Despre DIP-uri ...

nada mileniului 3

Moderator: florentiniuga

Avatar utilizator
Bestie
utilizator
utilizator
Mesaje: 18
Membru din: 16 Mar 2011, 23:39

Despre DIP-uri ...

Mesaj de Bestie » 17 Feb 2012, 01:53

Domnule Vlad urmaresc emisiunile dumneavostra cu interes si daca tot v-am "prins" prezentati si dumneavoastra o reteta pt dip. :D. Reteta pe care o folositi daca nu aveti secrete ( in cantitati daca se poate ) Ms

Avatar utilizator
Vlad Pavlovici
Partener
Partener
Mesaje: 91
Membru din: 05 Feb 2009, 21:29

Re: Preferinte arome boilies - CC More / Nutrabaits / Solar

Mesaj de Vlad Pavlovici » 17 Feb 2012, 10:35

Asta e simplu. In primul rand, as face diferenta intre dipurile pentru boiliesurile de tip fishmeal si cele pentru boiliesurile de tip birdfood.

La birdfood as folosi lichide nutritive cum ar fi melasa, CSL, drojdie lichida si, daca nu e prea scump, Minamino si alternativele lui. Nu ai neaparata nevoie sa combini mai multe lichide, dar nu e rau sa o faci. Melasa combinata cu CSL, de exemplu, iti da un lichid mai bun decat melasa si CSL-ul luate in parte.

Pentru fishmeal-uri prefer lichidele produse din carne, peste si crustacee, cred ca sunt mai bune decat un simplu CSL. Cele mai substantiale sunt proteina de peste solubila L030, proteina de somon solubila, ficatul lichid, extractele lichide de scoici si crustacee, de exemplu belachan. Se poate adauga CSL, care are si rolul de a subtia dipul si, foarte important, de a reduce costurile.

La dozaj, te poti orienta dupa indicatiile producatorului, dar nu sunt reguli fixe. Atata vreme cat nu exagerezi cu aroma, poti incerca aproape orice combinatie de lichide nutritive. Poti sa faci dipul la fel ca partea lichida a boiliesurilor, dar poti sa-l faci si mai complex. Avand in vedere ca e doar pentru bile de carlig, poate fi mai bogat decat partea lichida.

PS: Toate discutia e deja off-topic fata de intrebarea initiala despre arome. Poate ca un moderator o muta de aici si face alt subiect, despre dipuri.

Avatar utilizator
Vlad Pavlovici
Partener
Partener
Mesaje: 91
Membru din: 05 Feb 2009, 21:29

Re: Preferinte arome boilies - CC More / Nutrabaits / Solar

Mesaj de Vlad Pavlovici » 17 Feb 2012, 10:46

Uite si cateva exemple in cantitati:

SCUMP: 20ml L030 / 20ml Liquid Liver / 20ml Amino Liver / 20ml CSL / 5-10ml aroma / 3-5ml Thaumatin / 1-2ml BPO
MEDIU: 45ml L030 / 45ml CSL / 5-10ml aroma / 1-2ml indulcitor
IEFTIN: 45ml CSL / 45ml melasa / 5-10ml aroma

Proportii date pe aproximativ 100ml de dip. Doza de aroma trebuie stabilita in functie de tipul aromei.

Avatar utilizator
Clabuc
senior
senior
Mesaje: 150
Membru din: 02 Aug 2008, 13:18

Re: Preferinte arome boilies - CC More / Nutrabaits / Solar

Mesaj de Clabuc » 17 Feb 2012, 11:52

daca tot a venit vorba, Vlad imi poti spune si mie ce termen de garantie au aceste produse lichide ? sau cat timp pot fi pastrate pana sa le folosim ?

Avatar utilizator
Bestie
utilizator
utilizator
Mesaje: 18
Membru din: 16 Mar 2011, 23:39

Re: Preferinte arome boilies - CC More / Nutrabaits / Solar

Mesaj de Bestie » 17 Feb 2012, 11:55

Dipul acela mai ieftin il pot folosii si la porumb? Ms

Avatar utilizator
Vlad Pavlovici
Partener
Partener
Mesaje: 91
Membru din: 05 Feb 2009, 21:29

Re: Preferinte arome boilies - CC More / Nutrabaits / Solar

Mesaj de Vlad Pavlovici » 17 Feb 2012, 12:12

Pot sa-ti dau o explicatie aproximativa.

Termenele de garantie pentru un lichid nutritiv sunt stabilite de producator si, cand cumperi direct de la producator, stii care e termenul de garantie exact. La Minamino, de pilda, e de doi ani. Doar un exemplu.

Atat ca producatorul, cum spuneam, nu e o firma de nada, e o firma de prelucrare a pestelui sau o companie farmaceutica etc. si ingredientele respective nu au fost facute pentru industria nadelor. Unele sunt ingrediente de consum uman. L030, de exemplu, se foloseste pe scara larga in alimentatie. Minamino e supliment nutritiv. Deci termenul de garantie vizeaza consumul uman, nu nada.

