5500 vs 14000
Moderatori: gor965, florentiniuga
- zfcristian
- senior
5500 vs 14000
Sunt intr-o dilema mare in privinta dimensiunii tamburului.
Am 4 bete Shimano Beastmaster de 3,9 si 3,5 lb, inele 40-12 pe care vreau sa le cuplez cu 4 mulinete Shimano Ultegra Ci4 xta , intrebarea de 1000 de puncte este ce model sa aleg : pe cele cu tambur de 5500 sau 14000 ?
Mentionez ca ma intereseaza un ansamblu care sa fie cat mai ok si sa "ajute la aruncare" , voi pescui aruncand din mana si voi folosi fir de 0,23 mm.
Cea cu tambur de 5500 are 495 grame iar cea de 14000 640 grame .
Va rog pe cat posibil sa asrgumentati parerea Dvs.
Am 4 bete Shimano Beastmaster de 3,9 si 3,5 lb, inele 40-12 pe care vreau sa le cuplez cu 4 mulinete Shimano Ultegra Ci4 xta , intrebarea de 1000 de puncte este ce model sa aleg : pe cele cu tambur de 5500 sau 14000 ?
Mentionez ca ma intereseaza un ansamblu care sa fie cat mai ok si sa "ajute la aruncare" , voi pescui aruncand din mana si voi folosi fir de 0,23 mm.
Cea cu tambur de 5500 are 495 grame iar cea de 14000 640 grame .
Va rog pe cat posibil sa asrgumentati parerea Dvs.
1) Esti pe net
2) Esti pe forumul Infopescar.tv
3) Imi citesti semnatura
5) Nu ai observat ca lipseste punctul 4
6) Tocmai ai verificat daca exista punctul 4 sau nu
7) Zambesti, sau chiar razi!!!
3) Imi citesti semnatura
Re: 5500 vs 14000
14000 ... ptr. ca ai bete de 3.90 care au inelul de plecare suficient de sus cat sa nu conteze marimea lui ... ptr. ca au raportul de recuperare mai mic decat varianta 5500 si vei avea forta in plus la tractiune...ptr. ca vrei sa pescuiesti la distanta si nu sa faci un pescuit de finete, motiv ptr. care diferenta de greutate n-are nici o relevanta !
- marian_popescu
- Veteran
beastmaster de 3,5 lbs sunt lansete de forta, nu tocmai usoare, se echilibreaza mai bine cu 14000. nici cu bblc nu le sta rau, care sunt si mai grele
Fishing is life. The rest...just details
- zfcristian
- senior
Ceva de gen ma gandeam si eu sa merg pe 14000 sau eventual sa merg pe Ultegra Ci4 10000 xsa care oricum are tambur mare de 10000 .
Nedumerirea mea venea/vine din faptul ca ultegra 5500 xtb spre exemplu a devenit o mulineta "uniforma" de o vezi in combinatie cu orice bete , acum nu stiu daca combinatiile sunt logice sau nu .
O alta nedumerire este daca instant Drag-ul de la Shimano imi permite sau nu sa lucrez in maxim 1 tura sau trebuie sa invart intr-o veselie cand vreau sa slabesc sau sa strang frana si de aici oscilatia intre Baitrunner si Instant Drag
Nedumerirea mea venea/vine din faptul ca ultegra 5500 xtb spre exemplu a devenit o mulineta "uniforma" de o vezi in combinatie cu orice bete , acum nu stiu daca combinatiile sunt logice sau nu .
