Nu am folosit CSL pana acum, dar...
Intr-un post oarecare, citit pe forum(scuze dar nu-l mai pot identifica), Dl. Florentin Iuga spunea ca produsele acide nu sunt indicate in momeli, boilies-uri, etc., deoarece crapul este foarte sensibil la modificarile de pH.
In ultima emisiune(cea cu reteta de bile pt. anotimpul rece - felicitari pentru emisiune, sper sa mai prezentati si alte retete interesante in aceasta iarna), Dl. Florentin Iuga a atras atentia la un moment dat, ca CSL-ul este foarte acru.
Din cate stiu eu...granele mai sunt folosite si pentru obtinerea alcoolului prin fermentare. Unul din produsii secundari, sau dupa o fermentare incompleta este...acidul acetic(se poate obtine din cartofi, orez, grau, porumb).
Acetobacteria este resposabila pentru aceasta fermentare...care arata in felul urmator: C2H5OH + O2 → CH3COOH(acid acetic) + H2O.
Lasand la o parte chestiile stiitifice...orice este acru...contine un acid. Prin urmare CSL-ul, fiind acru contine acizi...dar totusi e recunscut ca un atractant natural foarte eficient.
Pana la urma...cat de mult influenteaza pH-ul modul in care se hraneste crap-ul?
Chiar si cand ne fermenteaza porumbul si incepe sa miroasa intepator si sa aiba un gust acru...de regula am obtinut un mic procent de acid acetic prin fermentare.
CSL: bun sau nu?
Moderator: florentiniuga
Re: CSL: bun sau nu?
Si tot legat de csl,cum vedeti pastrarea bilelor in csl pe timpul iernii? are vreun sens? personal am captura de 15 kile la bbila readymade tinuta in csl vizion baits timp de aproape 2 luni,dar vreau sa stiu le ajuta cu ceva cslul asta sau nu?
- florentiniuga
- Master Admin
- Mesaje: 4649
- Membru din: 19 Noi 2007, 22:04
- Localitate: Bucuresti
- Contact:
Re: CSL: bun sau nu?
Se pare ca ajuta, ca influenteaza pozitiv nivelul atractivitatii. Astea sunt constatarile mele dupa doua sezoane, de cand m-am pus serios pe facut boiliesuri. Intotdeauna, FARA EXCEPTIE, am avut rezultate mai bune cand am pus in compozitia bilelor sau in dip si CSL sau whisky link. Nu cunosc chimismul compozitiei si reactiile pe care le produce in comportamentul crapului dar probabil ca daca este acid, este o mare diferenta intre tipul de acid pe care il contine si sa zicem acidul sulfuric sau cianhidric. Asa am putea sa suspectam si aminoacizii ca... dar eu cred ca este evidenta deosebirea intre un mediu acid, neprielnic prin faptul ca fiind filtrat in permanenta de bronhii (din aer) sau branhii (din apa), se acumuleaza continuu in organism pana ajunge la doze letale si aciditatea continuta de hrana, in doze acceptabile, care este tolerata de aparatul digestiv, indiferent cat de complex sau primitiv este el si care ajuta chiar la digestie. La om de exemplu, daca ar ajunge acidul clorhidric din stomac in plamani, ar avea efectul sodei caustice. Cred ca ati simtit toti pe propria piele ce senzatie de arsura, pe esofag si laringe, aveti dupa voma.
Referitor la pastrarea bilelor in csl mai mult timp, am rezerve. Intr-un dip care contine si ceva csl, poate dar trebuie urmarit sa nu se faca prea "cleioase", prea moi. Asta e semn ca sunt suprasaturate, suprahidratate si vor putea fi smulse de pe rig sau chiar se pot comporta mai rau ca niste solubile, sa se descompuna pur si simplu in apa. Eu am patit-o de cateva ori si nu mai intelegeam dupa 2-3 luni, daca am bagat in dip bile tari sau solubile.
Referitor la pastrarea bilelor in csl mai mult timp, am rezerve. Intr-un dip care contine si ceva csl, poate dar trebuie urmarit sa nu se faca prea "cleioase", prea moi. Asta e semn ca sunt suprasaturate, suprahidratate si vor putea fi smulse de pe rig sau chiar se pot comporta mai rau ca niste solubile, sa se descompuna pur si simplu in apa. Eu am patit-o de cateva ori si nu mai intelegeam dupa 2-3 luni, daca am bagat in dip bile tari sau solubile.
Re: CSL: bun sau nu?
Multumesc de raspuns.
Si eu cred ca CSL-ul este bun, si probabil ca proveninta mediului acid sau diferentele de pH ale apei in general pot afecta negativ modul de hranire al crapului.
Este clar ca semintele fermentate prezinta o atractie maxima...si este bine stiut ca in urma fermentatiei se produce aciditate(doze, intr-adevar mici de acid acetic...ce nu se compara sa zicem nici macar cu 20 ml de otet(care are concentratie 9%, respectiv 6% cel de mere).
Nu in ultimul rand, cum bine a punctat dl. Florentin Iuga, orice mica doza de acid, ajuta digestia.
Chiar si pentru oameni, in cazul unor probleme digestive se recomanda o lingura de otet amestecat cu miere pentru rezolvarea problemei.
Offtopic:
Am vazut intr-o emisiune niste bile, care statusera atat de mult in dip incat devenisera aproape uscate din nou. Mai pastrau o mica glazura deasupra.
Cum se realizeaza aceasta dip-urile, cat trebuie tinute, ce fel de dip ajunge sa se usuce si sa patrunda in bile sporindu-le in acelasi timp atractia?
Si eu cred ca CSL-ul este bun, si probabil ca proveninta mediului acid sau diferentele de pH ale apei in general pot afecta negativ modul de hranire al crapului.
Este clar ca semintele fermentate prezinta o atractie maxima...si este bine stiut ca in urma fermentatiei se produce aciditate(doze, intr-adevar mici de acid acetic...ce nu se compara sa zicem nici macar cu 20 ml de otet(care are concentratie 9%, respectiv 6% cel de mere).
Nu in ultimul rand, cum bine a punctat dl. Florentin Iuga, orice mica doza de acid, ajuta digestia.
Chiar si pentru oameni, in cazul unor probleme digestive se recomanda o lingura de otet amestecat cu miere pentru rezolvarea problemei.
Offtopic:
Am vazut intr-o emisiune niste bile, care statusera atat de mult in dip incat devenisera aproape uscate din nou. Mai pastrau o mica glazura deasupra.
Cum se realizeaza aceasta dip-urile, cat trebuie tinute, ce fel de dip ajunge sa se usuce si sa patrunda in bile sporindu-le in acelasi timp atractia?
- florentiniuga
- Master Admin
- Mesaje: 4649
- Membru din: 19 Noi 2007, 22:04
- Localitate: Bucuresti
- Contact:
Re: CSL: bun sau nu?
Orice dip care contine o cantitate mai mica de lapte de porumb sau chiar deloc, cu capacul desfacut la recipientul in care e pus, ajunge in cele din urma sa se usuce. Chiar si laptele de porum este absorbit de bile si se mai caramelizeaza pe ele daca este tinut in recipiente deschise. Orice lichid se usuca in timp.zenhor scrie:Am vazut intr-o emisiune niste bile, care statusera atat de mult in dip incat devenisera aproape uscate din nou. Mai pastrau o mica glazura deasupra.
Cum se realizeaza aceasta dip-urile, cat trebuie tinute, ce fel de dip ajunge sa se usuce si sa patrunda in bile sporindu-le in acelasi timp atractia?