Asta nu inseamna ca ele nu au termen de garantie si in nada. Bineinteles ca au, dar e supus interpretarii si de asta spuneam ca explicatia mea e aproximativa. L030 isi pastreaza proprietatile mai mult de doi ani, daca e pastrat corect. Putem da ca termen de garantie trei ani? Sau patru ani? E discutabil. Deocamdata, vad ca nu exista presiuni legislative ca nadele sa aiba termen de garantie si nimeni nu le afiseaza.

Daca ne orientam dupa termenele de garantie date de producator (repet, insa, nu pentru nada), lichidele nutritive sunt valabile doi ani. Din experienta practica, doi ani mi se pare un termen rezonabil.
Ultima oară modificat 17 Feb 2012, 12:20 de către Vlad Pavlovici, modificat 1 dată în total.

Avatar utilizator
Vlad Pavlovici
Partener
Partener
Mesaje: 91
Membru din: 05 Feb 2009, 21:29

Re: Preferinte arome boilies - CC More / Nutrabaits / Solar

Mesaj de Vlad Pavlovici » 17 Feb 2012, 12:18

Bestie scrie:Dipul acela mai ieftin il pot folosii si la porumb? Ms
Nu sunt foarte sigur ca porumbul are nevoie de dipuri nutritive, dar un dip cu melasa foarte probabil va inchide boabele la culoare, deci pierzi aspectul vizual.

Avatar utilizator
REMUSGL
senior
senior
Mesaje: 347
Membru din: 26 Oct 2010, 12:03
Localitate: Galati
Contact:

Re: Despre DIP-uri ...

Mesaj de REMUSGL » 20 Feb 2012, 16:48

Multumim pentru aceste informatii.
Ne puteti recomanda un dip pentru vremea rece, care are in componenta alcool. Un dip in care putem pastra boabele de porumb de plastic si cele naturale.
Multumim

Avatar utilizator
IULIAN C
carpZone team
carpZone team
Mesaje: 981
Membru din: 26 Feb 2008, 10:28
Localitate: Buzau,Bucuresti(flotant)

Re: Despre DIP-uri ...

Mesaj de IULIAN C » 20 Feb 2012, 17:10

Domnule Vlad,
Eu,personal salut revenirea DV pe acest forum,sa speram ca veti avea timp mai mult sa intretineti cu raspunsuri inrebarile ce vi se vor adresa.
Ultima oară modificat 20 Feb 2012, 17:17 de către IULIAN C, modificat de 2 ori în total.
SISTEMUL DE VALORI N-O SA MI-L SCHIMB NICIODATA
Imagine

Avatar utilizator
IULIAN C
carpZone team
carpZone team
Mesaje: 981
Membru din: 26 Feb 2008, 10:28
Localitate: Buzau,Bucuresti(flotant)

Re: Despre DIP-uri ...

Mesaj de IULIAN C » 20 Feb 2012, 17:10

E iarna si cred ca veti fi bombardat cu astfel de intrebari!
Una,am si eu:
Care credeti ca este aroma predominanta in dipurile folosite aici,la noi in Romania,sau care credeti ca ar trebui sa fie?
(atat din punctul de vedere al celui ce comercializeaza si poate face o statistica,cat si al pescarului-Dv fiind si una si alta !)
SISTEMUL DE VALORI N-O SA MI-L SCHIMB NICIODATA
Imagine

Avatar utilizator
Vlad Pavlovici
Partener
Partener
Mesaje: 91
Membru din: 05 Feb 2009, 21:29

Re: Despre DIP-uri ...

Mesaj de Vlad Pavlovici » 20 Feb 2012, 17:25

REMUSGL scrie: Ne puteti recomanda un dip pentru vremea rece, care are in componenta alcool. Un dip in care putem pastra boabele de porumb de plastic si cele naturale. Multumim
Nu am o formula de dip pentru boabe de plastic. Unii le tin direct in aroma, altii in aroma cu indulcitor (indulcitorul se pune tot pentru dispersie, ca si aroma), in timp ce altii le prefera neutre.

Discutia despre dipuri, din punctul meu de vedere, e pentru boiliesuri fierte, in primul rand pentru boiliesurile de carlig. Alcoolul in dipuri e o idee care uneori a dat rezultate, atat ca nu exista niciun produs in domeniul nadelor care sa contina alcool, cu exceptia alcoolului folosit ca solvent la anumite arome. Cine vrea alcool intr-un dip trebuie sa il adauge el, sub forma de tuica, vodca, visinata, lichior, coniac, whisky etc.