O alta nedumerire este daca instant Drag-ul de la Shimano imi permite sau nu sa lucrez in maxim 1 tura sau trebuie sa invart intr-o veselie cand vreau sa slabesc sau sa strang frana si de aici oscilatia intre Baitrunner si Instant Drag
1) Esti pe net
3) Imi citesti semnatura
3) Imi citesti semnatura
-
- Veteran
eu le am echipate cu 5500 xta nu este o diferenta intre xtb 5500si xta5500, in lansare sau greutate.diferenta la mine este ca betele au 3 lbsi tot 3,90.sunt multumit de ele ,poate timpul isi va spune cuvantul .arunc bine cu ele si sunt multumit de greutatea totala bat+mulineta .dar am si eu o nelamurire :credeti ca 5500 pierde in lansare fata de bblc montate ambele pe acelasi bete ?.marturisesc ca am ales aceasta combinatie, pentru a avea un dril mult mai placut cu pestele
Eu de exemplu pe niste FS-uri foloseam niste Emlem Pro ,apoi am luat BBLC XTA si ansamblul este oribil de greu , de la un amic am luat BBLC XTA Medium si am probat pe FS ,desi lanseta pare dezechilibrata cu mulineta aceea destul de mica ,reusesc aruncari mai dibace decat in varianta cu mulineta mare ,unde pui ca daca pestele mananca un ansamblu greu te epuizeaza. Chestia tare este ca eu imi luasem si un set de mulinete medii pe care le-am inapoiat pe considerentul estetic si de echilibrare la rece ,fara a face teste de aruncare pe balta. Le-am oprit pe cele mari care in combinatia cu FS-urile m-au doborat .
Si acum on topic ,cred ca 5500 va arunca la fel ca 14000 ,poate vei pierde 2-3 m ,desi nu sunt convins ,dar avantajul unui ansamblu mai usor nu poate fi contestat.Da Beastmaster-urile sunt lansete groase si greutze ,stiu ca estetic si dpdv al echilibrarii s-ar potrivi cel mai bine cu mulinetele mai mari dar eu votez tot cu 5500.
Si acum on topic ,cred ca 5500 va arunca la fel ca 14000 ,poate vei pierde 2-3 m ,desi nu sunt convins ,dar avantajul unui ansamblu mai usor nu poate fi contestat.Da Beastmaster-urile sunt lansete groase si greutze ,stiu ca estetic si dpdv al echilibrarii s-ar potrivi cel mai bine cu mulinetele mai mari dar eu votez tot cu 5500.
Nu sunt un pescar grozav dar ma simt grozav pe balta.
- zfcristian
- senior
Nu uita te rog ca ultegra Ci4 14000 xta are 640 grame adica cu 25 de grame mai mult decat Modelul medium de BBLC , diferenta care este insesizabila .mirceasd scrie:Eu de exemplu pe niste FS-uri foloseam niste Emlem Pro ,apoi am luat BBLC XTA si ansamblul este oribil de greu , de la un amic am luat BBLC XTA Medium si am probat pe FS ,desi lanseta pare dezechilibrata cu mulineta aceea destul de mica ,reusesc aruncari mai dibace decat in varianta cu mulineta mare ,unde pui ca daca pestele mananca un ansamblu greu te epuizeaza. Chestia tare este ca eu imi luasem si un set de mulinete medii pe care le-am inapoiat pe considerentul estetic si de echilibrare la rece ,fara a face teste de aruncare pe balta. Le-am oprit pe cele mari care in combinatia cu FS-urile m-au doborat .
1) Esti pe net
3) Imi citesti semnatura
3) Imi citesti semnatura
Nu uit asta si imi mentin parerea ca dimensiunea mai mare nu se justifica la acel tip de lanseta ,dar .......parerea ta este mult mai importanta decat a mea in cazul acesta.
- zfcristian
- senior
Ok, hai sa o luam altfel : la ce tip de lanseta s-ar presta aceste mulinete de 14000 ?mirceasd scrie:Nu uit asta si imi mentin parerea ca dimensiunea mai mare nu se justifica la acel tip de lanseta ,dar .......parerea ta este mult mai importanta decat a mea in cazul acesta.
Ce mulinete s-ar presta atunci pentru Beastmaster ?
1) Esti pe net
3) Imi citesti semnatura
3) Imi citesti semnatura
Eu sunt de parere ca nu mulineta arunca departe ci lanseta ,fapt pentru care investesc mai mult in lansete decat in mulinete.zfcristian scrie: Ok, hai sa o luam altfel : la ce tip de lanseta s-ar presta aceste mulinete de 14000 ?
