost pasionat de chimie, am o nelamurire. Cand vine vorba in chimie/biochimie de substante active si stabilizate, de regula de refera la "calitatea" Levo-gira, respectiv Dextro-gira a moleculelor, care rotesc lumina polarizata spre stanga respectiv dreapta.
In emisiunea din 24.01. a fost vorba despre cele doua forme sub care CSL este oferit de catre diversi producatori : forma activa(caz in care producatorii seriosi mentioneaza aceasta pe ambalaj) si forma stabilizata, cea care contine si conservanti. De preferat este CSL activ, dar cum contine minim 50% proteine trebuie tinut in incaperi reci/frigider si dopul ambalajului sa nu fie foarte bine strans. Din acest motiv unii producatori il stabilizeaza prin adaugarea unor diversi conservanti, care au insa efect daunator in atractivitatea nadei.
CSL activ este foarte bogat in zaharuri, fiind si un puternic catalizator de fermentatie in nada respectiva, fiind 98 % digerabil.
Nu este cazul sa asociem aici activitatea optica care este o caracteristica a aminoacizilor din care sunt formate proteinele.
Acum fac o mica paranteza hazlie, caci vad ca esti pasionat si de chimie, nu numai de pescuit (si eu sunt inginer chimist, absolvent chimie organica- catedra Nenitescu,iar stereochimia si activatea optica m-au pasionat cel mai mult) : in tratatul de chimie generala al lui Linus Pauling(laureat Nobel) acesta il citeaza la capitolul activitate optica,etc. pe Lewis Carol cand Alice (eroina din celebrul sau roman : Alice in tara minunilor) se opreste in fata unei oglinzi in care vede o cana cu lapte si spune : poate ca laptele din oglinda nu este bun de baut. Si avea dreptate caci era format din imaginea in oglinda ( dextrogira) a aminoacizilor naturali (levogiri) din care este alcatuit laptele.
Nu este cazul la CSL care este un lichior extras din porumb,cu mare continut de proteine ( deci aminoacizi levogiri) si care este complet digerat 98% de catre crapi. Daca am servi crapilor un CSL dextrogir, cred ca si ei ar avea reactia lui Alice si ar refuza nada respectiva.
In emisiune a folosit expresia "activ" cand s-a referit la CSL parca, comparand unele produse care sunt "active" cu cele care sunt "stabilizate", stabilizarea obtinandu-se prin adaugarea unor conservanti.
Pentru ca am fost pasionat de chimie, am o nelamurire. Cand vine vorba in chimie/biochimie de substante active si stabilizate, de regula de refera la "calitatea" Levo-gira, respectiv Dextro-gira a moleculelor, care rotesc lumina polarizata spre stanga respectiv dreapta.
In emisiunea din 24.01. a fost vorba despre cele doua forme sub care CSL este oferit de catre diversi producatori : forma activa(caz in care producatorii seriosi mentioneaza aceasta pe ambalaj) si forma stabilizata, cea care contine si conservanti. De preferat este CSL activ, dar cum contine minim 50% proteine trebuie tinut in incaperi reci/frigider si dopul ambalajului sa nu fie foarte bine strans. Din acest motiv unii producatori il stabilizeaza prin adaugarea unor diversi conservanti, care au insa efect daunator in atractivitatea nadei.
CSL activ este foarte bogat in zaharuri, fiind si un puternic catalizator de fermentatie in nada respectiva, fiind 98 % digerabil.
Nu este cazul sa asociem aici activitatea optica care este o caracteristica a aminoacizilor din care sunt formate proteinele.
Acum fac o mica paranteza hazlie, caci vad ca esti pasionat si de chimie, nu numai de pescuit (si eu sunt inginer chimist, absolvent chimie organica- catedra Nenitescu,iar stereochimia si activatea optica m-au pasionat cel mai mult) : in tratatul de chimie generala al lui Linus Pauling(laureat Nobel) acesta il citeaza la capitolul activitate optica,etc. pe Lewis Carol cand Alice (eroina din celebrul sau roman : Alice in tara minunilor) se opreste in fata unei oglinzi in care vede o cana cu lapte si spune : poate ca laptele din oglinda nu este bun de baut. Si avea dreptate caci era format din imaginea in oglinda ( dextrogira) a aminoacizilor naturali (levogiri) din care este alcatuit laptele.