Atata vreme cat lichidele nutritive din dip sunt solubile pe apa rece, cred ca poti face un dip din orice lichide iti plac (le poti testa intr-un pahar cu apa rece ca sa vezi cum se comporta, se ridica, se lasa pe fund, se imprastie, raman compacte). Ar fi bine insa ca boiliesurile de carlig sa fi stat macar cateva saptamani, daca nu cateva luni, in dipul respectiv si sa se impregneze de el.

Lichidele care au intrat in coaja boiliesului sunt cele care vor iesi primele din el si se vor dispersa in apa. Cu cat ai mai mult dip in boilies, cu atat dispersia va fi mai de durata. Daca bila a stat in dip o zi, se va spala repede. Daca a stat un an, se va spala greu.

Dezavantajul unei bile impregnate puternic in dip e ca se poate inmuia, daca dipul nu contine si un agent de intarire sau daca bila n-a fost intai uscata, dar pe apa rece nu mi-as face probleme, faptul ca bila e moale e o atractie in plus.

Avatar utilizator
Vlad Pavlovici
Partener
Partener
Mesaje: 91
Membru din: 05 Feb 2009, 21:29

Re: Despre DIP-uri ...

Mesaj de Vlad Pavlovici » 20 Feb 2012, 17:45

IULIAN C scrie: Care credeti ca este aroma predominanta in dipurile folosite aici,la noi in Romania,sau care credeti ca ar trebui sa fie?)
Aroma dominanta e Squid & Octopus, dar exista zeci sau sute de arome de Squid & Octopus si nu toate sunt la fel. Aromele sunt produse de firme specializate, cu moduri diferite de a gandi o aroma. Daca schimbi producatorul, schimbi aroma, chiar daca numele ramane acelasi, si rezultatele se pot schimba si ele.

Nu cred ca ar trebui sa existe o aroma predominanta. Pe masura ce piata din Romania se va maturiza, pescarii vor inceta sa se duca in grup dupa aroma X sau aroma Y.

Avatar utilizator
Spolonic
membru activ
membru activ
Mesaje: 85
Membru din: 19 Dec 2011, 15:30
Localitate: Bucuresti

Re: Despre DIP-uri ...

Mesaj de Spolonic » 23 Feb 2012, 12:26

Multumim inca o data pentru informatii.
O sa incerc sa abuzez de disponibilitatea dumneavoastra cu o alta intrebare.
Este adevarat ca daca bilele sunt tinute in congelator, si adaugi in punga respectiva un dip, acesta va fi mult mai bine impregnat la dezghetarea bilelor ? Unii spun ca este ca si cum le-ai fi tinut 6 luni.
Toata stima,
Fir intins !

Avatar utilizator
Vlad Pavlovici
Partener
Partener
Mesaje: 91
Membru din: 05 Feb 2009, 21:29

Re: Despre DIP-uri ...

Mesaj de Vlad Pavlovici » 23 Feb 2012, 12:55

Intr-adevar, e foarte bine sa pui dipul peste bile in momentul decongelarii si va fi absorbit in mare masura.

Nu as zice insa ca e acelasi lucru cu a tine boiliesul in dip sase luni. Diferenta este ca, la boiliesuri decongelate, boiliesurile nu pot fi decat proaspete, adica relativ moi. Prin proaspat inteleg "fresh from frozen", adica proaspat de la congelator, nu neaparat proaspat rulat. In schimb, la bilele tinute in dip pe termen lung, ai posibilitatea sa lucrezi cu boiliesuri care au fost intai uscate ca piatra. Miezul boiliesurilor va ramane mai tare, iar crusta dipuita va fi probabil mai moale decat la boiliesurile care sunt dipuite in momentul decongelarii.

Cat de mult intra dipul in boilies depinde si de compozitia boiliesului, ca si a dipului. Uneori intra pana in mijloc si atunci obtii niste caramele umplute cu dip, care sunt printre cele mai bune boiliesuri de carlig posibile, in anumite conditii.

In principiu, ai mai mult dip intr-un boilies care e intai complet deshidratat si apoi dipuit cateva luni, deci e mai permeabil si absoarbe mai mult, decat intr-unul proaspat scos de la congelator, care contine apa si care va absorbi mai putin dip.

Asta e teoria. Ca sa nu despicam firul in patru, e suficient de stiut ca ambele moduri de lucru sunt eficiente si pot fi folosite si impreuna. Un avantaj la boiliesurile tinute in dip e ca le poti avea tot timpul la tine, indiferent de vreme. Bile proaspat decongelate e mai greu sa ai la tine mereu.

Avatar utilizator
xdocx
membru activ
membru activ
Mesaje: 141
Membru din: 08 Noi 2009, 08:51
Localitate: Bucuresti

Re: Despre DIP-uri ...

Mesaj de xdocx » 23 Feb 2012, 13:23

Daca tot se vorbeste despre dip, am si eu o intrebare...
Dipul este bine sa acopere in totalitate bilele?
Daniel Spoiala

Scrie răspuns

Înapoi la “Boiliesuri”