pharaoh scrie:Dan Mitranescu scrie:Pacat este sa faci genocit sau sa distrugi specii.Nici pe departe pescarii cu lansetele nu se incadreaza aici.
Personal incep sa cred ca si asta e un cliseu. Pescarii cu lansetele s-au inmultit foarte mult in ultimii ani. Apele naturale au parte de o presiune din ce in ce mai crescuta si din partea lansetarilor. In anumite zone se pescuieste aproape non-stop. Tot ce pica la lanseta se baga la traista. E adevarat ca de multe ori cantitatile de peste par insignifiante, dar asta din cauza ca nu mai exista densitate mare de peste pe balti si rauri. Departe de "concura" braconajul dar, adaugat la acesta, acest aparent inofensiv fenomen poate fi picatura care umple paharul. Am vazut totii imagini de pe malurile Dunarii, cu kilometri intregi de lansete, malurile Deltei sunt impanzite an de an, de primavara pana toamna de corturi, tabere de pescari. In anumite zone practic nu ai sanse sa gasesti un loc liber, ba chiar unele locuri se lasa "mostenire" urmatorilor veniti, prieteni ai pescarilor care pleaca. Fereasca Dumnezeu de vreo balta lasata "la liber" care tine peste. Oare in cativa ani la ce nivel se va mentine acolo densitatea pestilor? Toate astea ma fac sa am indoieli asupra afirmatiei citate.
Departe de a incuraja ipocrit conceptul de C&R, dar sunt anumite atitudini pe care un forum ca acesta nu le poate aplauda. Desi permite libera manifestare a userilor. Ca exemplu, de ce mi-as pune la avatar o poza cu un crap mort in sufragerie pe un forum de pescari sportivi. Atentie, nu pescari care nu mananca peste sau nu retin peste. La fel si domnu` Petcu cu anuntul asta. Pentru doritorii de aplauze exista pescuitul.ro. Apropo` de Sorin, sunt convins ca e o persoana agreabila si un pescar foarte iscusit. Doar ca poate nu a gasit abordarea cea mai corecta cand a facut anumite postari aici. Nu-i bai, e normal ca unii sa-l placa iar altii sa-i gaseasca nod in papura. Eu unul, de ex. il admir, insa nu inteleg de ce uneori, atunci cand pescuieste isi lasa lansetele ancorate peste noapte si pleaca acasa, urmand a veni cand ii permite timpul a doua zi cu speranta ca are ceva in carlig. Sa-mi fie cu iertare, dar eu n-am inteles chestia asta si ce legatura are cu pasiunea pentru pescuit.
Pestii se prind cu momeala in cantitati mari numai cand sursele de hrana naturala sunt sub cele necesare.
Acest lucru face sa aduca un echilibru intre pescarii cu lansete si populatia piscicola. daca pestii au mancare nu mai risca cu momelile noastre .
Putini stiu : in lunile de iarna se prin cele mai mari cantitati de peste de catre pescarii profesionisti ( cu portiuni de apa concesionate ). Pestii sunt grupati pe anumite locuri , in special gropi , iar simturile si puterea le sunt diminuate in acasta perioada.
Cei din Delta chiar pregatesc astfel de locuri scufundand copaci legati cu pietre. Iarna inconjoara cu plasele zona respectiva dupa care "fac bataie" cu vaslele ... Zeci chiar sute de kg pe fiecare pom ,in fiecare saptamana , pentru fiecare echipaj .
Acest lucru se face de zeci de ani ...
Aici se poate pune problema de "prea mult" . Totusi si aici natura a reusit sa echilibreze lucrurile , iar Dunarea tot plina de peste a ramas.
Pescarii cu lansetele nu prind in cursul unui sezon nici macar 5 % din cat prind pescarii profesionisti cu plasele si braconierii in cateva luni de iarna . Nu mai pun perioada de prohibitie in care noi stam de frica legii acasa ... parca este intentionat facuta in avantajul braconierilor ... Sa nu le sperie nimeni pestii care se grupeaza pe apa mica .
Cu Sorin ca pleaca acasa si lasa lansetele in apa este o problema ... Daca se culca intr-un cort Nash de cateva zeci de milioane si isi punea statia de la Delkim sub cap cu senzorii aferenti ( tot de cateva zeci de milioane ) era si el pescar de crap . Altfel nu ...
Eu cam atat am avut de spus despre acest subiect.
Respect regula C&R pe baltile unde se cere acest lucru si nu ma ascund de faptul ca duc peste acasa atunci cand pescuiesc pe ape libere . Nu judec pe nimeni pentru CREZUL C&R , dar nici nu vreau sa fiu judecat .
P.S. Valabil pentru toti din banda mea in relatia cu cei din secta voastra !