Ce mulinete s-ar presta atunci pentru Beastmaster ?
Beastmaster de 3,90 m si 3,5 lbs indiferent ca-i cea veche neagra sau cea Oxblood sau poate cea noua ,neagra din nou ,nu sunt niste lansete de mare performanta ,sunt groase si grele si as vedea 2 solutii:
- 5500 XTB simpla ,nu CI4 , pentru usurarea ansamblului , fara a investi insa multi bani nejustificat intr-o mulineta scumpa cum sunt variantele CI4 ;
-- BBLC SH daca te tine brandul si nu te deranjeaza greutatea mare a ansamblului.
Tu vrei sa pui o mulineta de 190 de lire pe un bat de 80 de lire ,eu mai degraba as pune mulineta pe ceva mai rafinat si puternic totodata ,nu spun pe ce ca sunt o gramada de bete bune pe piata.
Dar asa gandesc eu si tu poate investesti acum in mulinete si mai tarziu vei face si la bete upgrade ,cine stie ?
Craciun fericit.
- zfcristian
- senior
Beastmasterul are intr-adevar 440 grame dar eu unul nu il consider un bat greu ci mai degraba robust iar de gros mie unul nu imi pare gros ci mai degraba un bat serios, pe care te poti baza .
Beastmasterul daca te obisnuiesti cu el si reusesti sa il incarci cum trebuie face minuni, am vazut aruncari facute cu el care au lasat pe multi muti dar intr-adevar era si aruncatorul fff bun .
Eu am dat cu el atat in combinatie cu un windcast x 5500 cat si in combinatie cu un Navi si ghici ce, cu Navi am aruncat constant cu 10-20 m mai mult asta in conditiile in care consider ca inca nu sunt obisnuit cum trebuie cu batul.
Beastmasterul daca te obisnuiesti cu el si reusesti sa il incarci cum trebuie face minuni, am vazut aruncari facute cu el care au lasat pe multi muti dar intr-adevar era si aruncatorul fff bun .
Eu am dat cu el atat in combinatie cu un windcast x 5500 cat si in combinatie cu un Navi si ghici ce, cu Navi am aruncat constant cu 10-20 m mai mult asta in conditiile in care consider ca inca nu sunt obisnuit cum trebuie cu batul.
1) Esti pe net
3) Imi citesti semnatura
3) Imi citesti semnatura
zfcristian scrie:Beastmasterul are intr-adevar 440 grame dar eu unul nu il consider un bat greu ci mai degraba robust iar de gros mie unul nu imi pare gros ci mai degraba un bat serios, pe care te poti baza .
,
Da , Navi se potriveste bine la acel bat si ca raport calitate pret /ansamblu si ca dimensiune ,cu Navi se pot face aruncari pricopsite chiar daca mulineta face parte din gama mulinetelor low-medium entry. Aruncarile cu un bat difera foarte mult de tehnica si capacitatile fizice ale pescarului ,personal am vazut aruncari mai bune decat ale mele , care foloseam scule top level , cu nu stiu ce lansete Pokeee sau Pokemoane si mulinete Axeon 60. Tipul facea niste lansari OTG pe lateral de te durea mintea ,era mare meserias .
Cat despre Ultegra 14000 CI4 imi pastrez opinia ca sunt mai potrivite pe un bat mai de clasa.
Sa sti ca am avut si eu Beastuuri si cele vechi model anterior 2009 si cele noi ,model 2011 si cand le-am apreciat le-am apreciat in directa cunostinta de cazuza ,n-am vrut sa jignesc ,imi cer scuze.
Despre Windcast nu stiu sa spun nimic ,mie personal nu-mi plac tamburii conici ,daca mulineta nu bobineaza ireprosabil sau daca firul nu este matasos esti premiant la peruci ,asa ca prefer tamburii drepti sau pe cei cu conicitate inversa.
Craciun fericit !
- zfcristian
- senior
Nu se pune problema de jigniri, apreciez intotdeauna discutiile constructive in contradictoriu.