Nu este cazul la CSL care este un lichior extras din porumb,cu mare continut de proteine ( deci aminoacizi levogiri) si care este complet digerat 98% de catre crapi. Daca am servi crapilor un CSL dextrogir, cred ca si ei ar avea reactia lui Alice si ar refuza nada respectiva.
Cristian Bebesel
Re: Emisiunile Infopescar din 17 si 24.01.09
Am inteles...eh a trecut ceva timp de cand am mai deschis cartile de chimie, dar intrebarea mi-a venit automat cand am auzit denumirile: activ si stabilizat.
Era vorba despre procesul de stabilizare al CSL-ului...descris ca: "adaugarea unor conservanti, etc", ceea ce n-ar fi neaparat atat de rau. Daca in schimb s-ar supune fierberii pentru stabilizare, atunci CSL-ul stabilizat intr-adevar si-ar pierde mult din atractivitate.
Chiar si Ken Townley cred ca se inseala cu privire la gelatina spunand ca "the protein in gelatine is made up of indigestible D-Rotatory amino acids". Din cate stiu prin fierbere, 50% raman Levo si 50 % se transforma in Dextro.
Si chiar daca pornim de la 100% Dextro si aplicam tratament termic, 50% se vor transforma in Levo.
Oricum trebuie sa mai pun mana pe cartile de chimie...
Era doar o curiozitate, n-am vrut sa reprosez nimic nimanui .
De-abia astept emisiunile urmatoare.
P.S. Si daca s-ar putea, as vrea sa-l rog pe Dl. Vlad Pavlovici sa detalieze un pic cateva monturi anti-eject. Eu stiu cam 3 cel putin care ar merita mentionate, si sa ne vorbeasca putin despre eficienta lor si in ce situatii se preteaza.
Multumesc!
Era vorba despre procesul de stabilizare al CSL-ului...descris ca: "adaugarea unor conservanti, etc", ceea ce n-ar fi neaparat atat de rau. Daca in schimb s-ar supune fierberii pentru stabilizare, atunci CSL-ul stabilizat intr-adevar si-ar pierde mult din atractivitate.
Chiar si Ken Townley cred ca se inseala cu privire la gelatina spunand ca "the protein in gelatine is made up of indigestible D-Rotatory amino acids". Din cate stiu prin fierbere, 50% raman Levo si 50 % se transforma in Dextro.
Si chiar daca pornim de la 100% Dextro si aplicam tratament termic, 50% se vor transforma in Levo.
Oricum trebuie sa mai pun mana pe cartile de chimie...
Era doar o curiozitate, n-am vrut sa reprosez nimic nimanui .
De-abia astept emisiunile urmatoare.
P.S. Si daca s-ar putea, as vrea sa-l rog pe Dl. Vlad Pavlovici sa detalieze un pic cateva monturi anti-eject. Eu stiu cam 3 cel putin care ar merita mentionate, si sa ne vorbeasca putin despre eficienta lor si in ce situatii se preteaza.
Multumesc!
- cristian505ro
- Veteran
- Mesaje: 1275
- Membru din: 22 Dec 2007, 15:00
- Localitate: Bucuresti
- Contact:
Re: Emisiunile Infopescar din 17 si 24.01.09
[quote="zenhor"]Am inteles...eh a trecut ceva timp de cand am mai deschis cartile de chimie, dar intrebarea mi-a venit automat cand am auzit denumirile: activ si stabilizat.
Era vorba despre procesul de stabilizare al CSL-ului...descris ca: "adaugarea unor conservanti, etc", Eu stiu cam 3 cel putin care ar merita mentionate, si sa ne vorbeasca putin despre eficienta lor si in ce situatii se preteaza.
Pai nu cred ca a luat cineva drept repros postarea ta, nici eu, de altfel am considerat-o oportuna si interesanta de aceea am si raspuns cu cat ma pricep si eu. Si pot sa spun ca stapanesti foarte bine notiunile chimice, iar partea de stereochimie si activitate optica nu este una usoara.
