Mesaj
de florentiniuga » 30 Dec 2008, 02:22
Din pacate traim in Romania...
Nu cred ca exista o alta modalitate prin care sa poata fi pastrat un biotop de genul acesta, o microdelta, un paradis al pasarilor si faunei acvatice, decat prin restrictii. Delta Dunarii a ajuns de plans. E un trafic ca pe Magheru la ora de varf. E poluata, braconata barbar, vanduta bucatica cu bucatica si in special, un loc in care chiar si cei care stiu ce inseamna, uita prea des sintagma "catch&release". Balti care au fost pe vremuri un rai al pescarilor, au fost concesionate de cele mai multe ori numai pe principiul spagii si au fost exploatate nemilos sau inconstient. Taxele sunt de cele mai multe ori aberant de mari. Noi nu intelegem de ce, strainii nu inteleg de ce. Ele nu reflecta decat dorinta patronilor de imbogatire rapida sau de compensare a suprapopularilor si implicit a nevoii de furajare, suprapopulari facute din aceeasi dorinta de atragere a unui numar mare de pescari, chiar cu riscul de a-i lasa sa ia si peste acasa. Nu e bine ca fondul piscicol a fost transformat in totalitate intr-o "afacere cu peste". Se populeaza in fiecare an, in mare masura cu fitofag pentru ca e usor de recoltat, toamna se scoate pestele si se vinde la piata iar noi, pescarii, incercam, din ce in ce mai greu, sa ne gasim un loc "numai al noastru" printre toate astea.
Fiecare patron se grabeste sa-si angajeze un inginer piscicol care sa raspunda unor cerinte prea simple : sa nu moara pestele si sa se vanda cat mai mult. Asta este de fapt, spus cu vorbe simple, ceea ce se invata cel mai mult in facultate. Piscicultura intensiva. Eu as contacta si un biolog, pentru a avea certitudinea ca balanta, si-asa fragila din cauza modificarilor climatice, nu se va dezechilibra si nu va distruge ceea ce a creat natura. Preluarea unei balti in scopul exploatarii pentru pescuit sportiv, ar trebui privita de catre investitor mai mult ca un hobby, nu ca pe o afacere, deoarece nu va aduce profituri considerabile pe termen scurt si mediu. Nu e nevoie de populari repetate. Una bine controlata la inceput e suficienta. Pe urma, balta isi regleaza singura pierderile prin reproduceri naturale. Poate ca dupa primul sezon se amortizeaza cheltuielile cu popularea. Poate ca dupa inca 2-3 sezoane se amortizeaza si cheltuielile de intretinere si incepe sa genereze chiar si un mic profit. Oricum, pescuitul sportiv pe bazine mici nu poate genera profit mare. Aici e marea dilema romaneasca. Daca as fi avut aceasta posibilitate, imparteam fondurile piscicole in doua : cele cu areal potrivit pisciculturii intensive le dadeam celor care doreau si puteau sa produca pentru piata iar cele cu biodiversitate deosebita le dadeam numai celor care detineau alte surse substantiale de venit si a caror unica preocupare se dorea sa fie protejarea acelor arealuri si pescuitul sportiv. Un pescuit sportiv DECENT.
Pe balta Chiroiu 4, am auzit pentru prima oara vorbindu-se despre biotop si conservarea lui, despre pastrarea echilibrului florei si faunei acvatice si despre protejarea pasarilor si a cuiburilor. Am fost cu totii martorii unei declaratii de pus in rama : "pescuitul de control il fac numai pescarii sportivi. Numai ei pot spune ce peste e in balta". Cunoscand oamenii implicati in acest proiect, sunt convins ca asa va fi. Sunt convins ca va deveni un loc unde pescarii se vor integra in mediu si nu mediul se va transforma dupa dorintele pescarilor.
Asta nu inseamna totusi ca restrictia va fi atat de severa pe cat am prezentat-o eu. Probabil, se va gasi o modalitate de a se largi accesul pe balta si vom incepe cu invitatii adresate celor care doresc sa pescuiasca acolo, sa insoteasca un membru sau o echipa a unui club cunoscut, care sa-si asume raspunderea pentru persoanele invitate. Tineti cont si de faptul ca balta are deocamdat, un numar mic de locuri (20) si probabil, in sezon se va pescui pe baza de programare.
P.S. George, considera ca ai o invitatie din partea mea si daca-ti face placere, cand vei putea, facem o partida impreuna.