Mie unul mi-a placut foarte mult Navi si sincer ma tot gandesc sa achizitionez acest tip de mulineta , mai exact biomasterul care este exact Navi plus ceva rulmenti.
Vedem, iarna e lunga !
Craciun fericit tuturor!
Mie unul mi-a placut foarte mult Navi si sincer ma tot gandesc sa achizitionez acest tip de mulineta , mai exact biomasterul care este exact Navi plus ceva rulmenti.
Vedem, iarna e lunga !
Craciun fericit tuturor!
1) Esti pe net
3) Imi citesti semnatura
3) Imi citesti semnatura
- Costel Jambu
- senior
Salut.
Imi dau si eu o parere.Am avut Navi, sunt mulinete bune, dar nu ma obisnuisem cu baitrunner spool si am trecut la BBRLC (asta si din cauza curentului - toti laudau bbrlc, si pe buna dreptate).Acestea din urma sunt mai grele si daca nu te tine "brandul", te chinui,cam asa e la mine.Le folosesc cu Maver Genesis Extreme si ansamblul e destul de greu.Sincer, ma cam epuizeaza, dar nu ma dau in spate de la munca .Pana voi avea bani de bete mai de calitate si mai usoare, voi avea timp sa lucrez la bicepsi,tricepsi,...etc., toate grupele de muschi .Am noroc ca am facut fotbal in tinerete si picioarele duc si conduc .
Sa revenim la subiect, Navi sunt mulinete care arunca (sau mai bine spus te ajuta la aruncare) si se comporta bine.Daca iti poti lua Biomaster, e si mai bine.
Numai bine.
Sarbatori fericite!
Imi dau si eu o parere.Am avut Navi, sunt mulinete bune, dar nu ma obisnuisem cu baitrunner spool si am trecut la BBRLC (asta si din cauza curentului - toti laudau bbrlc, si pe buna dreptate).Acestea din urma sunt mai grele si daca nu te tine "brandul", te chinui,cam asa e la mine.Le folosesc cu Maver Genesis Extreme si ansamblul e destul de greu.Sincer, ma cam epuizeaza, dar nu ma dau in spate de la munca .Pana voi avea bani de bete mai de calitate si mai usoare, voi avea timp sa lucrez la bicepsi,tricepsi,...etc., toate grupele de muschi .Am noroc ca am facut fotbal in tinerete si picioarele duc si conduc .
Sa revenim la subiect, Navi sunt mulinete care arunca (sau mai bine spus te ajuta la aruncare) si se comporta bine.Daca iti poti lua Biomaster, e si mai bine.
Numai bine.
Sarbatori fericite!
1 Aprilie...Ziua Nationala A Romaniei!
-
- Veteran
m-am informat .la persoane cunoscute in pescuitul national de la noi nu dau nume ca nu are rost .dar concluzia finala a mea este :ca diametru tamburului nu conteaza asa mult ,conteaza batul . .viitorul mulinetelor este fara baitranar ,asa ca deocamdata in randul pescarilor este o dilema pentru o acomodare cu noile tipuri de mulinete .eu am avut niste mulinete extraordinare, cred eu, banax 5600 korene(ceva ani buni) .si am trecut la mulinetele shimano tribal 5500.o perioada am avut ambele modele si am putut face comparatie amandoua mulinete pe acelasi bete aruncau identic cu toate ca era o diferenta intre ele enorma .asa ca discutie la mulinete este fiabilitatea lor si acomodarea cu unele modele ,nu distantele aruncate , cu una sau alta .aceste discuti sunt inutile .adica in concluzie vreau sa zic ca unele bete merg excelent la uni iar alte bete merg la alti .conteaza stilu de aruncat care se potriveste pe fiecare pescar .la mine dau exemplu simplu .am bete shimano de 3.90 (4 buc)si am un bat hakuyo din trei bucati care nu il folosesc si nu il dau niciodata .arunc mai departe cu hakuyo cu cel putin 10 m.deci unele produse se vand dupa firma nu dupa calitate.