Sonar

Moderatori: gor965, mini_mic

Ravensun
utilizator
utilizator

Sonar

Mesaj de Ravensun » 10 Sep 2008, 18:59

Buna ziua
Un amic bun vrea sa isi cumpere Sonar. Florentin in emisiunea cu Cernica cand erai cu George in barca parca aveai sonar.Ii poti recomanda ceva eventula un numar de telefon unde poate sa iti adrsese mai multe intrebari?
Sau cine are si foloseste Sonare sa ne zica cateva detalii sunt multumiti etc
Multumesc

florentiniuga
Master Admin
Master Admin

Re: Sonar

Mesaj de florentiniuga » 16 Sep 2008, 03:38

Am intr-adevar un sonar dar nu pot sa recomand un asemenea instrument, intrucat nu am folosit mai multe modele, ca sa pot face o comparatie.Poate altii, cu mai multa experienta la aceste dispozitive sa dea informatii mai precise.
Ne intalnim si pe Facebook

Imagine

timer
Veteran
Veteran

Mesaj de timer » 29 Dec 2008, 09:52

Am un amic care e intr-o dilema, privind achizitionarea unui sonar.Nu stie care-i mai bun si m-a rugat sa ma interesez la d-voastra ..Este vorba de sonar Garmin U-140(520 lei) si sonar Humminbrid (620 lei).Au ambele cam aceleasi caracteristici si mod de lucru(scanare,afisare temperatura etc).Si mai dorea sa afle, daca sonarele respective pot scana deasupra unei ape inghetzate sau trebuie facuta neaparat copca in gheatza.Multumesc pentru eventualele informatzii.. :-??

Dan Mitranescu
Partener
Partener

Mesaj de Dan Mitranescu » 29 Dec 2008, 17:22

timer scrie:Am un amic care e intr-o dilema, privind achizitionarea unui sonar.Nu stie care-i mai bun si m-a rugat sa ma interesez la d-voastra ..Este vorba de sonar Garmin U-140(520 lei) si sonar Humminbrid (620 lei).Au ambele cam aceleasi caracteristici si mod de lucru(scanare,afisare temperatura etc).Si mai dorea sa afle, daca sonarele respective pot scana deasupra unei ape inghetzate sau trebuie facuta neaparat copca in gheatza.Multumesc pentru eventualele informatzii.. :-??
Sonarele nu se pot folosi prin gheata. Trebuie facuta copca.

florentiniuga
Master Admin
Master Admin

Mesaj de florentiniuga » 01 Ian 2009, 19:27

pescardent scrie:Sonarele nu se pot folosi prin gheata. Trebuie facuta copca.
Gresit! Exista destul de multe modele (cele care pot fi folosite si din interiorul barcilor, lipite de fundul acestora), care pot scana si de pe gheata. Singura conditie este sa udati putin locul pe care aplicati sonda, ca sa nu existe aer intre gheata si talpa sondei.

Imagine

Dan Mitranescu
Partener
Partener

Mesaj de Dan Mitranescu » 04 Ian 2009, 22:50

florentiniuga scrie:
pescardent scrie:Sonarele nu se pot folosi prin gheata. Trebuie facuta copca.
Gresit! Exista destul de multe modele (cele care pot fi folosite si din interiorul barcilor, lipite de fundul acestora), care pot scana si de pe gheata. Singura conditie este sa udati putin locul pe care aplicati sonda, ca sa nu existe aer intre gheata si talpa sondei.
Acum ma duc sa rup paginile din manualul de fizica unde erau dezbatute probleme legate de : "trecerea undelor prin medii cu densitati diferite".