Revenind la CSL, eu il prefer pe cel activ si folosesc de la producatori consacrati.
Era vorba despre procesul de stabilizare al CSL-ului...descris ca: "adaugarea unor conservanti, etc", Eu stiu cam 3 cel putin care ar merita mentionate, si sa ne vorbeasca putin despre eficienta lor si in ce situatii se preteaza.
Pai nu cred ca a luat cineva drept repros postarea ta, nici eu, de altfel am considerat-o oportuna si interesanta de aceea am si raspuns cu cat ma pricep si eu. Si pot sa spun ca stapanesti foarte bine notiunile chimice, iar partea de stereochimie si activitate optica nu este una usoara.
Revenind la CSL, eu il prefer pe cel activ si folosesc de la producatori consacrati.
Cristian Bebesel
- zarguzon adi
- membru activ
- Mesaje: 103
- Membru din: 14 Dec 2007, 20:30
Re: Emisiunile Infopescar din 17 si 24.01.09
Foarte constructiva dezbaterea despre CSL activ comercializat de o anumita firma ,dar sunt curios care sunt firmele care comercializeaza CSL inactiv.
- marian_oprea
- partener
- Mesaje: 23
- Membru din: 17 Dec 2008, 03:47
Re: Emisiunile Infopescar din 17 si 24.01.09
Va multumesc pentru aprecieri si speram ca si restul emisiunilor sa fie la fel de interesante.
Cristi, gasesti aici catalogul complet Essential Baits tradus in limba romana: http://www.bigfish.ro/producatori/essential-baits/
Nu am apucat sa folosesc produsele lor, dar gasesti pe site toate informatiile de care ai nevoie.
Ai dreptate in privinta reputatiei Essential Baits in Marea Britanie. Nu poti spune despre o nada ca este cea mai buna, dar Essential Baits este pe podium cu siguranta. De aproape doi ani ne chinuim sa il convingem pe Mike Wilmott sa isi exporte produsele in Romania, dar raspunsul lui a fost intotdeauna acelasi: cererea mare de nada din partea tarilor europene, fara o capacitate de productie pe masura, inseamna, inevitabil, pierderea calitatii produselor sau termene de livrare exagerat de mari. Acolo unde 90 % din firme ar fi ales profitul, el a ales calitatea.
Din 2009, doar doua tari europene se bucura de produsele care au facut istorie in Marea Britanie, iar Romania este una din aceste doua tari.
Cristi, gasesti aici catalogul complet Essential Baits tradus in limba romana: http://www.bigfish.ro/producatori/essential-baits/
Nu am apucat sa folosesc produsele lor, dar gasesti pe site toate informatiile de care ai nevoie.
Ai dreptate in privinta reputatiei Essential Baits in Marea Britanie. Nu poti spune despre o nada ca este cea mai buna, dar Essential Baits este pe podium cu siguranta. De aproape doi ani ne chinuim sa il convingem pe Mike Wilmott sa isi exporte produsele in Romania, dar raspunsul lui a fost intotdeauna acelasi: cererea mare de nada din partea tarilor europene, fara o capacitate de productie pe masura, inseamna, inevitabil, pierderea calitatii produselor sau termene de livrare exagerat de mari. Acolo unde 90 % din firme ar fi ales profitul, el a ales calitatea.
Din 2009, doar doua tari europene se bucura de produsele care au facut istorie in Marea Britanie, iar Romania este una din aceste doua tari.
- marian_oprea
- partener
- Mesaje: 23
- Membru din: 17 Dec 2008, 03:47
Re: Emisiunile Infopescar din 17 si 24.01.09
Zehnor, imi cer scuze, dar nu inteleg foarte bine intrebarea ta. Din cate stiu eu, CSL-ul inactiv (stabilizat) se obtine prin stoparea activitatii enzimelor (fermentilor), iar lucrul asta se face cu ajutorul conservantilor, nu al fierberii. Crapul neavand stomac este dependent de acesti fermenti pentru asimilarea nutrientilor. Este ca diferenta dintre boiliesul proaspat si ready-made, intre porumbul preparat si fermentat si cel uscat.