Nu mai pui ca undele astea trec prin "solid" (gheata),trec prin "lichid" (apa) dau de "solid" (fundul apei,roci ,praguri...) acum nu mai trec (au obosit) ci se intorc catre receptor , dau iar de "solid" (gheata) ,dar acum si-au revenit si pot sa treaca prin el si ajung vi si nevatamate la receptor cu toate informatiile corecte. :D

Pe langa astea cu fizica, din experienta pot sa mai spun ca am incercat sa "citesc" cu cateva modele de sonare prin gheata si nu am reusit niciodata (chiar daca am udat zona de contact intre sonar si gheata).Mai am prieteni "muncitori" in ale pescuitului care au testat modele mai performante si au ajuns la acelasi raspuns.

Daca totusi exista asa ceva va rog sa-mi spuneti si mie pentru ca sunt dispus sa cumpar un astfel de sonar indiferent de pret.(Nu cred ca exista ,dar asa sunt eu diplomat :D ).

Dan Mitranescu
Partener
Partener

Mesaj de Dan Mitranescu » 04 Ian 2009, 23:12

Inca ceva (tot din experienta) :D :

1.Treaba cu "conul" sonarului care spune ca : "cu cat este mai mare cu atat este mai bun" nu este adevarata.

2.Aia cu afisarea greutatii pestilor (chiar cu exactitate de sute de grame !!!) e vrajeala curata.

3.Si aia ca pestii sunt depistati dupa basica (bula de aer) iar este o tampenie ca si aia ca :

4.Sonarul poate sa depisteze cat de gros este stratul de namol .

P.S. Daca vreti o polemica pe aceste idei va rog sa aveti minim o ora de vaslit cu o mana in timp ce mana cealalta sondeaza apa cu greutatea (ancora) , toate acestea cu sonarul in fata .
Ultima oară modificat 04 Ian 2009, 23:32 de către Dan Mitranescu, modificat 1 dată în total.

Dan Mitranescu
Partener
Partener

Mesaj de Dan Mitranescu » 04 Ian 2009, 23:20

Sa nu fiu inteles gresit .

Nu concep sa merg la pescui cu barca fara sa am sonarul la mine. Tot ce pot sa va spun ca ma intereseaza la el este adancimea apei. Atat !

florentiniuga
Master Admin
Master Admin

Mesaj de florentiniuga » 04 Ian 2009, 23:48

Uite AICI unul din gama ieftina, sa nu scoti prea mult din "diplomat". :D
E adevarat ca trebuie indeplinite cateva conditii esentiale. Sa fie gheata "clara", fara bule de aer, sa nu aiba zapada pe ea si nici pungi de aer dedesubt. In rest, nu conteaza densitatile. Pe display vor aparea identificate diferit, la fel ca mâlul, rocile, crengile, etc. Te deranjeaza daca vezi la suprafata o dunga cenusie care semnifica un strat cu densitate diferita?

Imagine

Dan Mitranescu
Partener
Partener

Mesaj de Dan Mitranescu » 05 Ian 2009, 00:25

Daca acel sonar se poate folosi prin gheata eu il mananc cu tot cu instructiuni ! :D

Oricum acest model de sonar (am vazut si variante asemanatoare in jur de 70 E ) este cea mai buna varianta pentru pescarii de la noi. Este mic ,nu are consum mare ,bateriile alcaline tin un sezon fara probleme. Eu i-am scurtat firul si i-am scos plutitorul acela galben. Lasat in baza plutitorului ,la deplasarea barcii , da erori mari datorita pendularii sondei fata de verticala. Trebuie facut un suport fix pentru adaptarea pe barca.

P.S. Producatorii acestor sonare nu pot fi dati in judecata pentru cele scrise in instructiuni ? Asa ca idee ... nu au teama asta ?

Nelutu
senior
senior

Mesaj de Nelutu » 05 Ian 2009, 17:37

Eu am un asemenea sonar, din aceasta iarna, asa vea ceva intrebari legate de functionalitatea lui( stau cam prost la capitolul germana, de unde mi l-a adus cineva! :"> )
Am inteles ca sonda trebuie sa fie in apa cam la 15-20 cm, corect? Cum trebuie sa fie facute setarile conului ptr a imi arata o situatie cat mai precisa ptr o adancime de 6-10 m? Adancimea ma intereseaza, in primul rand si structurile. Cred ca mai arata si temperatura apei, este destul de importanta?
Mentionez ca am de gand sa-l folosesc la Dunare, intr-o zona cu curent f. slab, cum este mai bine de folosit, sa ma las, din amonte in aval dus incet de curent?Multumesc! :D

florentiniuga
Master Admin
Master Admin

Mesaj de florentiniuga » 06 Ian 2009, 00:20

Dane, acum fara gluma, eu am un Humminbird fishfinder 535 si l-am testat pe gheata acum o luna cand am fost la Buturugeni si inghetase apa pe jumatate de balta. L-am bagat si in apa si alaturi pe gheata si imi arata aceeasi structura si adancime. Martori sunt Luci si Catalin cu care eram in barca. Nu stiu daca nu cumva a si filmat Luci faza asta. O sa-l pun maine sa caute caseta si secventa. Sonda are forma speciala pentru a putea fi lipita pe fundul barcii in interior si este specificat in prospect doar ca trebuie sa fie ferm lipita, cu o rasina, fara bule de aer si sub barca sa nu fie aer. Numai aerul ii poate distorsiona sau anula chiar detectia. Nu se specifica materialul din care sa fie facuta barca si nici grosimea materialului. Multe salupe din Delta folosesc sonarul montat asa.

@Nelutu
Conul sonarului este unghiul sub care sonda scaneaza fundul si nu poate fi setat. El este definit din fabricatie pentru fiecare tip de sonar.

Imagine

Dan Mitranescu
Partener
Partener

Mesaj de Dan Mitranescu » 06 Ian 2009, 17:11

Cred ca acestea se explica prin faptul ca gheata era subtire . Ca si in cazul barcilor acest "prim solid" din calea undelor emise de sonar daca este subtire si rigid poate sa devina parte activa a sonarului comportanduse ca si talpa acestuia .

Va rog ,daca continuati "cercetarile", sa-mi spuneti si mie la ce rezultat ajungeti. Ideea este sa mergeti si pe gheata "care tine" , adica de peste 10 cm . Practic aici avem nevoie sa stim daca functioneaza , ca sa nu ne mai chinuim cu gaurile.

Coleman
site team
site team

Mesaj de Coleman » 22 Ian 2009, 20:14

Vreau sa cumpar un sonar pe care vreau sa-l montez pe un navomodel.Il achizitionez cel mai mult pentru a afla adancimea apei,structurile de pe fundul apei si bineinteles sa-mi arata si eventualele bancuri de pesti.
As vrea sa stiu cam ce caracteristici trebuie sa urmaresc atunci cand o sa il achizitionez si daca sonda trebuie bagata in apa mai mult de 3-4 cm? Pentru ca ma gandesc ca v-a fi destul de dificil de montat o sonda de 10 cm pe navomodel.Ca si buget vreau sa ma incadrez undeva la 500-600 ron
TOTUL PENTRU CRAP

Dan Mitranescu
Partener
Partener

Mesaj de Dan Mitranescu » 22 Ian 2009, 23:22

coleman scrie:Vreau sa cumpar un sonar pe care vreau sa-l montez pe un navomodel.Il achizitionez cel mai mult pentru a afla adancimea apei,structurile de pe fundul apei si bineinteles sa-mi arata si eventualele bancuri de pesti.
As vrea sa stiu cam ce caracteristici trebuie sa urmaresc atunci cand o sa il achizitionez si daca sonda trebuie bagata in apa mai mult de 3-4 cm? Pentru ca ma gandesc ca v-a fi destul de dificil de montat o sonda de 10 cm pe navomodel.Ca si buget vreau sa ma incadrez undeva la 500-600 ron
Din ce stiu eu cea mai practica varianta este modificarea sonarului tip "ratusca". In mod normal emite 30m ,dar daca se prelungeste antena ajunge si la 200m. In plus are si un pret avantajos...

Scrie răspuns

Înapoi la “Altele”